Οι ουρές στα καταστήματα της ΔΕΗ από πολίτες που συνωστίζονται είτε προσπαθώντας να κάνουν διακανονισμό είτε ζητώντας να… τους κόψουν το ρεύμα επειδή αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό φανερώνουν την απόγνωση χιλιάδων συνανθρώπων μας, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ούτε τη στοιχειώδη καθημερινή διαβίωση των οικογενειών τους. Οι σκηνές που διαδραματίζονται στα γκισέ της ΔΕΗ αποτυπώνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο τη νέα, σκληρή κοινωνική πραγματικότητα, η οποία διαμορφώθηκε τα τελευταία δυόμισι χρόνια από τη συνταγή ακραίας δημοσιονομικής λιτότητας που επιβλήθηκε στη χώρα μας με το Μνημόνιο.
Την πραγματικότητα αυτή οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της η Τρόικα όταν ξεκινήσει η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου με την ελληνική κυβέρνηση. Θα πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να δεχθούν να συζητήσουν με ποια πολιτική μπορούν να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα ενός λαού, ο οποίος δεν αμείβεται κατά μέσο όρο με 3.000 ευρώ το μήνα, όπως ισχυρίστηκε ο κ
Είναι ανάγκη να καταλάβει η Τρόικα ότι πίσω από την ευημερία των αριθμών κρύβεται η δυστυχία των ανθρώπων. Ότι πίσω από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων υπάρχουν τα προβλήματα μιας κοινωνίας. Όταν, μάλιστα, στην περίπτωση της Ελλάδας δεν ευημερούν ούτε οι αριθμοί με τη συγκεκριμένη οικονομική συνταγή της λιτότητας, είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Διαφορετικά, ούτε τα έσοδα θα αυξάνονται, αφού «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», ούτε οι στόχοι θα επιτυγχάνονται.
Ιστορίες ανθρώπινης απόγνωσης
«Πήρα ψυγείο με πάγο, πετρογκάζ και δεν ανάβω φώτα για να κάνω οικονομία»
«Παίρνω 400 ευρώ σύνταξη. Τι να πρωτοπρολάβω να πληρώσω με αυτά τα χρήματα; Δεν θέλω το ρεύμα σας!»
«Περίμενα σχεδόν δύο ώρες για να μου κάνουν το διακανονισμό. Και τώρα πρέπει να ξαναστηθώ στην ουρά, αυτή τη φορά του Ταμείου, για να πληρώσω την πρώτη δόση!»
Η κ. Μαργαρίτα είναι μόνο μία από τους ανθρώπους που συνάντησε ο «Ε.Τ.» στο κατάστημα της ΔΕΗ στη στοά της οδού Αριστείδου, στην Αθήνα, όπου καθημερινά εκτυλίσσονται ιστορίες ανθρώπινης… απόγνωσης, με εκατοντάδες ανθρώπους να προσπαθούν να κάνουν διακανονισμό προκειμένου να μην τους κόψουν το ρεύμα, ενώ άλλοι… παρακαλάνε τους υπαλλήλους να διακόψουν την ηλεκτροδότηση λόγω τεράστιων οικονομικών προβλημάτων. Και την ώρα που η απόγνωση του κόσμου έχει ήδη φτάσει στα όρια, έχουν να υποστούν ακόμα ένα βασανιστήριο: αυτό της πολύωρης αναμονής στις ουρές των καταστημάτων της Επιχείρησης, που πολλές φορές φτάνουν μέχρι τα πεζοδρόμια.
Με μέσο όρο αναμονής περίπου μισή ώρα για το ταμείο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φτάνουν στα όρια της απόγνωσης: «Δεν μας φτάνει το βάσανο που έχουμε να πληρώσουμε τους υπέρογκους λογαριασμούς, πρέπει να υπομείνουμε και το βάσανο της ατέλειωτης αναμονής», λέει στον «Ε.Τ.» η κ. Αννα από την Καισαριανή. Όπως αναφέρει, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και η αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος την οδήγησαν να ζητήσει διακανονισμό από την Επιχείρηση, προκειμένου να καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της και να μην έρθει αντιμέτωπη με τη διακοπή ρεύματος.
Το πρόβλημα με τις ατέλειωτες ουρές δεν είναι μόνο στο κατάστημα της ΔΕΗ στην οδό Αριστείδου, αλλά σχεδόν σε κάθε κατάστημα της χώρας, ενώ, όπως λέει υπάλληλος της Επιχείρησης στον «Ε.Τ.», η κατάσταση αυτή μπορεί να μη συμβαίνει κάθε μέρα, ωστόσο η ουρά για τους διακανονισμούς δεν μειώνεται ποτέ. «Οι ουρές στα ταμεία δεν είναι κάθε μέρα. Οι περισσότεροι έρχονται τώρα που είναι αρχές του μήνα και πληρώθηκαν, για να προλάβουν τα έξοδα. Όμως η ουρά στα γραφεία διακανονισμών είναι ατέλειωτη κάθε μέρα», επισημαίνει η υπάλληλος του καταστήματος.
750 εκατ. οι απλήρωτοι λογαριασμοί
Την ώρα που οι ουρές στα καταστήματα της ΔΕΗ δεν τελειώνουν, τα φέσια στην Επιχείρηση από τους απλήρωτους λογαριασμούς ξεπέρασαν τα 750 εκατομμύρια ευρώ από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2012, φέρνοντάς την αντιμέτωπη με πρόβλημα ρευστότητας. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει προ ημερών, μόνο το Ελληνικό Δημόσιο χρωστά στην Επιχείρηση περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων τον Μάρτιο ξεπέρασε το 1,1 δισ. ευρώ, ενώ οι επισφαλείς απαιτήσεις τα 500 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ βρίσκεται στο «χείλος» της χρεοκοπίας, καθώς το χρέος της είναι ιδιαίτερα αυξημένο, ενώ μέχρι το τέλος του 2012 θα πρέπει να καταβληθούν μόνο για τοκοχρεολύσια από την Επιχείρηση περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι ούτε και πέρυσι η ΔΕΗ είχε καταφέρει να βγει αζημίωτη, καθώς το 2011 παρουσίασε ζημιές 148,9 εκατ. ευρώ, την ώρα που το 2010 είχε καθαρά κέρδη ύψους 558 εκατ. ευρώ. Οσο για τις εκτιμήσεις του 2012, είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες, με τις ζημιές να αναμένεται να διευρυνθούν κατά πολύ.
Στο μεταξύ, οι εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης πληθαίνουν όλο και περισσότερο, γεγονός που φανερώνει τόσο το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ όσο και την αδυναμία πληρωμής των καταναλωτών. Κατά 18.278 αυξήθηκαν οι διακοπές ρεύματος τον Μάρτιο σε σχέση με εκείνες που πραγματοποιούνταν τον Ιανουάριο, καθώς ανήλθαν σε 25.256, έναντι 6.978 τον Ιανουάριο και 8.152 τον Φεβρουάριο, ενώ, σύμφωνα με την Επιχείρηση, οι αποκοπές συνέβαλαν στη βελτίωση του ρυθμού είσπραξης των λογαριασμών. Μάλιστα, τις 90.000 πλησιάζουν οι εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης το τελευταίο τρίμηνο για τους οφειλέτες της ΔΕΗ.
ΕΚΟΨΑΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΖΕΥΓΑΡΙ… 90 ΕΤΩΝ
Και ενώ οι διακοπές ρεύματος δίνουν και παίρνουν, η Επιχείρηση φαίνεται πως δεν κάνει διακρίσεις, καθώς πληθαίνουν διαρκώς τα περιστατικά διακοπής ηλεκτροδότησης σε ανέργους, αναπήρους και πολυτέκνους. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, αυτό ηλικιωμένου ζευγαριού από την Ηγουμενίτσα, η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα επειδή δεν είχε πληρώσει το λογαριασμό. Συνεργείο ιδιώτη εργολάβου, ο οποίος συνεργάζεται με την Επιχείρηση, προέβη σε διακοπή ηλεκτροδότησης στο ανήμπορο ζευγάρι χωρίς δισταγμό, παρά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Ο 96χρονος Δονάτος Σουμπάλης και η 90χρονη σύζυγός του, αγρότες και συνταξιούχοι του ΟΓΑ, ζουν σε ένα μικρό σπίτι που τους έχει παραχωρήσει η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας, με μόνη τους περιουσία μια παλιά ηλεκτρική κουζίνα, ένα ψυγείο… άδειο και μία εικόνα της Παναγίας. Τα τέσσερα παιδιά τους έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία, όπου και εργάζονται, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.
Η σύνταξη που λαμβάνει το ηλικιωμένο ζευγάρι δεν ξεπερνά τα 340 ευρώ, ένα ποσό το οποίο δεν φτάνει για να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, πόσω μάλλον για να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Το τελευταίο ειδοποιητήριο της Επιχείρησης προειδοποιούσε τον κ. Σουμπάλη και τη σύζυγό του πως αν δεν εξοφλήσουν το ποσό των 948 ευρώ που χρωστάνε έως τις 8 Ιουνίου η ΔΕΗ θα προέβαινε σε διακοπή της ηλεκτροδότησης. Την Κυριακή το ιδιωτικό συνεργείο έκανε την προειδοποίηση πραγματικότητα, κόβοντας το ρεύμα στο ηλικιωμένο ζευγάρι. Οι γείτονες, αλλά και κάτοικοι της περιοχής προσπάθησαν να επανασυνδέσουν το ρεύμα στο σπίτι του ζευγαριού, ωστόσο χωρίς επιτυχία, ενώ πλέον όλες οι ελπίδες του κ. Σουμπάλη και της συζύγου του εναποτίθενται στον υπεύθυνο της ΔΕΗ Ηγουμενίτσας, ο οποίος, όπως είπαν οι κάτοικοι της περιοχής, δήλωσε ότι θα αναλάβει ο ίδιος την υπόθεση του ζευγαριού.
Από ρεπορτάζ του “Ελεύθερου Τύπου”
kostasxan.blogspot.com