2012-07-07 18:37:45
Φωτογραφία για Δρ. Αθανάσιος Δρούγος: «Περιμένω δραματικές εξελίξεις μέσα στους επόμενους 8 μήνες»!
Αποκλειστική συνέντευξη στον Μάκη Βραχιολίδη

Κύριε Δρούγο,  τις τελευταίες ημέρες στην Μέση Ανατολή μυρίζει …μπαρούτι, ειδικά μετά την κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους από την Συρία και τις μετακινήσεις τουρκικών στρατευμάτων προς την γειτονική της χώρα. Πόσο πιθανή είναι η πολεμική σύγκρουση ανάμεσα σε Συρία και Τουρκία;

ΔΡΟΥΓΟΣ: Η κατάσταση στην Μ. Ανατολή χειροτερεύει καθημερινά. Τα βασικά σημεία των αντιπαραθέσεων είναι η ΣΥΡΙΑ, και ασφαλώς το ΙΡΑΝ. Ανά πάσα στιγμή, η περιοχή απειλείται με ολοκαύτωμα. Το καθεστώς Άσαντ δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Ενεργεί δολοφονικά σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού της χώρας. Χρησιμοποιεί επίλεκτες δυνάμεις των Αλεβιτών, καθώς και μονάδες της ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ και των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, σε βάρος του λαού.

Διαβάστε περισσότερα Την ίδια στιγμή το μέτωπο του Ιράν σιγά- σιγά ανοίγει, με λίαν ορατή την περίπτωση εκδήλωσης  Αμερικανικής ή Ισραηλινής προληπτικής αεροπορικής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις και βάσεις της χώρας, πριν η Τεχεράνη αποκτήσει πυρηνική βόμβα, στην απόκτηση της οποίας είναι αρκετά κοντά. Θεωρώ το προσεχές οκτάμηνο, ως το έσχατο πριν την εκδήλωση επίθεσης κατά του ΙΡΑΝ, που θα αποτελεί μια από τις πιο πολύπλοκες επιχειρήσεις όλων των εποχών από όσες οπτικές γωνίες και αν την δούμε. Άρα, βαίνουμε σε πολύ δύσκολες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην Μ
. Ανατολή!

Το συμβάν μεταξύ ΣΥΡΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ, με την πρόσφατη κατάρριψη του αεροφωτογραφικού αεροσκάφους,  είναι η αρχή για αυτά που θα δούμε μέσα στους επόμενους μήνες. Η Τουρκία σε αυτή την περιοχή εμφανίζεται αναβαθμισμένη στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ. Η Άγκυρα είναι αρκετά επιθετική στους σχεδιασμούς της, ενώ προσφέρει πλήρη κάλυψη στην αντιπολίτευση της Συρίας, στον Απελευθερωτικό Στρατό της, αλλά και σε πράκτορες και Ειδικές δυνάμεις των ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ-ΚΟΥΒΕΙΤ-ΚΑΤΑΡ-ΗΑΕ-ΗΠΑ, που ενεργούν από το έδαφος της.

Προσωπικά είμαι σε αναμονή του επόμενου επεισοδίου ανάμεσα στις δυο χώρες. Δεν βλέπω από τους Τούρκους να κλιμακώνουν συνολικά την αντιπαράθεση με την Δαμασκό, αλλά εκτιμώ ότι θα έχουμε και άλλα επεισόδια. Η Τουρκία είναι σε συνεχή επικοινωνία με το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς, άρα ελέγχεται, ενώ θέλει να δείξει ότι αυτή είναι ο αφέντης στην περιοχή. Αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη, αλλά είναι αρκετά αναβαθμισμένη από τον Ομπάμα. Συνεπώς, δεν αποκλείω νέα μεθοριακά επεισόδια, αλλά οι όποιες στρατιωτικές ενέργειες κλιμακωθούν, θα προέρχονται από το ΝΑΤΟ και ειδικά τους Αμερικανούς. Αναμένω σοβαρές εξελίξεις Με δεδομένη την υποστήριξη που παρέχει η Ρωσία προς την Συρία, μία πολεμική αναμέτρηση ανάμεσα σε Τουρκία -Συρία, δεν θα βάλει στο «παιχνίδι» και την Ρωσία;

ΔΡΟΥΓΟΣ: Η Μόσχα υποστηρίζει υπέρμετρα την Συρία και εκτιμώ ότι είναι σε βάρος των σχέσεων της με τον Αραβικό κόσμο. Σχεδόν από τις 22 χώρες του Αραβικού Συνδέσμου, η Μόσχα έμεινε με την Συρία. Έχασε όλους τους Άραβες. Πολιτικοί-προσωπικοί-στρατιωτικοί-οικονομικοί και διαχρονικοί λόγοι,  έχουν οδηγήσει κυρίως την Ρωσία και την Κίνα να ακολουθεί σε ατραπούς που μπλοκάρουν αποφάσεις  του ΣΑ/ΟΗΕ, και γενικώς σε απομόνωση στον Τρίτο κόσμο. Αυτή η στάση, με ανησυχεί πολύ. Μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω χειροτέρευση των διεθνών σχέσεων και σε νέα ΨΥΧΡΑ ΕΙΡΗΝΗ με την Δύση και τους Άραβες. Η Μόσχα, πιθανότατα στο τέλος να δεχθεί την αποχώρηση  Άσαντ από την εξουσία, αλλά θα ζητήσει κάποιες οριακές εγγυήσεις παρουσίας. Τα έχει χάσει όλα στην Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ. Οι ΗΠΑ κατάφεραν να τα γυρίσουν με τους Άραβες και πριμοδότησαν όλες τις επαναστάσεις του λεγόμενου Αραβικού ξεσηκωμού. Πάντως, δεν θα τα παραδώσουν εύκολα. Είμαι βέβαιος ότι ο Άσαντ θα ανατραπεί σε κάποιο διάστημα, αλλά δεν θα είναι εύκολη η κατάσταση. Παρά τα προβλήματα, οι στρατιωτικές δυνατότητες της ΣΥΡΙΑΣ είναι κατά πολύ πιο ενισχυμένες από εκείνες της Κανταφικής Λιβύης ή και της αεράμυνας της Σερβίας επί Μιλόσεβιτς. Ασφαλώς το καθεστώς δεν θα μπορέσει να επιβιώσει, αλλά θα υπάρξουν εκατέρωθεν απώλειες. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, προσπαθούν οι δυτικοί και οι Άραβες να τον ανατρέψουν, χωρίς να φθάσουμε σε ακραία σενάρια. Όμως η περίπτωση της ΣΥΡΙΑΣ δεν είναι περίπατος σε ανθισμένο κήπο. Αλλά και οι δυνατότητες της Δύσης τεράστιες, ενώ η Μόσχα δεν έχει φθάσει ακόμα στο σημείο να μπορεί να αντιπαρατεθεί. Παράλληλα, για πολλά άλλα ζητήματα η Μόσχα έχει ανάγκη την Δύση, ειδικά στο παγκόσμιο εμπόριο.

Η Ρωσία γιατί δείχνει τέτοια …αγάπη προς την Συρία; Ο δικτάτορας Άσαντ, βομβαρδίζει αμάχους. Σχεδόν 16000 είναι τα θύματα αυτού του παράλογου πολέμου. Πώς ερμηνεύετε τη στάση της Ρωσίας;

ΔΡΟΥΓΟΣ: Στο  μέτωπο της Συρίας,  η  ΜΟΣΧΑ τα παίζει όλα για όλα. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι, και δεν είναι αποκλειστικά η βάση ναυτικής  υποστήριξης του συμπλέγματος  ΤΑΡΣΟΥΣ-ΛΑΟΔΙΚΕΙΑΣ.

* Ο Πούτιν ανησυχεί, γιατί τέτοιου είδους εκρηκτικές καταστάσεις, όπως αυτές της Συρίας, μπορούν να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή στο εσωτερικό της Ρωσίας και ειδικά στον ισλαμογενή Καύκασο.

* Εξ’ αρχής, ο Πούτιν ήταν εναντίον των χρωματιστών επαναστάσεων σε Ουκρανία-Σερβία-Γεωργία, καθώς και της Αραβικής Άνοιξης, τις οποίες θεωρεί αμερικανοκινούμενες.

* Προφανώς σε σχέση με το πρώτο, η Τσετσενία έχει τον κύριο λόγο.

 * Διαφωνεί με την διευρυμένη άποψη εμπλοκής τρίτων, σε χώρες των οποίων οι ηγέτες δεν είναι αρεστοί στην Δύση και τους Άραβες.

* Δεν εμπιστεύεται τους Δυτικούς, μετά τα όσα έκαναν στην Λιβύη και εκτιμά ότι οι Άραβες και Δυτικοί, είναι έτοιμοι να κάνουν τα ίδια στην Συρία.

*Επιδιώκει να δηλώσει ως υπολογίσιμη την παρουσία της χώρας του στο παγκόσμιο γίγνεσθαι

* Ανησυχεί γιατί τέτοιες επαναστάσεις και ξεσηκωμοί έχουν οικονομικές επιπτώσεις στο εσωτερικό των χωρών, και η Ρωσία σε περίπτωση αναταραχών δεν θα γλιτώσει το οικονομικό χάος.

 * Η ναυτική βάση στην Ταρσό δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική, είναι κυρίως βάση ανεφοδιασμού. Καθίσταται όμως σοβαρή, εάν η Ουκρανία και η Τουρκία θέσουν περιορισμούς στις κινήσεις, τού σχετικά μικρού ρωσικού στολίσκου της Μαύρης Θάλασσας.

* Ο Άσαντ, στον πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας το 2008 υποστήριξε ένθερμα την Ρωσία και τάχθηκε κατά της φιλοδυτικής Γεωργίας. Αυτό, ο Πούτιν δεν το ξεχνάει.  

* Στην Συρία, επί δεκαετίες κατοικεί μια μικρή αλλά υπολογίσιμη μειονότητα: η λεγόμενη Κιρκασιανή, έχει στενές σχέσεις με τους Ρώσους και υποστηρίζει τον Άσαντ. Εάν ο τελευταίος πέσει, όλοι αυτοί κινδυνεύουν, γι’ αυτό και ο Πούτιν σθεναρά υποστηρίζει τον Άσαντ, ενώ έχει έτοιμο σχέδιο να τους μεταφέρει και εγκαταστήσει σε περιοχές της Γεωργίας, για να αλλάξει την πληθυσμιακή σύνθεση περιοχών.  

Φοβάστε ότι η κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στην Συρία, μπορεί να οδηγήσει σε γενικότερη ανάφλεξη, με την συμμετοχή ακόμη και της Αμερικής;

ΔΡΟΥΓΟΣ: Είναι γεγονός  ότι βαίνουμε σε σύγκρουση με ευρύτερο στόχο το ΙΡΑΝ. Αν η ΤΕΧΕΡΑΝΗ χάσει την Δαμασκό, δεν θα έχει πλέον κανένα σύμμαχο στον Αραβικό κόσμο, ενώ η φιλο-Ιρανική Χεζμπολλάχ στο Λίβανο, θα είναι τελείως απομονωμένη. Στο Ιράν, θα πέσουν τα μεγάλα κορμιά… Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ θα αυξήσουν την παρουσία τους σε Ανατολική Μεσόγειο και στον ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ. Ήδη,  στον Κόλπο έχουν μυστικά και πολύπλευρα αναπτύξει  υπολογίσιμες αεροναυτικές δυνάμεις. Οργιάζουν οι Ειδικές τους Δυνάμεις σε πάρα πολλές χώρες. Παρακολουθώντας από διάφορες πηγές την ανάπτυξη και σχεδιασμό των δυνάμεων τους, εκτιμώ ότι αν δεν γίνουν δραματικές αλλαγές σε ΙΡΑΝ-ΣΥΡΙΑ, θα κλιμακωθούν οι στρατιωτικές ενέργειες. Απλά, οι ΗΠΑ περιμένουν αναφορικά με το Ιράν, να περάσουν οι προεδρικές εκλογές. Έχει ληφθεί απόφαση στις ΗΠΑ για πολεμική ενεργεία κατά του Ιράν. Και αν δεν την κάνουν οι ΗΠΑ, είναι το ΙΣΡΑΗΛ που είναι πανέτοιμο για αεροπορική και πυραυλική επίθεση κατά 5 κύριων πυρηνικών  βάσεων του ΙΡΑΝ. Χρόνια τα λέω και τα γράφω στα sites μου, αλλά εδώ στην πατρίδα μας δεν τα μελετάνε.Οι ΗΠΑ έχουν 42 βάσεις περιφερειακά του ΙΡΑΝ σε 11 χώρες και τεράστιες δυνατότητες. Από το 2003 –επειδή διδάσκω σε Αμερικανικά και Νατοϊκά στρατιωτικά κολέγια-έχουν καταγραφεί τέτοια σενάρια. Θα μπορούσε το καθεστώς του ΙΡΑΝ, αν ήταν πιο ευέλικτο και με έξυπνο τρόπο, να το «παίζει» με την ΔΥΣΗ. Πάντως, οι διπλωματικές και άλλες προσπάθειες επίλυσης του θέματος, έχουν σχεδόν εξαλειφθεί…ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΣΕ ΟΡΙΑΚΗ ΦΑΣΗ. Ρίχνω μεγάλες ευθύνες στο καθεστώς του Ιράν, γιατί μπορούσε από το 2003 να αποκλιμακώσει τις εντάσεις. Αλλά οι Αγιατολλάχ και ο Αχμαντινεντζάντ, έχουν παραμείνει σε άλλο πλανήτη. Αρκεί να σας πω ότι οι Ιρανοί δεν σκέφτονται όπως οι Δυτικοί. Και αυτό έχει μειονεκτήματα, αλλά δεν μπορείς να προβλέψεις πως θα αντιδράσουν με ασύμμετρες ενέργειες.

Πείτε μας κύριε Δρούγο, δημιουργούνται οι συνθήκες να ζήσει η ανθρωπότητα έναν νέο Παγκόσμιο Πόλεμο;

ΔΡΟΥΓΟΣ: Αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα με τους οικονομικούς πολέμους και τις άλλες αντιπαραθέσεις, δεν θα μπορούσα να αποκλείσω, μέσα στα επόμενα χρόνια, μια κλιμάκωση των συγκρούσεων και γενίκευση των αντιπαραθέσεων. Κρατήστε το από την σημερινή μας συζήτηση ότι στον ΚΟΛΠΟ των ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ και στη ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, θα παιχτεί το μέλλον του κόσμου. Οι ΗΠΑ υποβαθμίζουν την ΕΥΡΩΠΗ και κοιτάνε προς ΑΣΙΑ-ΕΙΡΗΝΙΚΟ. Αυτό σημαίνει, ΚΙΝΑ. Άρα, προς τα εκεί να αναμένουμε εξελίξεις…. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με 14 κράτη της ΑΣΙΑΣ, με αιχμή των ανησυχιών τους το ΠΕΚΙΝΟ, που απειλεί την Δυτική υπεροχή στον ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ, τις ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ στον ΙΝΔΙΚΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΩΚΕΑΝΟ, τα  ΑΝΤΙΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΟΠΛΑ, αλλά κυρίως την πρόσβαση στους θαλάσσιους οικονομικούς πόρους. Εκεί θα γίνουν πολλά και επικίνδυνα. 20 χρόνια μελετώ τις πολιτικές και στρατιωτικές κινήσεις του ΠΕΚΙΝΟΥ, στα ανωτέρω θέματα.

Είσθε στρατιωτικός αναλυτής και ζείτε από κοντά το ΝΑΤΟ. Πείτε μας ευθέως, το ΝΑΤΟ ποια σενάρια επεξεργάζεται για το επόμενο διάστημα και για ποια ενδεχόμενα προετοιμάζεται; Φοβούνται μέσα στο ΝΑΤΟ την πιθανότητα Παγκόσμιου Πολέμου;   

ΔΡΟΥΓΟΣ: Η ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ εξετάζει πολλά σενάρια στον μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, κόσμο. Δεν προβλέπει πόλεμο με την ΜΟΣΧΑ. Αλλά δεν βλέπει και υπολογίσιμη βελτίωση των σχέσεων με την ΡΩΣΙΑ. Υπάρχουν πολλές διαφορές και ειδικά σε ΣΥΡΙΑ-ΙΡΑΝ-ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΜΥΝΑ κλπ. Η Μόσχα, αισθάνεται ότι το ΝΑΤΟ με την παγκόσμια υπερκινητικότητά του, την περιθωριοποιεί και την περικυκλώνει.Πάντως, απαντώντας στο ερώτημά σας, μεταξύ άλλων σας αναφέρω τι σενάρια εμπλοκής μελετούν:

*Αντιμετώπιση της Διεθνούς τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών δικτύων.

* Μέτρα για την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση της οριζόντιας διασποράς όπλων και υλικών μαζικής καταστροφής/χημικά-βιολογικά-ραδιολογικά-πυρηνικά.

* Ασφάλεια στον αρκτικό κύκλο/νέες τάσεις στην Βόρεια πολιτική ζώνη. Ενεργειακή ασφάλεια.

* Καταπολέμηση της πειρατείας-ναυτική ασφάλεια.

* Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών.

* Θέματα μαζικής μετακίνησης πληθυσμών.

* Ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε όλο τον πλανήτη

Το ΝΑΤΟ εμπλέκεται πλέον παγκόσμια. Σκεφθείτε ότι λίγοι γνωρίζουν ότι πέραν των 28κρατών-μελών της συμμαχίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, συνδέεται με άλλες 72 χώρες. Αυτό που σας καταγράφω, λέει πάρα πολλά. Και ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε Μ. Ανατολή-Αφρική-Ωκεανούς, καθώς και στον αναβαθμισμένο ρόλο των ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΔΙΕΘΝΩΣ.

Μήπως τελικά κύριε Δρούγο, ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου, καλά σχεδιασμένο από την Δύση, η οποία θέλει να ελέγξει τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής; Μετά το Ιράκ, μετά την Λιβύη, μήπως έρχεται προσχεδιασμένος πόλεμος κατά της Συρίας; Μήπως η κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους, αποτελεί μια καλή δικαιολογία για τον πόλεμο κατά της Συρίας; Μήπως, ακολουθεί το Ιράν για να ολοκληρωθεί το σχέδιο κατάληψης των πηγών πετρελαίου από την Δύση;

ΔΡΟΥΓΟΣ:  Η περίπτωση της Συρίας είναι διαφορετική, γιατί δεν είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα και μέλος του ΟΠΕΚ. Όμως, είναι η μόνη χώρα του Αραβικού Συνδέσμου που είναι σύμμαχος του ριζοσπαστικού Σιιτικού Ιράν και πρωτοστατεί με αυτό και την Β. ΚΟΡΕΑ, στο αντιδυτικό μέτωπο.

Ασφαλώς, αν αλλάξει το καθεστώς στην Δαμασκό, οι χώρες που θα έχουν πρόβλημα, είναι κυρίως το ΙΡΑΝ και η ΡΩΣΙΑ.

Η λεγόμενη ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ, ήταν από το 2009 μία ευρύτερη πρωτοβουλία των ΗΠΑ να ανατραπούν καθεστώτα που ήσαν επί χρόνια υπό τον έλεγχο συγκεκριμένων ελίτ. Και φιλοδυτικών αλλά και αντιδυτικών. Ήδη, έπεσαν η ΑΙΓΥΠΤΟΣ, η ΤΥΝΗΣΙΑ και η ΥΕΜΕΝΗ από την μία πλευρά, και η ΛΙΒΥΗ και προσεχώς η ΣΥΡΙΑ, από την άλλη.  Αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα αλλά  σε αυτές τις χώρες, το πετρέλαιο δεν ήταν το κυρίαρχο ζητούμενο... 

Όμως, στο ΙΡΑΝ είναι, και μέσω ΣΥΡΙΑΣ στέλνεις το μήνυμα. Βέβαια στο ΙΡΑΝ δεν προβλέπεται εισβολή για πολλούς λόγους… Ας περιμένουμε λίγο να δούμε. Αναφορικά με το ΙΡΑΝ, ακόμα και ανηλεείς βομβαρδισμοί δεν ρίχνουν το καθεστώς. Το είδαμε σε ΒΙΕΤΝΑΜ-ΛΙΒΥΗ-ΣΕΡΒΙΑ-ΙΡΑΚ.

Η χώρα μας είναι εξαιρετικά εξασθενημένη οικονομικά. Μήπως η Τουρκία εκμεταλλευτεί αυτή την αδυναμία μας και «χτυπήσει» σε Θράκη ή Αιγαίο;

ΔΡΟΥΓΟΣ: Η πατρίδα μας πράγματι είναι σε τραγική θέση και θα χειροτερεύσουν και άλλο τα πράγματα. Η Άγκυρα για κάποιο διάστημα ως εντολοδόχος των ΗΠΑ θα είναι πιο πολύ επικεντρωμένη σε Μ.Ανατολή. Εμφανίζεται να προβάλει ως μοντέλο για σειρά Αραβικών κρατών. Θα παίξει ουσιώδη ρόλο απέναντι στην Συρία, καθώς και όταν θα πιάσει θερμοκρασίες βρασμού το μέτωπο του ΙΡΑΝ. Μπορεί να έχει προβλήματα με το ΙΣΡΑΗΛ, αλλά έχει σημαντικές συνεργασίες με κορυφαίες Αραβικές χώρες. Όταν κλείσουν τα εκεί μέτωπα ή τουλάχιστον οριακά χαλαρώσουν, τότε δεν αποκλείω να στραφεί δυτικά. Επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο σε ΒΑΛΚΑΝΙΑ-ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ. Πέραν των ενεργειακών, εμφανίζεται να έχει ναυτικές φιλοδοξίες, οι οποίες με προβληματίζουν… Η χώρα μας πρέπει να είναι διαχρονικά έτοιμη για όλα. Ειδικά για επεισόδια χαμηλής έντασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πατρίδα μας θα πρέπει να δώσει έμφαση σε ΕΞΥΠΝΗ ΑΜΥΝΑ-ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ-ΤΑΧΕΑ ΣΚΑΦΗ-ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΜΥΝΑ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ/ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ.

Επειδή η τουρκική εξωτερική πολιτική, προκειμένου  να εκτονώνει τα πολλά της εσωτερικά μέτωπα, αρέσκεται στο να δημιουργεί επεισόδια σε βάρος της Ελλάδος (βλέπε Ίμια), βλέπετε πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπό  τις παρούσες συνθήκες;

ΔΡΟΥΓΟΣ: Στην τρέχουσα χρονική περίοδο, δε νομίζω ότι τη συμφέρει. Με τα μέτωπα της ΣΥΡΙΑΣ και του ΙΡΑΝ να αιμορραγούν, θα ήταν λάθος της. Προς τα εκεί προσδοκούν να κερδίσουν πολλά οι Τούρκοι. Πλασάρουν στους Άραβες και το μοντέλο του κόμματος ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ, του γνωστού AKP και έχουν πολλά στο μεγαλοϊδεατικό μυαλό τους. Περιμένω δραματικές εξελίξεις μέσα στους επόμενους 8 μήνες. Η εκτίμηση μου είναι τώρα για σχετικά περιορισμένες ενέργειες προς τα εδώ. Τώρα ασχολούνται πολύ με τον στρατό της ΣΥΡΙΑΣ, τις σχέσεις με ΛΙΒΥΗ-ΤΥΝΗΣΙΑ-ΑΙΓΥΠΤΟ-ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ. Έχουν πραγματοποιήσει μεγάλη στροφή  και δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς. Λόγω της δικής μας κάθετης πτώσης στο ΝΑΤΟ, η ΑΓΚΥΡΑ έχει αρχίσει να καλύπτει θέσεις και κενά που αφήνουν Έλληνες αξιωματικοί και διπλωμάτες, και αυτό είναι εγκληματικό εκ μέρους μας. Γενικώς και ειδικώς για την πατρίδα μας είμαι πάρα πολύ ανήσυχος…Δεν υπάρχει εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός, η χώρα είναι ανύπαρκτη από πλευράς διπλωματίας, καθαρά μυαλά στον στρατό μας είναι υποβαθμισμένα, δεν υπάρχει ηθικό σε πολλούς χώρους, δεν γίνονται μελέτες ουσίας, έχουμε παραλύσει και κινδυνεύουμε από πολλά και διάφορα που είναι ασύμμετρης φύσης πχ λαθρομετανάστευση-διακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων όπλων, αδυναμία αντιμετώπισης μειζόνων εθνικών οικολογικών καταστροφών, αδυναμία προστασίας δικτύων υποδομών.Δυστυχώς, όλοι οι πολιτικοί μας είναι πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Η χώρα καρκινοβατεί και είναι στην εντατική. Οι τελευταίες εκλογές δεν έδωσαν μια κάποια αχτίδα ελπίδας για ανάνηψη…Παραμένω πολύ προβληματισμένος και σκεπτικός.  Παρεούλες κυβερνάνε επί χρόνια την χώρα, χωρίς φαντασία και σοβαρότητα. Για αυτό και δεν μας εκλαμβάνουν σοβαρά πουθενά. Η αξιοκρατία είναι επί δεκαετίες στο απόσπασμα, προς χάριν κομματικών κομισάριων που ενεργούν από περίεργα ως υποτονικά. Σε υπολογίσιμα κράτη, αυτοί δεν θα ήσαν τίποτα. Θα επικαλεστώ ΤΖΩΤΡΖ ΟΡΓΟΥΕΛ που είπε ότι «σε εποχές παγκόσμιας παραπλάνησης σε όλους τους χώρους, το να επικαλείσαι την αλήθεια είναι επαναστατική πράξη».

Κάντε μία πρόβλεψη για το πώς βλέπετε την Ελλάδα μετά από 6 ή 10 μήνες. Προς τα πού βαδίζει η Πατρίδα μας κύριε Δρούγο;

ΔΡΟΥΓΟΣ: Αν και αποφεύγω ειδικά τέτοιες προβλέψεις, η πατρίδα μας θα χειροτερεύσει ακόμα πιο πολύ. Δεν περιμένω τίποτα από αυτή την κυβέρνηση. Σας είπα ότι η χώρα έχει καταστεί ανεμική-υποβαθμισμένη-προβληματική-με όλες τις κυβερνητικές επιλογές και συνδυασμούς χαμηλότατου επιπέδου. Αδύναμη μπροστά στα νέα παγκόσμια κοινωνικά-οικονομικά –στρατιωτικά και πολιτικά δεδομένα. πραγματοποιείται κοσμογονία σε δεκάδες τομείς και εμείς παραμένουμε μυωπικοί-ασύνδετοι-χωρίς όραμα, για πέμπτο χρόνο σε ύφεση, με γενιές ολόκληρες να υποφέρουν και να μην έχουν αύριο. Άρα μια από τα ίδια και προς τα κάτω…

Με τις γνώσεις ενός διεθνολόγου και αναλυτού που διαθέτετε, τι θα συμβουλεύατε τον Σαμαρά να πράξει στο διεθνές σκηνικό, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να επιβιώσει με υπερηφάνεια, χωρίς να θρηνήσουμε εδάφη ή ανθρώπινες ζωές;

ΔΡΟΥΓΟΣ:  Θα μπορούσα ειλικρινά να προτείνω πάρα πολλά αγαπητέ κ. Βραχιολίδη για αλλαγή πορείας της χώρας και μαζί με άλλων εκλεκτών Ελλήνων προτάσεις, να υπάρξει μια εναλλακτική διέξοδος για τον τόπο.

* Η χώρα μας να απεγκλωβιστεί από το τρισάθλιο Μνημόνιο της αναξιοπρέπειας, της υποτέλειας, της αθλιότητας και της παρακμής. Οι Έλληνες είναι έξυπνοι άνθρωποι.

* Ενδυνάμωση της νεολαίας του αύριο. Με προγράμματα αιχμής και διορατικότητας. Πέρασμα σε νέες τεχνολογίες. Επιχορήγηση σε νέες και με ενδιαφέρον επιστήμες. Βαρύτητα στα νιάτα. Η χώρα έχει τελματώσει, επειδή οι αποτυχημένοι δεκαετιών όλων των χρωμάτων, έρχονται και πάλι να διαλύσουν ό,τι έχει απομένει

* Εθνικός αμυντικός σχεδιασμός για την Ελλάδα του 2030.

* Ενίσχυση με σύγχρονες ιδέες των τομέων ναυτιλίας-τουρισμού.

* Έμφαση στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια.

* Κατάργηση όλων των άδικων και απαράδεκτων χαρατσιών που επιβλήθηκαν   καταχρηστικά στον ελληνικό λαό.

*Ετοιμότητα πανελλαδικής αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και εσωτερικών κινδύνων. Ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό και νέες τεχνολογίες της μεθοριακής ασφάλειας.

*Δυναμική και όχι –όπως σήμερα- υποτονική διπλωματία της χώρας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ειδικά σε ΝΑΤΟ-ΟΗΕ. 

*Διατήρηση πολυδιάστατων και διαχρονικά καλών σχέσεων με τα αραβικά κράτη, πέραν της προόδου των σχέσεών μας με το Ισραήλ.

*Σύσταση εθνικής διακλαδικής δύναμης αντιμετώπισης χειρισμού κρίσεων, με διαθεσιμότητα όλων των μέσων.

*Έμφαση σε αληθινή κοινωνική και ανθρώπινη πολιτική, σε συνανθρώπους μας που έχουν σοβαρά προβλήματα.

*Εισαγωγή σύγχρονων τεχνολογιών και εκμετάλλευση του δυναμικού της χώρας διεθνώς. Παραγωγή σκέψης και όχι αντιγραφή γνωστών-απηρχαιωμένων θέσεων.

*Πολυδιάστατη διπλωματία με αναδυόμενες χώρες, όπως η Ινδία, η Κίνα, η Βραζιλία και άλλες χώρες του G20. Έχουμε αφήσει την Τουρκία να κάνει ό,τι θέλει εκεί!

*Έμφαση στην κλιματική ασφάλεια, στο διάστημα. Στον κυβερνοχώρο και στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο

*Χορήγηση υποτροφιών με ρυθμό γεωμετρικής προόδου σε νέους ανθρώπους για μεταπτυχιακά και μελλοντική αντιμετώπισή τους, όχι με ζηλοφθονία, αλλά με ενδιαφέρον, για να αποδώσουν.

*Πολιτική επικεντρωμένη στον άνθρωπο για τον άνθρωπο, με προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Όχι Μεσαίωνας στα εργασιακά.

*Προσπάθεια ανασυγκρότησης της παραμελημένης αμυντικής  βιομηχανίας. 

Κύριε Δρούγο, ειλικρινά σας ευχαριστούμε για τις τόσο σημαντικές απόψεις σας, τις οποίες ελπίζουμε έστω και τν ύστατη στιγμή να τις λάβουν σοβαρά υ’όψιν οι κυβερνώντες.

ΔΡΟΥΓΟΣ: Θερμά ευχαριστώ, για μια ακόμη φορά, για την ευκαιρία που μου δώσατε να καταθέσω κάποιες σκέψεις μου. Ας εμπιστευτούμε στον Θεό και στις δυνάμεις μας. Μας χρειάζεται τόλμη και αξιοκρατία.

http://indobserver.blogspot.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ