2024-10-23 23:55:26
Φωτογραφία για Διακόμηση σε Ethnic Ινδικό στυλ. Στοιχεία, προτάσεις, συνδυασμοί
Βασισμένο σε παραδόσεις αιώνων το Ινδικό στυλ αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για Ethnic διακοσμήσεις και με τους κατάλληλους συνδυασμούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε χώρους σύγχρονης αισθητικής σε μια συγχώνευση παράδοσης και κομψότητας. 

Πρόκειται για ένα Ethnic ύφος που βασίζεται στις αποχρώσεις, τα μοτίβα, τις υφές και τις πολιτιστικές επιρροές των στοιχείων και αντικειμένων που θα χρησιμοποιηθούν και δημιουργεί ένα ζεστό και ιδιαίτερα ευχάριστο και φιλόξενο περιβάλλον.  



Βασικά στοιχεία της διακόσμησης σε ινδικό στυλ

Έντονη παλέτα χρωμάτων Βασικό στοιχείο τα τολμηρά, ζωντανά χρώματα. Τόνοι όπως γήινο καφέ, τερακότα, βαθύ κόκκινο, πορτοκαλί, χρυσαφί, κίτρινο αλλά και έντονες αποχρώσεις του μπλε, του πράσινου και του ροζ-μωβ είναι τα πιο αγαπημένα του Ινδικού στυλ. Χρώματα που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη κουλτούρα και την γεωγραφία της Ινδίας, από τα ζωντανά φεστιβάλ της έως τα ποικιλόμορφα τοπία. Σε  υφάσματα, έπιπλα ή επιφάνειες τοίχων οι συγκεκριμένες αποχρώσεις προσθέτουν ζεστασιά και ενέργεια στο χώρο. 

Συχνά οι τοίχοι στα παραδοσιακά Ινδικά σπίτια βάφονται σε ζεστές αποχρώσεις του πορτοκαλί, του κίτρινου ή της ώχρας, μιμούμενοι τα χρώματα του ινδικού ηλιοβασιλέματος ή τη χρυσή άμμο του Ρατζαστάν. Αυτοί οι τόνοι συνδυάζονται με πιο ουδέτερους τόνους όπως το μπεζ, το ιβουάρ ή το κρεμ για να εξισορροπήσουν την ένταση των βασικών αποχρώσεων. 



Πρόταση: Εκτός των υφασμάτων εστιάστε στην πολυχρωμία ενός ακόμη στοιχείου πχ χρώμα τοίχου, ένα έπιπλο μεγάλου όγκου, διακοσμητικά τοίχου κλπ και περιορίστε το υπόλοιπο χρώμα του χώρου όχι σε περισσότερες μεγάλες επιφάνειες αλλά σε μικρές λεπτομέρειες, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ισορροπημένο και όχι υπερφορτωμένο οπτικά. 



Σύνθετα μοτίβα και υφές Η Ινδική διακόσμηση χρησιμοποιεί κατά κόρον την πολυπλοκότητα μέσω σύνθετων μοτίβων. Τα φλοράλ μοτίβα και τα γεωμετρικά σχέδια, συχνά εμπνευσμένα από την αρχιτεκτονική των Mughal, είναι συνήθη στα υφασμάτινα στοιχεία της διακόσμησης σε Ethnic Ινδικό στυλ όπως υφάσματα επίπλωσης, κουρτίνες και χαλιά. 

Οι υφές παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Το μετάξι, το μπροκάρ, το βελούδο και το βαμβάκι είναι μερικά από τα αγαπημένα υλικά του συγκεκριμένου ύφους. Τα ινδικά χειροποίητα υφάσματα όπως το khadi, το μεταξωτό σάρι και τα παπλώματα kantha όχι μόνο προσθέτουν υφή αλλά συνδέουν το Ινδικό σπίτι με την πλούσια κλωστοϋφαντουργική κληρονομιά της χώρας. 



Πρόταση: Χρησιμοποιείστε διακοσμητικά μαξιλάρια, χαλιά και υφασμάτινα διακοσμητικά τοίχου με περίπλοκα ή και ανάγλυφα μοτίβα και τόσα σε αριθμό όσο περισσότερο έντονα επιθυμείτε το συγκεκριμένο στυλ να χαρακτηρίζει το σύνολο του χώρου.



Χειροποίητα έπιπλα και αντικείμενα Το ξύλο είναι ένα κεντρικό στοιχείο στα παραδοσιακά Ινδικά σπίτια. Τα περίτεχνα σκαλισμένα ξύλινα έπιπλα, συνήθως κατασκευασμένα από ξύλο τικ, ροδόξυλο ή μάνγκο επιδεικνύουν την δεξιοτεχνία για την οποία φημίζονται οι Ινδοί τεχνίτες. 

Τα ινδικά έπιπλα έχουν συνήθως χαμηλό ύψος και συχνά διαθέτουν ένθετα σχέδια, λεπτεπίλεπτα σκαλίσματα και λεπτομέρειες από ορείχαλκο ή σίδηρο. 



Πρόταση: Έπιπλα ακόμη και πιο σύγχρονης αισθητικής που συνδυάζουν ξύλο και μέταλλο, τραπεζάκια με μεταλλικούς δίσκους σαν κεντρική τους επιφάνεια,  ξυλόγλυπτα έπιπλα ή κομμάτια που περιλαμβάνουν επιφάνειες από ψάθα βιέννης, λιτής γραμμής vintage έπιπλa σε φυσική απόχρωση σκουρόχρωμου ξύλου, χαμηλά τραπέζια και καθίσματα, πολύχρωμα πουφ και μαξιλάρες πατώματος αλλά και ένα παλιό ξύλινο έπιπλο βαμμένο σε μια έντονη απόχρωση του κόκκινου, του μπλε ή του πράσινου είναι ιδανικά για διακοσμήσεις σύγχρονων εσωτερικών χώρων σε Ινδικό στυλ. 

Τέχνη και θρησκευτικά σύμβολα Η Ινδική διακόσμηση είναι βαθιά πνευματική, με ινδουιστικά, βουδιστικά και άλλα θρησκευτικά σύμβολα να ενσωματώνονται συχνά στην διαμόρφωση και διακόσμηση του σπιτιού. Αγαλματίδια Ινδουιστικών θεοτήτων,   οι μάνταλα και τα ιερά σύμβολα όπως το Om ή το λουλούδι του λωτού εμφανίζονται συχνά ως έργα τέχνης και διακοσμητικά αντικείμενα, προσθέτοντας στον χώρο μια αίσθηση ηρεμίας. 

Η τέχνη των τοίχων στα παραδοσιακά Ινδικά σπίτια μπορεί να κυμαίνεται από παραδοσιακούς πίνακες όπως το Madhubani και το Pichwai έως σύγχρονα έργα επηρεασμένα τόσο από τα αγροτικά τοπία της Ινδίας όσο και το αστικό περιβάλλον της. Σε πολλά παραδοσιακά σπίτια η τέχνη δεν περιορίζεται στους τοίχους. Οι τοιχογραφίες οροφής και τα κουφώματα με ζωγραφισμένα περιγράμματα είναι επίσης ένα πολύ συνηθισμένο στοιχείο. 



Πρόταση: Αν δεν επιθυμείτε ο χώρος να χαρακτηρίζεται από έντονη θρησκευτικότητα περιοριστείτε σε μοτίβα Μαντάλα που μπορούν να περιλαμβάνονται σε ένα υφασμάτινο στοιχείο, διακοσμητικό τοίχου ή έπιπλο και μικρά και διακριτικά μεταλλικά ή χειροποίητα ξύλινα διακοσμητικά αντικείμενα.  

Φωτισμός Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διακόσμηση Ινδικού στιλ, με έμφαση στα χαμηλής έντασης φωτιστικά. Περίτεχνα κρεμαστά φωτιστικά, μεταλλικά φανάρια, συνθέσεις με μικρά κεριά δημιουργούν μια απαλή, λαμπερή ατμόσφαιρα που θυμίζει  Ινδικά παλάτια.

Τα ορειχάλκινα, χάλκινα ή γυάλινα φανάρια στολισμένα με πολύχρωμες χάντρες, γυάλινα φωτιστικά από χρωματιστό γυαλί αλλά και μεγάλοι πολυέλαιοι όπως και οι παραδοσιακές λάμπες λαδιού χρησιμοποιούνται επίσης για τον φωτισμό χώρων διαμορφωμένων σε Ινδικό στυλ.   



Πρόταση: Παλιά μεταλλικά φανάρια, κηροπήγια και φανάρια  γενικά Ασιατικής αισθητικής που θα βρείτε συχνά σε παλαιοπωλεία, γυάλινα πολύχρωμα κηροπήγια σε έντονες αποχρώσεις και συνθέσεις ρεσώ ή κεριών σε ξύλινους ή μεταλλικούς δίσκους είναι στοιχεία που χωρίς να "κραυγάζουν" θα προσθέσουν μια Ethnic λεπτομέρεια ιδιαίτερα ταιριαστή με το Ινδικό στυλ διακόσμησης.  

Φυσικά υλικά και φυτά Η Ινδική διακόσμηση ενσωματώνει τη φύση στους χώρους διαβίωσης μέσω φυτών εσωτερικού χώρου, υδάτινων στοιχείων και φυσικών υλικών. Οι χειροποίητες πήλινες γλάστρες ή οι ορειχάλκινες γλάστρες χρησιμοποιούνται συχνά για φυτά εσωτερικού χώρου, συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών ινδικών φυτών όπως το tulsi (ιερός βασιλικός), οι φοίνικες ή οι φτέρες. 

Φυσικά υλικά τερακότα, μάρμαρο και πέτρα χρησιμοποιούνται όχι μόνο σε δάπεδα αλλά και σε πολλών ειδών χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα. 



Πρόταση: Χρησιμοποιείστε φυτά εσωτερικού χώρου σε πήλινα ή μεταλλικά κασπώ, κομμένα λουλούδια σε πολύ χαμηλά βαζάκια ή ποτήρια και μετατρέψτε σε βάζο κάθε είδους μπρούτζινα ή χάλκινα σκεύη. 



Μαξιλάρια, χαλιά και ταπετσαρίες Τα υφασμάτινα στοιχεία κυριαρχούν στο Ethnic Ινδικό στυλ και στοιχεία όπως μαξιλάρια, ριχτάρια και χαλιά είναι θεμελιώδη για την διαμόρφωση ενός εσωτερικού χώρου στο συγκεκριμένο ύφος. 

Πολύ συχνά επιλέγεται η τοποθέτηση χαλιών με διαφορετικές υφές και σχέδια, που καλύπτουν το σύνολο του δαπέδου για την δημιουργία μιας ιδιαίτερα ζετής ατμόσφαιρας ενώ συχνά υφασμάτινα στοιχεία από μετάξι, βελούδο, χειροποίητα υφαντά, χαλιά και ταπισερί χρησιμοποιούνται και στην διακόσμηση των τοίχων. 



Πρόταση: Τα παραδοσιακά υφαντά χαλιά, τα κιλίμια όπως και κάθε τύπου χειροποίητα κλασικά πολύχρωμα χαλιά ταιριάζουν απόλυτα σε χώρους διαμορφωμένους σε Ινδικό στυλ.  

Μοντέρνα ινδική διακόσμηση

Το ινδικό στυλ έχει εξελιχθεί συγχωνεύοντας τόσο παραδοσιακά όσο και πιο σύγχρονης αισθητικής στοιχεία. Τα σύγχρονα Ινδικά σπίτια συχνά ενσωματώνουν μινιμαλιστικό σχεδιασμό και λεπτομέρειες παραδοσιακής χειροτεχνίας, σύγχρονου ύφους έπιπλα σε συνδυασμό με Ινδικά υφάσματα, χρυσαφί ή μπρονζέ αντικείμενα και φινιρίσματα για την δημιουργία χώρων που χαρακτηρίζονται από το συγκεκριμένο ύφος χωρίς όμως αυτό επικεντρώνεται σε αποκλειστικά Ethnic στοιχεία.  



Η διακόσμηση σε Ινδικό στυλ είναι κάτι περισσότερο από απλή αισθητική. Πρόκειται για ένα ύφος που αντικατοπτρίζει τον πολιτιστικό πλούτο και κουλτούρα της συγκεκριμένης χώρας και την εγγενή αγάπη της για φύση και ζωή. Είτε διαμορφώνοντας έναν χώρο εξ΄ολοκλήρου σε αυτό το στυλ είτε με την χρήση μικρών αντιπροσωπευτικών στοιχείων οι δυνατότητες συνδυασμών είναι πραγματικά ατέλειωτες για την δημιουργία μιας ιδιαίτερα προσωπικής διακόσμησης που αποπνέει ιστορία και κομψότητα. 





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ