2012-07-15 13:18:13
Φωτογραφία για Μήπως η Αλέκα Παπαρήγα πρέπει να ακούσει τον κόσμο και να αλλάξει γραμμή;
 Γράφει ο Τασος Παππάς

Έκλεισε ένας  πρώτος κύκλος συζητήσεων στο ΚΚΕ για τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαίου και της 17ης Ιουνίου. Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Κεντρικής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν στον «Ριζοσπάστη» [11-7-2012] υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Η αυτοκριτική είναι πυκνή και ουσιαστική.

Η δραματική μείωση των ποσοστών  αποδίδεται σε αντικειμενικούς παράγοντες [«το ΚΚΕ έδωσε μια μάχη κόντρα στο ρεύμα σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες και περίπλοκες»], αλλά και στην ολιγωρία του κόμματος να.... εντοπίσει εγκαίρως και να εξουδετερώσει την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, το μήνυμα του οποίου για  αριστερή κυβέρνηση προκάλεσε ρήγματα στο ακροατήριο του ΚΚΕ.  Σύμφωνα με την απόφαση μερικές από τις προβληματικές πλευρές της δουλειάς του κόμματος είναι οι ακόλουθες:

1] «Υπάρχει σοβαρή έλλειψη στη δουλειά του κόμματος με τον περίγυρό του, τους φίλους και τους οπαδούς, για την ανάδειξη των θέσεών μας σχετικά με το χαρακτήρα των εκλογών για το αστικό Κοινοβούλιο και την ανάδειξη κυβέρνησης στα πλαίσια του συστήματος ευρύτερα».


2] «Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν…δεν οδήγησαν στη συνειδητοποίηση του χαρακτήρα της κρίσης, στην αποδοχή της πολιτικής εξόδου από αυτή, με σύγκρουση με την Ευρωπαική Ενωση… Ήταν αγώνες που δεν αναχαίτισαν τα μέτρα».

3] «Η εκλογική αναμέτρηση ανέδειξε τις μακροχρόνιες αδυναμίες και καθυστερήσεις στη δουλειά μας για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας, την κομματική οικοδόμηση σε συνθήκες που υπάρχουν δυσκολίες στην οργάνωση των μαζών».

4] «Η Κεντρική Επιτροπή και ιδιαίτερα το Πολιτικό Γραφείο, αδύνατα και πίσω από τις απαιτήσεις αντιμετώπισε τις ανάγκες της προπαγάνδας με συνεχείς επεξεργασίες, ώστε η ταξική συνείδηση να μην εκτρέπεται σε ανώδυνους δρόμους…»

5] «Η Κεντρικής Επιτροπή δεν μπόρεσε, με βάση το ύψος των αναγκών και των δικών της κατά καιρούς διαπιστώσεων, να προσανατολίσει πρακτικά όλο το Κόμμα να απευθύνεται κυρίως στις νεότερες ηλικίες, με κοινωνικά-ταξικά βέβαια κριτήρια».

6] «Η Κεντρική Επιτροπή δεν ανέδειξε έγκαιρα τον ΣΥΡΙΖΑ ως νέο πολιτικό φορέα της Σοσιαλδημοκρατίας με συστηματική προσπάθεια διείσδυσης στον εκλογικό μας περίγυρο… Δεν έδωσε έγκαιρα απάντηση πώς βλέπει το ΚΚΕ το ζήτημα της κυβέρνησης λαϊκής εξουσίας, πώς θα φτάσει ο πολιτικός αγώνας σε μία τέτοια έκβαση και με ποιές προϋποθέσεις, ώστε να κατανοηθεί γιατί το ΚΚΕ δεν μετέχει σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης της κρίσης».

Η αναγνώριση των οργανωτικών αδυναμιών, η παραδοχή ότι η  αντίληψη για τη μη συμμετοχή του ΚΚΕ σε κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης δεν πέρασε στα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, ακόμη και στον περίγυρο του κόμματος, η ομολογία ότι υποτιμήθηκε η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, η καταγραφή σε επίσημο κομματικό κείμενο [πράγμα μη συνηθισμένο] των  διαφορετικών απόψεων που κατατέθηκαν στον εσωτερικό διάλογο, αποτελούν σοβαρά βήματα  και θα περίμενε κανείς ότι θα συνοδεύονταν και από αμφιβολίες [τουλάχιστον] για την ορθότητα της γραμμής. Κάτι τέτοιο, όμως , θα άνοιγε τη συζήτηση για τις ευθύνες της ηγεσίας. Γι αυτό και η Κεντρική Επιτροπή εκτιμά ότι «σωστά δεν μπήκε το Κόμμα στη λογική συζήτησης με τον ΣΥΡΙΖΑ στη διερευνητική εντολή. Το Κόμμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει κινήσεις που επιτείνουν τη σύγχυση γύρω από το χαρακτήρα αυτού του φορέα».

Κοντολογίς, το ΚΚΕ δεν μετακινείται ούτε πόντο από την ανάλυση του για τον ΣΥΡΙΖΑ: «η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει ότι το αστικό πολιτικό σύστημα έχει εναλλακτικά σχέδια διαχείρισης». Όποιοι, λοιπόν, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες ομάδες  της ριζοσπαστικής Αριστεράς ήλπιζαν ότι το κακό εκλογικό αποτέλεσμα θα υποχρέωνε την ηγεσία του ΚΚΕ να προσεγγίσει διαφορετικά το θέμα των συμμαχιών και της ενότητας της Αριστεράς, πρέπει να προσγειωθούν. Με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται.

Οφείλει πάντως και η διευθύνουσα ομάδα του ΚΚΕ να επανεξετάσει τη στρατηγική της. Οι πολίτες και ένα μέρος των οπαδών του ΚΚΕ δεν άκουσαν την προτροπή της Αλέκας Παπαρήγα να διορθώσουν την ψήφο τους από τη μία εκλογική αναμέτρηση στην άλλη. Μήπως πρέπει η ηγεσία του ΚΚΕ να ακούσει τους πολίτες και να διορθώσει αυτή τη γραμμή της; Το να σε αποθεώνει ο ταξικός αντίπαλος ως συνεπή δύναμη, μπορεί και να είναι ύποπτο. Προφανώς σε προτιμά συνεπή στη λογική του σεχταρισμού και, άρα, ακίνδυνο για τα συμφέροντα του.
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ