Ελάχιστες λεπτομέρειες έχουν μείνει για το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού και όλα φαίνεται να έχουν κλειδώσει. Οι τελευταίες πινελιές θα μπουν στην σύσκεψη αυτή την ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξυ του Χρύσανθου Λαζάριδη από πλευράς ΝΔ, του Κώστα Σκανδαλίδη από το ΠΑΣΟΚ και του Δημήτρη Χατζησωκράτη από τη ΔΗΜΑΡ.
Αυτό το κείμενο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην τρόικα, στη συνάντηση της Πέμπτης και θα αναγνώσει την Παρασκευή στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων αναμένεται να ανακοινωθεί:
- Κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την απόκτηση ιθαγένειας. Δεν θα γίνεται αναφορά σε λαθρομετανάστευση αλλά θα μιλούν για παράνομη μετανάστευση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα ισχύει αυτό που προβλέπει τώρα ο νόμος, δηλαδή ένα παιδί να παίρνει την ελληνική ιθαγένεια με την γέννησή του, αλλά αυτό θα γίνεται αφού συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και αφού απαρνηθεί την ιθαγένεια των γονιών του.
Σε επίπεδο πολιτικών αλλαγών το μόνο που αναμένεται να ανακοινωθεί είναι το σπάσιμο των περιφερειών το οποίο όμως θα φέρει μεγάλες αλλαγές στον εκλογικό χάρτη. Πληροφορίες του Newsit αναφέρουν ότι θα μπει ένα είδος πλαφόν σύμφωνα με το οποίο δεν θα υπάρχει περιφέρεια που να μην έχει πάνω από 6 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι η Β Αθήνας που είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια με 42 έδρες θα κατακερματισθεί.
Επίσης, η κυβέρνηση θα εμφανισθεί αμετακίνητη από την θέση καμμία απόλυση στο δημόσιο. Θα τονισθεί μάλιστα ότι οι απολύσεις δεν θα προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στο νοικοκύρεμα του κράτους.
Θα ζητηθεί από την τρόικα να υπάρξει μια ελαστικότητα όσον αφορά τα φορολογικά βάρη των πολιτών. Δηλαδή, να υπάρξει μια πίστωση χρόνου προς τους φορολογούμενους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν μέχρι το τέλος του έτους ακόμα και με την μορφή περισσότερων δόσεων.
Στο κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων θα υπάρχει αναφορά στις αποκρατικοποιήσεις, «όπλο» της κυβέρνησης για να πείσει την τρόικα ότι μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
Oι ιδιωτικοποιήσεις αφορούν το λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ και κυρίως την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και το παραγωγικό επενδυτικό κομμάτι της ΔΕΗ.
Γίνεται αναφορά και στην άρση των εμποδίων που υπάρχουν για να επιστρέφουν οι καταθέσεις από το εξωτερικό. Μοναδικός όρος θα είναι η αναδρομική φορολόγησή τους και θα διευκρινίζεται ότι πρόκειται για «καθαρές» κινήσεις κεφαλαίων.
Πηγή
kostasxan.blogspot.com