2024-12-23 21:19:46
Φωτογραφία για Ζυγίζοντας το Αστέρι του Βορρά
Πολικός Αστέρας ή αστέρι του Βορά ή Polaris είναι άλλες ονομασίες του αστέρα α (άλφα) στην ουρά της Μικρής Άρκτου

Μια ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε παρατηρήσεις από το Center for High Angular Resolution (CHARA) για να υπολογίσει τη μάζα του Βόρειου Πολικού Αστέρα (Polaris). Έτσι προέκυψε ότι το «αστέρι του βοριά» έχει μάζα 5,13 ± 0,28 M⊙ (M⊙=η μάζα του Ήλιου). Η τιμή αυτή είναι περίπου 50% μεγαλύτερη από τις προηγούμενους υπολογισμούς εκτιμήσεις (η πιο πρόσφατη εκτίμηση που έγινε το 2018 ήταν 3,45±0,75 Μ⊙)

Τα νέα δεδομένα δείχνουν επίσης αστρικές κηλίδες στην επιφάνεια του Polaris, κάτι που μπορεί να εξηγήσει ορισμένες από τις ιδιότητες του άστρου.

Ο Βόρειος Πολικός Αστέρας ή Polaris είναι το λαμπρότερο άστρο στον αστερισμό της Μικρής Άρκτου (ο άλφα Μικρής Άρκτου). Σημαδεύει τον βόρειο ουράνιο πόλο γύρω από τον οποίο όλα τα άλλα άστρα περιφέρονται καθημερινά και φαίνεται συνεχώς σε οποιαδήποτε εποχή κι αν κοιτάξουμε τον βόρειο νυχτερινό ουρανό.

Είναι όμως και το πλησιέστερο παράδειγμα μιας σημαντικής κατηγορίας μεταβλητών άστρων που ονομάζονται Κηφείδες, αστέρες που μεταβάλλουν τη συνολική παραγωγή φωτός τους περιοδικά και χρησιμοποιούνται ως δείκτες των αποστάσεων του Σύμπαντος.

Το Polaris είναι μέλος ενός τριπλού συστήματος αστέρων που περιέχει ένα δυαδικό ζεύγος και έναν τρίτο, πιο μακρινό σύντροφο. Η ερευνητική ομάδα μέτρησε την κίνηση του Polaris κατά μήκος της τροχιάς του (μαζί με τον δυαδικό σύντροφό του) για να υπολογίσει τη μάζα του άστρου. Περιέργως, το Polaris φαίνεται να είναι φωτεινότερο από το αναμενόμενο σε σχέση με την μάζα του – κι αυτό είναι ένα από τα πολλά ασυνήθιστα χαρακτηριστικά αυτού του άστρου, που φαίνεται να έχει παρόμοιες ιδιότητες με τους Κηφείδες καθώς και με τους μη μεταβλητούς υπεργίγαντες αστέρες. Αυτή η μελέτη βρήκε επίσης στοιχεία για την ύπαρξη σκοτεινών κηλίδων στην επιφάνεια του άστρου – ψυχρές περιοχές που δημιουργούν αναδυόμενα ισχυρά μαγνητικά πεδία – που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της περιόδου περιστροφής του άστρου.



Δύο ανακατασκευές της επιφάνειας του Polaris, που δείχνουν την παρουσία σκοτεινών αστρικών κηλίδων. 

πηγή: https://aasnova.org/2024/12/16/selections-from-2024-weighing-the-north-star/ – https://arxiv.org/abs/2407.09641

https://physicsgg.me/


tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ