2024-10-07 17:29:36
Φωτογραφία για Δουράντα. Ένα πανέμορφο και εύκολης καλλιέργειας φυτό για κήπους και μπαλκόνια
Ένα τροπικό "στολίδι" για κήπους αλλά και μπαλκόνια, αφού η Δουράντα μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλές διαφορετικές μορφές, από χαμηλός θάμνος έως ψηλό δέντρο. 

Γενικά Χαρακτηριστικά

Duranta erecta η βοτανολική ονομασία της και πρόκειται για αειθαλές τροπικό ανθοφόρο με περισσότερες από 15 ποικιλίες και καταγωγή από την Λατινική Αμερική. 

Το ύψος της φτάνει τα 3-6 μέτρα με αντίστοιχη παράπλευρη ανάπτυξη, όμως με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να σχηματοποιηθεί από χαμηλός θάμνος έως δέντρο ανάλογα με το σημείο που τα τοποθετηθεί. 

Διαθέτει μικρά, σκουροπράσινα ή κιτρινοπράσινης απόχρωσης λογχοειδή και οδοντωτά στις άκρες τους φύλλα που αναπτύσσονται κατά μήκος των κρεμοκλαδών βλαστών. Οι βλαστοί ενήλικων φυτών (4-5 χρόνια μετά την φύτευση) συχνά εμφανίζουν λεπτά αγκάθια. 

Τα άνθη δημιουργούν εντυπωσιακές κρεμαστές ταξιανθίες σε μωβ, μπλε ή λευκό χρώμα ανάλογα με την ποικιλία, ενώ διαθέτουν και ένα διακριτικό άρωμα που θυμίζει βανίλια. 


Μετά την ωρίμανσή τους τα λουλούδια της Δουράντα μεταπρέπονται σε κίτρινους ή πορτοκαλόχρωμους καρπούς, που διατηρούνται στο φυτό έως την επόμενη περίοδο ανθοφορίας. Οι καρποί περιέχουν τοξικές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό όμως αντίθετα είναι ακίνδυνοι για κατοικίδια ζώα.   

Η καλλωπιστική αξία της οφείλεται στην κρεμοκλαδή ανάπτυξη και την ιδιαίτερη μορφολογία των λουλουδιών που δίνουν στα ανθισμένα φυτά πολύ ξεχωριστή όψη, ενώ οι μικροί καρποί συντηρούν την ομορφιά του φυτού και κατά τις εκτός ανθοφορίας εποχές.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αναπτυσσόμενη σαν ψηλό ημιαναρριχώμενο - δέντρο για δημιουργία φράχτη, σαν χαμηλός θάμνος σε μονοπάτια - διαδρόμους κήπου και εισόδους, ενώ είναι κατάλληλη και για μεμονωμένες φυτεύσεις σε παρτέρια ή δοχεία φύτευσης.  

Κατάλληλη για φύτευση και σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς δεν επηρεάζεται από την αλατότητα εδάφους και ατμόσφαιρας. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για την Δουράντα ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου που να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα. 

Θέση: Ευδοκιμεί σε πλήρως ηλιόλουστα σημεία προστατευμένα μόνο από τον έντονο αέρα και κυρίως τον βοριά, διαφορετικά η γενική της ανάπτυξη είναι πιο αργή και η ανθοφορία της μειωμένη.

Ανήκει γενικά στα είδη με μεγαλύτερη αντοχή σε συνθήκες ζέστης και ξηρασίας και είναι ευαίσθητη, όπως όλα τα τροπικά είδη, μόνο στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. 

Ενώ πρόκειται για αειθαλές είδος, όταν καλλιεργείται σε γενικά ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, σε περιοχές με ιδιαίτερα βαρύ χειμώνα συχνά από το τέλος του φθινοπώρου έως αρχές της άνοιξης χάνει σχεδόν το σύνολο του φυλλώματός της.  

Φυτά σε γλάστρες ευνοούνται ιδιαίτερα αν κατά την διάρκεια του χειμώνα μεταφέρονται σε ζεστό εσωτερικό χώρο. 

Πότισμα: Η Δουράντα έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό. Στην διάρκεια της άνοιξης θα πρέπει να ποτίζεται 2-3 φορές την εβδομάδα, ανάλογα βεβαίως και με τις γενικές συνθήκες θερμοκρασίας και βροχόπτωσης που επικρατούν. Τις πιο ζεστές περιόδους του καλοκαιριού απαιτεί πότισμα κάθε 2-3 ημέρες και μόνο αφού το χώμα της έχει στεγνώσει. 



Λίπανση: Χωρίς να της υποχρεωτικά απαραίτητο ένα κοινό ενισχυτικό σε κόκκους, κάθε 15-20 ημέρες, από την άνοιξη έως τα μέσα του φθινοπώρου ευννοεί την ανθοφορία και την γενική της ανάπτυξη. Φυτά σε γλάστρες ευννοούνται περισσότερο από λιπάσματα για ανθοφόρα σε υγρή μορφή. 

Αποφεύγετε, γενικά, τις λιπάνσεις περιόδους με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. 

Κλάδεμα: Η Δουράντα είναι γρήγορης ανάπτυξης και σχετικά επεκτατικό φυτό γι΄αυτό και θα πρέπει αρχές της άνοιξης να κλαδεύεται συστηματικά, ώστε να διατηρείται στο επιθυμητό μέγεθος ανάλογα με το σημείο που έχει τοποθετηθεί.  



Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός - Συλλογή

Η Δουράντα ανθοφορεί επαναλαμβανόμενα από τις αρχές του καλοκαιριού έως τα μέσα του φθινοπώρου.   

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους, που περιέχονται στους καρπούς ή με μοσχεύματα τρυφερών βλαστών, την περίοδο της άνοιξης.

Η βλάστηση των νέων φυτών που προκύπτουν από σπόρους είναι μια αρκετά αργή διαδικασία, διαρκεί 1-3 μήνες, ενώ και τα νέα φυτά αναπτύσσονται πιο αργά σε σχέση με αυτά που προκύπτουν από μοσχεύματα. 

Σε φυτώρια θα βρείτε έτοιμα φυτά Δουράντας, για να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας αυτό το πραγματικά εντυπωσιακό και εύκολης καλλιέργειας ανθοφόρο. 
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ