2012-07-18 09:41:57
Φωτογραφία για Δραματικές αποφάσεις στη σύσκεψη των «3»...!!!
ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΩΝ 11,5 ΔΙΣ. €Στην ημερήσια διάταξη της σημερινής κρίσιμης συνάντησης βρίσκεται η δέσμη μέτρων τόσο για το τρέχον έτος όσο και για την εξασφάλιση των 11,5 δισ. ευρώ την επόμενη διετία. Μάχη Σαμαρά να αποφύγει νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς - συντάξεις και να εξασφαλίσει μια «γέφυρα χρηματοδότησης» μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα τεθεί το θέμα της επιμήκυνσης στο Eurogroup. Στο τραπέζι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις οργανισμών στο Δημόσιο

Ιδιαίτερα «βαριά» αναμενόταν να είναι η ατζέντα στη σημερινή, κρίσιμη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, μαζί με τους κ. Στουρνάρα και Σταϊκούρα,

θα κληθούν να λάβουν οριστικές αποφάσεις τόσο για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν εντός του έτους, όσο και για τα 11,5 δισ. που πρέπει να εξασφαλιστούν -σύμφωνα με το Μνημόνιο- τη διετία '13-'14.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών επρόκειτο να προσέλθει στη σύσκεψη κρατώντας δύο φακέλους: ο πρώτος θα αφορά τα μέτρα που θα ληφθούν τα επόμενα δύο χρόνια και ο δεύτερος τον σχεδιασμό που θα υλοποιηθεί, εφόσον η χώρα κερδίσει την επιμήκυνση των δύο ετών, μετά την πολιτική διαπραγμάτευση που θα επιδιώξει να κάνει σε επίπεδο κορυφής ο ίδιος ο κ. Σαμαράς μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει οριζόντια μέτρα και να εξασφαλίσει μια «γέφυρα χρηματοδότησης» μέχρι τον Σεπτέμβρη, οπότε και το θέμα της χώρας μας θα τεθεί στο πρώτο Eurogroup του φθινοπώρου.

Ο υπουργός Επικρατείας, Δημ. Σταμάτης, θα αναλάβει να συντονίσει τις δράσεις έτσι ώστε έως το τέλος του χρόνου να έχουν ξεκινήσει ήδη οι μετακινήσεις των υπηρεσιών

Ωστόσο, κοινός τόπος είναι πως μέχρι εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής προκειμένου η διεκδίκηση της Αθήνας για την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής να έχει σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας. Ετσι, με βάση τη στρατηγική απόφαση ότι πρώτα πρέπει να προωθηθούν σημαντικές αποφάσεις και μετά να τεθεί το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης, σήμερα στην ατζέντα θα τεθούν:

1 Η υλοποίηση των μέτρων που ήδη περιλαμβάνονται στο «Μνημόνιο 2». Κορυφαία θέση κατέχει το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων. Οι κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας θα παρουσιάσουν στους πολιτικούς αρχηγούς τα λεγόμενα ισοδύναμα μέτρα που έχουν βρεθεί, προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω περικοπές.

Στην κυβέρνηση εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει διαχωρισμός στους ένστολους και ως τελευταία «γραμμή άμυνας» έναντι της τρόικας θα προτείνει να μείνει ανέγγιχτο το επίδομα των μάχιμων αστυνομικών και των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας. Παράλληλα, σήμερα θα επικυρωθούν οι αποφάσεις για το «χαράτσι» της ΔΕΗ, καθώς και για την ενοποίηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

2 Η απόφαση για διακανονισμό σε δόσεις του φόρου εισοδήματος.

3 Ο σχεδιασμός για τα μέτρα που θα ληφθούν την επόμενη διετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα δηλώσει έτοιμη να προχωρήσει σε περικοπές ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ, από τα 11,5 που ζητούν οι δανειστές της χώρας μας. Το πόσο αυτό θα προκύψει κυρίως από τις περικοπές επιδομάτων, από την κατάργηση φοροαπαλλαγών και από τη μείωση συντάξεων, ιδιαίτερα των λεγόμενων «ευγενών ταμείων».

4 Οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου. Ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει λίστα με περίπου 60 φορείς του Δημοσίου που μπορούν να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν με μια απλή υπουργική απόφαση.

Ο σχεδιασμός είναι να μην υπάρξουν απολύσεις μόνιμων υπαλλήλων, αλλά και να μην ανανεωθούν συμβάσεις.

5Οι ιδιωτικοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε τέσσερις εταιρείες που μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν άμεσα. Πρόκειται για τις δύο θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας (Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ), τα κρατικά λαχεία και τη ΔΕΠΑ. Παράλληλα είναι πιθανόν να ληφθεί απόφαση για την εκκίνηση των διαδικασιών για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Τέλος, οι πολιτικοί αρχηγοί αναμενόταν να εγκρίνουν τη λίστα με τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στις θέσεις των γενικών γραμματέων υπουργείων, διαδικασία που έχει ήδη καθυστερήσει δυσκολεύοντας το έργο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Προθεσμία μιας εβδομάδας στους υπουργούς

Εντολή Σαμαρά για καταγραφή των ακινήτων του Δημοσίου

Προθεσμία μίας εβδομάδας δίνει ο πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, προκειμένου να καταγράψουν τα ακίνητα που διαθέτουν τα υπουργεία και οι εποπτευόμενοι οργανισμοί, έτσι ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει μιας ευρείας κλίμακας μετακίνηση υπηρεσιών από τα ενοικιαζόμενα σε ιδιόκτητα κτίρια και το ελληνικό Δημόσιο να αποκομίσει σημαντικά οφέλη που ξεπερνούν σύμφωνα με τους υπολογισμούς τα 160 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε, μετά από εντολή του κ. Σαμαρά, ο γ.γ. του Υπουργικού Συμβουλίου, Π. Μπαλτάκος, προς τους υπουργούς, όλα τα μέλη της κυβέρνησης, οι υπουργοί, οφείλουν άμεσα να καταγράψουν τα ακίνητα και να αποστείλουν τη σχετική λίστα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, ο υπουργός Επικρατείας, Δημ. Σταμάτης, θα αναλάβει να συντονίσει τις σχετικές δράσεις έτσι ώστε έως το τέλος του χρόνου να έχουν ξεκινήσει ήδη οι μετακινήσεις των υπηρεσιών. Οσα ακίνητα που ανήκουν σε υπουργεία δεν αξιοποιηθούν, αυτά θα διατεθούν προς πώληση ή προς ενοικίαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011 με έγγραφό του το υπουργείο Οικονομικών είχε ενημερώσει τη Βουλή ότι η δαπάνη για πληρωμή μισθωμάτων υπουργείων, περιφερειών και περιφερειακών υπηρεσιών κόστισε 155,77 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό προέκυψε και μετά τη μείωση στα μισθώματα που αξίωσε το Δημόσιο λόγω κρίσης. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η σχετική δαπάνη για το 2009 είχε ανέλθει σε 178,16 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2010 σε 169,70 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά ήταν και τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στην προηγούμενη Βουλή από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, σύμφωνα με τα οποία τα μισθώματα κτιρίων, στα οποία στεγάζονται δημόσιες οικονομικές και κτηματικές υπηρεσίες, ανήλθαν στα 27,2 εκατ. ευρώ, ενώ σε έγγραφο που είχε διαβιβάσει στη Βουλή ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, αναφερόταν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλουν κάθε χρόνο για τις στεγαστικές τους ανάγκες ποσά ύψους 37 εκατ. ευρώ, σε ενοίκια.

Γιάννης Σαραντάκος / ΕΘΝΟΣ
 
communenews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ