2024-09-24 11:08:27
Φωτογραφία για Aποξηραμένα στεφάνια. Σχέδια, ιδέες διακόσμησης, οδηγίες κατασκευής
Είτε διακοσμούν πόρτες και τοίχους είτε χρησιμοποιούνται σε επιτράπεζιες συνθέσεις τα αποξηραμένα στεφάνια προσφέρουν μια διαχρονική αισθητική, απόλυτα φυσική και ταιριαστή τόσο σε μοντέρνους όσο και σε κλασικής διαμόρφωσης χώρους όλες τις εποχές. 

Η ιστορία και  παράδοση των στεφανιών



Τα στεφάνια από την αρχαιότητα ακόμη έχουν χρησιμοποιηθεί επί αιώνες σε διάφορους πολιτισμούς, συμβολίζοντας τα πάντα, από τη νίκη και την τιμή μέχρι την αιωνιότητα και τη γιορτή. Ιστορικά τα στεφάνια από φρέσκο ​​φύλλωμα συνδέονταν με εποχιακές αλλαγές,  γιορτές και τελετουργίες. 

Με τον καιρό καθιερώθηκαν και ως διακοσμητικό στοιχείο σε ιδιωτικούς αλλά και  δημόσιους χώρους, ενώ πλέον τα αποξηραμένα στεφάνια αποτελούν μια πρακτική εναλλακτική επιλογή λόγω της πολύ μεγαλύτερης διάρκειας τους σε σχέση με τα αντίστοιχα από φρέσκα στοιχεία. 


Κατασκευάζονται από ποικιλία φυσικών στοιχείων όπως αποξηραμένα άνθη, φύλλα, κλαδάκια, βότανα, κουκουνάρια, είδη χορταριού, λοβούς σπόρων, ακόμη και φρούτα.



Λεβάντα, ευκάλυπτος, τριαντάφυλλα, ορτανσίες όπως και τα φύλλα της μανόλιας είναι κάποια από τα πιο δημοφιλή είδη για χρήση σε αποξηραμένα στεφάνια, επειδή διατηρούν το έντονο χρώμα τους και μετά την ξήρανση. 

Τα τελευταία χρόνια αποξηραμένα φύλλα καλαμποκιού όπως και φύλλα pampas grass επίσης συνηθίζονται για χρήση σε αποξηραμένα στεφάνια και σε αντίθεση με άλλα είδη και οι τεχνητές απομιμήσεις τους διαθέτουν αισθητική εφάμιλλη των φυσικών. 





Αντοχή και βιωσιμότητα

Τα αποξηραμένα στεφάνια διατηρούνται για χρόνια σε εσωτερικούς ή και εξωτερικούς χώρους. Δεν απαιτούν νερό, ηλιακό φως ή συχνή αντικατάσταση των στοιχείων τους και είναι μια σαφώς πιο βιώσιμη επιλογή από τα φρέσκα κομμένα λουλούδια.

Καθώς είναι κατασκευασμένα από φυσικά βιοδιασπώμενα υλικά είναι επίσης μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση, αντί για διάφορων τύπων πλαστικά ή συνθετικά αντικείμενα διακόσμησης.

 



Ευελιξία σχεδιασμού 

Τα αποξηραμένα στεφάνια μπορούν να δημιουργηθούν σε  μεγάλη γκάμα θεμάτων και αποχρώσεων. Από ουδέτερα σχέδια σε γήινους τόνους που παραπέμπουν σε μια ρουστίκ αισθητική έως ζωηρές συνθέσεις με λουλούδια που φωτίζουν χρωματικά τον χώρο που θα τοποθετηθούν.

Τα αποξηραμένα υλικά μπορούν να πλαισιωθούν και από υφασμάτινα στοιχεία (κορδέλες, φιόγκους) ή άλλου τύπου φυσικά διακοσμητικά.

 



Δημοφιλείς τύποι αποξηραμένων στεφανιών



Στεφάνια λουλουδιών: Αποτελούνται από αποξηραμένα λουλούδια όπως τριαντάφυλλα, λεβάντα ή μαργαρίτες, τα οποία δημιουργούν μια λιτή, ρομαντική αισθητική. 

Δείτε εδώ την αναλυτική διαδικασία για το πως θα αποξηράνετε λουλούδια. 

Στεφάνια από βότανα: Φτιαγμένα από αποξηραμένα βότανα όπως δεντρολίβανο, φασκόμηλο ή θυμάρι, τα στεφάνια από βότανα είναι ταυτόχρονα και αρωματικά. 

Φυσικά λουλούδια, βοτάνα αλλά και αποξηραμένα φύλλα - κλαδάκια, κουκουνάρια κλπ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μαζί στην ίδια σύνθεση για την δημιουργία εντυπωσιακών μικτών στεφανιών. 



Εποχιακά στεφάνια: Τα αποξηραμένα στεφάνια κατασκευασμένα από χαρακτηριστικά είδη κάθε εποχής ή και εμπλουτισμένα με κάποια πρόσθετα στοιχεία είναι ιδανικά και για εποχιακές (καλοκαιρινές, φθινοπωρινές, χριστουγεννιάτικες) διακοσμήσεις.  

Μινιμαλιστικά στεφάνια: Αυτά τα στεφάνια επικεντρώνονται στον απλό σχεδιασμό, χρησιμοποιώντας λίγα στοιχεία όπως χόρτο pampas, ευκάλυπτο ή σιτάρι για μια μοντέρνα, διακριτική όψη. Ιδιαίτερα δημοφιλή για χώρους διαμορφωμένους σε μοντέρνο minimal ή Σκανδιναβικής διακόσμησης χώρους.

 



Πώς να φροντίσετε το αποξηραμένο στεφάνι



Αν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο θα πρέπει να μένουν προστατευμένα όχι μόνο από το νερό της βροχής αλλά και την διαρκή άμεση έκθεση στον ήλιο που ξεθωριάζει τα χρώματα των αποξηραμένων φυτών. 

Το ξηρό περιβάλλον γενικά συμβάλλει στην διατήρηση της εμφάνισης των αποξηραμένων στοιχείων και την αποφυγή δημιουργίας μούχλας στα οργανικά υλικά. 

Ιδέες διακόσμησης 

1. "Καλώς ήρθατε"

Μια από τις πιο παραδοσιακές χρήσεις ενός στεφανιού είναι το κρέμασμα στην εξώπορτα.  Ένα αποξηραμένο στεφάνι μπορεί να είναι ο τέλειος τρόπος για να καλωσορίσετε τους επισκέπτες στο σπίτι σας, αλλάζοντας την σύνθεση 2-3 φορές στην διάρκεια του έτους ώστε να είναι πάντα ...επίκαιρα ανάλογα με την εποχή.





 2. Διακόσμηση τοίχου



Τα αποξηραμένα στεφάνια δημιουργούν υφή και παραπάνω διακοσμητικό ενδιαφέρον, σε σχέση με άλλου τύπου διακοσμητικά τοίχου.

Ιδανικά για διακοσμήσεις σημείων όπως το τζάκι, μεγάλοι καθρέφτες κλπ 

3. Επιτραπέζιες διακοσμήσεις



Αντί για παραδοσιακές συνθέσεις με λουλούδια, ένα αποξηραμένο στεφάνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κεντρικό στοιχείο διακόσμησης στην τραπεζαρία ή το τραπεζάκι του σαλονιού.

Τοποθετείστε ένα κερί ή κηροπήγιο κατάλληλου μεγέθους στο κέντρο του και δημιουργείστε ένα εντυπωσιακό και απόλυτα φυσικό διακοσμητικό.

 4. Εποχιακές διακοσμήσεις

Τα στεφάνια είναι, γενικά, ένα από τα πιο όμορφα διακοσμητικά στοιχεία για χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις και με την προσθήκη στοιχείων όπως κορδέλες, φωτάκια, ένα ιδιαίτερο στολίδι κλπ με τον ίδιο τρόπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένα αποξηραμένο στεφάνι. 

 



Πως θα το φτιάξετε 



Η διαδικασία ουσιαστικά δεν έχει διαφορά σε σχέση με την κατασκευή στεφανιών από φρέσκα στοιχεία.

Ξεκινείστε επιλέγοντας τον σκελετό-βάση του στεφανιού.

Ξερά κλαδιά από αμπέλι ή λυγαριά, σύρμα, αλλά και έτοιμοι σκελετοί από χόρτο είναι οι πιο πρακτικές επιλογές, ανάλογα με τον όγκο του στεφανιού και το αν ο σκελετός θα είναι ή όχι εμφανή. 

Συγκεντρώστε τα αποξηραμένα υλικά που θα χρησιμποιήσετε και ξεκινείστε να τα δένετε με σπάγγο περιμετρικά του σκελετού ή κολλήστε τα με πιστόλι σιλικόνης.

Το ψέκασμα με ένα προστατευτικό διαφανές σπρέϊ συμβάλλει σημαντικά στην ακόμη πιο όμορφη όψη ενός αποξηραμένου στεφανιού και ταυτόχρονα το προστατεύει από υγρασία και σκόνη. 







Δείτε και εδώ με κάθε λεπτομέρεια την διαδικασία κατασκευής DIY στεφανιών

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ