2012-07-10 16:48:04
Φωτογραφία για Όζον… ψηλά κι αγνάντευε
της Βάλιας Μπαζού

Συγνώμη που ενοχλώ αλλά τις τελευταίες είκοσι έξι ημέρες (επί της ουσίας 20 ημέρες εάν αφαιρέσουμε τα Σαββατοκύριακα) και συγκεκριμένα από τις 11 Ιουνίου μέχρι και τις 6 Ιουλίου, εκδόθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος 11 προειδοποιήσεις για υπερβάσεις του όζοντος, του πιο φονικού ρύπου.

Το όζον έχει βγει εκτός ελέγχου, σχεδόν, σε όλους τους σταθμούς που καλύπτουν το Λεκανοπέδιο, από το σταθμό της Γεωπονικής, της Αθηνάς και του Περιστερίου μέχρι της Λυκόβρυσης, της Νέας Σμύρνης, των Θρακομακεδόνων και της Αγίας Παρασκευής αφού σχεδόν καθημερινά οι τιμές ξεπερνούν το λεγόμενο όριο προειδοποίησης του πληθυσμού που είναι τα 180 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Η πολιτική ενημέρωσης Αθηναίων και μη ολοκληρώνεται με τη σύσταση του υπουργείου Υγείας που προτρέπει τα άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση (sic) να μην κυκλοφορούν και στα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση.


Και μετά ο κάθε κατεργάρης πάει στον πάγκο του και η ζωή συνεχίζεται με νέο γύρο μετρήσεων και ανακοινώσεων που δεν πρόκειται να περάσουν ούτε στα ψιλά Την ίδια ώρα, η οδηγία 2008/50/ΕΚ, θέτει την ενημέρωση των πολιτών ως μια από τις βασικές επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της αέριας ρύπανσης και απαιτεί την άμεση εφαρμογή ενός χρωματικού δείκτη που θα αποτυπώνει την κατάσταση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε με 6 χρώματα, μπλε (πολύ καλή), πράσινο (καλή), κίτρινο (ικανοποιητική), πορτοκαλί (επαρκής), κόκκινο (υπέρβαση ορίων), μαύρο (πολύ κακή).

Για να μεταφέρουμε την εικόνα, η οδηγία απαιτεί αντί το υπουργείο Περιβάλλοντος να εκδίδει, συνήθως, αργά το απόγευμα δελτίο τύπου όταν οι ρύποι ξεπερνούν τα όρια προειδοποίησης του πληθυσμού, η ενημέρωση να είναι συνεχής με φωτεινές πινακίδες στους δρόμους όπου ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε την ποιότητα της ατμόσφαιρας.

Αλλά βλέπετε, η ατμοσφαιρική ρύπανση και το όζον όχι μόνον δεν θεωρούνται σοβαρά προβλήματα αλλά ντεμοντέ, με τα οποία ασχολούνται κάτι περίεργοι τύποι που έχουν μείνει κολλημένοι στο παρελθόν…

Just for the record, λοιπόν, παρουσιάζουμε και το how is how του όζοντος επειδή ορισμένα παλιομοδίτικα θέματα ακόμα μας ενοχλούν.

Έχουμε και λέμε:

- Το όζον είναι δευτερογενής ρύπος που σχηματίζεται στην κατώτερη ατμόσφαιρα. Πηγές των ρύπων που συντελούν στη δημιουργία του όζοντος είναι τα οχήματα, εργοστάσια, χωματερές, χημικά διαλυτικά και πολλές άλλες μικρές πηγές όπως βενζινάδικα, αγροτικός εξοπλισμός, κλπ

-Σε μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον . Προκαλεί ερεθισμό στην αναπνευστική οδό, διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας, αίσθημα ξηρότητας στο λαιμό, πόνο στο στήθος, βήχα, άσθμα, φλεγμονή στους πνεύμονες, πιθανή επιδεκτικότητα σε μολύνσεις του αναπνευστικού και ερεθισμό των οφθαλμών. Το όζον είναι επίσης ο ρύπος με τις δυσμενέστερες επιδράσεις στα φυτά, μειώνει την παραγωγή στις αγροτικές καλλιέργειες και προκαλεί ζημιά στη δασική βλάστηση.
topontiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ