2012-07-11 10:30:08
Φωτογραφία για Η υπερβολική ενασχόληση με τα παιδιά οδηγεί σε κατάθλιψη
Η μητρότητα είναι μία από τις ωραιότερες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει μια γυναίκα...

Όμως όσες γυναίκες αφιερώνουν τη ζωή τους αποκλειστικά στην ανατροφή των παιδιών τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, αναφέρει νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές μελέτησαν 181 γυναίκες που είχαν παιδιά μικρότερα από 5 χρονών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η «συνεχής και εντατική ενασχόληση» μαζί τους έκανε κακό στην ψυχική τους υγεία.

Η τάση που αναπτύσσουν οι μητέρες να είναι διαρκώς πάνω από τα κεφάλια των παιδιών τους, συμπεριφορά γνωστή ως «helicopter parenting» στους κύκλους των ψυχολόγων, προκαλεί ανασφάλεια στα παιδιά, τα κάνει ευάλωτα και δεν τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν μόνα τους όσα τους… φέρνει η ζωή!

Στην κατηγορία της «εντατικής μητρότητας» (intensive mothering) οι επιστήμονες ενέταξαν όσες γυναίκες είχαν την τάση να πιστεύουν ότι είναι καλύτερες στο ρόλο του γονέα από τους άντρες, όσες βρίσκονταν συνεχώς πάνω από τα κεφάλια των παιδιών τους για κάθε τους ανάγκη και όσες πίστευαν ότι τα παιδιά πρέπει να είναι «ιερά» για τους γονείς.


Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Mary Washington στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ ανέφεραν ακόμη ότι αυτή η εμμονή με την τελειότητα είναι κοινή σε πολλά ζευγάρια της μεσαίας τάξης και είναι πιθανό να τους οδηγήσει… στη μιζέρια και την κατάθλιψη.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν ηλικίας 18-49 ετών, ανήκαν στη μεσαία τάξη και είχαν μακροχρόνιες σχέσεις.

Όσες από αυτές πίστευαν ότι οι μαμάδες είναι πιο σημαντικές από τους δύο γονείς και δεν άφηναν άλλους να τις βοηθήσουν με την ανατροφή των παιδιών τους, ήταν λιγότερο ικανοποιημένες από τη ζωή τους, ενώ όσες έβλεπαν τη μητρότητα ως μια ευκαιρία για να αναζητήσουν τη βοήθεια των ειδικών ήταν περισσότερο στρεσαρισμένες και με συμπτώματα κατάθλιψης.

Σχεδόν μία στις τέσσερις παρουσίαζαν συμπτώματα κατάθλιψης, ακόμη κι αν είχαν τη βοήθεια της οικογένειάς τους, κάτι που θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Journal of Child and Family Studies.

xespao.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ