2012-07-10 15:51:04
Φωτογραφία για Οι αποφάσεις για τους αγωγούς έρχονται και η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί με αποφασιστικότητα
Γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις πρέπει να κάνει η χώρα μας, καθώς οι αποφάσεις και οι διαδικασίες για την επιλογή του αγωγού που θα φέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη προχωρούν και η επιλογή του TAP, είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα.

Για τις αρχές του 2013 αναμένονται οι αποφάσεις για το ποιος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στην Κασπία προς στην Ευρώπη. Ήδη ο επανασχεδιασμός του Ναμπούκο, που αποτελούσε μέχρι πρότινος ένα... φιλόδοξο, αλλά απατηλό σχέδιο, που ωστόσο στηριζόταν από κύκλους της ΕΕ, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, καθώς πλέον μετά τον ΤΑΡ, ο Ναμπούκο West επελέγη ως έτερος διεκδικητής για το κοίτασμα, από την διοίκηση της κοινοπραξίας που το διαχειρίζεται.

Η απόφαση, πάντως, σήμανε έχει σημάνει συναγερμό στο επιτελείο του κάθε προτεινόμενου αγωγού. Ο ΤΑΡ έχοντας οικοδομήσει άριστη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, προωθεί τις συμμαχίες του στην Ιταλία με κεντρικό εταίρο την Enel, (το πρώην μονοπώλιο ηλεκτρισμού), ενώ με συνεχή παρουσία στο Μπακού υπογραμμίζει τα σημαντικά πλεονεκτήματα που διατηρεί (χρηματοοικονομική βάση, οικονομική βιωσιμότητα, ταχύτητα κατασκευής)
. Άλλωστε ο ΤΑΡ, ο οποίος εκτός των άλλων διαθέτει υψηλά περιβαλλοντικά εχέγγυα, αλλά και ισχυρά επιχειρηματικά όπλα καθώς στην κοινοπραξία του συμμετέχουν η νορβηγική Statoil (συμμετέχει με 25% και στην κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ 2), η EGL (ελβετική ΔΕΗ), η γερμανική E.ON, ενώ σε συζητήσεις με τον ΤΑΡ για συμμετοχή στο σχήμα βρίσκεται και η ιταλική ENEL

Παράλληλα αναμένει από τη νέα κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, καθώς , εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει σημαντικά στην όλη προσπάθεια, καθώς θα υπογραμμίσει τη βούληση της χώρας να προωθήσει ένα σημαντικό project – μέρος της μεγαλύτερης βιομηχανικής επένδυσης στον κόσμο, επανεντάσσοντας τη χώρα στο χάρτη των αγωγών.

Ο Ναμπούκο, παράλληλα, κινείται δραστήρια στο Μπακού με συνεχές λόμπιγκ. Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενικός Διευθυντής του Ναμπούκο Reinhard Mitschek έχει ανακοινώσει ότι ήδη ξεκίνησαν εντατικές συζητήσεις με τη διοίκηση του SDII, εν όψει της τελικής απόφασης που προβλέπεται για τις αρχές του 2013.

Σημειώνεται ότι ο Nabucco με τα προηγούμενά του μεγέθη δεν κάλυπτε τα συμφέροντα των παραγωγών αερίου, δηλαδή των μελών της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ 2 (SOCAR, BP, STAT OIL). Έτσι η μείωση της δυναμικότητάς του από 32 σε 16 δισ. κ.μ. τον χρόνο) και οι διακυβερνητικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι χώρες από τις οποίες διέρχεται αποτελούν διαπραγματευτικά του όπλα. Αδύνατο σημείο, το κόστος κατασκευής, καθώς και η χρηματοοικονομική βάση.

Μάλιστα η Gulmira Rzayeva, αναλύτρια του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών του Αζερμπαϊτζάν (CSS),, σημειώνει ότι ο αγωγός αυτός διατηρεί πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όπως άλλωστε και ο ΤΑΡ. Εμμέσως μάλιστα, η κα Rzayeva προτρέπει και τη νέα ελληνική κυβέρνηση να προσφέρει στήριξη στον μόνο αγωγό που θα διέρχεται από ελληνικό έδαφος, προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες επιλογής του από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ.

Είναι άλλωστε γνωστό σε όσους γνωρίζουν καλά τις ισορροπίες στη διοίκηση της κοινοπραξίες ότι η κυβερνητική υποστήριξη σους σχεδιαζόμενους αγωγούς βαραίνει πολύ καθώς σχετίζεται με αδειοδοτήσεις κλπ που επηρεάζουν την έναρξη της ροής του αερίου… Είναι προφανές ότι καθώς η ώρα της απόφασης πλησιάζει θα εντέιενται το παρασκήνιο, άρα και το ΥΠΕΚΑ πρέπει άμεσα να σηκώσει τα μανίκια προκειμένου να στηρίξει την επιλογή TAP, σε πολιτικό, διπλωματικό και επιχειρηματικό επίπεδο, καθώς πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία μεγάλης ξένης επένδυσης, άμεσα υλοποιήσιμης χωρίς την παραμικρή κρατική συνεισφορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος παροχής φυσικού αερίου στη Δύση αναμένεται από το 2017 να ανέλθει σε ετήσια βάση στα 10 δις εκ κυβικά μέτρα το χρόνο, ενώ η αρχική επένδυση στο κοίτασμα αυτό του Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να ανέλθει στα 25 δις δολάρια με τις παραπληρωματικές επενδύσεις στο SDII να υπολογίζονται σε επιπλέον 10 με 15 δις δολάρια, εμπλέκοντας 6 περίπου χώρες και πολλούς επιχειρηματικούς εταίρους.

Στη μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή βιομηχανική επένδυση στον κόσμο η Ελλάδα είναι παρούσα φιλοδοξώντας να αποτελέσει δίοδο για το αζέρικο αέριο και να καταστεί μέρος της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών της.

Την ώρα που οι άμεσες ξένες επενδύσεις για τη χώρα παραμένουν ζητούμενο είναι ξεκάθαρο ότι κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να παίζει με ένα πρότζεκτ ύψους 1,5 δις ευρώ, που μπορεί να δημιουργήσει 2000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.
kerdos
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ