2012-07-20 12:06:03
Φωτογραφία για Βαθιές οι πληγές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Αν το κλείσιμο της Ακρόπολης και ο τρόπος που έγινε προκάλεσαν αντιδράσεις, δεν είναι το μοναδικό μελανό σημείο στη λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Χωρίς γιατρειά μοιάζουν και οι πληγές του μεγαλύτερου και σημαντικότερου μουσείου της Ελλάδας, του Εθνικού Αρχαιολογικού.

Μεσούσης της τουριστικής περιόδου, εξακολουθεί να κλείνει στις 16.00 λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι επισκέπτες δεν μπορούν να εντοπίσουν τους φύλακες - όπως και σε όλα τα μουσεία - καθώς δεν φορούν στολή. Η κατάσταση γύρω από το μουσείο εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη, με χρήστες ναρκωτικών και αστέγους να έχουν μετατρέψει σε στέκι όχι μόνο την πλατεία μπροστά από το μουσείο, αλλά ακόμη και την είσοδό του. Και το κορυφαίο, που αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Τζαβάρας; Ένα πακέτο τσιγάρα είναι αρκετό για να... κοροϊδέψει το σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των εισιτηρίων!

«Όσον αφορά το ωράριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, δεν έχω πει ακόμη την τελευταία μου λέξη
. Ωστόσο ο περιβάλλον χώρος πρέπει όχι μόνο να μας προβληματίζει, αλλά να μας προκαλεί ντροπή. Θα επιχειρήσω μέσω του ΕΣΠΑ να εξασφαλιστούν κονδύλια για να διατηρηθεί ο χώρος καθαρός. Ανέκδοτο όμως αποτελεί και το σύστημα ηλεκτρονικής ακύρωσης των εισιτηρίων. Είναι απαράδεκτο. Αν ακουμπήσετε πάνω στο σημείο σάρωσης το barcode ενός πακέτου τσιγάρων αντί του εισιτηρίου, μπορείτε να περάσετε. Αγανακτώ όταν σκέφτομαι πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν για την αγορά του συστήματος από τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού» λέει ο Κώστας Τζαβάρας.

Το ΕΑΜ αποτελεί τη βιτρίνα της Ελλάδας, αλλά δεν είναι το μόνο με προβληματικό ωράριο. Πολλοί χώροι λειτουργούν με μονή βάρδια, όπως τα μουσεία και οι χώροι σε Λυκόσουρα και Μεγαλόπολη Αρκαδίας, στον Φενεό Κορινθίας, τα Αβδηρα στον Νομό Ξάνθης και το Αρχοντικό Κουντουριώτη στην Υδρα.

Γεγονός που οφείλεται στο ότι έχει ολοκληρωθεί το 80% των 680 προσλήψεων εποχικού προσωπικού λόγω οικονομικών δυσχερειών, οι οποίοι είναι οι μισοί σχεδόν από τους 1.200 που αρχικά είχε ζητήσει το τότε ΥΠΠΟΤ. Την ίδια ώρα ο κλάδος των αρχαιοφυλάκων έχει αποδεκατιστεί λόγω εφεδρείας και συνταξιοδότησης, ενώ οι μετατάξεις δεν αποδείχτηκαν αρκετές για να λύσουν το πρόβλημα.

Σήμερα οι μόνιμοι αρχαιοφύλακες είναι 1.900 - 2.000 και εκτιμάται πως απαιτούνται περί τις 3.500 - σύμφωνα με την ΠΕΥΦΑ - για την εύρυθμη λειτουργία χώρων και μουσείων, ενώ οι συνδικαλιστές θεωρούν πως δεν έχει γίνει από το υπουργείο σωστή κατανομή και αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσεό που ενώ χρειαζόταν 60 άτομα, προσελήφθησαν μόλις 22 την ώρα που σε άλλους χώρους το προσωπικό περισσεύει.

Μια λύση που έχει προταθεί από την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου είναι η πρόσληψη φυλάκων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Μέτρο που βρίσκει αντίθετους τους αρχαιοφύλακες. «Έχουμε ακούσει και για συμμετοχή εθελοντών και τοπικών συλλόγων στη φύλαξη. Είναι δυνατόν να μαθαίνει ο καθένας τα μυστικά της ασφάλειας, τους κωδικούς του συναγερμού; Καλύτερα να είναι κλειστά τα μουσεία παρά να διακινδυνεύουμε την ασφάλειά τους. Οποιες προσλήψεις πρέπει να γίνουν να γίνουν με κριτήρια ΑΣΕΠ και επίσης μπορούν να συνεχιστούν οι μετατάξεις από όλους τους οργανισμούς που λέγεται ότι θα κλείσουν» λέει ο Γιάννης Μαυρικόπουλος.

Σκουπίδια επί της... υποδοχής

«Τα σκουπίδια που υποδέχονται τους επισκέπτες είναι μεγάλο πρόβλημα» επισημαίνει η Σοφία Θεωνά εκ μέρους των ελλήνων ξεναγών. «Μπορεί οι αρχαιολογικοί χώροι να είναι καθαροί, κανείς όμως δεν κοιτάζει τι γίνεται στον δρόμο. Οι κάδοι δεν αδειάζονται, ο αέρας παίρνει τα σκουπίδια και τα φέρνει έξω από την είσοδο ή λίγα μέτρα πιο πέρα. Ξέρετε πόσες φορές έχω έλθει σε δύσκολη θέση στις Μυκήνες ή στα Μετέωρα;».

Ύστερα από όλα τα προβλήματα που έχουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας, πέρα από τα σκουπίδια, ο αναπληρωτής υπουργός πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει η Ελλάδα μία από τις οκτώ παγκόσμιες δυνάμεις του πολιτισμού; «Το δικαιούμαστε», απαντά. «Μπορούμε να το διεκδικήσουμε μέσω της UNESCO καθώς έχουμε χαράξει ανεξίτηλα την εξέλιξη της Ιστορίας. Εκείνο που μας εμποδίζει είναι η κεκτημένη αδράνεια» εκτιμά ο Κώστας Τζαβάρας.

erroso.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ