Καθώς η επιδημία του νοροϊού είναι σε έξαρση σε πολλές χώρες σε ΗΠΑ και Ευρώπη μεταξύ των οποίων και τη χώρα μας,όλο και περισσότερο οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούν μικροί και μεγάλοι ώστε να αποφύγουν τη νόσηση.
Πρόκειται για το συχνότερο αίτιο εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας. Ο χρόνος επώασης του νοροϊού είναι από 24-48 ώρες και τα συμπτώματα εμφανίζονται αιφνιδίως και διαρκούν 1 με 3 ημέρες. Ένα μικρό ποσοστό των ασθενών θα χρειαστούν ιατρική παρακολούθηση (π.χ. εισαγωγή σε νοσοκομείο). Ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο, αγγίζοντας επιφάνειες ή αντικείμενα που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια αγγίζοντας το στόμα.
Νοροϊός: Τα ύποπτα συμπτώματα
Ο νοροϊός, που συχνά αποκαλείται και «νόσος του χειμερινού εμετού», προκαλεί γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό, διάρροια και κοιλιακές κράμπες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρύο: Τι πρέπει να προσέχουμε για να μην μας προδώσει η καρδιά μας
«Φέτος, ο αριθμός των αναφερόμενων επιδημιών νοροϊού έχει ξεπεράσει τα επίπεδα που είδαμε πρόσφατα και τα χρόνια πριν την πανδημία», δήλωσε εκπρόσωπος του CDC στο TODAY.com νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Εξαιρετικά μεταδοτικός ο νοροϊός - Δεν επαρκεί η χρήση αντισηπτικού
Πρόκειται για έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό που εξαπλώνεται μέσω ιικών σωματιδίων που περιέχονται σε κόπρανα και εμετό. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να μολύνουν τρόφιμα, νερό και επιφάνειες (όπως σε κουζίνα ή μπάνιο), που στη συνέχεια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Παρόλο που τα άτομα με νοροϊό είναι πιο μεταδοτικά όταν έχουν συμπτώματα (ειδικά εμετό), μπορούν να συνεχίσουν να μεταδίδουν τον ιό για δύο εβδομάδες ή και περισσότερο.
Το απολυμαντικό χεριών δεν είναι τόσο αποτελεσματικό κατά του νοροϊού όσο σε άλλους παθογόνους οργανισμούς λόγω της σκληρής εξωτερικής δομής του ιού, εξηγεί ο Δρ. William Schaffner, καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt.
Άλλοι ιοί έχουν ένα εξωτερικό στρώμα λίπους που λέγεται φάκελος, το οποίο διασπάται ευκολότερα από τα απολυμαντικά χεριών με βάση το αλκοόλ.
Ο νοροϊός, από την άλλη είναι καλυμμένος με ένα σκληρό, πρωτεϊνικό κέλυφος που ονομάζεται καψίδιο, κάτι που τον καθιστά ανθεκτικό στα απολυμαντικά χεριών με βάση το αλκοόλ.
Πώς να προστατευθείτε αποτελεσματικά από τον νοροϊό
Επειδή το απολυμαντικό χεριών δεν είναι τόσο αποτελεσματικό κατά του νοροϊού, είναι απαραίτητο να πλένετε σωστά τα χέρια σας για να προστατευθείτε. Σύμφωνα με το CDC, αυτό σημαίνει: Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Πλένετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Πλένετε τα χέρια σας συχνά.
Είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας σωστά μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας, πριν πάρετε φάρμακα ή δώσετε σε άλλους, καθώς και πριν από το φαγητό, την προετοιμασία ή τη διαχείριση τροφίμων. Η σωστή διαχείριση τροφίμων και ο άμεσος καθαρισμός των μπάνιων μετά από επεισόδια διάρροιας μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης του νοροϊού.
Συστήνεται όποιος είναι άρρωστος να αποφεύγει την κουζίνα ή οποιοδήποτε φαγητό μοιράζεται το νοικοκυριό μέχρι να είναι χωρίς συμπτώματα για τουλάχιστον 48 ώρες.
Εκείνοι που προσβλήθηκαν από το μικρόβιο καλούνται να μείνουν μακριά από την εργασία ή το σχολείο μέχρι να είναι χωρίς συμπτώματα για τουλάχιστον δύο ημέρες. Συνιστάται επίσης ότι οι επισκέψεις σε μέρη με δυνητικά ευάλωτα άτομα, όπως νοσοκομεία ή οίκους ευγηρίας, θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Ο νοροϊός μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, εξασφαλίζοντας ότι το άτομο ξεκουράζεται αρκετά και παραμένει ενυδατωμένο για να αποτρέψει την αφυδάτωση. Τα συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες.
πηγή
themaygeias