2012-07-08 16:25:38
Φωτογραφία για Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα πετρέλαια της Ελλάδας...
Εταιρείες-κολοσσοί κατέθεσαν προσφορές στον διεθνή διαγωνισμό Στον διαγωνισμό που είχε γίνει το 1996 συμμετείχαν μόλις 4 εταιρείες...

Σάρκα και οστά αρχίζει σιγά σιγά να παίρνει η προσπάθεια εξεύρεσης πετρελαίου στην Ελλάδα, καθώς στον πρώτο διεθνή διαγωνισμό για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα κατέθεσαν προσφορές (ήταν μεμονωμένες μέσω κοινοπραξιών) συνολικά 11 εταιρείες.

Ειδικότερα, για την περιοχή των Ιωαννίνων κατέθεσαν αιτήσεις συμμετοχής οι κοινοπραξίες Ελληνικά Πετρέλαια-Edison International SPA- Melrose Resources Plc, Energean Oil and Gas-Petra Petroleum- Schlum­berger (ως στρατηγικός τεχνικός συνεργάτης), Arctic Hunter Energy Inc.-K.O. Enterprises Inc. Και Chariot Oil and Gas Limited.

Για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου (στα Δυτικά), ενδιαφέρον εξεδήλωσαν οι κοινοπραξίες Energean Oil and Gas-Trajan Oil and Gas Limited-Schlumberger και Ελληνικά Πετρέλαια – Edison International SPA -Melrose Resources Plc, ενώ για το Κατάκολο κατέθεσαν προσφορές η κοινοπραξία Energean Oil and Gas-Trajan Oil and Gas Limited-Schlumberger και η Grekoil Energy Ventures LTD.


Για να αντιληφθούμε την αλλαγή σκηνικού στο πολυσυζητημένο θέμα της? εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας, αξίζει να σημειώσουμε ότι για τις ίδιες περιοχές, στον επίσημο γύρο παραχωρήσεων το 1996 συμμετείχαν μόλις δύο εταιρείες για την περιοχή των Ιωαννίνων, δύο για τον Πατραϊκό και καμία για την περιοχή του Κατάκολου.

Η Ελληνικά Πετρέλαια υπέβαλε προσφορές για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου και την περιοχή των Ιωαννίνων.

Ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, επεσήμανε ότι «είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα μπαίνει και πάλι στον ενεργειακό χάρτη, σε μια περίοδο που ο τομέας της ενέργειας αποτελεί μια σπουδαία ελπίδα για την εθνική οικονομία.

Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον από ολόκληρο τον πλανήτη στη διαδικασία δείχνει ότι η προσπάθεια της Ελλάδας αναγνωρίζεται και η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται σταδιακά. Η χώρα μας μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις, να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, να ενισχύσει τη γεωστρατηγική θέση και την ανταγωνιστικότητά της, για να καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση».

Οι κοινοπραξίες

Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες, η Ελληνικά Πετρέλαια, η οποία το 2011 εμφάνισε τζίρο 9,31 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 114 εκατ. ευρώ, υπέβαλε προσφορές για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου και την περιοχή των Ιωαννίνων, σε διεθνή κοινοπραξία πετρελαϊκών εταιρειών με την Edison International SpA (33.3%) και τη Melrose Resources Plc (33.3%).

Η Edison International SpA, με 80 συμμετοχές σε παραχωρήσεις έρευνας και παραγωγής σε Ιταλία, Αίγυπτο, Κροατία, Αλγερία, Νορβηγία, Ην. Βασίλειο, Ακτή Ελεφαντοστού και αλλού, κατέχει επιβεβαιωμένα αποθέματα περίπου 340 εκατ. βαρ. ισοδύναμου πετρελαίου και η ημερήσια παραγωγή της ανέρχεται σε 45 χιλ. βαρ. ισοδύναμου πετρελαίου.

Η Melrose Resources Plc, με έδρα τη Σκοτία, δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Οι παραγωγικές της δραστηριότητες προέρχονται από 16 παραχωρήσεις σε Βουλγαρία, Αίγυπτο, Ρουμανία, Γαλλία και ΗΠΑ, με παραγωγή περίπου 28 χιλ. βαρ. ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως και επιβεβαιωμένα και πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων περίπου 520 εκατ. βαρ. ισοδύναμου πετρελαίου.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ

Τα χαρακτηριστικά των τριών περιοχών

Οι τρεις περιοχές στις οποίες θα γίνουν οι προσπάθειες για εξόρυξη πετρελαίου είχαν ερευνηθεί και κατά το παρελθόν, ωστόσο οι επιχειρήσεις έμειναν στη? μέση, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Ας δούμε όμως ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των περιοχών αυτών.

Στον Πατραϊκό Κόλπο οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών. Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (1ος Γύρος Παραχωρήσεων) διότι ο ανάδοχος (Triton) επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο.

Η Ηπειρος βόρεια των Ιωαννίνων είναι ενδιαφέρουσα περιοχή για βαθείς στόχους σε έντονα ορεινό ανάγλυφο. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (>4.000 μ.). Η γεώτρηση σε μια μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επιστράφηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (2002, 1ος Γύρος Παραχωρήσεων). Πρώτες εκτιμήσεις για απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50 με 80 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή αξιολογείται θετικά και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.

Τέλος, στο Δυτικό Κατάκολο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε το 1982 από τη ΔΕΠ-Α.Ε. με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια σε βάθος 2.400-2.600 μ. Απέχει περίπου 3,5 χιλ. από το ακρωτήρι Κατάκολο.

Η δραστηριότητα

Συνδυάζουν εμπειρία και τεχνογνωσία

Αναφορικά με την Energean Oil, η οποία έκλεισε το 2011 με τζίρο 60,85 εκατ. ευρώ (+45,5% από το 2010), κέρδη EBITDA 16,2 εκατ. (από 6,3 εκατ. το 2010) και κέρδη προ φόρων ύψους 4,4 εκατ., σημειώνεται ότι συμμετέχει με άλλες εταιρείες στον διαγωνισμό και για τις τρεις περιοχές.

Η Schlumberger είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών και τεχνολογίας στην αγορά υδρογονανθράκων, ενώ διαχειρίζεται ολοκληρωμένα έργα για την παραγωγή και τη μεγιστοποίηση της απόληψης των αποθεμάτων σε μια ευρεία γκάμα πελατών στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Schlumberger διαθέτει γραφεία στο Χιούστον (έδρα), το Παρίσι και στη Χάγη, ενώ απασχολεί 113.000 άτομα σε 85 χώρες. Πέρυσι, τα λειτουργικά της έσοδα ανήλθαν σε 39,54 δισ. δολ.

Στην Κύπρο

Η Petra Petroleum Inc. είναι καναδική εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης πετρελαίου, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τορόντο. Διαθέτει επενδυτικό ενδιαφέρον για αναδυόμενες ή ανεξερεύνητες περιοχές κυρίως σε Μ. Ανατολή, Αν. Μεσόγειο και Βόρειο Αφρική. Η εταιρεία είχε υποβάλει συμμετοχή και στον 2ο γύρο παραχωρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ διαθέτει εξειδικευμένη εμπειρία σε περιοχές με τα χαρακτηριστικά των Ιωαννίνων.

Τέλος, η Trajan Oil & Gas δημιουργήθηκε το 2010 από τον Μάικλ Σέιμουρ, γεωλόγο με 40ετή εμπειρία στον κλάδο και ιδιαίτερη γνώση της αντίστοιχης δομής της Ελλάδας. Ο Σέιμουρ ήταν επίσης ο ιδρυτής της Aurelian Oil & Gas, ενώ ήταν από τους βασικούς συντελεστές της ανακάλυψης τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Αυστραλία με την εταιρεία Burmah Oil απ’ όπου και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στις αρχές του 1970.
Εθνος
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ