2012-07-11 18:59:39
Τις αντοχές της δοκιμάζει, για πρώτη φορά επί της ουσίας, η κυβέρνηση συνεργασίας, μόλις τρεις ημέρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε στη Βουλή. Η κίνηση του ΠαΣοΚ να αποδοκιμάσει τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα για τους χειρισμούς του στο Eurogroup προκάλεσε αίσθηση και ερωτηματικά.
Οι…«λογαριασμοί» αναμένεται να…λυθούν στις 7:00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου στη σύσκεψη που θα γίνει, μεταξύ του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, των κυβερνητικών εταίρων, των προέδρων του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, αλλά και του κ. Στουρνάρα.
Από την εξέλιξη της σύσκεψης θα κριθούν πολλά και ενδέχεται να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η λειτουργία της κυβέρνησης, που δείχνει να πορεύεται σε μια εξαιρετικά προβληματική κατάσταση. Από το Μέγαρο Μαξίμου παρατηρούν προσεκτικά τις κινήσεις του κ. Βενιζέλου_ που είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά_ αποφεύγουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά και τηρούν στάση αναμονής, παρά τα επιχειρήματα του ΠαΣοΚ ότι δεν έχει στρατηγική επί της διαπραγμάτευσης.
Από την ενέργεια του προέδρου του ΠαΣοΚ αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ότι η συγκυβέρνηση αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση πολιτικών ισορροπιών. Έμπειρα πολιτικά στελέχη αναφέρουν ότι θα σημειωθούν πολλά επεισόδια το επόμενο διάστημα και «κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά τις αντοχές της τρικομματικής κυβέρνησης» λέει κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος και διερωτάται μέχρι ποιο χρονικό σημείο θα συνεχίσουν να στηρίζουν την προσπάθεια του κ. Σαμαρά, οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης.
Οι αποστάσεις που λαμβάνει από την τακτική και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών το ΠαΣοΚ και ο κ. Βενιζέλος, έπειτα και από τις συνεδριάσεις του Εurogroup και του Εcofin, δημιουργεί προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα, υπάρχει ενόχληση, αν και επιμελώς αποκρύπτεται και δεν υπάρχουν διαρροές, για το βασικό στοιχείο της διαφωνίας του ΠαΣοΚ, που είναι, με βάσει την Ιπποκράτους, η αποφυγή αναφοράς στα ζητήματα επαναδιαπραγμάτευσης και όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις κομματικών στελεχών, η παράκαμψη βασικών στοιχείων των προεκλογικών εξαγγελιών του ΠαΣοΚ.
Κεντρικοί υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά, αναφέρουν ότι η στάση του κ. Βενιζέλου είναι ακατανόητη και διατυπώνονται ερωτήματα για το χρόνο και τη σκοπιμότητα της έκφρασης δυσαρέσκειας του προέδρου του ΠαΣοΚ για τον κ. Στουρνάρα.
Εξάλλου, σύμφωνα και με την κυρίαρχη άποψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών στη συνεδρίαση του Eurogroup κινήθηκε με βάσει και τις συζητήσεις που είχε με τον κ. Σαμαρά και την κυβερνητική γραμμή: πρώτα θα πάρουμε μέτρα που θα αποκαθιστούν την αξιοπιστία της χώρας και σε δεύτερο χρόνο θα θέσουμε το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης.
Στη διαδικασία της αναζήτησης των αιτιών που οδήγησαν τον κ. Βενιζέλο στην κίνηση αυτή που δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση, υπάρχουν και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες που συγκλίνουν στην άποψη, ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, μετά και από την επίθεση κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να επαναδιαπραγματευθεί, αποφάσισε να διαχωρίσει τη θέση του για να αποφύγει το όποιο πολιτικό κόστος.
Ως εκ τούτου επελέγη η ασφαλής μέθοδος της απόδοσης ευθυνών στον υπουργό Οικονομικών και η επικοινωνιακή προσπάθεια να φανεί ότι το ΠαΣοΚ διαφωνεί. Αυτόματα όμως, προκύπτει το ερώτημα για σειρά κυβερνητικών στελεχών: «μήπως αυτή η δυσαρέσκεια, ήταν το πρώτο βήμα μιας στρατηγικής αποστάσεων από την κυβέρνηση, που έχει αποφασίσει το ΠαΣοΚ εδώ και μέρες;».
Την ίδια στιγμή από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, μιλάνε για τη στήριξη που έχει ο κ. Στουρνάρας από τον Πρωθυπουργό και στέλνουν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, λέγοντας ότι το ζήτημα της επιμήκυνσης ο υπουργός Οικονομικών δεν το έθεσε επισήμως στο Eurogroup και διευκρινίζουν, ότι «όταν έρθει η ώρα, θα τεθεί επιτακτικά» γιατί, όπως συμπληρώνουν «είναι δίκαιο και γιατί βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο της ύφεσης».
«Ο δρόμος μπροστά μας είναι πολύ μακρύς και δύσβατος», έλεγαν αργά χθες τη νύχτα συνεργάτες του Πρωθυπουργού, που βλέπουν τους άλλους δυο κυβερνητικούς εταίρους, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, να μετακινούν ήδη τα πιόνια τους πάνω στην σκακιέρα, σε μια δύσκολη παρτίδα σκακιού που ξεκίνησε και επίσημα με την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε την περασμένη Κυριακή η κυβέρνηση.
Α.Ραβανός
***
Στην σύσκεψη που ολοκληρώθηκε γύρω στις 4μμ της Τετάρτης στην Ιπποκράτους, υπό τον κ. Βενιζέλο παρουσία περίπου 20 στελεχών (μεταξύ των οποίων δεν ήταν η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Α. Λοβέρδος), αποφασίστηκε ότι στη συνάντηση υπό τον Πρωθυπουργό σε λίγες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος θα προσέλθει με την εξής γραμμή.
Κατ' αρχάς ότι θα πρέπει τα μέτρα για το 2012, 2013 και 2014 συν την προτεινόμενη από το ΠαΣοΚ επιμήκυνση, να αποτελέσουν ένα πλαίσιο συνολικής διαπραγμάτευσης και αφότου διασφαλιστεί κάτι τέτοιο, να προχωρήσει η εφαρμογή και η περαιτέρω συζήτηση με τους δανειστές.
Παράλληλα όμως, από τον κ. Βενιζέλο τίθεται και ζήτημα ως προς το πώς θα λαμβάνονται στο εξής αποφάσεις από την κυβέρνηση συνεργασίας.
Από την πλευρά του προέδρου του ΠαΣοΚ διαφαίνεται ότι θα τεθεί ζήτημα στην απογευματινή συνάντηση, όπου ο κ. Βενιζέλος αναμένονται να ζητήσει να λαμβάνονται πρώτα αποφάσεις σε επίπεδο των τριών αρχηγών και των ξένων κυβερνήσεων και εν συνεχεία αυτές να εκτελούνται από τους υπουργούς Οικονομικών.
Η διάθεση της Ιπποκράτους στην σύσκεψη της Τετάρτης
Με άγριες διαθέσεις φαίνεται ότι προσέρχεται στην απογευματινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, κ. Αντ. Σαμαρά, όπου θα μετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος.
Παράλληλα σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ απαντά στη πρωτοσέλιδη θέση της εφημερίδας «Καθημερινή» ( Τετάρτη) που συμπυκνώνει τα σχόλια του τηλεοπτικού σταθμού «Σκάϊ» της Τρίτης και σε κάθε άλλο συναφές σχόλιο, που ερμηνεύει ως «υπονόμευση» του Υπουργού Οικονομικών και της Κυβέρνησης συνολικά, τη χθεσινή δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.
Η ηγεσία του ΠαΣοΚ φαίνεται πως έχει σημαντικό πρόβλημα με τη στάση που έχει τηρήσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, τόσο στις συνεντεύξεις του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης όσο και στις πρόσφατες συνόδους του Εurogroup και του Εcofin, όπου σύμφωνα με το ΠαΣοΚ δεν αναζήτησε συγκεκριμένες δυνατότητες για το πλαίσιο της αναδιαπραγμάτευσης που προτάσσει πλέον η Ιπποκράτους.
Δήλωση Βενιζέλου
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε τα εξής:
«Η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, αρχής γενομένης από την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε οι δημοσιονομικοί στόχοι πράγματι να επιτευχθούν, χωρίς να υπονομεύονται από τη διαρκή διόγκωση της ύφεσης και το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα που αυτή προκαλεί, είναι κεντρική προεκλογική και μετεκλογική θέση του ΠΑΣΟΚ και το ρητό θεμέλιο της συμφωνίας προεκλογικής σύγκλισης των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη σημερινή Κυβέρνηση.
Αυτή τη στρατηγική παρουσίασα κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων και αυτό το πλαίσιο παρουσίασα κατά την προχθεσινή συνάντησή μου με τους επικεφαλής της τρόικας. Αυτή πρέπει να είναι η γραμμή της χώρας, όχι μόνον ή κυρίως στο επίπεδο της τρόικας ή του Eurogroup, αλλά στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό
επίπεδο. Αυτό το επίπεδο είναι άλλωστε το μόνο στο οποίο μπορεί να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, που συνυπολογίζουν το σύνολο των δεδομένων.
Για το λόγο αυτό, επέμεινα και επιμένω στην ανάγκη να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει το ταχύτερο η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. Γι’ αυτό το λόγο, είχα ζητήσει συνάντηση των τριών Αρχηγών με τον Υπουργό Οικονομικών, πριν αυτός
μεταβεί στις Βρυξέλλες και, πάντως, αμέσως μετά την επιστροφή του.
Αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η θέση «υπονομεύει» τον Υπουργό Οικονομικών και την Κυβέρνηση συνολικά, φοβούμαι ότι δεν αντιλαμβάνονται την ελληνική πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, ούτε το πώς διαμορφώνονται την περίοδο αυτή οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί. Δεν αντιλαμβάνονται ότι οι προτάσεις μας είναι αυτές που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης και την πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα της χώρας.
Τέλος, είναι κραυγαλέα άδικο να απευθύνει κάποιος μαθήματα υπευθυνότητας στο ΠΑΣΟΚ και σ’ εμένα προσωπικά. Έχουμε αποδείξει, καταβάλλοντας πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος, και συλλογικό και προσωπικό, το γεγονός ότι προτάσσουμε το εθνικό συμφέρον και την αλήθεια. Αυτό είναι που μας δίνει το δικαίωμα, αλλά κυρίως μας υπαγορεύει την υποχρέωση, να θέσουμε τώρα, στην αρχή, τις βάσεις της αποτελεσματικής λειτουργίας της Κυβέρνησης. Αυτοί μάλιστα που είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι υπάρχει η σημερινή Κυβέρνηση και η σημερινή
κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καλό θα ήταν να σκεφθούν ποιο είναι το μέγεθος της συμβολής του ΠΑΣΟΚ σε αυτό.
Για όσους θέλουν να αξιολογήσουν το τι συνέβη από τον Ιούνιο του 2011 έως σήμερα, θεωρώ χρήσιμο να σημειώσω επιπλέον τα εξής:
Τον Ιούνιο του 2011, ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών, με συμφωνημένο το νέο τότε Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και τη χώρα να έχει περιπέσει σε πλήρη αναξιοπιστία απέναντι στους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της.
Η ψήφιση, στα τέλη Ιουνίου 2011, του νέου –τότε - Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής και των συναφών μέτρων άνοιξε το δρόμο για την απόφαση της 21ης .7. 2011 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία έγινε, για πρώτη φορά, αποδεκτή η ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους και η
ανάγκη υιοθέτησης ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για την Ελλάδα.
Η έντονη διαφωνία μου των αρχών Σεπτεμβρίου 2011 με την τρόικα είχε ως αντικείμενο ακριβώς αυτό που αντιμετωπίζει πάντα η χώρα τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι η ύφεση και για το 2011 ήταν μεγαλύτερη από την προβλεφθείσα,
εξέλιξη που απαιτούσε ανάλογη τροποποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αυτή η διαφωνία και η επιμονή μου είναι που οδήγησε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης -29ης Οκτωβρίου 2011. Δηλαδή, στην εντυπωσιακά μεγάλη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, στο δάνειο των πρόσθετων 130 δις ευρώ και των συνολικά 240 δις με ευνοϊκότατα επιτόκια, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δηλαδή στην προστασία των καταθέσεων, στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την σημαντική αύξηση του επιπέδου της ρευστότητας και σε επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2014.
Αν τώρα η χώρα καταφέρει να αποκομίσει ανάλογα με αυτά που αποκόμισε από τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της από τον Ιούνιο του 2011 έως το Μάρτιο του 2012, το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί θα είναι ευνοϊκό και ασφαλές.
Η αλλαγή του πολιτικού τοπίου από το Νοέμβριο του 2011 και μετά, η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, που ουσιαστικά άρχισε από τότε και τυπικά από το Μάρτιο, τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα και οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθιστούν συνεπώς αναγκαίο να γίνει τώρα το επόμενο βήμα. Αν θέλουμε η Ελλάδα
να διαφυλάξει την κοινωνική της συνοχή, την πολιτική της σταθερότητα, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό ως στρατηγική επιλογή της πλειοψηφίας του λαού της και αν θέλουμε πράγματι να επανέλθει σε δημοσιονομική ισορροπία και αναπτυξιακή τροχιά.
Γι’ αυτό μιλάω πάντα για μία Ευρώπη, που είναι ανοικτό πεδίο διαρκούς διαπραγμάτευσης. Γι’ αυτό μιλούσα και μιλάω πάντα για την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης, που ολοκληρώθηκε με τη σύναψη της δανειακής σύμβασης και για
τη δεύτερη φάση, η οποία προβλέπεται από την ίδια τη σύμβαση, αλλά και από την ίδια τη θεσμική λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Α.Κωβαίος
ΒΗΜΑ
I-Reporter
Οι…«λογαριασμοί» αναμένεται να…λυθούν στις 7:00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου στη σύσκεψη που θα γίνει, μεταξύ του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, των κυβερνητικών εταίρων, των προέδρων του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, αλλά και του κ. Στουρνάρα.
Από την εξέλιξη της σύσκεψης θα κριθούν πολλά και ενδέχεται να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η λειτουργία της κυβέρνησης, που δείχνει να πορεύεται σε μια εξαιρετικά προβληματική κατάσταση. Από το Μέγαρο Μαξίμου παρατηρούν προσεκτικά τις κινήσεις του κ. Βενιζέλου_ που είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά_ αποφεύγουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά και τηρούν στάση αναμονής, παρά τα επιχειρήματα του ΠαΣοΚ ότι δεν έχει στρατηγική επί της διαπραγμάτευσης.
Από την ενέργεια του προέδρου του ΠαΣοΚ αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ότι η συγκυβέρνηση αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση πολιτικών ισορροπιών. Έμπειρα πολιτικά στελέχη αναφέρουν ότι θα σημειωθούν πολλά επεισόδια το επόμενο διάστημα και «κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά τις αντοχές της τρικομματικής κυβέρνησης» λέει κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος και διερωτάται μέχρι ποιο χρονικό σημείο θα συνεχίσουν να στηρίζουν την προσπάθεια του κ. Σαμαρά, οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης.
Οι αποστάσεις που λαμβάνει από την τακτική και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών το ΠαΣοΚ και ο κ. Βενιζέλος, έπειτα και από τις συνεδριάσεις του Εurogroup και του Εcofin, δημιουργεί προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα, υπάρχει ενόχληση, αν και επιμελώς αποκρύπτεται και δεν υπάρχουν διαρροές, για το βασικό στοιχείο της διαφωνίας του ΠαΣοΚ, που είναι, με βάσει την Ιπποκράτους, η αποφυγή αναφοράς στα ζητήματα επαναδιαπραγμάτευσης και όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις κομματικών στελεχών, η παράκαμψη βασικών στοιχείων των προεκλογικών εξαγγελιών του ΠαΣοΚ.
Κεντρικοί υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά, αναφέρουν ότι η στάση του κ. Βενιζέλου είναι ακατανόητη και διατυπώνονται ερωτήματα για το χρόνο και τη σκοπιμότητα της έκφρασης δυσαρέσκειας του προέδρου του ΠαΣοΚ για τον κ. Στουρνάρα.
Εξάλλου, σύμφωνα και με την κυρίαρχη άποψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών στη συνεδρίαση του Eurogroup κινήθηκε με βάσει και τις συζητήσεις που είχε με τον κ. Σαμαρά και την κυβερνητική γραμμή: πρώτα θα πάρουμε μέτρα που θα αποκαθιστούν την αξιοπιστία της χώρας και σε δεύτερο χρόνο θα θέσουμε το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης.
Στη διαδικασία της αναζήτησης των αιτιών που οδήγησαν τον κ. Βενιζέλο στην κίνηση αυτή που δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση, υπάρχουν και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες που συγκλίνουν στην άποψη, ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, μετά και από την επίθεση κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να επαναδιαπραγματευθεί, αποφάσισε να διαχωρίσει τη θέση του για να αποφύγει το όποιο πολιτικό κόστος.
Ως εκ τούτου επελέγη η ασφαλής μέθοδος της απόδοσης ευθυνών στον υπουργό Οικονομικών και η επικοινωνιακή προσπάθεια να φανεί ότι το ΠαΣοΚ διαφωνεί. Αυτόματα όμως, προκύπτει το ερώτημα για σειρά κυβερνητικών στελεχών: «μήπως αυτή η δυσαρέσκεια, ήταν το πρώτο βήμα μιας στρατηγικής αποστάσεων από την κυβέρνηση, που έχει αποφασίσει το ΠαΣοΚ εδώ και μέρες;».
Την ίδια στιγμή από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, μιλάνε για τη στήριξη που έχει ο κ. Στουρνάρας από τον Πρωθυπουργό και στέλνουν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, λέγοντας ότι το ζήτημα της επιμήκυνσης ο υπουργός Οικονομικών δεν το έθεσε επισήμως στο Eurogroup και διευκρινίζουν, ότι «όταν έρθει η ώρα, θα τεθεί επιτακτικά» γιατί, όπως συμπληρώνουν «είναι δίκαιο και γιατί βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο της ύφεσης».
«Ο δρόμος μπροστά μας είναι πολύ μακρύς και δύσβατος», έλεγαν αργά χθες τη νύχτα συνεργάτες του Πρωθυπουργού, που βλέπουν τους άλλους δυο κυβερνητικούς εταίρους, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, να μετακινούν ήδη τα πιόνια τους πάνω στην σκακιέρα, σε μια δύσκολη παρτίδα σκακιού που ξεκίνησε και επίσημα με την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε την περασμένη Κυριακή η κυβέρνηση.
Α.Ραβανός
***
Στην σύσκεψη που ολοκληρώθηκε γύρω στις 4μμ της Τετάρτης στην Ιπποκράτους, υπό τον κ. Βενιζέλο παρουσία περίπου 20 στελεχών (μεταξύ των οποίων δεν ήταν η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Α. Λοβέρδος), αποφασίστηκε ότι στη συνάντηση υπό τον Πρωθυπουργό σε λίγες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος θα προσέλθει με την εξής γραμμή.
Κατ' αρχάς ότι θα πρέπει τα μέτρα για το 2012, 2013 και 2014 συν την προτεινόμενη από το ΠαΣοΚ επιμήκυνση, να αποτελέσουν ένα πλαίσιο συνολικής διαπραγμάτευσης και αφότου διασφαλιστεί κάτι τέτοιο, να προχωρήσει η εφαρμογή και η περαιτέρω συζήτηση με τους δανειστές.
Παράλληλα όμως, από τον κ. Βενιζέλο τίθεται και ζήτημα ως προς το πώς θα λαμβάνονται στο εξής αποφάσεις από την κυβέρνηση συνεργασίας.
Από την πλευρά του προέδρου του ΠαΣοΚ διαφαίνεται ότι θα τεθεί ζήτημα στην απογευματινή συνάντηση, όπου ο κ. Βενιζέλος αναμένονται να ζητήσει να λαμβάνονται πρώτα αποφάσεις σε επίπεδο των τριών αρχηγών και των ξένων κυβερνήσεων και εν συνεχεία αυτές να εκτελούνται από τους υπουργούς Οικονομικών.
Η διάθεση της Ιπποκράτους στην σύσκεψη της Τετάρτης
Με άγριες διαθέσεις φαίνεται ότι προσέρχεται στην απογευματινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, κ. Αντ. Σαμαρά, όπου θα μετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος.
Παράλληλα σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ απαντά στη πρωτοσέλιδη θέση της εφημερίδας «Καθημερινή» ( Τετάρτη) που συμπυκνώνει τα σχόλια του τηλεοπτικού σταθμού «Σκάϊ» της Τρίτης και σε κάθε άλλο συναφές σχόλιο, που ερμηνεύει ως «υπονόμευση» του Υπουργού Οικονομικών και της Κυβέρνησης συνολικά, τη χθεσινή δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.
Η ηγεσία του ΠαΣοΚ φαίνεται πως έχει σημαντικό πρόβλημα με τη στάση που έχει τηρήσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, τόσο στις συνεντεύξεις του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης όσο και στις πρόσφατες συνόδους του Εurogroup και του Εcofin, όπου σύμφωνα με το ΠαΣοΚ δεν αναζήτησε συγκεκριμένες δυνατότητες για το πλαίσιο της αναδιαπραγμάτευσης που προτάσσει πλέον η Ιπποκράτους.
Δήλωση Βενιζέλου
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε τα εξής:
«Η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, αρχής γενομένης από την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε οι δημοσιονομικοί στόχοι πράγματι να επιτευχθούν, χωρίς να υπονομεύονται από τη διαρκή διόγκωση της ύφεσης και το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα που αυτή προκαλεί, είναι κεντρική προεκλογική και μετεκλογική θέση του ΠΑΣΟΚ και το ρητό θεμέλιο της συμφωνίας προεκλογικής σύγκλισης των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη σημερινή Κυβέρνηση.
Αυτή τη στρατηγική παρουσίασα κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων και αυτό το πλαίσιο παρουσίασα κατά την προχθεσινή συνάντησή μου με τους επικεφαλής της τρόικας. Αυτή πρέπει να είναι η γραμμή της χώρας, όχι μόνον ή κυρίως στο επίπεδο της τρόικας ή του Eurogroup, αλλά στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό
επίπεδο. Αυτό το επίπεδο είναι άλλωστε το μόνο στο οποίο μπορεί να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, που συνυπολογίζουν το σύνολο των δεδομένων.
Για το λόγο αυτό, επέμεινα και επιμένω στην ανάγκη να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει το ταχύτερο η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. Γι’ αυτό το λόγο, είχα ζητήσει συνάντηση των τριών Αρχηγών με τον Υπουργό Οικονομικών, πριν αυτός
μεταβεί στις Βρυξέλλες και, πάντως, αμέσως μετά την επιστροφή του.
Αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η θέση «υπονομεύει» τον Υπουργό Οικονομικών και την Κυβέρνηση συνολικά, φοβούμαι ότι δεν αντιλαμβάνονται την ελληνική πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, ούτε το πώς διαμορφώνονται την περίοδο αυτή οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί. Δεν αντιλαμβάνονται ότι οι προτάσεις μας είναι αυτές που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης και την πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα της χώρας.
Τέλος, είναι κραυγαλέα άδικο να απευθύνει κάποιος μαθήματα υπευθυνότητας στο ΠΑΣΟΚ και σ’ εμένα προσωπικά. Έχουμε αποδείξει, καταβάλλοντας πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος, και συλλογικό και προσωπικό, το γεγονός ότι προτάσσουμε το εθνικό συμφέρον και την αλήθεια. Αυτό είναι που μας δίνει το δικαίωμα, αλλά κυρίως μας υπαγορεύει την υποχρέωση, να θέσουμε τώρα, στην αρχή, τις βάσεις της αποτελεσματικής λειτουργίας της Κυβέρνησης. Αυτοί μάλιστα που είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι υπάρχει η σημερινή Κυβέρνηση και η σημερινή
κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καλό θα ήταν να σκεφθούν ποιο είναι το μέγεθος της συμβολής του ΠΑΣΟΚ σε αυτό.
Για όσους θέλουν να αξιολογήσουν το τι συνέβη από τον Ιούνιο του 2011 έως σήμερα, θεωρώ χρήσιμο να σημειώσω επιπλέον τα εξής:
Τον Ιούνιο του 2011, ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών, με συμφωνημένο το νέο τότε Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και τη χώρα να έχει περιπέσει σε πλήρη αναξιοπιστία απέναντι στους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της.
Η ψήφιση, στα τέλη Ιουνίου 2011, του νέου –τότε - Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής και των συναφών μέτρων άνοιξε το δρόμο για την απόφαση της 21ης .7. 2011 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία έγινε, για πρώτη φορά, αποδεκτή η ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους και η
ανάγκη υιοθέτησης ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για την Ελλάδα.
Η έντονη διαφωνία μου των αρχών Σεπτεμβρίου 2011 με την τρόικα είχε ως αντικείμενο ακριβώς αυτό που αντιμετωπίζει πάντα η χώρα τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι η ύφεση και για το 2011 ήταν μεγαλύτερη από την προβλεφθείσα,
εξέλιξη που απαιτούσε ανάλογη τροποποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αυτή η διαφωνία και η επιμονή μου είναι που οδήγησε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης -29ης Οκτωβρίου 2011. Δηλαδή, στην εντυπωσιακά μεγάλη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, στο δάνειο των πρόσθετων 130 δις ευρώ και των συνολικά 240 δις με ευνοϊκότατα επιτόκια, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δηλαδή στην προστασία των καταθέσεων, στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την σημαντική αύξηση του επιπέδου της ρευστότητας και σε επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2014.
Αν τώρα η χώρα καταφέρει να αποκομίσει ανάλογα με αυτά που αποκόμισε από τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της από τον Ιούνιο του 2011 έως το Μάρτιο του 2012, το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί θα είναι ευνοϊκό και ασφαλές.
Η αλλαγή του πολιτικού τοπίου από το Νοέμβριο του 2011 και μετά, η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, που ουσιαστικά άρχισε από τότε και τυπικά από το Μάρτιο, τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα και οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθιστούν συνεπώς αναγκαίο να γίνει τώρα το επόμενο βήμα. Αν θέλουμε η Ελλάδα
να διαφυλάξει την κοινωνική της συνοχή, την πολιτική της σταθερότητα, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό ως στρατηγική επιλογή της πλειοψηφίας του λαού της και αν θέλουμε πράγματι να επανέλθει σε δημοσιονομική ισορροπία και αναπτυξιακή τροχιά.
Γι’ αυτό μιλάω πάντα για μία Ευρώπη, που είναι ανοικτό πεδίο διαρκούς διαπραγμάτευσης. Γι’ αυτό μιλούσα και μιλάω πάντα για την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης, που ολοκληρώθηκε με τη σύναψη της δανειακής σύμβασης και για
τη δεύτερη φάση, η οποία προβλέπεται από την ίδια τη σύμβαση, αλλά και από την ίδια τη θεσμική λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Α.Κωβαίος
ΒΗΜΑ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στο 96,7% η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ Ο ΖΑΡΑΔΟΥΚΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ