2012-07-06 14:22:03
Φωτογραφία για Διάσειση: Πως θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο
Διαβάστε χρήσιμες συμβουλές για να αντιληφθείτε και έπειτα να αντιμετωπίσετε μια εγκεφαλική διάσειση άμεσα και σωστά.

Ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι που συνοδεύεται με ολιγόλεπτη απώλεια αισθήσεων, μερικές φορές και για αρκετές ώρες, είναι σύμπτωμα διάσεισης. Η διάσειση είναι μια παροδική διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου. Αν μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι το άτομο που χτύπησε δε χάσει καθόλου την επαφή του με το περιβάλλον τότε δεν έχει υποστεί διάσειση.

Αν όμως χάσει για λίγο τις αισθήσεις του, τότε αυτό σημαίνει ότι θα έχει και διαταραχή μνήμης. Ο τραυματίας δηλαδή δε θα θυμάται τι συνέβη πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και αφού ξύπνησε. Θα βρίσκεται σε σύγχυση και θα δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά, συγκεντρωμένα αλλά και να θυμηθεί τι έγινε. Αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως λίγες ώρες.

Πότε είναι σοβαρή μια διάσειση;

Μια διάσειση είναι συχνή και είναι πιθανή να συμβεί σε οποιονδήποτε χτυπήσει το κεφάλι του. Το μέγεθος της διάσεισης εξαρτάται από το πόσο σοβαρό χτύπημα υπέστη το άτομο αλλά και από την ηλικία του. Ένά άτομο ηλικιωμένο ή ένα άτομο που έχει προβλήματα υγείας έχει περισσότερες πιθανότητες να υποστεί βαριά διάσειση ακόμη και αν το χτύπημα δεν είναι αρκετά δυνατό. Μια διάσειση δεν πρέπει να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, αφού δεν πρόκειται να προκαλέσει μόνιμη βλάβη παρά μόνο αν το άτομο που χτύπησε το κεφάλι του έχει πάθει αρκετές διάσεισης στο παρελθόν. Στατιστικά ωστόσο ένας άνθρωπος στην ζωή του δεν παθαίνει πάνω από 1-2 διασείσεις και επομένως δεν υπάρχει φόβος ανησυχίας. Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει σαφές ότι ένα χτύπημα στο κεφάλι δε σημαίνει κιόλας ότι έχουμε υποστεί διάσειση. Αν όμως χάσουμε για λίγο τις αισθήσεις μας τότε σίγουρα μιλάμε για διάσειση.

Τι μπορεί να συμβεί μετά τη διάσειση;

Τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν έως και μια ημέρα μετά το χτύπημα:

*Εμετός

*Ζαλάδα

*Πονοκέφαλος

*Η επικοινωνία με τους άλλους να γίνεται με δυσκολία

Δεν είναι σπάνιο ωστόσο το άτομο που υπέστη διάσειση να εμφανίζει κάποια συμπτώματα μετά από αρκετές ημέρες. Ακόμα και ελαφριές διάσεισης μπορούν να εμφανίσουν μετατραυματικά συμπτώματα. Προβλήματα στην ακοή, στην όραση και στην συγκέντρωση είναι μεριά από αυτά. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα το άτομο μπορεί να εμφανίσει και αλλαγές στην συμπεριφορά του, να γίνει δηλαδή πιο ευέξαπτος.

Τι να κάνω αν κάποιος έχει υποστεί διάσειση;

*Να τον πας αμέσως στο νοσοκομείο αν:

Είναι ηλικιωμένος, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, έχει ξαναπάθει στο παρελθόν διάσειση, αν το χτύπημα ήταν πολύ δυνατό, αν αισθάνεται έντονη ζαλάδα και πονοκέφαλο, αν για πάνω από 2-3 λεπτά έχει απώλεια συνείδησης και αν κάνει εμετούς και έχει ναυτία.

*Τι άλλο μπορώ να κάνω;

*Ακινητοποιήστε τον τραυματία στον τόπο του ατυχήματος μέχρι να καταλάβετε πόσο σοβαρό ήταν το χτύπημα.

*Κάθε λίγα λεπτά να του κάνετε απλές ερωτήσεις για να δείτε αν έχει απώλεια μνήμης και συγκέντρωσης. Για παράδειγμα το όνομα του, τη μέρα έχουμε *Να τον παρακολουθείτε για 2 μέρες τουλάχιστον είτε πάει στο νοσοκομείο είτε όχι.

*Όταν πέφτει για ύπνο να τον ξυπνάτε κάθε 2-3 ώρες κάνοντας του απλές ερωτήσεις για να δείτε αν όλα πηγαίνουν καλά.

*Να σιγουρευτείτε ότι το άτομο που έχει υποστεί διάσειση θα ξεκουραστεί και θα αποφύγει να δει τηλεόραση, να διαβάσει και γενικά να κάνει πράγματα που μπορούν να τον κουράσουν.

*Μην του δώσετε σούπες παρά μόνο μικρά και ελαφρά γεύματα.

Αν δείτε ότι τα συμπτώματα συνεχίζονται να τον μεταφέρετε στο νοσοκομείο ακόμη και αν τον έχετε πάει αμέσως μετά το χτύπημα.
lifezone.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ