2012-07-04 13:10:03
της Βιβέττας Λαϊνιώτη
Οι άστεγοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τη σκληρή πραγματικότητα του δρόμου, πασχίζοντας για την επιβίωση υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες. Η βοήθεια οργανισμών όπως η «Κλίμακα» και το «Κ.Υ.Α.Δ.Α» είναι, στις μέρες μας, πιο σημαντική από ποτέ. Οι άστεγοι περιμένουν τη ζεστασιά και τη φροντίδα που τους στέρησε η ζωή. Ας γίνουν μέρος της σκέψης και της καθημερινότητάς μας.
Το «προφίλ» των αστέγων στην Ελλάδα του 2012 δεν θυμίζει σε τίποτα με αυτό που είχαμε στο μυαλό μας, πολλά χρόνια πριν. Οι «νεοάστεγοι», όρος που χρησιμοποιείται από την Κλίμακα, δεν είναι διαφορετικοί από εμάς. Είναι οι άνθρωποι που μέχρι χθες ζούσαν στην διπλανή πόρτα, αλλά είχαν την ατυχία να τα χάσουν όλα.
«Η νέα κατηγορία αστέγων διαφέρει, γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν παρουσιάζουν ψυχιατρικά προβλήματα ή θέματα εξάρτησης. Είναι άστεγοι καθαρά για οικονομικούς λόγους και γι’ αυτό το λόγο, θεωρητικά έχουν και την μεγαλύτερη πιθανότητα επανένταξης στην κοινωνία
. Η οικονομική συγκυρία όμως δεν τους βοηθάει. Είναι άτομα ηλικίας 30- 45 ετών, αλλά και νεότερα άτομα, που αναπόφευκτα καταλήγουν στον δρόμο αν δεν υπάρχει μια οικογένεια να τα βοηθήσει», υπογραμμίζει η κυρία Άντα Αλαμάνου, από τη μη κυβερνητική οργάνωση Κλίμακα. Με βάση τα στοιχεία και των δυο οργανισμών, στις ευπαθείς οικονομικές ομάδες ανήκουν άνεργοι, ημιαπασχολούμενοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και, σε πολλές περιπτώσεις, νέοι άνθρωποι, ακόμη και απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών, οι οποίοι δεν μπορούν να αποκατασταθούν επαγγελματικά.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κλίμακας, το 2011 οι άστεγοι στην Ελλάδα έφτασαν τους 20.000 και εκτιμάται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί, ακόμη περισσότερο, το 2012. «Δυστυχώς, όπως φαίνεται, η οικονομική κρίση θα έχει σαν αποτέλεσμα περαιτέρω αύξηση των ποσοστών των πεινασμένων ανθρώπων. Σήμερα, τα γεύματα που προσφέρει το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), προσέρχονται περίπου 1.500 άνθρωποι την ημέρα», σημειώνει ο πρόεδρος του Κ.Υ.Α.Δ.Α., κ. Γιώργος Αποστολόπουλος.
Σύμμαχοι στο πρόβλημα
Ο «Ξενώνας Φιλοξενίας Αστέγων» της Κλίμακας, δυναμικότητας 10 ατόμων, παρέχει τη δυνατότητα βραχύχρονης διαμονής σε ενήλικα άτομα που διαβιούν εκτός στέγης ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκείας κ.λπ. Προτεραιότητα στη δυνατότητα φιλοξενίας στον Ξενώνα δίδεται σε αστέγους με προβλήματα ψυχικής υγείας, υπό την προϋπόθεση ότι ανταποκρίνονται στη θεραπευτική διαδικασία και ότι η ύπαρξη ψυχικής διαταραχής δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία του Ξενώνα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ξενώνας δεν αποτελεί παροχή ενός μόνιμου καταλύματος στους ενοίκους του, αλλά μία περίοδος «ανασυγκρότησης», προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατά το δυνατόν οι παράγοντες που οδήγησαν στην απώλεια στέγης (ανεργία, ιατρικά – ψυχιατρικά προβλήματα, έξεις, διαπροσωπικές σχέσεις κ.λπ.) με απώτερο στόχο την κοινωνική τους επανένταξη. Αξιοσημείωτο είναι πως, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 10 άτομα, αυτήν τη στιγμή έχει 25. Λειτουργεί με τρόπο που προσομοιάζει με ένα τυπικό «νοικοκυριό».
Αντίστοιχα, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. διαθέτει τρεις Ξενώνες. Στους δύο από αυτούς παρέχεται βραχεία φιλοξενία (3-6 μήνες) σε 180 άτομα.
Παρέχεται στους φιλοξενούμενους κλίνη σε δίκλινο ή τρίκλινο δωμάτιο του Ξενώνα μόνο για ύπνο, καθαριότητα του δωματίου, αλλαγή κλινοσκεπασμάτων, παροχή στοιχειώδους πρωινού, συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη, κινητοποίηση του αστέγου από την Κοινωνική Υπηρεσία του Ιδρύματος Αστέγων, για την αποκατάσταση και την επανένταξή του. Ο τρίτος ξενώνας, τo «Ξενοδοχείο των Φτωχών» καλείται να εξυπηρετήσει την πλέον ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, τους υπερήλικες απόρους. Eίναι δυναμικότητας 60 κλινών (μονόκλινα, δίκλινα), με λουτρό και αυτόνομο εξοπλισμό. Οι φιλοξενούμενοι υποστηρίζονται κοινωνικο-ψυχολογικά και ιατρικά, ενώ δημιουργήθηκαν χώροι και για την ψυχαγωγία τους. «Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τόσο την ποιότητα, όσο και την ποσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας. Με τη βοήθεια του Δημάρχου Γ. Καμίνη, ευελπιστούμε να υλοποιήσουμε πολιτικές αποκέντρωσης, αλλά και νέες ιδέες. Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους» εξομολογείται ο κ. Αποστολόπουλος.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;
Η Κλίμακα συμμετέχει ενεργά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το φαινόμενο της έλλειψης στέγης, μέσα από εκδηλώσεις , διαφημιστικές καμπάνιες, με στόχο τον αποστιγματισμό των αστέγων και τη δυνατότητα ένταξής τους στην κοινωνία. Η κυρία Αλαμάνου μιλά για την τεράστια ανταπόκριση του κόσμου. «Το τηλέφωνο χτυπά συνέχεια, και ο κόσμος ρωτά τι να φέρει, τι χρειαζόμαστε κ.λπ. «Έχουμε συγκεντρώσει πάρα πολλά πράγματα και αυτό είναι πολύ συγκινητικό, ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο κόσμος δεν έχει. Οι πολίτες είναι πλέον πολύ ευαισθητοποιημένοι με το θέμα των αστέγων, γιατί μέσα τους φοβούνται πως αύριο μπορεί να είναι ένας από αυτούς. Τέλος, η Ομάδα Παρέμβασης στο Δρόμο πραγματοποιεί εξορμήσεις streetworking σε περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, όπου διαβιούν άστεγοι, παρέχοντας πρώτες βοήθειες, είδη πρώτης ανάγκης και ενημερώνει τους άστεγους για το πρόγραμμα στήριξης». Στο πλαίσιο στήριξης, ο πρόεδρος του Κ.Υ.Α.Δ.Α συμπληρώνει πως «όλοι όσοι θέλουν να προσφέρουν μπορούν να έρθουν και να ενημερωθούν για τις δομές και τις δράσεις που αναπτύσσουμε. Υπάρχει πάντα ανάγκη σε τυποποιημένα τρόφιμα (ζυμαρικά, όσπρια, πελτέ, λάδι, ζάχαρη, γάλα κ.ά), φάρμακα και άλλα είδη (πάνες, βρεφικές τροφές κ.λπ.), που διανέμονται σε οικογένειες και άτομα μέσα από έναν «σταθμό τροφίμων». Ο «σταθμός» στηρίζεται στις δωρεές και χορηγίες εταιρειών, βιοτεχνιών και σε μεγάλο βαθμό στην αλληλεγγύη του απλού κόσμου».
Παράλληλες Δράσεις
Παράλληλη και συμπληρωματική δράση της Κλίμακας για τη βοήθεια των Αστέγων, είναι η λειτουργία του Εργαστηρίου Ανακύκλωσης Χαρτιού. Πρόκειται για ένα Εργαστήριο κοινωνικής οικονομίας, με δραστηριότητες που αφορούν στη συλλογή και μεταπώληση χαρτιού προς ανακύκλωση, στο οποίο απασχολούνται φιλοξενούμενοι του Προγράμματος.
Το Κ.Υ.Α.Δ.Α., με σκοπό να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των αστέγων, «λειτουργεί» οργανωμένες ομάδες, στις οποίες συμμετέχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, για την παροχή βοήθειας στον δρόμο. «Οι ομάδες αυτές, καλύπτουν σε καθημερινή βάση κάθε περιοχή της πόλης όπου υπάρχουν άστεγοι, ενώ δραστηριοποιούνται περισσότερο σε περιόδους έκτακτης ανάγκης (π.χ. σε περιόδους κακών καιρικών συνθηκών), παρέχοντας φαγητό, κουβέρτες και υπνόσακους, αλλά και πληροφορίες για το που μπορούν να διανυκτερεύσουν» σημειώνει ο κ.Αποστολόπουλος.
Μαζί για την λύση
Πρώτο και απαραίτητο βήμα για να ξεκινήσουν οι προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος με τους άστεγους, σύμφωνα με την κυρία Αλαμάνου, είναι η θεσμική αναγνώριση του προβλήματος από την κοινωνία. Επιπλέον, η επένδυση σε αναπτυξιακούς πόρους είναι καθοριστική. Έτσι είναι απαραίτητη η δημιουργία καταφυγίων νύκτας, η κατασκευή δημόσιων λουτρών, η επέκταση των ιατρείων, που θα περιθάλπουν άστεγους σε συνεργασία με τα δημοτικά ιατρεία και η θεσμοθέτηση στοιχειωδών μηχανισμών κοινωνικής μέριμνας.
Ο κ. Αποστολόπουλος από την πλευρά του θεωρεί πως «το πρόβλημα πηγάζει από την πολιτική και πως αν δεν αντιμετωπισθούν η οικονομική κρίση, τα αυστηρά οικονομικά μέτρα, η εξασθένιση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, ό,τι και να κάνει η πολιτεία, λύση δεν θα υπάρξει».
Λίγα λόγια για την Κλίμακα
Η Κλίμακα ιδρύθηκε το 2000 και είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, με δραστηριότητες που στοχεύουν τόσο στη διάθεση υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όσο και στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Στο πλαίσιο των δράσεων της κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται ενεργά με το πρόβλημα της εκτός στέγης διαβίωσης, υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει υπηρεσίες σε όλες τις βαθμίδες φροντίδας όπως: έρευνα, πρόληψη, streetwork, κάλυψη των βασικών αναγκών επιβίωσης, εκπαίδευση, υπηρεσίες για την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση, την εργασιακή αποκατάσταση και επανένταξη των αστέγων στον κοινωνικό ιστό και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας για την κατανόηση του φαινομένου.
Λίγα λόγια για το Κ.Υ.Α.Δ.Α
Το Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων συστάθηκε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων» το 1999. Ωστόσο, ξεκίνησε την αυτόνομη λειτουργία του με δικές του υποδομές, ανεξάρτητες υπηρεσίες και ξεχωριστό προϋπολογισμό στις αρχές του 2005. Στεγάζεται στην οδό Πειραιώς 35 και διαθέτει επιστημονικό προσωπικό, το οποίο σε καθημερινή βάση συμβουλεύει, αξιολογεί και στηρίζει τους συνανθρώπους μας που χρειάζονται βοήθεια. Το Ίδρυμα Αστέγων δίνει τη δυνατότητα σίτισης σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, με προτεραιότητα σε όσες πραγματικά έχουν ανάγκη. Παρέχει καθημερινά 1.500 μερίδες φαγητού σε άπορους και άστεγους Έλληνες και αλλοδαπούς. Επίσης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των πολιτών για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού ζητήματος, κινείται προς την πραγμάτωση συγκεκριμένων δράσεων, μέσω ειδικής διαφημιστικής εκστρατείας και σχεδιασμένων εκδηλώσεων, όπου επιχειρείται η πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών.
Info:
Κ.Υ.Α.Δ.Α. – Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου
Αθηναίων Σοφοκλέους 70 και Πειραιώς 35, 10532 Αθήνα
Τηλ: 210-5246516, Fax: 210-5235671
ΚΛΙΜΑΚΑ- Ευμολπιδών 30-32, 11854,
ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ,ΑΘΗΝΑ
Τηλ. : 210 3417160-3, Fax: 2103417164
E-mail: [email protected]
site: www.klimaka.org.gr
lifepositive.gr
Οι άστεγοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τη σκληρή πραγματικότητα του δρόμου, πασχίζοντας για την επιβίωση υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες. Η βοήθεια οργανισμών όπως η «Κλίμακα» και το «Κ.Υ.Α.Δ.Α» είναι, στις μέρες μας, πιο σημαντική από ποτέ. Οι άστεγοι περιμένουν τη ζεστασιά και τη φροντίδα που τους στέρησε η ζωή. Ας γίνουν μέρος της σκέψης και της καθημερινότητάς μας.
Το «προφίλ» των αστέγων στην Ελλάδα του 2012 δεν θυμίζει σε τίποτα με αυτό που είχαμε στο μυαλό μας, πολλά χρόνια πριν. Οι «νεοάστεγοι», όρος που χρησιμοποιείται από την Κλίμακα, δεν είναι διαφορετικοί από εμάς. Είναι οι άνθρωποι που μέχρι χθες ζούσαν στην διπλανή πόρτα, αλλά είχαν την ατυχία να τα χάσουν όλα.
«Η νέα κατηγορία αστέγων διαφέρει, γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν παρουσιάζουν ψυχιατρικά προβλήματα ή θέματα εξάρτησης. Είναι άστεγοι καθαρά για οικονομικούς λόγους και γι’ αυτό το λόγο, θεωρητικά έχουν και την μεγαλύτερη πιθανότητα επανένταξης στην κοινωνία
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κλίμακας, το 2011 οι άστεγοι στην Ελλάδα έφτασαν τους 20.000 και εκτιμάται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί, ακόμη περισσότερο, το 2012. «Δυστυχώς, όπως φαίνεται, η οικονομική κρίση θα έχει σαν αποτέλεσμα περαιτέρω αύξηση των ποσοστών των πεινασμένων ανθρώπων. Σήμερα, τα γεύματα που προσφέρει το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), προσέρχονται περίπου 1.500 άνθρωποι την ημέρα», σημειώνει ο πρόεδρος του Κ.Υ.Α.Δ.Α., κ. Γιώργος Αποστολόπουλος.
Σύμμαχοι στο πρόβλημα
Ο «Ξενώνας Φιλοξενίας Αστέγων» της Κλίμακας, δυναμικότητας 10 ατόμων, παρέχει τη δυνατότητα βραχύχρονης διαμονής σε ενήλικα άτομα που διαβιούν εκτός στέγης ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκείας κ.λπ. Προτεραιότητα στη δυνατότητα φιλοξενίας στον Ξενώνα δίδεται σε αστέγους με προβλήματα ψυχικής υγείας, υπό την προϋπόθεση ότι ανταποκρίνονται στη θεραπευτική διαδικασία και ότι η ύπαρξη ψυχικής διαταραχής δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία του Ξενώνα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ξενώνας δεν αποτελεί παροχή ενός μόνιμου καταλύματος στους ενοίκους του, αλλά μία περίοδος «ανασυγκρότησης», προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατά το δυνατόν οι παράγοντες που οδήγησαν στην απώλεια στέγης (ανεργία, ιατρικά – ψυχιατρικά προβλήματα, έξεις, διαπροσωπικές σχέσεις κ.λπ.) με απώτερο στόχο την κοινωνική τους επανένταξη. Αξιοσημείωτο είναι πως, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 10 άτομα, αυτήν τη στιγμή έχει 25. Λειτουργεί με τρόπο που προσομοιάζει με ένα τυπικό «νοικοκυριό».
Αντίστοιχα, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. διαθέτει τρεις Ξενώνες. Στους δύο από αυτούς παρέχεται βραχεία φιλοξενία (3-6 μήνες) σε 180 άτομα.
Παρέχεται στους φιλοξενούμενους κλίνη σε δίκλινο ή τρίκλινο δωμάτιο του Ξενώνα μόνο για ύπνο, καθαριότητα του δωματίου, αλλαγή κλινοσκεπασμάτων, παροχή στοιχειώδους πρωινού, συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη, κινητοποίηση του αστέγου από την Κοινωνική Υπηρεσία του Ιδρύματος Αστέγων, για την αποκατάσταση και την επανένταξή του. Ο τρίτος ξενώνας, τo «Ξενοδοχείο των Φτωχών» καλείται να εξυπηρετήσει την πλέον ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, τους υπερήλικες απόρους. Eίναι δυναμικότητας 60 κλινών (μονόκλινα, δίκλινα), με λουτρό και αυτόνομο εξοπλισμό. Οι φιλοξενούμενοι υποστηρίζονται κοινωνικο-ψυχολογικά και ιατρικά, ενώ δημιουργήθηκαν χώροι και για την ψυχαγωγία τους. «Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τόσο την ποιότητα, όσο και την ποσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας. Με τη βοήθεια του Δημάρχου Γ. Καμίνη, ευελπιστούμε να υλοποιήσουμε πολιτικές αποκέντρωσης, αλλά και νέες ιδέες. Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους» εξομολογείται ο κ. Αποστολόπουλος.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;
Η Κλίμακα συμμετέχει ενεργά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το φαινόμενο της έλλειψης στέγης, μέσα από εκδηλώσεις , διαφημιστικές καμπάνιες, με στόχο τον αποστιγματισμό των αστέγων και τη δυνατότητα ένταξής τους στην κοινωνία. Η κυρία Αλαμάνου μιλά για την τεράστια ανταπόκριση του κόσμου. «Το τηλέφωνο χτυπά συνέχεια, και ο κόσμος ρωτά τι να φέρει, τι χρειαζόμαστε κ.λπ. «Έχουμε συγκεντρώσει πάρα πολλά πράγματα και αυτό είναι πολύ συγκινητικό, ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο κόσμος δεν έχει. Οι πολίτες είναι πλέον πολύ ευαισθητοποιημένοι με το θέμα των αστέγων, γιατί μέσα τους φοβούνται πως αύριο μπορεί να είναι ένας από αυτούς. Τέλος, η Ομάδα Παρέμβασης στο Δρόμο πραγματοποιεί εξορμήσεις streetworking σε περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, όπου διαβιούν άστεγοι, παρέχοντας πρώτες βοήθειες, είδη πρώτης ανάγκης και ενημερώνει τους άστεγους για το πρόγραμμα στήριξης». Στο πλαίσιο στήριξης, ο πρόεδρος του Κ.Υ.Α.Δ.Α συμπληρώνει πως «όλοι όσοι θέλουν να προσφέρουν μπορούν να έρθουν και να ενημερωθούν για τις δομές και τις δράσεις που αναπτύσσουμε. Υπάρχει πάντα ανάγκη σε τυποποιημένα τρόφιμα (ζυμαρικά, όσπρια, πελτέ, λάδι, ζάχαρη, γάλα κ.ά), φάρμακα και άλλα είδη (πάνες, βρεφικές τροφές κ.λπ.), που διανέμονται σε οικογένειες και άτομα μέσα από έναν «σταθμό τροφίμων». Ο «σταθμός» στηρίζεται στις δωρεές και χορηγίες εταιρειών, βιοτεχνιών και σε μεγάλο βαθμό στην αλληλεγγύη του απλού κόσμου».
Παράλληλες Δράσεις
Παράλληλη και συμπληρωματική δράση της Κλίμακας για τη βοήθεια των Αστέγων, είναι η λειτουργία του Εργαστηρίου Ανακύκλωσης Χαρτιού. Πρόκειται για ένα Εργαστήριο κοινωνικής οικονομίας, με δραστηριότητες που αφορούν στη συλλογή και μεταπώληση χαρτιού προς ανακύκλωση, στο οποίο απασχολούνται φιλοξενούμενοι του Προγράμματος.
Το Κ.Υ.Α.Δ.Α., με σκοπό να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των αστέγων, «λειτουργεί» οργανωμένες ομάδες, στις οποίες συμμετέχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, για την παροχή βοήθειας στον δρόμο. «Οι ομάδες αυτές, καλύπτουν σε καθημερινή βάση κάθε περιοχή της πόλης όπου υπάρχουν άστεγοι, ενώ δραστηριοποιούνται περισσότερο σε περιόδους έκτακτης ανάγκης (π.χ. σε περιόδους κακών καιρικών συνθηκών), παρέχοντας φαγητό, κουβέρτες και υπνόσακους, αλλά και πληροφορίες για το που μπορούν να διανυκτερεύσουν» σημειώνει ο κ.Αποστολόπουλος.
Μαζί για την λύση
Πρώτο και απαραίτητο βήμα για να ξεκινήσουν οι προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος με τους άστεγους, σύμφωνα με την κυρία Αλαμάνου, είναι η θεσμική αναγνώριση του προβλήματος από την κοινωνία. Επιπλέον, η επένδυση σε αναπτυξιακούς πόρους είναι καθοριστική. Έτσι είναι απαραίτητη η δημιουργία καταφυγίων νύκτας, η κατασκευή δημόσιων λουτρών, η επέκταση των ιατρείων, που θα περιθάλπουν άστεγους σε συνεργασία με τα δημοτικά ιατρεία και η θεσμοθέτηση στοιχειωδών μηχανισμών κοινωνικής μέριμνας.
Ο κ. Αποστολόπουλος από την πλευρά του θεωρεί πως «το πρόβλημα πηγάζει από την πολιτική και πως αν δεν αντιμετωπισθούν η οικονομική κρίση, τα αυστηρά οικονομικά μέτρα, η εξασθένιση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, ό,τι και να κάνει η πολιτεία, λύση δεν θα υπάρξει».
Λίγα λόγια για την Κλίμακα
Η Κλίμακα ιδρύθηκε το 2000 και είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, με δραστηριότητες που στοχεύουν τόσο στη διάθεση υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όσο και στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Στο πλαίσιο των δράσεων της κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται ενεργά με το πρόβλημα της εκτός στέγης διαβίωσης, υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει υπηρεσίες σε όλες τις βαθμίδες φροντίδας όπως: έρευνα, πρόληψη, streetwork, κάλυψη των βασικών αναγκών επιβίωσης, εκπαίδευση, υπηρεσίες για την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση, την εργασιακή αποκατάσταση και επανένταξη των αστέγων στον κοινωνικό ιστό και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας για την κατανόηση του φαινομένου.
Λίγα λόγια για το Κ.Υ.Α.Δ.Α
Το Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων συστάθηκε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων» το 1999. Ωστόσο, ξεκίνησε την αυτόνομη λειτουργία του με δικές του υποδομές, ανεξάρτητες υπηρεσίες και ξεχωριστό προϋπολογισμό στις αρχές του 2005. Στεγάζεται στην οδό Πειραιώς 35 και διαθέτει επιστημονικό προσωπικό, το οποίο σε καθημερινή βάση συμβουλεύει, αξιολογεί και στηρίζει τους συνανθρώπους μας που χρειάζονται βοήθεια. Το Ίδρυμα Αστέγων δίνει τη δυνατότητα σίτισης σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, με προτεραιότητα σε όσες πραγματικά έχουν ανάγκη. Παρέχει καθημερινά 1.500 μερίδες φαγητού σε άπορους και άστεγους Έλληνες και αλλοδαπούς. Επίσης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των πολιτών για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού ζητήματος, κινείται προς την πραγμάτωση συγκεκριμένων δράσεων, μέσω ειδικής διαφημιστικής εκστρατείας και σχεδιασμένων εκδηλώσεων, όπου επιχειρείται η πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών.
Info:
Κ.Υ.Α.Δ.Α. – Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου
Αθηναίων Σοφοκλέους 70 και Πειραιώς 35, 10532 Αθήνα
Τηλ: 210-5246516, Fax: 210-5235671
ΚΛΙΜΑΚΑ- Ευμολπιδών 30-32, 11854,
ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ,ΑΘΗΝΑ
Τηλ. : 210 3417160-3, Fax: 2103417164
E-mail: [email protected]
site: www.klimaka.org.gr
lifepositive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΜΕΛΕΝΤΕΣ: ΠΑΜΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΝΕΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ ''ΣΑΝ ΤΟ ΧΙΓΚΣ'' ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΟ CERN
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ