2012-07-08 23:45:09
Φωτογραφία για Ο κ. Στουρνάρας… ξέχασε την επαναδιαπραγμάτευση!

Μεγάλες αλήθειες για το πώς έφτασε η οικονομία στη σημερινή της κατάσταση, αλλά και ένα… μεγάλο φάουλ από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, κατά την ομιλία του στη Βουλή. Ο υπουργός παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία με σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις, γερό ψαλίδι στις κρατικές δαπάνες, άνοιγμα των επαγγελμάτων, συνεργασία δημοσίου και ιδιωτών, μαζική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, χρησιμοποίηση από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων των ελληνικών ομολόγων ως μέσο προσέλκυσης επενδυτών.

Ωστόσο, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Στουρνάρας, έριξε πολύ χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών για επαναδιαπραγμάτευση των σκληρών όρων του Μνημονίου. Πολύ καλά όλα όσα είπε αλλά τι θα γίνει με τους δυσβάσταχτους φόρους, με τα χαράτσια, με τη μετενέργεια και τους μισθούς πείνας και με όλα όσα προεκλογικά είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα ζητήσει από την τρόικα να αλλάξουν;

Μπορεί με λίγα λόγια να αντέξει η ελληνική κοινωνία ένα ακόμη διετές πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας; Θα αντέξουν χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται σε απόγνωση πότε θα γίνει πραγματικότητα το όραμα του κ. Στουρνάρα; Διότι άγια και καλά όσα είπε. Όμως, εδώ κάθε μέρα αυτοκτονούν άνθρωποι, λιμοκτονούν και στρέφονται στα συσσίτια, έχουμε 1,5 εκατ. άνεργους που δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Με το να περιμένεις πότε θα επανεκκινηθεί η οικονομία το στομάχι δε γεμίζει κι εδώ έχουμε να κάνουμε με κοινωνικό κραχ.

Με ποιο τρόπο λοιπόν θα αντιμετωπιστεί όλη αυτή η κατάσταση αν δεν πειστεί η τρόικα να αλλάξει βασικούς όρους του Μνημονίου; Εκτός κι αν ο κ. Στουρνάρας πιστεύει ότι με τις ανακοινώσεις που έκανε σήμερα θα πείσει τους δανειστές μας και θα μας αφήσουν λίγο χαλαρούς.

Σε κάθε περίπτωση, ο πήχης των προσδοκιών για αλλαγές έπεσε πολύ μετά την ομιλία του υπουργού. Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι χωρίς τη δανειακή σύμβαση η οικονομία της χώρας θα είχε καταβαραθρωθεί και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε ένα καλύτερο μνημόνιο αν η Ελλάδα προχωρούσε σε διαρθρωτικές αλλαγές. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε την άμεση ανάγκη η Ελλάδα να πάρει μέτρα σημειώνοντας παράλληλα ότι η επιμήκυνση είναι αναγκαία λόγω της μεγάλης ύφεσης ώστε να γίνει με ηπιότερο τρόπο η προσαρμογή. «Η επιμήκυνση σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να μας δώσει περισσότερα χρήματα. Και αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας. «Για να διαπραγματευτούμε πρέπει και το έτερο μέλος να θέλει να διαπραγματευτεί, θυμίζω την δήλωση της κ. Λαγκάρντ. Αν δεν θέλει, θα πρέπει να περιμένεις».

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε εμείς γη και ύδωρ για να πειστούν οι ξένοι να μας αλλάξουν το μνημόνιο; Ο κόσμος μπορεί να περιμένει;

Κατά τα λοιπά, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο πως φτάσαμε ως εδώ: «Επί 35 συναπτά έτη το κράτος δαπανά ετησίως 5% έως 10% περισσότερα από ό,τι παράγει. Στο παράδοξο της κοινωνικής πολιτικής: Υψηλές κοινωνικές δαπάνες ως % του ΑΕΠ, κοντά στο 25%, όσο περίπου και στην υπόλοιπη ευρωζώνη, συνυπάρχουν με ένα υψηλό ποσοστό φτώχειας, περίπου 20%. Στην υψηλή παράνομη φοροδιαφυγή, αλλά και τη νόμιμη φοροαπαφυγή. Στις υψηλές αμυντικές δαπάνες. Στη δημιουργία και αναποτελεσματική διαχείριση πληθώρας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ). Στην απώλεια διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, κυρίως λόγω των περιορισμών που επιβάλλει το δημόσιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις. Ο υπουργός τόνισε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι μακρά και επίπονη και στο σημείο αυτό απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη επίμαχη δήλωσή του στους Financial Times, λέγοντας ότι χρησιμοποιήθηκε αποσπασματικά.

Όπως επισήμανε, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι επίπονη αλλά αναγκαία για την ευημερία σε μόνιμη βάση και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Σημείωσε, επίσης, ότι η χρονική επιμήκυνση είναι αναγκαία λόγω της μεγάλης ύφεσης. Και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα του Μαρτίου προκειμένου να προσεγγίσει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επόμενη δόση του δανείου, να μην κινδυνεύσουν μισθοί και συντάξεις.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012 ούτως ώστε να προσεγγίσει τους στόχους για τους οποίους έχει ήδη δεσμευθεί, «προκειμένου να μην τρωθεί περισσότερο η αξιοπιστία της και κινδυνεύσει η επόμενη δόση του δανείου».

Με λίγα λόγια, δε γλιτώνουμε τα 11,6 δις και όσα άλλα χρειάζονται εξαιτίας της απόκλισης του προϋπολογισμού. Από πού θα βρεθούν όλα αυτά όμως; Ρωτάει ο κ. Στουρνάρας αν έχουν λεφτά οι Έλληνες να πληρώσουν;
Πηγή
kostasxan.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ