2012-07-14 13:24:20
Φωτογραφία για Πιέσεις: Μετά και το δημοσίευμα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει έως τώρα 210 από 300 μέτρα λιτότητας
Αδιάλλακτο παραμένει το Βερολίνο

Πέτερ Μπόφινγκερ, εκ των πέντε «σοφών» συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης: «Πιθανή έξοδος της Ελλάδας ή της Ισπανίας θα προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση σε όλη τη νομισματική ένωση».

Σε νέο μπαράζ πιέσεων βρέθηκε χθες η Ελλάδα, δεχόμενη πυρά από πολλές πλευρές ταυτόχρονα, με κοινό παρονομαστή την άσχημη εικόνα των μεταρρυθμίσεων και την απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος.

Το Βερολίνο επιμένει στην αδιάλλακτη στάση του, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, εμφανίζεται πρόθυμη για παραχώρηση λίγων μόνο εβδομάδων ως προς την υλοποίηση των συμφωνηθέντων με την ελληνική κυβέρνηση, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, διατηρεί την αυστηρή γραμμή της και ζητά περισσότερες πράξεις από την Αθήνα και ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Ευρωβουλής, Χάνες Σβόμποντα, «σκληραίνει» τη στάση του.

Το νέο «χτύπημα» ήρθε από δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Reininsche Post», το οποίο, επικαλούμενο προκαταρκτική έκθεση της τρόικας, επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει έως τώρα 210 από 300 μέτρα λιτότητας, χαρακτηρίζοντας «άσχημη» την εικόνα των μεταρρυθμίσεων στην χώρα.


Επιπλέον, το Βερολίνο θεωρεί «απαράδεκτες» τις απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για χρονική παράταση δύο ετών στην εκπλήρωση των στόχων, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ενώ η κα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε σε ηγετικά στελέχη του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού ότι μπορεί να υπάρξει το πολύ μια παράταση μερικών εβδομάδων για την υλοποίηση των στόχων ως προς τη μείωση του ελλείμματος και επί της ουσίας οι όροι λιτότητας δεν επιτρέπεται να αλλάξουν. Γεγονός που δείχνει, κατά την εφημερίδα, ότι η υπομονή της καγκελαρίου με την Ελλάδα αρχίζει να εξαντλείται.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση ζητά και πάλι σταθερότητα της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, αλλά και τήρηση των δεσμεύσεων.

Προσέθεσε δε, ότι οι συμφωνίες με την Αθήνα περιλαμβάνουν «δεσμεύσεις επί της ουσίας και επί του χρόνου» σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και ότι η τρόικα εξετάζει κατά πόσο έχουν υλοποιηθεί τα συμφωνηθέντα μέτρα, οπότε όταν θα είναι διαθέσιμη η έκθεση θα μπορούν να ληφθούν οι επόμενες αποφάσεις.

«Οχι σε εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις», είπε και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, τονίζοντας ότι η υπομονή, τόσο η δική του όσο και της τρόικας, φθάνει στο τέλος της.

«Εχουν υποφέρει»

Την ίδια στιγμή, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανήλθε στο θέμα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι είναι πρώιμο να συζητηθεί το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής ή της παροχής επιπλέον χρηματοδότησης.

«Η σειρά των πραγμάτων θα πρέπει να είναι η εξής: πρώτον, να αλλάξει η νοοτροπία και έπειτα να γίνει μια συζήτηση με τις Αρχές για να δούμε πώς μπορεί να προσαρμοστεί η κατάσταση στις νέες πολιτικές τους και στη νέα στρατηγική τους», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας έργα και όχι λόγια, σε συνέντευξή της στο CNBC. Επίσης, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Ελλάδας λέει τα σωστά πράγματα και εμφανίστηκε αρκετά ευχαριστημένη με το ότι βλέπει πως οι ελληνικές αρχές αντιλαμβάνονται το γεγονός ότι πρέπει να δείξουν την αποφασιστικότητά τους για υλοποίηση του προγράμματος. Αυτή η αλλαγή στάσης, κατά την κα Λαγκάρντ, ήταν επιβεβλημένη, είναι καλοδεχούμενη και θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει καλύτερος διάλογος με τις Αρχές. Ωστόσο, παρά τη διατήρηση της σκληρής στάσης της απέναντι στην Ελλάδα ως χώρα, η κ. Λαγκάρντ έδειξε αυτή τη φορά μεγαλύτερη συμπόνια προς τον ελληνικό λαό, λέγοντας «νομίζω πως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο ελληνικός πληθυσμός έχει υποφέρει αρκετά και έχει κάνει σημαντικές θυσίες».

Το 61% των Γερμανών θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να δοθεί στις υπερχρεωμένες χώρες περισσότερος χρόνος προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ουδέν σχόλιον

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου, Ολι Ρεν, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που φέρει την Ελλάδα να μην έχει τηρήσει 210 από τις 300 δεσμεύσεις του μνημονίου.

Οπως είπε, η αξιολόγηση της τρόικας συνεχίζεται και συνεπώς, πριν από την ολοκλήρωσή της, δεν μπορεί να σχολιάσει δημοσιεύματα που επικαλούνται ευρήματά της, υπενθυμίζοντας ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα περί τα τέλη Ιουλίου για να αξιολογήσει τις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί και τη συμμόρφωση με τους στόχους του μνημονίου.

Προτάσεις και αντιπροτάσεις

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας, Χανς Πέτερ Κάιτελ, κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για επενδύσεις.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Αλεξάντερ Ντόμπριντ, πρότεινε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη με παροχή οικονομικής βοήθειας και σχέδιο που να οδηγεί στην εξυγίανση και επιστροφή της στο ευρώ [EUR=X]  , όμως ο Πέτερ Μπόφινγκερ, εκ των πέντε «σοφών» συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, εφιστά προσοχή στο θέμα της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Προειδοποιεί ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας ή της Ισπανίας θα προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση σε όλη τη νομισματική ένωση.

Ανγκελα Μέρκελ, Γερμανίδα καγκελάριος

Μπορεί να υπάρξει το πολύ μια παράταση μερικών εβδομάδων για την υλοποίηση των στόχων ως προς τη μείωση του ελλείμματος και επί της ουσίας οι όροι λιτότητας δεν επιτρέπεται να αλλάξουν.

Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ

Η σειρά των πραγμάτων θα πρέπει να είναι η εξής: πρώτον, να αλλάξει η νοοτροπία και έπειτα να γίνει μια συζήτηση με τις Αρχές για να δούμε πώς μπορεί να προσαρμοστεί η κατάσταση στις νέες πολιτικές τους.

Φίλιπ Ρέσλερ, Αντικαγκελάριος της Γερμανίας

Οχι εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις. Η υπομονή, τόσο η δική μου όσο και της τρόικας, φθάνει στο τέλος της. Η προσωπική μου εμπειρία, όταν βρέθηκα στην Αθήνα με αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, δεν ήταν ιδιαίτερα θετική.

Χάνες Σβόμποντα, πρόεδρος Σοσιαλιστών της Ευρωβουλής

Είμαι βαθύτατα απογοητευμένος που η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει πολλές από τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να μπει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]

«Ο νέος ΥΠΟΙΚ πρέπει να δράσει γρήγορα»

Την απογοήτευσή του λόγω μη τήρησης των δεσμεύσεων της Ελλάδας για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Ευρωβουλής, Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις εάν θέλει να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο.

Η χθεσινή γραπτή δήλωση του κ. Σβόμποντα εκ μέρους της σοσιαλιστικής ομάδας αποτελεί μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη για τη χώρα μας, δεδομένου ότι η εν λόγω ομάδα θεωρείται από τους βασικούς υποστηρικτές της χώρας μας στην προσπάθεια για αλλαγές στο μνημόνιο, ώστε να βγει η χώρα από την ύφεση.

«Είμαι βαθύτατα απογοητευμένος που η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει πολλές από τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να μπει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Σβόμποντα, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ομάδα των Σοσιαλιστών έχει επικρίνει πολλές από τις απαιτήσεις της τρόικας για έλλειψη κοινωνικής ισορροπίας, αλλά ήταν πάντα σαφής ως προς την ανάγκη μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης καθώς επίσης και στοχευμένων, λογικών περικοπών στις δαπάνες.

Ο κ. Σβόμποντα κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να αναλάβει την πρωτοβουλία για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. «Εναπόκειται τώρα στη νέα κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον υπουργό των Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Ο νέος υπουργός έχει την εμπειρία και τις γνώσεις να το πράξει αυτό γρήγορα και αποτελεσματικά», ανέφερε.

Καταλήγοντας ο Αυστριακός πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας προειδοποιεί ότι «η επιτυχία αυτών των μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ