2012-07-15 15:48:06
Φωτογραφία για Νοίκι 80.000 ευρώ το μήνα για έναν... όροφο
Μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης σε έξοδα του κράτους ανακύπτουν καθημερινά..., σε μια φάση που το πρόβλημα λήψης έκτακτων μέτρων ανακύπτει οξύτατο. Ενδεικτικό των περιθωρίων εξοικονόμησης είναι τα στοιχεία για το κόστος λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών -δεκαπέντε τον αριθμό- που σύμφωνα με υπολογισμούς, ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Για δέκα από αυτές που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια στην πρωτεύουσα, τα νοίκια αγγίζουν ετησίως το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Κι αυτό, την ώρα που κτίρια-φιλέτα του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων στην καρδιά της Αθήνας παραμένουν αφημένα στην εγκατάλειψή τους. Πρόκειται για μια ενδεικτική, μόνο, εικόνα του κόστους λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και των ανεκμετάλλευτων δυνατοτήτων για αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας. Αποκαλυπτικός είναι ο πίνακας που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών ύστερα από αλλεπάλληλες επίκαιρες ερωτήσεις της βουλευτού της Ν.Δ
. Φωτεινής Πιπιλή, που δημοσιεύει σήμερα η «ΗτΣ». Υπάρχουν δύο περιπτώσεις που ξεχωρίζουν. Τα νοίκια για τη στέγαση του ΑΣΕΠ, στην οδό Πούλιου ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ μηναίως, ενώ μόνο για έναν όροφο καταβάλλονται 80.000 ευρώ το μήνα. Ανάλογη εικόνα και για το ενοικιαζόμενο κτίριο στο οποίο είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες του Συνηγόρου του Πολίτη. Σύνολο ενοικίου άνω των 100.000 μηνιαίως, με τις 50.000 να αφορούν μόνο σε έναν όροφο. Μάλιστα για την υπόθεση αυτή κλήθηκε η επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής από τον εισαγγελέα κ. Πεπόνη και έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα καταβληθεί προσπάθεια μείωσης του ενοικίου.

Σύσταση

Στον ίδιο πίνακα καταγράφεται η σύσταση της κυβέρνησης προς τους επικεφαλής των ανεξάρτητων αρχών για μείωση των ενοικίων της τάξης του 20%. Ωστόσο, το κατά πόσο εκτελέστηκε αυτή η σύσταση παραμένει άγνωστο, καθώς με βάση το νόμο 3051/2002, τα θέματα λειτουργίας κάθε ανεξάρτητης αρχής ρυθμίζονται από εσωτερικό κανονισμό που εκδίδεται από την ίδια, ενώ ο πρόεδρος της κάθε αρχής είναι και «διατάκτης των δαπανών της». Αυτός είναι και ο λόγος που στην ουσία η κυβέρνηση αδυνατεί να «μετρήσει» την εξοικονόμηση και εξορθολογισμό των δαπανών στις ανεξάρτητες αρχές Η λίστα με τα υπερβολικά ενοίκια -που ασφαλώς είναι πολύ ευρύτερη από το κόστος λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών- βρίσκεται ήδη στο Μαξίμου και αναζητούνται τρόποι άμεσης μείωσης των εξόδων, σε μια περίοδο μάλιστα που απεγνωσμένα η κυβέρνηση ζητεί ισοδύναμα μέτρα για το βαρύ πακέτο των 3 δισ. ευρώ που καλείται άμεσα να δρομολογήσει.

Μέρος της λύσης μπορεί να αποτελέσει ο άπιαστος μέχρι σήμερα στόχος της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στην καρδιά μάλιστα της Αθήνας. Εκεί, όπου σημαντικά κτίρια που ανήκουν στο κράτος ή τα ασφαλιστικά ταμεία μένουν στο... ράφι. Ήδη μελετάται η μερική έστω αξιοποίησή τους, καθώς με τις απαραίτητες μετατροπές θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ανεξάρτητες αρχές ή άλλους οργανισμούς, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό την «αιμορραγία» των υψηλών ενοικίων. Ενδεικτικά, αναφέρονται ορισμένα κτιριακά συγκροτήματα προς αξιοποίηση

Το ξενοδοχείο «Εσπέρια» στην οδό Σταδίου (10.000 τ.μ.), κλειστό εδώ και λίγα χρόνια, ανήκει στο Ταμείο Νομικών, είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, με μεγάλες αίθουσες στους υπόγειους χώρους και σχετικά σύγχρονη υποδομή.

Το πρώην ξενοδοχείο La Mirage στην Ομόνοια- που πριν από λίγους μήνες ανακοινώθηκε ότι προορίζεται για φοιτητική εστία- είναι και αυτό σε σχετικά καλή κατάσταση και ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας. Το παλιό γωνιακό ξενοδοχείο στην Κάνιγγος 21, ιδιοκτησίας του Ταμείου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων.

Το «Αμπάσαντορ» (9.087 τ.μ.), που ανήκει στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα, παραμένει ερημωμένο μετά την εκκένωσή του από τους παράνομους μετανάστες. Μάλιστα τώρα το Ταμείο πληρώνει υπηρεσία security για να μην καταληθφεί εκ νέου από μετανάστες...

Η οικία της Μαρίας Κάλλας, στην οδό Πατησίων 61, ανήκει στο ΝΑΤ. Εδώ και χρόνια υπάρχει μελέτη αξιοποίησής του στα αζήτητα. Μέχρι σήμερα το κτίριο τελεί υπό κατάληψη αυτόνομων ομάδων.

Το «Acropol Palace» παραμένει στην οδό Πατησίων απέναντι από το Πολυτεχνείο, μισοκαμένο από πέρσι και έρημο. Η αξιοποίηση αυτών των εγκαταστάσεων -δεν μιλάμε για το ταλαιπωρημένο από σεισμούς και μισοερειπωμένο πλέον κτίριο του ΙΚΑ στην οδό Πειραιώς από το 1999- θα έδινε, εκτός των άλλων και άλλη όψη στο ρημαγμένο κέντρο της πρωτεύουσας. Θα συνέβαλε στην τόνωση της καθημερινότητας και στο ξαναζωντάνεμα ολόκληρων περιοχών που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο περιθώριο.

Μεγάλη είναι η ευθύνη των ηγεσιών των ασφαλιστικών ταμείων, που κατέχουν τη μερίδα του λέοντος σε κτίρια και ακίνητα στην Αθήνα, τόσο γιατί η περιουσία αφέθηκε στην τύχη της για δεκαετίες, αλλά και για την υποχρέωσή τους να κινηθούν άμεσα για την αξιοποίησή της. Το θέμα πάντως απασχόλησε και τη Βουλή, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα να προτείνει ένα νέο ταμείο από ασφαλιστικούς οργανισμούς, ώστε να τους παραχωρηθεί η δημόσια περιουσία για αξιοποίηση. Η Φ. Πιπιλή έκανε λόγο για πρόταση-απάτη. «Ποιοι θα αξιοποιήσουν τη δημόσια περιουσία; Αυτοί οι οργανισμοί που δεν μπορούν δεκαετίες τωρα να αξιοποιήσουν τη δική τους;».

Η κυβέρνηση πάντως έχει τώρα το λόγο και θα κριθεί από τη βούληση και ικανότητά της να δρομολογήσει λύσεις-εξπρές στην κατεύθυνση αυτή.

Το «Αμπάσαντορ» (9.087 τ.μ.), που ανήκει στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα, παραμένει ερημωμένο

Η οικία της Μαρίας Κάλλας, στην οδό Πατησίων 61, ανήκει στο ΝΑΤ. Εδώ και χρόνια υπάρχει μελέτη αξιοποίησής του στα αζήτητα.

Το «Acropol Palace» παραμένει στην οδό Πατησίων απέναντι από το Πολυτεχνείο, μισοκαμένο από πέρσι και έρημο.
imerisia.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ