2012-07-18 09:33:04
Ταχύτερα από τον... Εγκέλαδο φαίνεται ότι τρέχουν τα tweets, σύμφωνα τουλάχιστον με πείραμα, που έγινε με αφορμή τον σεισμό εντάσεως 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ... που χτύπησε πέρυσι την περιοχή του Πιεντμόντ στην πολιτεία της Βιρτζίνια. Το πείραμα έδειξε ότι τα tweets για τον σεισμό έφτασαν σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ πιο γρήγορα από ό,τι τα ίδια τα σεισμικά κύματα. Εν ολίγοις, οι κάτοικοι πρώτα διάβασαν τα tweets και μετά ταρακουνήθηκαν Μπορεί το πείραμα να είναι σχετικό, καθώς έγινε εκ των υστέρων, συγκρίνοντας την ταχύτητα των σεισμικών κυμάτων με εκείνη της διάδοσης των tweets, αλλά αποτελεί ακόμη μια απόδειξη για την ισχύ των κοινωνικών δικτύων (social media) όπως το Twitter -την οποία έχουν πλήρως αντιληφθεί και αρκετοί Έλληνες επιστήμονες/ερευνητές/επιχειρηματίες.
Οι τελευταίοι συνέλαβαν την αρχική ιδέα ή και ανέπτυξαν εξολοκλήρου μια σειρά εφαρμογών και προϊόντων λογισμικού, που διεκδικούν με αξιώσεις πελάτες από όλον τον κόσμο. Ναι μεν η έρευνα στην Ελλάδα «κουτσαίνει» λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης και προβληματικής σύνδεσης με τους υποψήφιους επενδυτές, αλλά το αξιόλογο δυναμικό της χώρας καταφέρνει παρόλα αυτά να βρίσκει διέξοδο και στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αξιοποιώντας και τα κονδύλια ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Ένα «αληθειόμετρο» για τα social media στην υπηρεσία των δημοσιογράφων
Σήμερα, ολοένα περισσότερες εφημερίδες, πρακτορεία ειδήσεων και ηλεκτρονικά μέσα παγκοσμίως έχουν ανεξάρτητα τμήματα δημοσιογράφων, που «ψαρεύουν» ειδήσεις από το Facebook και το Twitter ή πληροφορίες από το Foursquare. Οι δημοσιογράφοι αυτοί πρέπει ν' αξιολογούν κατά πόσο οι συγκεκριμένες ειδήσεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα -μια διαδικασία χρονοβόρα και με παγίδες.
Στα επόμενα χρόνια, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα έχουν στη διάθεσή τους μια νέα εφαρμογή, η οποία, υπάρχει σκέψη να ενσωματωθεί και στο γνωστό λογισμικό για δημοσιογράφους «news asset». Η εφαρμογή θα λειτουργεί σαν... «αληθειόμετρο» για την αξιοπιστία των tweets, των status στο Facebook και των φωτογραφιών που δημοσιεύονται στα κοινωνικά δίκτυα!
Η ιδέα της εφαρμογής αυτής, που ήδη έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία της Deutsche Welle, ξεκίνησε από την Ελλάδα και την εταιρεία ATC, στο πλαίσιο του έργου SocialSensor, που χρηματοδοτείται εν μέρει από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ε.Ε.
«Μέχρι τέλους 2013 αναμένουμε ότι θα είναι έτοιμο, σε μορφή επίδειξης, το πρωτότυπο του «αληθειόμετρου», που ξεκίνησε ως σκέψη και σχεδίαση από την εταιρεία ATC και ακολούθως ενεπλάκη ενεργά και η Deutsche Welle (σ.σ. εταίρος στο SocialSensor). Παράλληλα, ήρθαμε σε επαφή με το BBC και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, ώστε να αξιοποιηθεί η γνώση που έχουν αποκτήσει από τα ειδικά τμήματά τους, που παρακολουθούν τα social media», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Νίκος Σαρρής της ΑTC.
Η εφαρμογή ουσιαστικά θα δίνει στους δημοσιογράφους την κατεύθυνση, ώστε να ξεχωρίζουν την απάτη ή την προπαγάνδα από το πραγματικό γεγονός, βασιζόμενη στην ανάλυση τριών «C»: Contributor (δημιουργός/πηγή), Context (περιεχόμενο), Content (περιβάλλον).
Στην περίπτωση της πηγής, θα εξετάζει -μεταξύ πολλών άλλων στοιχείων- πόσους «followers» έχει -και πόσο αξιόπιστους- και αν το γεωγραφικό σημείο, όπου βρίσκεται ο υπό εξέταση χρήστης, συμπίπτει με εκείνο στο οποίο συμβαίνει ένα γεγονός, για το οποίο έχει κάνει tweet κτλ.
Στο περιβάλλον και τις φωτογραφίες, η εφαρμογή θα αναλύει αν η φωτογραφία έχει μονταριστεί, αν ο φωτισμός και το μήκος της σκιάς είναι σωστά, ακόμη και αν τα δελτία καιρού για τη συγκεκριμένη μέρα, ώρα και περιοχή, όπου υποτίθεται ότι έχει τραβηχτεί το στιγμιότυπο, συμπίπτουν με τις συνθήκες που απεικονίζονται σε αυτό! Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος ενημερώνεται για τα στοιχεία αυτά και καλείται να αξιολογήσει αν θα αποδεχτεί την είδηση ως πραγματική.
Οι ξένοι ανεξάρτητοι δημιουργοί πουλάνε μέσω Θεσσαλονίκης
Ο Τζέισον είναι μουσικός. Καιρό τώρα ήθελε να πουλήσει τα τραγούδια του, αλλά δεν είχε ούτε το χρήμα, ούτε τον χρόνο για να τα βγάλει πέρα με τους «δαίμονες» της αγοράς και της γραφειοκρατίας.
Ο Ντέιβιντ έγραψε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book), αλλά η δημοσιοποίησή του αποδείχτηκε δυσκολότερη από την ίδια τη συγγραφή του.
Οι δύο τους βρήκαν τη λύση... στη Θεσσαλονίκη. Πώς; Μέσω τού «Instabuck», που ανέπτυξε μια ομάδα πέντε Ελλήνων προγραμματιστών (venturegeeks.com), ηλικίας 25-38 ετών, δίνοντας σε ανεξάρτητους παραγωγούς (μέχρι στιγμής ανταποκρίνονται περισσότεροι ξένοι από ό,τι Έλληνες) τη δυνατότητα να πουλήσουν τα προϊόντα τους μέσω Διαδικτύου και μάλιστα δωρεάν στην αρχή. Ο Τζέισον και ο Ντέιβιντ είναι μεν φανταστικά πρόσωπα, αλλά το Instabuck... εντελώς πραγματικό.
Όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας, Νίκος Παπανώτας, «το Instabuck ξεκίνησε προ 6μήνου και σήμερα έχει 150 publishers (δημιουργούς), κυρίως από το εξωτερικό, οι οποίοι έχουν κερδίσει μέχρι στιγμής συνολικά περίπου 30.000-40.000 δολάρια, είτε διαθέτουν προς πώληση γραμματοσειρές είτε e-books είτε μουσική».
Τώρα, η ομάδα θα ρίξει μεγαλύτερο βάρος στην κατηγορία της μουσικής, δημιουργώντας συμπληρωματικά εργαλεία.
Τί πληρώνουν οι δημιουργοί για να επωφεληθούν από τη χρήση του instabuck; «Έχουμε σύστημα συνδρομών, το οποίο χρεώνεται μόνο εφόσον ο δημιουργός ξεπεράσει τις τρεις πωλήσεις μηνιαίως, αλλά και τότε η χρέωση ξεκινάει από 5 ευρώ και φτάνει το πολύ μέχρι τα 300», σημειώνει ο Νίκος και εξηγεί ότι ο ενδιαφερόμενος απλά δημιουργεί έναν λογαριασμό στο instabuck και «ανεβάζει» το προϊόν του. Η εφαρμογή προσφέρει στον χρήστη τη δυνατότητα να αναπτύξει και εργαλεία μάρκετινγκ.
Και γιατί να μην απευθυνθεί κάποιος στα γνωστά ηλεκτρονικά «μαγαζιά», όπως το appstore; «Τα μεγάλα market places είναι πολύ καλά, αλλά για τους ανεξάρτητους δημιουργούς ουσιαστικά δεν αποτελούν κανάλι πώλησης και σίγουρα δεν θα διαφημίσουν έναν νέο καλλιτέχνη.
Επίσης, ζητούν ως αντίτιμο το 30% των εσόδων από τις πωλήσεις, που είναι ένα μεγάλο ποσοστό», ισχυρίζεται ο Νίκος και προσθέτει ότι το επόμενο βήμα είναι τώρα η δημιουργία μιας «κοινότητας» δημιουργικών ανθρώπων στο διαδίκτυο, ενδεχομένως μέχρι τέλους 2012.
Ένα ελληνικό λογισμικό με… κρίση πάει Βερολίνο
Τον Ιούνιο του 2013, ένα λογισμικό αναμένεται να «ταξιδέψει» από τη Θεσσαλονίκη στο Βερολίνο για να συμμετάσχει -τρόπον τινά- στο παγκόσμιο μουσικό γεγονός «Fete de la Musique». Το λογισμικό αυτό θα διευκολύνει αφενός τούς επισκέπτες να διαλέξουν εκδηλώσεις μέσω του «έξυπνου» κινητού τους, με βάση τις κριτικές άλλων χρηστών και αφετέρου τους διοργανωτές να διαπιστώσουν ποιο από τα events γνωρίζει τη μεγαλύτερη απήχηση.
Η εφαρμογή αυτή, που έχει ...κρίση, αφού θα μπορεί να ξεχωρίσει, π.χ., ένα θετικό «tweet» από ένα αρνητικό, αλλά και να κάνει λογικούς συνειρμούς, θα είναι το αναβαθμισμένο «αδερφάκι» του ThessFest, που δοκιμάστηκε με επιτυχία στο τελευταίο Φεστιβάλ Κινηματογράφου (ΦΚΘ) και Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το ThessFest αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ), στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «SocialSensor», σε στενή συνεργασία με το ΦΚΘ. Στο πρόγραμμα μετέχει ως εταίρος η Deutsche Welle, που αναμένεται να διευκολύνει το «ταξίδι» τής εμπλουτισμένης έκδοσης τού ThessFest στη Γερμανία.
'Οπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Γιάννης Κομπατσιάρης, κύριος ερευνητής στο ΙΠΤΗΛ, το ThessFest, που διατίθετο δωρεάν στους χρήστες, ήταν σε θέση ν' αντανακλά ό,τι γινόταν στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter και αφορούσε το Φεστιβάλ: από τη παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του tweeting για τις ταινίες, μέχρι την καταγραφή του twitter stream!
Η ομάδα του ΙΠΤΗΛ σκοπεύει να το εμπλουτίσει περαιτέρω, ώστε να διακρίνει αν τα σχόλια είναι θετικά ή αρνητικά, αλλά και να μπορεί να ξεχωρίσει σε ποια ταινία αναφέρεται ο χρήστης, ακόμη και αν δεν αναφέρει τον τίτλο της! Αντίστοιχες αυξημένες δυνατότητες θα έχει και η εφαρμογή για το «Fete de la Musique» στη Γερμανία.
«Στόχος μας είναι, αφού κάνουμε και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε μελλοντικά τη συγκεκριμένη εφαρμογή για χρήση και σε άλλα γεγονότα, πχ, σε οργανισμούς διοργάνωσης φεστιβάλ ή αθλητικών γεγονότων», σημείωσε ο κ.Κομπατσιάρης.
Από τη Θεσσαλονίκη σε 40 πόλεις ανά τον κόσμο με ένα «smartphone»
To Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ) και το Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) κατόρθωσαν, στο πλαίσιο επίσης του «SocialSensor» και σε συνεργασία με την καθηγήτρια Αθηνά Βακάλη, να χωρέσουν 40 πόλεις ανά τον κόσμο σε ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο (smartphone) και έπεται συνέχεια.
Πώς; Μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής ClustTour, η οποία διευκολύνει τους χρήστες να εντοπίσουν σημεία ενδιαφέροντος και γεγονότα μέσα στις πόλεις και βραβεύτηκε πρόσφατα ως demo στο Χονγκ Κονγκ (στο διεθνές συνέδριο πολυμέσων-International Conference on Multimedia Retrieval).
Η εφαρμογή, που είναι διαθέσιμη δωρεάν στο appstore, μπορεί να βοηθήσει τον χρήστη να ιεραρχήσει τις αναζητήσεις του σε μια πόλη, συνδυάζοντας «συστάδες» φωτογραφιών (photo clustering) και διπλές χαρτογραφήσεις (dual map lists). Έτσι, του δίνει τη δυνατότητα να περιηγηθεί από το ευρύτερο επίπεδο μιας πόλης/περιοχής/γειτονιάς μέχρι το ειδικότερο ενός συγκεκριμένου σημείου ή γεγονότος.
To ClustTour είναι πλήρως αυτοματοποιημένo, αφού καλά συντονισμένοι αλγόριθμοι επιλέγουν για λογαριασμό του ενδιαφερόμενου σημεία, που είναι ενδιαφέροντα σε κάθε περιοχή, αναλόγως με τις εντυπώσεις/αξιολογήσεις/φωτογραφίες άλλων χρηστών. Ετσι, η εφαρμογή δεν εντοπίζει μόνο τα φημισμένα αξιοθέατα μιας πόλης, αλλά και τους κρυμμένους θησαυρούς της!
Καθοδόν προς την πολύγλωσση «aino»
«Είναι καλό να ξέρεις [τί συζητιέται για εσένα]». Με αυτό το μότο («It's good to know») και αυτή τη λογική, η ομάδα Qualia με έδρα την Αθήνα, που ξεκίνησε την πορεία της ως spin-off (εταιρεία-τεχνοβλαστός) του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου, δημιούργησε την υπηρεσία «aino» (προφέρεται «άι νο», ώστε να παραπέμπει στη φράση «γνωρίζω» στα αγγλικά).
Το λογισμικό αυτό αναζητά, παρακολουθεί και καταγράφει «κατά παραγγελία» κάθε αναφορά σε συγκεκριμένο brand, προϊόν, υπηρεσία ή πρόσωπο, τόσο στα ΜΜΕ, όσο και στα ιστολόγια (blogs) και τα κοινωνικά δίκτυα. Έτσι, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να γνωρίζει ποια είναι η φήμη του στην αγορά.
«Σήμερα, η υπηρεσία aino παρακολουθεί όλους τους βασικούς σταθμούς, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς, τις mainstream ιστοσελίδες και όλη την ελληνική μπλογκόσφαιρα, καθώς και τα social media», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Ιάσων Δεμοίρης, εκ των δημιουργών της Qualia, την οποία απαρτίζουν οκτώ άτομα, κυρίως από τους χώρους πληροφορικής, μηχανικής και προγραμματισμού, με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας, αλλά υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακές σπουδές.
Μάλιστα, στόχος των εμπνευστών της είναι πέραν των ελληνικών, που ήδη «καταλαβαίνει», η υπηρεσία aino -που χρησιμοποιεί ειδικούς αλγόριθμους για τον εντοπισμό των πληροφοριών- να επεκταθεί μελλοντικά και σε περιεχόμενο από άλλες γλώσσες. Η αρχή αναμένεται να γίνει από την αγγλική και άλλες λατινογενείς/ινδοευρωπαϊκές γλώσσες. Η νέα αυτή δυνατότητα της «aino» εκτιμάται ότι μπορεί να ανοίξει στην Qualia τις πόρτες περισσότερων αγορών του εξωτερικού.
Η«aino» είναι μια συνδρομητική υπηρεσία, οι χρήστες της οποίας δημιουργούν έναν λογαριασμό-προφίλ, ενώ αναφέρουν τα θέματα που τους ενδιαφέρουν και έτσι αρχίζει η καταγραφή σχετικών αναφορών. Το ύψος της συνδρομής που καλείται να καταβάλει κάθε πελάτης εξαρτάται από την ποσότητα της πληροφορίας που ζητάει, όπως εξηγεί ο Ιάσων.
Tromaktiko
Οι τελευταίοι συνέλαβαν την αρχική ιδέα ή και ανέπτυξαν εξολοκλήρου μια σειρά εφαρμογών και προϊόντων λογισμικού, που διεκδικούν με αξιώσεις πελάτες από όλον τον κόσμο. Ναι μεν η έρευνα στην Ελλάδα «κουτσαίνει» λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης και προβληματικής σύνδεσης με τους υποψήφιους επενδυτές, αλλά το αξιόλογο δυναμικό της χώρας καταφέρνει παρόλα αυτά να βρίσκει διέξοδο και στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αξιοποιώντας και τα κονδύλια ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Ένα «αληθειόμετρο» για τα social media στην υπηρεσία των δημοσιογράφων
Σήμερα, ολοένα περισσότερες εφημερίδες, πρακτορεία ειδήσεων και ηλεκτρονικά μέσα παγκοσμίως έχουν ανεξάρτητα τμήματα δημοσιογράφων, που «ψαρεύουν» ειδήσεις από το Facebook και το Twitter ή πληροφορίες από το Foursquare. Οι δημοσιογράφοι αυτοί πρέπει ν' αξιολογούν κατά πόσο οι συγκεκριμένες ειδήσεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα -μια διαδικασία χρονοβόρα και με παγίδες.
Στα επόμενα χρόνια, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα έχουν στη διάθεσή τους μια νέα εφαρμογή, η οποία, υπάρχει σκέψη να ενσωματωθεί και στο γνωστό λογισμικό για δημοσιογράφους «news asset». Η εφαρμογή θα λειτουργεί σαν... «αληθειόμετρο» για την αξιοπιστία των tweets, των status στο Facebook και των φωτογραφιών που δημοσιεύονται στα κοινωνικά δίκτυα!
Η ιδέα της εφαρμογής αυτής, που ήδη έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία της Deutsche Welle, ξεκίνησε από την Ελλάδα και την εταιρεία ATC, στο πλαίσιο του έργου SocialSensor, που χρηματοδοτείται εν μέρει από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ε.Ε.
«Μέχρι τέλους 2013 αναμένουμε ότι θα είναι έτοιμο, σε μορφή επίδειξης, το πρωτότυπο του «αληθειόμετρου», που ξεκίνησε ως σκέψη και σχεδίαση από την εταιρεία ATC και ακολούθως ενεπλάκη ενεργά και η Deutsche Welle (σ.σ. εταίρος στο SocialSensor). Παράλληλα, ήρθαμε σε επαφή με το BBC και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, ώστε να αξιοποιηθεί η γνώση που έχουν αποκτήσει από τα ειδικά τμήματά τους, που παρακολουθούν τα social media», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Νίκος Σαρρής της ΑTC.
Η εφαρμογή ουσιαστικά θα δίνει στους δημοσιογράφους την κατεύθυνση, ώστε να ξεχωρίζουν την απάτη ή την προπαγάνδα από το πραγματικό γεγονός, βασιζόμενη στην ανάλυση τριών «C»: Contributor (δημιουργός/πηγή), Context (περιεχόμενο), Content (περιβάλλον).
Στην περίπτωση της πηγής, θα εξετάζει -μεταξύ πολλών άλλων στοιχείων- πόσους «followers» έχει -και πόσο αξιόπιστους- και αν το γεωγραφικό σημείο, όπου βρίσκεται ο υπό εξέταση χρήστης, συμπίπτει με εκείνο στο οποίο συμβαίνει ένα γεγονός, για το οποίο έχει κάνει tweet κτλ.
Στο περιβάλλον και τις φωτογραφίες, η εφαρμογή θα αναλύει αν η φωτογραφία έχει μονταριστεί, αν ο φωτισμός και το μήκος της σκιάς είναι σωστά, ακόμη και αν τα δελτία καιρού για τη συγκεκριμένη μέρα, ώρα και περιοχή, όπου υποτίθεται ότι έχει τραβηχτεί το στιγμιότυπο, συμπίπτουν με τις συνθήκες που απεικονίζονται σε αυτό! Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος ενημερώνεται για τα στοιχεία αυτά και καλείται να αξιολογήσει αν θα αποδεχτεί την είδηση ως πραγματική.
Οι ξένοι ανεξάρτητοι δημιουργοί πουλάνε μέσω Θεσσαλονίκης
Ο Τζέισον είναι μουσικός. Καιρό τώρα ήθελε να πουλήσει τα τραγούδια του, αλλά δεν είχε ούτε το χρήμα, ούτε τον χρόνο για να τα βγάλει πέρα με τους «δαίμονες» της αγοράς και της γραφειοκρατίας.
Ο Ντέιβιντ έγραψε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book), αλλά η δημοσιοποίησή του αποδείχτηκε δυσκολότερη από την ίδια τη συγγραφή του.
Οι δύο τους βρήκαν τη λύση... στη Θεσσαλονίκη. Πώς; Μέσω τού «Instabuck», που ανέπτυξε μια ομάδα πέντε Ελλήνων προγραμματιστών (venturegeeks.com), ηλικίας 25-38 ετών, δίνοντας σε ανεξάρτητους παραγωγούς (μέχρι στιγμής ανταποκρίνονται περισσότεροι ξένοι από ό,τι Έλληνες) τη δυνατότητα να πουλήσουν τα προϊόντα τους μέσω Διαδικτύου και μάλιστα δωρεάν στην αρχή. Ο Τζέισον και ο Ντέιβιντ είναι μεν φανταστικά πρόσωπα, αλλά το Instabuck... εντελώς πραγματικό.
Όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας, Νίκος Παπανώτας, «το Instabuck ξεκίνησε προ 6μήνου και σήμερα έχει 150 publishers (δημιουργούς), κυρίως από το εξωτερικό, οι οποίοι έχουν κερδίσει μέχρι στιγμής συνολικά περίπου 30.000-40.000 δολάρια, είτε διαθέτουν προς πώληση γραμματοσειρές είτε e-books είτε μουσική».
Τώρα, η ομάδα θα ρίξει μεγαλύτερο βάρος στην κατηγορία της μουσικής, δημιουργώντας συμπληρωματικά εργαλεία.
Τί πληρώνουν οι δημιουργοί για να επωφεληθούν από τη χρήση του instabuck; «Έχουμε σύστημα συνδρομών, το οποίο χρεώνεται μόνο εφόσον ο δημιουργός ξεπεράσει τις τρεις πωλήσεις μηνιαίως, αλλά και τότε η χρέωση ξεκινάει από 5 ευρώ και φτάνει το πολύ μέχρι τα 300», σημειώνει ο Νίκος και εξηγεί ότι ο ενδιαφερόμενος απλά δημιουργεί έναν λογαριασμό στο instabuck και «ανεβάζει» το προϊόν του. Η εφαρμογή προσφέρει στον χρήστη τη δυνατότητα να αναπτύξει και εργαλεία μάρκετινγκ.
Και γιατί να μην απευθυνθεί κάποιος στα γνωστά ηλεκτρονικά «μαγαζιά», όπως το appstore; «Τα μεγάλα market places είναι πολύ καλά, αλλά για τους ανεξάρτητους δημιουργούς ουσιαστικά δεν αποτελούν κανάλι πώλησης και σίγουρα δεν θα διαφημίσουν έναν νέο καλλιτέχνη.
Επίσης, ζητούν ως αντίτιμο το 30% των εσόδων από τις πωλήσεις, που είναι ένα μεγάλο ποσοστό», ισχυρίζεται ο Νίκος και προσθέτει ότι το επόμενο βήμα είναι τώρα η δημιουργία μιας «κοινότητας» δημιουργικών ανθρώπων στο διαδίκτυο, ενδεχομένως μέχρι τέλους 2012.
Ένα ελληνικό λογισμικό με… κρίση πάει Βερολίνο
Τον Ιούνιο του 2013, ένα λογισμικό αναμένεται να «ταξιδέψει» από τη Θεσσαλονίκη στο Βερολίνο για να συμμετάσχει -τρόπον τινά- στο παγκόσμιο μουσικό γεγονός «Fete de la Musique». Το λογισμικό αυτό θα διευκολύνει αφενός τούς επισκέπτες να διαλέξουν εκδηλώσεις μέσω του «έξυπνου» κινητού τους, με βάση τις κριτικές άλλων χρηστών και αφετέρου τους διοργανωτές να διαπιστώσουν ποιο από τα events γνωρίζει τη μεγαλύτερη απήχηση.
Η εφαρμογή αυτή, που έχει ...κρίση, αφού θα μπορεί να ξεχωρίσει, π.χ., ένα θετικό «tweet» από ένα αρνητικό, αλλά και να κάνει λογικούς συνειρμούς, θα είναι το αναβαθμισμένο «αδερφάκι» του ThessFest, που δοκιμάστηκε με επιτυχία στο τελευταίο Φεστιβάλ Κινηματογράφου (ΦΚΘ) και Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το ThessFest αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ), στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «SocialSensor», σε στενή συνεργασία με το ΦΚΘ. Στο πρόγραμμα μετέχει ως εταίρος η Deutsche Welle, που αναμένεται να διευκολύνει το «ταξίδι» τής εμπλουτισμένης έκδοσης τού ThessFest στη Γερμανία.
'Οπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Γιάννης Κομπατσιάρης, κύριος ερευνητής στο ΙΠΤΗΛ, το ThessFest, που διατίθετο δωρεάν στους χρήστες, ήταν σε θέση ν' αντανακλά ό,τι γινόταν στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter και αφορούσε το Φεστιβάλ: από τη παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του tweeting για τις ταινίες, μέχρι την καταγραφή του twitter stream!
Η ομάδα του ΙΠΤΗΛ σκοπεύει να το εμπλουτίσει περαιτέρω, ώστε να διακρίνει αν τα σχόλια είναι θετικά ή αρνητικά, αλλά και να μπορεί να ξεχωρίσει σε ποια ταινία αναφέρεται ο χρήστης, ακόμη και αν δεν αναφέρει τον τίτλο της! Αντίστοιχες αυξημένες δυνατότητες θα έχει και η εφαρμογή για το «Fete de la Musique» στη Γερμανία.
«Στόχος μας είναι, αφού κάνουμε και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε μελλοντικά τη συγκεκριμένη εφαρμογή για χρήση και σε άλλα γεγονότα, πχ, σε οργανισμούς διοργάνωσης φεστιβάλ ή αθλητικών γεγονότων», σημείωσε ο κ.Κομπατσιάρης.
Από τη Θεσσαλονίκη σε 40 πόλεις ανά τον κόσμο με ένα «smartphone»
To Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ) και το Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) κατόρθωσαν, στο πλαίσιο επίσης του «SocialSensor» και σε συνεργασία με την καθηγήτρια Αθηνά Βακάλη, να χωρέσουν 40 πόλεις ανά τον κόσμο σε ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο (smartphone) και έπεται συνέχεια.
Πώς; Μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής ClustTour, η οποία διευκολύνει τους χρήστες να εντοπίσουν σημεία ενδιαφέροντος και γεγονότα μέσα στις πόλεις και βραβεύτηκε πρόσφατα ως demo στο Χονγκ Κονγκ (στο διεθνές συνέδριο πολυμέσων-International Conference on Multimedia Retrieval).
Η εφαρμογή, που είναι διαθέσιμη δωρεάν στο appstore, μπορεί να βοηθήσει τον χρήστη να ιεραρχήσει τις αναζητήσεις του σε μια πόλη, συνδυάζοντας «συστάδες» φωτογραφιών (photo clustering) και διπλές χαρτογραφήσεις (dual map lists). Έτσι, του δίνει τη δυνατότητα να περιηγηθεί από το ευρύτερο επίπεδο μιας πόλης/περιοχής/γειτονιάς μέχρι το ειδικότερο ενός συγκεκριμένου σημείου ή γεγονότος.
To ClustTour είναι πλήρως αυτοματοποιημένo, αφού καλά συντονισμένοι αλγόριθμοι επιλέγουν για λογαριασμό του ενδιαφερόμενου σημεία, που είναι ενδιαφέροντα σε κάθε περιοχή, αναλόγως με τις εντυπώσεις/αξιολογήσεις/φωτογραφίες άλλων χρηστών. Ετσι, η εφαρμογή δεν εντοπίζει μόνο τα φημισμένα αξιοθέατα μιας πόλης, αλλά και τους κρυμμένους θησαυρούς της!
Καθοδόν προς την πολύγλωσση «aino»
«Είναι καλό να ξέρεις [τί συζητιέται για εσένα]». Με αυτό το μότο («It's good to know») και αυτή τη λογική, η ομάδα Qualia με έδρα την Αθήνα, που ξεκίνησε την πορεία της ως spin-off (εταιρεία-τεχνοβλαστός) του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου, δημιούργησε την υπηρεσία «aino» (προφέρεται «άι νο», ώστε να παραπέμπει στη φράση «γνωρίζω» στα αγγλικά).
Το λογισμικό αυτό αναζητά, παρακολουθεί και καταγράφει «κατά παραγγελία» κάθε αναφορά σε συγκεκριμένο brand, προϊόν, υπηρεσία ή πρόσωπο, τόσο στα ΜΜΕ, όσο και στα ιστολόγια (blogs) και τα κοινωνικά δίκτυα. Έτσι, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να γνωρίζει ποια είναι η φήμη του στην αγορά.
«Σήμερα, η υπηρεσία aino παρακολουθεί όλους τους βασικούς σταθμούς, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς, τις mainstream ιστοσελίδες και όλη την ελληνική μπλογκόσφαιρα, καθώς και τα social media», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Ιάσων Δεμοίρης, εκ των δημιουργών της Qualia, την οποία απαρτίζουν οκτώ άτομα, κυρίως από τους χώρους πληροφορικής, μηχανικής και προγραμματισμού, με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας, αλλά υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακές σπουδές.
Μάλιστα, στόχος των εμπνευστών της είναι πέραν των ελληνικών, που ήδη «καταλαβαίνει», η υπηρεσία aino -που χρησιμοποιεί ειδικούς αλγόριθμους για τον εντοπισμό των πληροφοριών- να επεκταθεί μελλοντικά και σε περιεχόμενο από άλλες γλώσσες. Η αρχή αναμένεται να γίνει από την αγγλική και άλλες λατινογενείς/ινδοευρωπαϊκές γλώσσες. Η νέα αυτή δυνατότητα της «aino» εκτιμάται ότι μπορεί να ανοίξει στην Qualia τις πόρτες περισσότερων αγορών του εξωτερικού.
Η«aino» είναι μια συνδρομητική υπηρεσία, οι χρήστες της οποίας δημιουργούν έναν λογαριασμό-προφίλ, ενώ αναφέρουν τα θέματα που τους ενδιαφέρουν και έτσι αρχίζει η καταγραφή σχετικών αναφορών. Το ύψος της συνδρομής που καλείται να καταβάλει κάθε πελάτης εξαρτάται από την ποσότητα της πληροφορίας που ζητάει, όπως εξηγεί ο Ιάσων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Τουρκικά σίριαλ προκαλούν διαζύγιο"
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Άντρας αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στην Έξω Παναγίτσα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ