2012-07-16 15:42:14
Φωτογραφία για Τι θα κοπεί για να βρεθούν τα 11,5 δισ.
Με δραστικό «μαχαίρι» στις δαπάνες των υπουργείων... Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα επιδιώξει η κυβέρνηση να εξοικονομήσει το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα.

Ολες οι δαπάνες επανεξετάζονται κωδικό προς κωδικό με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να έχει σήμερα αλλεπάλληλα τετ α τετ με τους συναδέλφους στα παραγωγικά υπουργεία της κυβέρνησης προκειμένου να εξετασθούν οι παρεμβάσεις που θα προτείνει η κυβέρνηση στους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι καταφθάνουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο οικονομικό επιτελείο έχουν υπολογίσει πως η περιστολή δαπανών θα κυμανθεί μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ για το υπουργείο Εργασίας και θα ανέλθει στο 2,1 δις ευρώ για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το πλαίσιο των εξεταζόμενων παρεμβάσεων θα παρουσιάσει την Τετάρτη ο Γ. Στουρνάρας στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.


Οπως γίνεται αντιληπτό για να προκύψουν εξοικονομήσεις τόσο μεγάλης κλίμακας θα πρέπει να περικοπούν συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα αλλά και να περιοριστεί αισθητά η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου με «λουκέτα» σε δεκάδες φορείς, μείωση του αριθμού του προσωπικού (η τρόικα επιμένει σε απολύσεις) και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης αλλά και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συντάξεις

Στο μέτωπο των υψηλών συντάξεων το ζήτημα της επιβολής «πλαφόν» παραμένει ανοιχτό και μένει να αποφασιστεί αν θα επιλεγεί η πρόταση του ΚΕΠΕ.

Σημειώνεται ότι στην έκθεση του για τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης το Κέντρο προτείνει την επιβολή «πλαφόν» 2.400 ευρώ στο σύνολο των συντάξεων κύριων και επικουρικών για κάθε συνταξιούχο με το δημοσιονομικό όφελος να ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Για τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ζητήσει να καταργηθούν στην συντριπτική τους πλειονότητα και να δίνεται μόνο ένα επίδομα στο 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Θα πρέπει να τονιστεί πως στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επικεντρώνουν την προσοχή τους σε μειώσεις κοινωνικών δαπανών (ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνικά επιδόματα).

Κι αυτό με το σκεπτικό πως οι δαπάνες αυτές έχουν υπερδιπλασιαστεί ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2001 μέχρι το 2011 και από το 3% του ΑΕΠ έχουν φθάσει στο 7,9%.

Η συγκεκριμένη άνοδος αντιπροσωπεύει το 84% της συνολικής αύξησης των πρωτογενών δαπανών σε αυτή την περίοδο και ως εκ τούτου υπάρχουν περιθώρια περικοπών. Αρκεί να αναφερθεί ότι το κονδύλι για μισθούς και συντάξεις αυξήθηκε κάτι λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα και από το 9% του ΑΕΠ το 2001 ανήλθε το 2011 στο 9,8% του ΑΕΠ.

Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι οι σχεδιαζόμενες περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά. είναι εύλογο να προκαλέσουν αντιδράσεις. Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει πως είναι εξαιρετικά δύσκολο μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες να κοστολογηθούν μέτρα 11,5 δισ. ευρώ αλλά η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη με προτάσεις προκειμένου να ξεκινήσει στις 24 του μήνα η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Κοστολόγηση

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο κοστολογεί δύο σχέδια περικοπών ένα διετούς διάρκειας (2013 ? 2014) και ένα τετραετούς (2013 -2016).

Έτσι σε περίπτωση κατά την οποία γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής τα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ θα «σπάσουν» σε τέσσερα χρόνια αντί για δύο που προβλέπεται στο Μνημόνιο.
imerisia.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρεμιέρα χωρίς ντέρμπι
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πρεμιέρα χωρίς ντέρμπι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ