2012-07-13 13:08:18
Φωτογραφία για Εφορίες προς τα «μπλοκάκια»: Πληρώστε το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ και μετά βλέπουμε
Η «υπόθεση» της αναδρομικής διακοπής του επαγγέλματος (το λεγόμενο κλείσιμο βιβλίων) προκειμένου να μη βεβαιωθεί το τέλος επιτηδεύματος -τα λεγόμενα 500 ευρώ- στους ελεύθερους επαγγελματίες (αλλά και σε μισθωτούς που έχουν μπλοκ αποδείξεων για δεύτερη απασχόληση) τείνει να αποδειχθεί ένα ακόμα καλά μελετημένο φοροεισπρακτικό σχέδιο, που αναγκάζει εκατοντάδες Ελληνες πολίτες να υποστούν στις πλάτες τους ένα επιπλέον δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος. Η εικόνα που επικρατεί σε μια από τις μεγαλύτερες εφορίες της Θεσσαλονίκης, στην Α' Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει με τον πλέον απογοητευτικό τρόπο την πλήρη αποσύνθεση ενός δημόσιου τομέα ο οποίος υπολειτουργεί, και το αν θα πληρώσουν ή όχι οι ελεύθεροι επαγγελματίες το «χαράτσι» των 500 ευρώ μπορεί να εξαρτάται από μία και μόνο υπάλληλο, η οποία απουσιάζει από τα καθήκοντά της λόγω άδειας! Αντικαταστάτρια στον έλεγχο των φακέλων που έχουν κατατεθεί δεν υπάρχει και η ημερομηνία επιστροφή της από την άδεια -που μετά το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» συνοδεύτηκε με τη λέξη «ανάρρωση»- συμπίπτει με το τέλος της παράτασης για την κατάθεση των δικαιολογητικών, προκειμένου να «ακυρωθεί» το ανενεργό μπλοκάκι! Εν τω μεταξύ οι εκατοντάδες φάκελοι στοιβάζονται στο γραφείο της συγκεκριμένου υπαλλήλου και η διορία της παράτασης λήγει στις 16 Ιουλίου (την ερχόμενη Δευτέρα)!

«Εχω καταθέσει τα δικαιολογητικά μου για το μπλοκάκι προτού ακόμα δοθεί η παράταση» θα πει ο κ
. Κώστας στη «δημοκρατία». «Ομως τώρα έρχεται και μου λέει η Εφορία έναν μήνα μετά ότι δεν έχει ελεγχθεί ο φάκελός μου, γιατί η υπάλληλος λείπει σε άδεια, με τη διορία να τελειώνει τη Δευτέρα. Δηλαδή μου ζητά τώρα να πληρώσω τα 500 ευρώ και μετά να μπω σε μια διαδικασία συμψηφισμού για την επιστροφή των χρημάτων. Δυστυχώς, αυτό είναι το ελληνικό κράτος».

Παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δόθηκε στην εκπνοή του χρόνου διορίας, όμως κανείς δεν γνωρίζει αν θα δοθεί παράταση στην παράταση για την αναδρομική διακοπή του επαγγέλματος. Δυστυχώς, όπως φαίνεται από τις πληροφορίες της «δημοκρατίας», το συγκεκριμένο αλαλούμ δε είναι «προνόμιο» μόνο της συγκεκριμένης εφορίας, αλλά αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό και των υπολοίπων, οι οποίες αποδίδουν την «εμπλοκή» στο γενικότερο πρόβλημα της έλλειψης του προσωπικού.

Ταυτόχρονα όμως ο τρόπος λειτουργίας και αντιμετώπισης της συγκεκριμένης διαδικασίας από τις εφορίες εγείρει δεκάδες ερωτήματα, κατά πόσον θα μπορούσε να αποτελεί και μια «άτυπη» εντολή για να μαζευτεί όπως όπως ζεστό χρήμα με σκοπό να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία, προκειμένου να βουλώσουν οι μαύρες τρύπες του Προϋπολογισμού. Το να επιστραφούν χρήματα πίσω στον πολίτη που χωρίς την υπαιτιότητά του έβαλε το κράτος σε μια διαδικασία να πληρώσει στην Εφορία αποτελεί απλώς ένα χολιγουντιανό σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

εφημερίδα Δημοκρατία
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ