Άλλωστε η κατάσταση που διαμορφώνεται για την ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες είναι τόσο κακή, ώστε η ώρα της απότομης προσγείωσης από τα υψίπεδα της υπεσχημένης «επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου» να βρίσκεται πάρα πολύ κοντά. Ο δε χαρακτηρισμός του... Σεγκελά θα μοιάζει σε λίγο με ευφημισμό. Άλλωστε φροντίζει γι’ αυτό ήδη η τρόικα, η οποία, σε όλες τις εκδοχές της, δεν μασάει τα λόγια της:
1 Απαιτεί εδώ και τώρα μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 15.000 και την απομάκρυνση συνολικά 150.000 έως το 2015. Οι αριθμοί δεν βγαίνουν με τα κόλπα της μη αναπλήρωσης συνταξιοδοτούμενων και του παγώματος των προσλήψεων: απαιτούν απολύσεις και ως εκ τούτου, μετά τις πρώτες επικοινωνιακές καντρίλιες της κυβέρνησης, ήδη στο... Στουρναραίικο απεργάζονται την επαναφορά της εφεδρείας και την εκβιαστική εξώθηση υπαλλήλων σε «εθελούσια έξοδο».
2 Απαιτεί εδώ και τώρα κλείσιμο φορέων του Δημοσίου και πώληση της κρατικής συμμετοχής σε εταιρείες, οικόπεδα και υποδομές. Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τους «ατσαλωμένους» τροϊκανούς, έσπευσε να διακηρύξει ότι αρχίζει... από χθες το ξεπούλημα.
3 Ο Χορστ Ράιχενμπαχ, ο Γερμανός επικεφαλής της Task Force της Κομισιόν στην Αθήνα, πήρε σβάρνα τα υπουργεία σαν εν ενεργεία πρωθυπουργός προσφέροντας αφειδώς κυβερνητική «συμβουλευτική» στους υπουργούς, οι οποίοι περιδεείς επιχειρούν να καλύψουν τις επιδρομές του με τον μανδύα της τεχνικής βοήθειας.
4 Η τρόικα εγκαθίσταται μόνιμα στην Ελλάδα εγκαταλείποντας τους ανά τρίμηνο ελέγχους και καθιερώνοντας τις εν θερμώ παρεμβάσεις στην εκτέλεση του κυβερνητικού έργου. Η μόνιμη εγκατάστασή της στα υπουργεία και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι δεδομένη.
5 Η Κομισιόν προκήρυξε τη θέση του γενικού επιτρόπου (ανθύπατου) επί της οικονομικής πολιτικής, ο οποίος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Real.gr, θα εγκατασταθεί στην Αθήνα και θα προσωποποιήσει τη συγχώνευση των αρμοδιοτήτων της τρόικας και της Task Force.
Λόγια του αέρα
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, η οποία προσαρμόζεται ασμένως στις αξιώσεις της τρόικας, παίρνει τη σκυτάλη ικανοποιώντας πλήρως και απολύτως τις απαιτήσεις των δανειστών και επιτηρητών:
♦ Κάνει ακόμη ταχύτερο το fast track , το θεσμικό πλαίσιο που θα παρακάμπτει τα γραφειοκρατικά, περιβαλλοντικά και νομικά εμπόδια για την υλοποίηση πάσης φύσεως «επενδύσεων», ανεξάρτητα από ποιότητα, αποδοτικότητα, συμβατότητα με το νομικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο.
♦ Στο ίδιο πνεύμα προωθεί ταχύτατα νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να επιταχυνθεί η δημιουργία των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, οι οποίες, με την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την προκλητική φορολογική απαλλαγή των επενδυτών, θα αποτελέσουν το... αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Θέτοντας μάλιστα σε ποικίλους κινδύνους την εθνικά ευαίσθητη Θράκη.
Κι αυτή είναι μόνον η αρχή, καθώς η συγκυβέρνηση των Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ανακαλύπτει έντρομη – όσοι δηλαδή από τους συγκυβερνώντες εταίρους δεν το γνώριζαν εξ αρχής... – ότι η προεκλογική εξαγγελία περί «επαναδιαπραγμάτευσης» του μνημονίου ή κάποιων από τους επαχθείς όρους του δεν ήταν τίποτε άλλο από λόγια του αέρα και λογαριασμοί χωρίς τους ξενοδόχους.
Δείχνουν... δόντια
Όσο για τους… ξενοδόχους, δηλαδή τους δανειστές και την τρόικά τους, ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησαν τις τελευταίες μέρες είναι αψευδής μάρτυρας των προθέσεών τους για το επόμενο διάστημα.
1 Κατ’ αρχάς η Ελλάδα αποκλείστηκε εξ αρχής από την ευρωσύνοδο κορυφής, ακριβώς για να μην υπάρξει ούτε καν συνειρμός περί ένταξης της χώρας μας στον σχεδιασμό των αμφιλεγόμενων ακόμη «διευκολύνσεων» προς τις πιεζόμενες χώρες της ευρωζώνης.
2 Τόσο το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Σόιμπλε και πλήθος άλλοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν ότι στην ατζέντα τους δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση, αλλά μόνον τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων της Ελλάδας.
Χαρακτηριστικότερη όλων ήταν η ειρωνική αναφορά της Λαγκάρντ σε ερώτημα του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου CNBC : «Είμαι βεβαία πως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει λαμπρά αριθμητικά στοιχεία να μαςπαρουσιάσει. Ανυπομονώ να δω τιέχει πράξει τους τελευταίους μήνες για να προσαρμοστεί στο πρόγραμμα». Και σε άλλο σημείο: «Ουδεμία διάθεση έχω να διαπραγματευθώ και να αναδιαπραγματευθώ. Διάθεση έχουμε να βρούμε τα δεδομένα».
3 Ειδικότερα ο Άσμουσεν δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ψεύτικα «στοιχεία» (για μέσο μισθό δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα στα 3.000 ευρώ) προκειμένου να «πείσει» για την αναγκαιότητα διάλυσης του δημόσιου τομέα και για την ακόμη πιο σκληρή εφαρμογή της πιο δολοφονικής από όλες τις οικονομικές «συνταγές»: της «εσωτερικής υποτίμησης».
4 Εν τω μεταξύ, αντί... διαπραγμάτευσης, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τα (γερμανικής έμπνευσης) σενάρια πτώχευσης της Ελλάδας και εξόδου από το ευρώ. Παράλληλα όμως έχουν ήδη αρχίσει να κερδίζουν σοβαρή δημοσιότητα και άλλα σενάρια, περί νέου «κουρέματος». Μεταξύ των βασικών διακινητών του σεναρίου αυτού περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, ας μην το ξεχνάμε, υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο στην προηγούμενη αναδιάρθρωση. Κι αυτό λέει πολλά.
Το πώς η κυβέρνηση θα καταφέρει να ισορροπήσει μεταξύ των ακυρωμένων υποσχέσεων των κομμάτων που τη συγκροτούν, των εύθραυστων εσωτερικών ισορροπιών μεταξύ τους και των σκληρών και... αδιαπραγμάτευτων απαιτήσεων της τρόικας δεν θα το απαντήσουμε, προφανώς, εμείς. Όποιος έχει τα γένια έχει και τα... χτένια, όπως λέει η λαϊκή θυμοσοφία.
Πολύ περισσότερο τα πράγματα δυσκολεύουν για την κυβερνητική διαχείριση επειδή η βαρύτατη φετινή φορολόγηση των ελληνικών νοικοκυριών είναι αδύνατον να υπολογιστεί σε ποιον βαθμό μπορεί να εξυπηρετηθεί και να γεμίσει τα κρατικά ταμεία. Ο μεγαλύτερος ίσως πολιτικός εφιάλτης για την κυβέρνηση και τους εταίρους που τη συγκροτούν θα είναι η εκ των πραγμάτων ανάπτυξη του κινήματος... «Δεν έχω να πληρώσω». Εκεί ακριβώς παραμονεύει το πλήρες αδιέξοδο.
Πηγή
kostasxan.blogspot.com