2024-10-21 00:25:18
Φωτογραφία για Πενισέτο. Εντυπωσιακό διακοσμητικό χόρτο που αλλάζει χρώμα ανά εποχή
Εξαιρετική επιλογή για κηπουρούς που αναζητούν ένα ιδιαίτερης όψης φυτό χαμηλής συντήρησης, το Πενισέτο προσφέρει υφή, φωτεινότητα, χρώμα και κίνηση σε κάθε κήπο χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερες φροντίδες.  

Γενικά Χαρακτηριστικά

Το γένος Pennisetum περιλαμβάνει περισσότερα από 80 είδη με καταγωγή από τροπικές περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της Αυστραλίας που διαφέρουν κυρίως στο τελικό μέγεθος του φυτού και τις αποχρώσεις του φυλλώματος (πράσινο ή μωβ). 

Η ονομασία του προέρχεται από τις λατινικές λέξεις «penna» (φτερό) και «seta» (μετάξι), λόγω της όψης και υψής των ταξιανθιών που έχουν την μορφή λεπτής βούρτσας.

Συχνά αποκαλείται και "Fountain Grasses" (χόρτο συντριβάνι) λόγω της κίνησης των "μεταξένιων" ταξιανθιών, ακόμη και στον ελάχιστο αέρα, που τις κάνει να μοιάζουν με πίδακες νερού. 

Η πιο κοινή καλλιεργήσιμη ποικιλία στις περιοχές της Μεσογείου είναι η Pennisetum alopecuroides με τα λευκά άνθη και πρόκειται για πολυετές και αειθαλές διακοσμητικό χορτάρι με τελικό ύψος που μπορεί να ξεπεράσει το ένα μέτρο και ελαφρά μικρότερη παράπλευρη ανάπτυξη.


Το πυκνό φύλλωμα αποτελείται από μεγάλου μήκους (15-45cm) πολύ στενά φύλλα που μοιάζουν με λεπίδες και αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τις εποχές. Σκούρο πράσινο το καλοκαίρι, χρυσαφί-καφέ το φθινόπωρο και λευκό-ασημί στην διάρκεια του χειμώνα. 

Οι χρωματικές εναλλαγές χαρακτηρίζουν και τα πολύ ιδιαίτερα χνουδωτά άνθη που εμφανίζονται στις άκρες των φύλλων και έχουν αρχικά ασημί-ζαχαρί απόχρωση που σταδιακά από το τέλος του καλοκαιριού αρχίζει να σκουραίνει από το ελαφρά κιτρινωπό έως το καφετί στα μέσα του χειμώνα, οπότε και διασκορπίζονται από τον άνεμο. 

Η καλλωπιστική αξία του Πενισέτο οφείλεται στην πολύ ελκυστική όψη τόσο ολόκληρου του φυτού όσο κυρίως των σταχυόμορφων ταξιανθιών, που αλληλεπιδρούν τόσο με το φως όσο και με τον αέρα και δημιουργούν μια πραγματικά πολύ εντυπωσιακή εικόνα, αλλά και τις χρωματικές εναλλαγές φυλλώματος και λουλουδιών ανά εποχή. 

Κατάλληλο τόσο για μεμονωμένες όσο και μαζικές φυτεύσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διακοσμητικές μπορντούρες και περιγράμματα κήπων, κατά μήκος διαδρόμων - μονοπατιών,  εδαφοκάλυψη ελεύθερων περιοχών, φύτευση σε βραχόκηπους αλλά και για καλλιέργεια σε δοχεία φύτευσης. Τόσο σε παρτέρια όσο και σε μεγάλες γλάστρες μπορεί και να συνδυαστεί με άλλα είδη διακοσμητικών χορταριών ή εποχιακά καλλωπιστικά φυτά. 

Πολύ συχνή η χρήση του και σε αποξηραμένες συνθέσεις, ενώ τα κομμένα λουλούδια διατηρούνται επί πολλές εβδομάδες και τοποθετημένα σε βάζα. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για το Πενισέτο ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου που να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Ευδοκιμεί σε πλήρως ηλιόλουστα σημεία προστατευμένα από τον έντονο αέρα.  Αναπτύσσεται ικανοποιητικά και σε συνθήκες ημισκιάς αλλά με μειωμένη ανθοφορία. 

Ανήκει στα φυτά με μεγαλύτερη αντοχή σε συνθήκες ζέστης και ξηρασίας και αντίθετα είναι ευαίσθητο, όπως όλα τα τροπικά είδη, μόνο στις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό. 

Πότισμα: Το Πενισέτο στο αρχικό στάδιο ανάπυξής του έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα κάθε 2-3 ημέρες, τα πολύ ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού. Όταν εγκατασταθεί πλήρως τα ποτίσματα θα πρέπει να αραιώνουν, ενώ όταν επικρατούν φυσιολογικές συνθήκες θερμοκρασίας και βροχόπτωσης ενήλικα φυτά δεν απαιτούν σχεδόν καθόλου πότισμα τις εκτός καλοκαιριού εποχές. 

Φυτά σε γλάστρα έχουν ανάγκη από περισσότερο νερό, ειδικά όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τα υπερβολικά κυρτά άνθη και φύλλα είναι η πιο κοινή ένδειξη ότι το φυτό λαμβάνει λιγότερο νερό από όσο χρειάζεται.   



Λίπανση: Χωρίς να είναι απολύτως αναγκαίο ένα γενικής χρήσης ενισχυτικό σε κόκκους κάθε 15-20 ημέρες στην διάρκεια της άνοιξης συμβάλλει σε πλουσιότερη ανθοφορία. Φυτά σε γλάστρες ευνοούνται περισσότερο από λιπάσματα για ανθοφόρα σε υγρή μορφή. 

Κλάδεμα: Τέλος του χειμώνα ή αρχές της άνοιξης το Πενισέτο θα πρέπει να κλαδεύεται σε ύψος 15-20cm από το έδαφος ώστε να μπορέσει να αναπτύξει νέο, πυκνό και συμπαγές φύλλωμα. 



Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Το Πενισέτο ανθοφορεί από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται την άνοιξη με διαίρεση των ριζών ή με μοσχεύματα

Οι σπόροι που περιέχουν τα λουλούδια τα οποία και διακορπίζονται από τον άνεμο στα μέσα του χειμώνα συχνά δημιουργούν νέα φυτά. 

Σε φυτώρια θα βρείτε έτοιμα φυτά Πενισέτο για να προσθέσετε στον κήπο σας αυτό το πολύ ιδιαίτερο διακοσμητικό αγρωστώδες που δεν απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό ειδικά όταν καλλιεργείται σε περιοχές με γενικά ζεστές κλιματολογικές συνθήκες και ήπιους χειμώνες. 
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ