Η ευρεία διάδοση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (τύπου ChatGPT) έχει πυροδοτήσει διάλογο αναφορικά με τις προοπτικές και τους κινδύνους από την όλο και αυξανόμενη χρήση τεχνολογιών ΑΙ. Πλέον, η Τεχνητή Νοημοσύνη κερδίζει συνεχώς έδαφος και ενσωματώνεται σε κάθε μορφής ηλεκτρονικές συσκευές διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα που δεν μπορεί ακόμα να αξιολογηθεί σε ποιον βαθμό υπηρετεί τις ανάγκες του ανθρώπινου είδους.
Η εβδομάδα που διανύουμε αποτελεί ορόσημο αφού πραγματοποιείται στο Λας Βέγκας η μεγαλύτερη έκθεση (CES) ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων στον κόσμο. Αποτελεί το σημείο αναφοράς της βιομηχανίας της τεχνολογίας αφού χιλιάδες εταιρείες παρουσιάζουν τις νέες τους δημιουργίες.
Πάνω από 4.000 επιχειρήσεις σε 232.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας παρουσιάζουν τα νέα τους προϊόντα
Ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1967 στην Νέα Υόρκη. Η τεράστια διάδοσή της και η σημασία που αποκτούσε στο πέρασμα των χρόνων την καθιέρωσε και από το 1998 γίνεται σε μόνιμη βάση, μια φορά τον χρόνο, στο Λας Βέγκας.
Στόχος «να βελτιωθεί η ζωή μας»
Στη φετινή CES, σε 232.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας, πάνω από 4.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 1.500 νεοφυείς, θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν λύσεις σε θεμελιώδη ανθρώπινα προβλήματα, όπως η πρόσβαση σε τρόφιμα, ο καθαρός αέρας, το καθαρό νερό, η κινητικότητα και η υγειονομική περίθαλψη.
Πρωταγωνίστρια, χωρίς αμφιβολία, θα είναι η βιομηχανία της Τεχνητής Νοημοσύνης με τεχνολογίες ΑΙ να κάνουν την εμφάνιση τους σε κάθε μορφή και ενσωμάτωση.
Αναμένεται να παρουσιαστεί πληθώρα ηλεκτρονικών συσκευών και όλες οι εξελίξεις σε κλάδους αιχμής.
Ο επικεφαλής της Ένωσης Τεχνολογίας Καταναλωτών (CTA), Gary Shapiro, λέει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα γίνει πιο εξατομικευμένη και θα βοηθήσει να βελτιωθεί η ζωή μας.
Οι κατασκευαστές «επικεντρώνονται στην επίλυση μερικών από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου και… η μαγεία συμβαίνει» δηλώνει με ενθουσιασμό στο Associated Press αναμένοντας με μεγάλη προσμονή την έναρξη της έκθεσης.
Προϊόντα σχεδιασμένα να βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων
Η CES 2025 θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό άλμα προς τα εμπρός όσον αφορά την καινοτομία και την τεχνολογία, με έμφαση στην τεχνολογία που θα εξυπηρετεί το μέλλον της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Η αμερικανική εταιρεία ρομποτικής Roborock παρουσιάζει αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι η «πρώτη» ηλεκτρική σκούπα στον κόσμο με ρομποτικό βραχίονα.
Το μηχάνημα, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να αναγνωρίζει και να τακτοποιεί μικρά αντικείμενα κάτω των 300 γραμμαρίων, όπως κάλτσες, παπούτσια και πετσέτες.
«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πραγματικά σημαντική, διότι, χωρίς αυτή και τη μηχανική μάθηση, ο ρομποτικός βραχίονας δεν εξυπηρετεί το σκοπό που επιθυμούμε», δηλώνει ο Ruben Rodriguez, αξιωματούχος της Roborock. «Χάρη στη μηχανική μάθηση, είναι σε θέση να αναγνωρίζει αντικείμενα στο έδαφος, να περπατά γύρω τους, να τα σηκώνει και να ξέρει πού να πάει, πού να τα τοποθετήσει», προσθέτει.
Στο μεταξύ, ένας ρομποτικός σκύλος ονόματι Jennie έρχεται να προσφέρει υπηρεσίες στους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια. Μπορεί να ανταποκρίνεται σε φωνητικές εντολές και διαθέτει αισθητήρες αφής. «Η ιδέα είναι ότι αντιμετωπίζει τα συμπτώματα των συμπεριφορικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων της άνοιας, παρέχοντας πραγματικά άνεση και συντροφιά όλο το εικοσιτετράωρο», λέει η Marissa Steingold, υπεύθυνη μάρκετινγκ και πωλήσεων στην Tombot.
Η γαλλική εταιρεία τεχνολογίας molluSCAN ασχολείται με το περιβάλλον και επιστρατεύει μαλάκια και την τελευταία ψηφιακή τεχνολογία για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού.
«Εάν ενοχληθούν από οποιοδήποτε είδος ρύπανσης, μπορούμε να το ανιχνεύσουμε και να στείλουμε μηνύματα, ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης αν θέλετε, για να μεταφέρουμε αυτές τις πληροφορίες στους πελάτες μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της molluSCAN, Ludovic Quinault.
Είναι τόσο απαραίτητη η Τεχνητή Νοημοσύνη σε όλα αυτά τα προϊόντα;
Όπως είναι φυσικό πολλές φορές γίνεται κατάχρηση της τεχνολογίας. Ορισμένοι ειδικοί εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με την αναγκαιότητα της τεχνητής νοημοσύνης σε ορισμένα gadgets. «Υπάρχουν πολλά προϊόντα που ζητούν χαρακτηριστικά AI χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο», δήλωσε η Carolina Milanesi, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας. Μάλιστα, η ίδια πρόσθεσε ότι ορισμένα gadgets προσπαθούσαν να λύσουν προβλήματα που δεν υπήρχαν εξαρχής
Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr