2024-09-21 18:53:21
Φωτογραφία για Yutu 2: Έξι χρόνια στην αθέατη πλευρά της Σελήνης
To ρομπότ Yutu 2 ήταν μέρος της πρώτης αποστολής που προσεδαφίστηκε στην αθέατη πλευρά της Σελήνης. Σχεδιάστηκε να λειτουργήσει μόνο για τρεις μήνες, τώρα όμως ετοιμάζεται να γιορτάσει τα έκτα του γενέθλια.

Το κινέζικο ρομπότ Yutu 2 ζει και βασιλεύει στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού, επιβεβαίωσε η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας.

Το Yutu 2 ήταν μέρος της αποστολής Chang’e 4 που έγινε το 2019 το πρώτο σκάφος που προσεδαφίζεται στην αθέατη πλευρά της Σελήνης –μια ιστορική πρωτιά για την Κίνα.

Το Chang’e 4 άνοιξε τον δρόμο για την αποστολή Chang’e 6, η οποία συνέλεξε και έφερε φέτος στη Γη τα πρώτα δείγματα από την αθέατη πλευρά.

Το Yutu 2 έχει πλέον περάσει 71 σεληνιακές ημέρες λειτουργίας, με κάθε σεληνιακή ημέρα να αντιστοιχεί σε 28 γήινες. Ήταν σχεδιασμένο να λειτουργήσει για τρεις.

Η ανακοίνωση της κινεζικής υπηρεσίας συνοδευόταν από εικόνες που μετέδωσε πρόσφατα το Yutu 2 από τον κρατήρα Φον Κάρμαν κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης.


Ίχνη από τις ρόδες του ρομπότ, κρατήρες και μακρινοί λόφοι διακρίνονται στις εικόνες από την γκρίζα επιφάνεια.

Μέχρι σήμερα το ρομπότ έχει διανύσει συνολική απόσταση 1.613 μέτρων, φαίνεται όμως ότι έχει αρχίσει να επιβραδύνει, δεδομένου ότι είχε καλύψει τα πρώτα 1.300 μέτρα ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022, σημειώνει το Space.com.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ένας από τους σχεδιαστές της αποστολής Chang’e 4 δήλωσε στο κρατικό κανάλι CCTV ότι μια ακόμα παλαιότερη σεληνάκατος, η οποία προσεδαφίστηκε το 2013 στην ορατή πλευρά, δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί.

«Το τηλεσκόπιο της σεληνακάτου Chang’e 3 παραμένει σε λειτουργία και πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους on-off κάθε μήνα, αν και δεν πραγματοποιεί πλέον επιστημονικές παρατηρήσεις» ανέφερε.

Γύρω από τη Σελήνη κινούνται επίσης δύο κινεζικοί δορυφόροι, οι Queqiao 1 και 2, οι οποίοι λειτουργούν ως αναμεταδότες για την επικοινωνία με αποστολές στην αθέατη πλευρά.

Η επόμενη κινεζική αποστολή στη Σελήνη, Chang’e 7, προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το 2026 με προορισμό τον νότιο πόλο του φεγγαριού.

πηγή: https://www.in.gr/2024/09/20/in-science/space/eksi-xronia-peripeteias-sto-feggari-etoimazetai-na-symplirosei-kineziko-rompot-yutu-2/ – https://www.space.com/china-yutu-2-rover-moon-far-side-2024-
video
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ