2012-07-17 09:58:03
Φωτογραφία για 8 «ψευδο-έρημοι» του πλανήτη!
Oταν μιλάμε για έρημο, οι περισσότεροι σκεφτόμαστε… Σαχάρα ή Καλαχάρι! Χιλιόμετρα από άμμο, βράχους, αμμόλοφους, θίννες και εικόνες που θυμίζουν σεληνιακό τοπίο!

Οι έρημοι καταλαμβάνουν σχεδόν το 1/3 της επιφάνειας της Γης, αλλά μόνο 41 χώρες στον κόσμο (το 1/5, δηλαδή) είναι «οικοδεσπότες» στις μεγαλύτερες ερήμους του πλανήτη Αυτό το ποσοστό, όπως καταλαβαίνετε, αφήνει απ’ έξω έναν αρκετά σημαντικό αριθμό χωρών, που δεν έχουν να δείξουν ούτε μία έρημο στα εδάφη τους. Δεν ξέρω, βέβαια, αν είναι αυτό τόσο σημαντικό, αλλά σίγουρα καθεμία από τις 8 χώρες που θα δείτε στη συνέχεια πρέπει να αισθάνεται το λιγότερο ανεπαρκής! Γιατί διαφορετικά για ποιο λόγο θα ονόμαζαν κάποιες άνυδρες και ξερές εκτάσεις… ερήμους και θα τις παρουσίαζαν ως ερημικά τουριστικά αξιοθέατα;

1. Desert of Maine

Η «έρημος» Maine καλύπτει περίπου 40 στρέμματα πευκοδάσους(!) στην πόλη Freeport, στο Maine των ΗΠΑ.  Στην ουσία πρόκειται για μια αμμώδη έκταση που παλιότερα καλυπτόταν με λάσπη, με την άμμο να έρχεται στην επιφάνεια εξαιτίας της διάβρωσης του εδάφους αλλά και των κακών γεωργικών καλλιεργειών που εφαρμόστηκαν στην επιφάνειά της από το 1797. Ο κ. Goldrup αγόρασε τη γη το 1925 και τη μετέτρεψε σε ερημικό τουριστικό αξιοθέατο, βγάζοντας έτσι αρκετά χρήματα.


2. Osoyoos Desert

Βρίσκεται στη νοτιότερη πλευρά της όμορφης κοιλάδας Okanagan είναι στην ουσία ένα κομμάτι ξηράς χωρίς ιδιαίτερη βλάστηση, αλλά με αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που καλείται γενικότερα ως η μοναδική «έρημος» του Καναδά. Στο κέντρο της δεσπόζει η ομώνυμη λίμνη, ενώ στην ευρύτερη περιοχή διαβιούν πάνω από 300 ζώα και ευδοκιμούν περισσότερα από 100 σπάνια φυτά.

3. Carcross Desert

Βρίσκεται στον Καναδά και θεωρείται από πολλούς ως η «μικρότερη έρημος στον κόσμο». Καλύπτει περίπου μια έκταση 640 στρεμμάτων και στην ουσία δεν είναι πραγματική έρημος αλλά ένα μεγάλο κομμάτι άμμου, που σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων, όταν ξεράθηκαν οι λίμνες και έμειναν πίσω οι αμμόλοφοι! Σήμερα, η άμμος προέρχεται κυρίως από τη λίμνη Bennett, που βρίσκεται κοντά, και μεταφέρεται από τον άνεμο.

4. Bledow Desert

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Klucze στην Πολωνία, καλύπτοντας μια έκταση 32 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και πρόκειται για τη μεγαλύτερη συσσώρευση άμμου που έφτασε εδώ από τη θάλασσα. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1950 ήταν μόλις το 1/5 του σημερινού μεγέθους της, ενώ μέχρι τους μεσαιωνικούς χρόνους ολόκληρη η περιοχή καλυπτόταν από δάση. Η κατάσταση άλλαξε το 12ο αιώνα, όταν οι κάτοικοι έκοψαν τα δέντρα προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σε άργυρο και μόλυβδο για τα χυτήρια κοντά στο Olkusz. Η μαζική αποψίλωση των δασών άφησε εκτεθειμένη την περιοχή στην άμμο.

5. Oleshky Sands

Oleshky Sands ονομάζεται μια τεράστια έκταση από άμμο που βρίσκεται εσωτερικά από την ουκρανική ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Η άμμος, που βρίσκεται κοντά στον κάτω ρου του ποταμού Δνείπερου, υπάρχει εδώ και πολλούς αιώνες, αλλά η έρημος εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα. Ολόκληρη αυτη η αμμώδης έκταση καλυπτόταν συνήθως με φυτά προκειμένου να αποτραπεί η μεταφορά της άμμου σε μεγαλύτερη έκταση. Αλλά κατά τον 19ο αιώνα ένας κτηνοτρόφος έφερε το κοπάδι του να βοσκήσει στην περιοχή με αποτέλεσμα να φάνε τα ζώα όλο το πράσινο. Λόγω και των δυνατών ανέμων στην περιοχή, πολύ γρήγορα η άμμος εξαπλώθηκε, δημιουργώντας το σημερινό τοπίο.

6. Accona Desert

Η έρημος Accona είναι μία  ημι-άνυδρη περιοχή στην Τοσκάνη της Ιταλίας, που χαρακτηρίζεται από θολωτούς σχηματισμούς πετρωμάτων, γνωστούς ως «biancane». Αυτός ο χαρακτηριστικός πηλός, που δημιουργήθηκε από τα ιζήματα της θάλασσας που στερεοποιήθηκαν, καλύπτει την περιοχή εδώ και 2,5-4,5 εκατομμύρια χρόνια, δημιουργώντας μια «ψευτο-έρημο» στην περιοχή.

7. Highlands, Ισλανδία

Καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος στο εσωτερικό της Ισλανδίας, δημιουργώντας ένα άγονο και ξερό τοπίο. Τα νερά της βροχή ή τα χιόνια που λιώνουν εισχωρούν στο έδαφος πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να μη μπορούν εύκολα να ευδοκιμήσουν φυτά, δίνοντας αυτό το σκούρο γκρι χρώμα στην επιφάνεια του εδάφους.

8. Rangipo Desert

Η «έρημος» Rangipo είναι μια άγονη περιοχή στη Νέα Ζηλανδία, που μοιάζει με έρημο, παρά την αφθονία των βροχοπτώσεων, λόγω της κακής ποιότητας του εδάφους αλλά και της γενικότερης ξηρασίας που δημιουργείται από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή. Η βλάστηση είναι χαμηλή και αραιή, αποτελούμενη κυρίως από ποώδη φυτά, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και οι παγετοί στο έδαφος δεν επιτρέπουν την ευδοκίμηση ψηλότερων φυτών.

ΠΗΓΗ: perierga.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ