2012-07-21 07:56:25
Φωτογραφία για Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα για
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλή σας ημέρα. Να ξεκινήσω με το πρόγραμμα της ηγεσίας.

Σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη στις 13:00 η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κύριο Αναστάσιο. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Τσιάρας. Αύριο, Παρασκευή 20 Ιουλίου, ο κύριος Αβραμόπουλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Οργάνωσης American Jewish Committee, David Harris, ενώ στη συνέχεια θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του. Αργότερα, την ίδια ημέρα, ο κύριος Υπουργός θα συναντηθεί με τον Πρέσβη της Ινδίας. Επίσης, την Τετάρτη 25 του μηνός, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Πρέσβη του Ισραήλ και τον Πρέσβη της Σερβίας.

Να περάσω τώρα στο πρόγραμμα του Υφυπουργού Εξωτερικών του κυρίου Δημήτρη Κούρκουλα. Αύριο, Παρασκευή 20 Ιουλίου, θα συναντηθεί με τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα, ενώ στις 23 και 24 του μηνός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Εξωτερικών Υποθέσεων και Γενικών Υποθέσεων καθώς και σε Υπουργική συνάντηση για την Ανατολική Εταιρική Σχέση
. Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην κατάσταση στη Συρία καθώς και στις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων περιλαμβάνει κυρίως τη συζήτηση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Την Πέμπτη 26 Ιουλίου ο κύριος Κούρκουλας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Πρέσβη της Ρουμανίας, τον Πρέσβη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και τον Πρέσβη της Αιγύπτου.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Κωνσταντίνος Τσιάρας θα έχει σήμερα το απόγευμα στις 14:30 συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, κύριο Ταμβάκη. Αύριο 20 Ιουλίου, ο κύριος Υφυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα. Την Κυριακή 22 Ιουλίου ο κύριος Τσιάρας θα παραβρεθεί στο ετήσιο αρχιερατικό μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, που τελεί ο Δήμος Αθηναίων στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη. Τη Δευτέρα 23 του μηνός, ο κύριος Υφυπουργός θα συναντηθεί με την Πρέσβη της Αυστραλίας, ενώ την Τρίτη 24 Ιουλίου θα έχει συναντήσεις με τον Πρέσβη της Αιγύπτου και τον Πρέσβη του Βιετνάμ.

Θα ήθελα πριν περάσουμε στις ερωτήσεις να σας πω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη χθεσινή τρομοκρατική βομβιστική επίθεση κατά τουριστικού λεωφορείου στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, η οποία κόστισε τη ζωή Ισραηλινών τουριστών και του Βούλγαρου οδηγού του λεωφορείου και τον τραυματισμό πολλών άλλων. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς το φίλο λαό του Ισραήλ καθώς και την απόλυτη καταδίκη της βάρβαρης αυτής τρομοκρατικής ενέργειας. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς το Ισραήλ και τη Βουλγαρία.

Είμαι έτοιμος να απαντήσω σε ερωτήσεις σας.

Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα ένα σχόλιό σας σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία και διευκρινιστικά αν έχετε εικόνα για τους Έλληνες που μένουν ή ενδεχομένως εργάζονται στη χώρα αυτή και αν θα αναμένουμε κάποια πρωτοβουλία από το Υπουργείο Εξωτερικών εκτός από τη χθεσινή ταξιδιωτική οδηγία. Ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όπως έχετε παρακολουθήσει και εσείς και αποτυπώθηκε και στη χθεσινή οδηγία που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, η κατάσταση ασφαλείας στη Συρία έχει επιδεινωθεί, οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί πλέον και στην πρωτεύουσα, τη Δαμασκό, όπου υπάρχει πολύ μεγάλη ένταση. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε τη χθεσινή ταξιδιωτική οδηγία. Όπως καταλαβαίνετε, επίσης, παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή και αναλύουμε συνεχώς την κατάσταση ασφαλείας. Η Ελληνική Πρεσβεία στη Δαμασκό είναι σε επαφή τόσο με τις κοινότητες των Ελλήνων που ζουν σε όλη την επικράτεια της Συρίας όσο και με τους Έλληνες που εργάζονται εκεί, στους οποίους ζητήσαμε να λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και να είναι σε συνεχή επαφή με την Πρεσβεία μας.

Οι εξελίξεις στη Συρία είναι πάρα πολύ ανησυχητικές. Η κατάσταση ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο με τεράστιες, τραγικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό. Υπάρχει προγραμματισμένη για σήμερα μία συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει η συνάντηση της Γενεύης και τα συμπεράσματά της όπως και οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο ειδικός εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου ο κύριος Annan, που διαγράφουν έναν οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση. Πιστεύουμε ότι αυτά τα σχέδια πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και είναι πάρα πολύ σημαντικό, το Συμβούλιο Ασφαλείας να μπορέσει να βάλει το δικό του πολιτικό βάρος πίσω από αυτές τις αποφάσεις προκειμένου να προχωρήσουμε σε μία πολιτική λύση.

Σταθερή θέση της Ελλάδας είναι ότι στη Συρία πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση, ότι δεν μπορεί να δοθεί με στρατιωτικά μέσα καμία απάντηση στην υπάρχουσα κρίση και ότι οι όποιες εξελίξεις πρέπει να γίνουν με σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Συρίας και τη βούληση του Συριακού λαού. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Έχουμε παραδοσιακές ιστορικές σχέσεις με το Συριακό λαό, που θέλουμε να τον δούμε να βγαίνει από την κρίση το συντομότερο δυνατό και θα βοηθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας προς αυτή την κατεύθυνση. Παρακαλώ.

Κ. ΦΡΥΣΣΑ: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από Συρία;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Όπως είδατε, η Ελλάδα είναι πάντα σε ετοιμότητα και μπορεί να υποστηρίξει ανθρωπιστικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, όπως κάναμε με μεγάλη επιτυχία και με ευεργετικά αποτελέσματα στην περίοδο της κρίσης στη Λιβύη. Τότε μπορέσαμε να βοηθήσουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από διάφορες χώρες του κόσμου οι οποίοι εκκενώθηκαν από τη Λιβύη την περίοδο των συγκρούσεων. Η Ελλάδα μπορεί και ξέρει πώς να παίξει αυτό το ρόλο και είναι δεδομένο ότι θα στηρίξει κάθε ανθρωπιστική προσπάθεια που θα γίνει, ωστόσο πρέπει να πούμε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ: Η Ελλάδα έχει κάποιες συγκεκριμένες θέσεις σε θέματα που αφορούν το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτή είναι μία από τις παραμέτρους, που φυσικά θέλουμε να ληφθεί υπόψη. Η συζήτηση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο γίνεται εδώ και αρκετό καιρό, ο προγραμματισμός είναι να ολοκληρωθούν αυτές οι συζητήσεις εντός της περιόδου της Κυπριακής Προεδρίας, δηλαδή μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Κούρκουλας, είχε αυτή την εβδομάδα συναντήσεις με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή τη στιγμή, με τον οποίον είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν όλα αυτά τα θέματα. Για την Ελλάδα ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι και ένα αναπτυξιακό εργαλείο, γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι σημαντικό και να αυξηθούν τα κονδύλια που διατίθενται αλλά και να έχουμε έναν σαφώς αναπτυξιακό προσανατολισμό.

Όπως καταλαβαίνετε, είναι μία πολυμερής διαπραγμάτευση, μία διαπραγμάτευση στην οποία υπάρχουν διαφορετικές θέσεις από τα κράτη-μέλη, η οποία όμως θα πρέπει να συνεχιστεί. Εμείς έχουμε επαφές με χώρες με τις οποίες αντιλαμβανόμαστε τα του δημοσιονομικού πλαισίου με τον ίδιο τρόπο, προκειμένου να μπορέσουμε από κοινού να προωθήσουμε αυτές τις θέσεις και ελπίζουμε οι προσπάθειες να ευοδωθούν ώστε μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχουμε καταλήξει σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Κ. ΦΡΥΣΣΑ: Υπάρχει σημερινό δημοσίευμα στα «Επίκαιρα» που γίνεται αναφορά για τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής για τον καθορισμό ΑΟΖ. Επαληθεύεται αυτό το δημοσίευμα; Υπάρχει κάποιο σχόλιο από εσάς;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Είδα κι εγώ αυτές τις αναφορές, οι οποίες ωστόσο πρέπει να σας πω ότι δεν είναι ακριβείς. Δεν έχει συσταθεί τέτοια Επιτροπή, όπως περιγράφεται στο άρθρο. Το θέμα της ΑΟΖ και τον θαλασσίων ζωνών γενικά είναι ένα θέμα το οποίο το αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλη προσοχή και είναι θέμα που το παρακολουθούν με πολύ μεγάλη σοβαρότητα οι αρμόδιες κρατικές και κυβερνητικές Αρχές. Πέρα από αυτό, θυμίζω την τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών για την ΑΟΖ στις προγραμματικές δηλώσεις και όπως γνωρίζετε υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Δεν ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με συγκεκριμένη σύνθεση Επιτροπής για να εξεταστεί το θέμα της ΑΟΖ; Αν θέλετε να σας αναφέρω και ονόματα. Είστε σίγουρος ότι δεν υπάρχει υπό σύσταση τέτοια Επιτροπή και δεν υπάρχει τέτοια σύσκεψη σήμερα;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όπως σας είπα, δεν έχει συσταθεί τέτοια Επιτροπή. Με τα θέματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και θαλασσίων ζωνών ασχολούνται οι αρμόδιες κρατικές και κυβερνητικές Αρχές.

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Δεν εξετάζεται η σύσταση, επαναλαμβάνω, Επιτροπής με συμμετοχή συγκεκριμένων προσώπων;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Απάντησα ήδη.

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Συγνώμη, αλλά θα επιμείνω, στο σχεδιασμό, επαναλαμβάνω, επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές και επειδή είναι διασταυρωμένες πληροφορίες, εάν εξετάζεται η σύσταση Επιτροπής Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα…

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: …και εάν επρόκειτο σήμερα να κληθούν αυτά τα άτομα στο Μέγαρο Μαξίμου για να γίνει η πρώτη σύσκεψη.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν έχω πληροφόρηση για κάποια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό όμως που σας λέω είναι ότι δεν έχει συσταθεί επιτροπή, η οποία να ασχολείται με τα θέματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ή των θαλασσίων ζωνών και ότι με τα θέματα αυτά ασχολούνται οι αρμόδιες κρατικές και κυβερνητικές Υπηρεσίες και Αρχές.

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Θα επιμείνω πάρα πολύ *** η σύσταση με συγκεκριμένα άτομα ***

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Εγώ αναφέρομαι στο συγκεκριμένο δημοσίευμα όπως είναι γραμμένο. Παρακαλώ.

Μ. TOPALOVA: Σχετικά με τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στη Βουλγαρία, επειδή στην Ελλάδα επίσης έρχονται πολλοί τουρίστες από το Ισραήλ, θα ήθελα να ρωτήσω αν η Ελλάδα έχει κάνει κάτι για την ασφάλειά τους και επίσης αν έχουν παρθεί κάποια μέτρα στα ελληνικά αεροδρόμια.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους ασφαλέστερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο και είναι προφανές ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Επειδή τα συγκεκριμένα άτομα που αναφέρονται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα έχουν ειδοποιηθεί, είστε, επαναλαμβάνω, σίγουρος ότι δεν εξετάζεται η σύσταση της συγκεκριμένης Επιτροπής με τα συγκεκριμένα άτομα; Σας ρωτώ διότι τα συγκεκριμένα άτομα έχουν ειδοποιηθεί και έχουν ειδοποιηθεί από αρμόδιες κυβερνητικές Αρχές.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Εγώ σας απαντώ ότι, αυτή τη στιγμή, δεν έχει συσταθεί καμία επιτροπή, η οποία να προετοιμάσει νομοσχέδιο για να κατατεθεί στη Βουλή σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και ότι για τα θέματα αυτά αρμόδιες είναι και τα παρακολουθούν με πολλή μεγάλη προσοχή οι κυβερνητικές και κρατικές Αρχές.

M. TOPALOVA: Η συνάντηση του κυρίου Υπουργού με τον Πρέσβη του Ισραήλ ήταν προγραμματισμένη από πριν ή είναι κάτι που…;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ήταν προγραμματισμένη από πριν, δεν έχει σχέση με την επίθεση.

Γ. ΧΑΔΟΥΛΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν αναμένουμε τον κύριο Clinton το Σαββατοκύριακο όπως γράφτηκε σε δημοσιεύματα προσφάτως, σε σχέση με μία πρωτοβουλία από Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες. Και σε σχέση με την προηγούμενη ερώτηση, εάν επίκειται και επίσκεψη από τον κύριο Simon Perez στις αρχές Αυγούστου. Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Για το πρώτο θέμα προετοιμάζεται μία πρωτοβουλία από ομογενείς, η οποία πιστεύουμε ότι είναι σημαντική, δεν έχω όμως να σας ανακοινώσω κάτι σχετικά με τον προγραμματισμό για τις επόμενες ημέρες. Επίσης, για το ενδεχόμενο επίσκεψης του Προέδρου του Ισραήλ, όπως γνωρίζετε τέτοιες επισκέψεις, στο ανώτατο επίπεδο, στο επίπεδο των αρχηγών κρατών, ανακοινώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οπότε δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να σας ανακοινώσω κάτι.

Γ. ΧΑΔΟΥΛΗΣ: Λίγα λόγια για αυτή την πρωτοβουλία μπορείτε να μας πείτε;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτή η πρωτοβουλία θα παρουσιαστεί την Κυριακή και θα έχουμε μετά την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενώς γι’ αυτήν.

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα επιμείνω λίγο γιατί διαβάσαμε στο «Βήμα» ότι ο Υπουργός Εξωτερικών τέλος πάντων ηγείται αυτής της πρωτοβουλίας, είναι σε επαφή με τους Ελληνοαμερικανούς. Θα θέλατε να μας πείτε πώς το Υπουργείο Εξωτερικών συνδράμει σε αυτήν την προσπάθεια και τη φιλοσοφία αυτής της πρωτοβουλίας προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Βεβαίως. Πρώτα από όλα να επαναλάβω ότι πρόκειται για μία ιδιωτική πρωτοβουλία και μία σημαντική πρωτοβουλία. Από την πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει και ο κύριος Αβραμόπουλος και στις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά και σε κάθε ευκαιρία στις συναντήσεις που είχε μέχρι σήμερα, για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ σημαντικό να αποκτήσει μία δυναμική, εξωστρεφή εξωτερική πολιτική, η οποία να είναι συνολική και να μπορεί να αναδείξει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Μη ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι στη γειτονιά της η πιο ανεπτυγμένη χώρα, με τις καλύτερες υποδομές, το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό και είναι μία χώρα η οποία μπορεί να εκπέμψει ασφάλεια, σταθερότητα και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή. Αυτά τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας, τα οποία τείνουμε να τα ξεχάσουμε λόγω της οικονομικής κρίσης και της αρνητικής προβολής που υπάρχει έναντι της χώρας μας εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να τα ξαναθυμίσουμε.

Η Ελλάδα έχει πραγματικά σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, είναι ένας επενδυτικός προορισμός πολύ σημαντικός και αυτό διαπιστώνουμε ήδη από τις επαφές που έχει ο Υπουργός Εξωτερικών με εκπροσώπους χωρών από κάθε μεριά του κόσμου. Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων στη χώρα μας.

Βασικό εργαλείο, πολύτιμο εργαλείο σε αυτήν την προσπάθεια που κάνει η χώρα, είναι η ομογένεια. Η ομογένεια αποτελεί πηγή αστείρευτης δύναμης, η οποία μπορεί να βοηθήσει, να αγκαλιάσει, να στηρίξει και να προωθήσει στις χώρες που τη φιλοξενούν όλες αυτές τις προσπάθειες που θα κάνει η Ελλάδα για την ανόρθωση της εικόνας της και για την προσέλκυση οικονομικού ενδιαφέροντος. Είναι σημαντική η πρωτοβουλία που λαμβάνεται τώρα και θα υπάρξουν πολλές ακόμα και σίγουρα σε αυτές θα υπάρχει η στήριξη, η αρωγή και ο συντονισμός με το Υπουργείο Εξωτερικών, διότι πραγματικά πιστεύουμε ότι με μία δυναμική κινητοποίηση του ομογενειακού ελληνισμού μπορούμε να πετύχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα και να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην έξοδο της χώρας από την κρίση.

Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ: Μπορείτε να μας πείτε κάτι παραπάνω σχετικά με τη σύνθεση της αντιπροσωπείας αυτής; Δηλαδή πόσοι θα μετέχουν και για ποια κυρίως θέματα ενδιαφέρονται; Μία άλλη ερώτηση που θα ήθελα να σας θέσω είναι η εξής, υπάρχει μία κοσμοσυρροή θα έλεγα, πολλές επισκέψεις έρχονται. Τις προκαλούμε ή έρχονται από μόνοι τους; Αυτό θα ήθελα να ξέρω, γιατί έχει μία ποιοτική διαφορά. Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Υπάρχουν πολλές επισκέψεις και θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες, όπως και πάρα πολλά δικά μας ταξίδια στο εξωτερικό. Αυτή είναι μια κεντρική επιλογή διότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει να επικοινωνήσει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να βγει από αυτήν την κρίση, να δώσει τη μάχη της και να την κερδίσει. Είναι σημαντικό σε αυτήν την προσπάθεια να έχουμε συμμάχους όλους αυτούς τους εταίρους: τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τους φίλους μας στον αραβικό κόσμο, στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια. Όλες αυτές οι χώρες μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι οι πολλές, συχνές επαφές ώστε οι συνομιλητές μας να έχουν μία πολύ καλή εικόνα για την προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Ν. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Από ό,τι γνωρίζω δεν είναι η πρώτη φορά που ομογενείς, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους να στηρίξουν τη δοκιμαζόμενη από την κρίση Ελλάδα. Φαίνεται όμως ότι οι πρόσφατες προσπάθειές τους σκόνταψαν σε εγγενείς αδυναμίες της ελληνικής πλευράς να εξυπηρετήσει τους επιχειρηματίες. Τί θα κάνει λοιπόν τώρα το Υπουργείο Εξωτερικών για να καρποφορήσει αυτή η προσπάθεια που κάνουν, εκτός από τη στήριξη την ηθική που θα δώσει και τη διάθεσή του να συνεργαστεί με τους ομογενείς με αυτήν την ιδιωτική πρωτοβουλία; Τί θα κάνει προς το εσωτερικό της χώρας για να διευκολυνθούν οι επιχειρηματίες που θέλουν να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα υπήρχαν προβλήματα, προβλήματα τα οποία έχουν εν μέρη και ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχουμε φτάσει σήμερα και αυτά πρέπει να αλλάξουν. Αυτή τη στιγμή γίνεται μία τεράστια μεταρρυθμιστική προσπάθεια στη χώρα μας, αυτή η προσπάθεια πρέπει να πετύχει και αυτό νομίζω ότι το έχουν αντιληφθεί όλοι. Αυτό προϋποθέτει την καλύτερη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού έτσι ώστε να προσελκύει τις επενδύσεις, να αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν, να δημιουργεί συνθήκες για μία επιχειρηματικότητα η οποία θα μπορεί να είναι ουσιαστική και αμοιβαία επωφελής, να δημιουργεί θέσεις εργασίας, να δημιουργεί ανάπτυξη. Όλα αυτά είναι πρώτη προτεραιότητα, έχουν τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα και θα υλοποιηθούν. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει εκ των πραγμάτων ένα συντονιστικό ρόλο, ένα κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, διότι είναι ο βασικός πυλώνας της εξωστρέφειας της χώρας μας. Είναι και ήδη νομίζω ότι φάνηκε με τις πρώτες κινήσεις που έγιναν, όπως ήταν η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με την Υπουργό Τουρισμού και η συνεργασία που ανακοινώθηκε σε αυτό το επίπεδο. Χρειάζεται να υπάρχει διάδραση μεταξύ των Υπουργείων και των φορέων προκειμένου να μπορούμε να πετυχαίνουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών λοιπόν θα βοηθήσει, θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια που έχει να κάνει είτε με σοβαρές επιχειρηματικές προτάσεις και επενδύσεις στη χώρα μας αλλά και στην προώθηση των εξαγωγών, έχοντας το δίκτυο των Πρεσβειών μας, 140 περίπου Αρχών σε όλο τον κόσμο, οι οποίες μπορούν να λειτουργούν ως πομποί αυτού του μηνύματος που στέλνει η Ελλάδα σε όλους τους εταίρους μας.

Ταυτόχρονα, στον τουρισμό, που αποτελεί ένα τεράστιας αξίας αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα, εκεί, όπως είπαμε και την περασμένη εβδομάδα, έχουμε αναλάβει ήδη πρωτοβουλίες για να απλοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων, εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες που δίνει το πλαίσιο της Schengen και ταυτόχρονα συνεργαζόμαστε προκειμένου, από κοινού με το Υπουργείο Τουρισμού, να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όποια προβλήματα προκύπτουν σε συγκεκριμένες αγορές, για να έχουμε ταχεία αντίδραση, να λύνονται τα προβλήματα άμεσα, ώστε να μη δημιουργούν εμπόδια στη ροή του τουρισμού προς τη χώρα μας.

Ήδη, είναι ενδεικτικό και το αναφέρω, ότι έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα από σημαντικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό στον τομέα των θεωρήσεων, δηλαδή είχαμε σημαντικές αυξήσεις και στη Ρωσία και στην Ουκρανία και στην Τουρκία στη χορήγηση θεωρήσεων και ενώ ξεκινούσαμε από ένα ήδη υψηλό ποσοστό. Σίγουρα υπήρχαν προβλήματα τη φετινή χρονιά με την εικόνα της χώρας, τα οποία όμως, έχουμε δείγματα, ότι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε και να κάνουμε μία καλή χρονιά.

S. RISTOVSKA: Κύριε Εκπρόσωπε, την επόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση ο κύριος Βασιλάκης με τον κύριο Nimetz στη Θεσσαλονίκη. Τί περιμένει η Ελλάδα από αυτήν τη συνάντηση, αν είστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να δούμε κάποια εξέλιξη όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας ή άμα περιμένετε κάποια πρόταση. Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όπως γνωρίζετε, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να πραγματοποιήσει μία περιοδεία στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μία περιοδεία την οποία εμείς θεωρούμε πολύ σημαντική, γιατί ακριβώς πρέπει να στείλουμε το μήνυμα και αυτό το μήνυμα πιστεύω ότι θα στείλει και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ότι τα Βαλκάνια αφήνουν πίσω τους αυτό το παρελθόν, το παρελθόν των εθνικισμών και των συγκρούσεων και προχωρούν προς μία νέα σελίδα στην ιστορία τους, μία σελίδα συνεργασίας και ανάπτυξης. Πιστεύουμε ότι ο ΟΗΕ ακριβώς αυτό το μήνυμα θα στείλει και είναι το μήνυμα το οποίο θα στηρίξει και η Ελλάδα. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα επισκεφτεί και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και θα συνοδεύεται σε αυτό το κομμάτι του ταξιδιού του από τον προσωπικό απεσταλμένο τον κύριο Nimetz.

Η Ελλάδα προσκάλεσε τον κύριο Nimetz, στη συνέχεια, να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και να έχει μία συνάντηση με τον εκπρόσωπό μας, τον κύριο Βασιλάκη, προκειμένου να τον ενημερώσει για το τι συνάντησε στα Σκόπια. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην επίτευξη λύσης, την επιθυμούμε και την επιθυμούμε το συντομότερο δυνατό, πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με επικοινωνιακούς όρους αλλά με όρους ουσίας. Το να επιτίθεσαι την μία ημέρα εναντίον της Ελλάδας με τους χειρότερους χαρακτηρισμούς, την επομένη να κάνεις προτάσεις συνεργασίας, τη μεθεπομένη να επιτίθεσαι ξανά στην Ελλάδα και σε όλη αυτήν τη διαδικασία να μην μπαίνεις ποτέ σε μία ουσιαστική κίνηση ως προς τις διαπραγματεύσεις, μια κίνηση συμβιβασμού στο ζήτημα της ονομασίας, προφανώς δεν πρόκειται να μας οδηγήσει σε λύση. Για να φτάσουμε σε λύση, πρέπει και οι δύο πλευρές να κάτσουν στο τραπέζι και να είναι αποφασισμένες ότι θα φτάσουν σε ένα κοινά αποδεκτό αποτέλεσμα. Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα από την πλευρά της για να το πετύχει αυτό. Αυτό που περιμένουμε είναι να γίνει αντίστοιχη κίνηση και από την πλευρά της Κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ελπίζω ότι αυτό θα είναι το μήνυμα που θα μας μεταφέρει ο κύριος Nimetz μετά τις επαφές που θα έχουν οι αξιωματούχοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στα Σκόπια, δεν μπορώ όμως να σας πω ότι είμαι αισιόδοξος ότι θα είναι αυτό το μήνυμα. Από την πλευρά μας, υπάρχει η βούληση και η ετοιμότητα αλλά χρειαζόμαστε έναν ειλικρινή συνομιλητή ο οποίος θα θέλει πραγματικά να κάνουμε πρόοδο. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε θετικά μηνύματα. Όπως ξέρετε, στηρίζουμε τη διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εργαζόμαστε για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Περιμένουμε να δούμε εάν έχουμε συνομιλητή.

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Ο Υπουργός Εξωτερικών έχει συζητήσει με τον Τούρκο Πρέσβη το ενδεχόμενο επανάληψης σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αν δεν κάνω λάθος, προ ημερών, για το αν θα γίνει ενδεχομένως μέσα στο χρόνο, σωστό; Επειδή είχε ασκηθεί κριτική στην προηγούμενη Κυβέρνηση, όταν είχε συγκληθεί το κοινό Υπουργικό Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας εδώ στην Αθήνα, με το σκεπτικό ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν δικαιολογεί μία τέτοια συνεδρίαση, θέλω να ρωτήσω εάν έχει αλλάξει κάτι στη συμπεριφορά της Τουρκίας και τώρα δικαιολογείται μια τέτοια συνεδρίαση και μάλιστα σε τουρκικό έδαφος και γιατί την συζητά το Υπουργείο Εξωτερικών.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι ένα εργαλείο, ένα εργαλείο προκειμένου να μπορέσουμε να εμβαθύνουμε και να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και αμοιβαίου οφέλους και είναι ένα εργαλείο το οποίο ουσιαστικά κάνει πιο συστηματική τη συνεργασία των δύο χωρών σε μία σειρά τομέων όπου ήδη έχουμε διαγνώσει ότι υπάρχουν περιθώρια για να έχουμε οφέλη για τους δύο λαούς. Υπάρχουν εμπορικές ανταλλαγές, υπάρχει πολύ μεγάλη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου αλλά και του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Υπάρχει σημαντική αύξηση στον τουρισμό, που είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί όχι μόνο αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο αλλά φέρνει και σε επαφή τους δύο λαούς, τους βοηθάει να γνωρίσουν καλύτερα η μια χώρα την άλλη. Υπάρχουν επαφές, υπάρχει συνεργασία, ακόμα και σε τομείς δύσκολους όπως είναι ο τομέας της λαθρομετανάστευσης, όπου θέλουμε πολύ καλύτερη συνεργασία και πολύ καλύτερα αποτελέσματα διότι η Ελλάδα δέχεται τεράστια πίεση, μεταναστευτική πίεση, η οποία βασικά προέρχεται από την Τουρκία και για αυτό υπάρχουν πολλά ακόμα περιθώρια για βελτιώσεις.

Όλα αυτά, λοιπόν, αποτελούν μια πτυχή, βασική, των Ελληνοτουρκικών σχέσεων την οποία θέλουμε και είναι προς όφελος και των δύο χωρών να προωθήσουμε. Είναι αυτονόητο ότι, ναι μεν επιθυμούμε την πλήρη εξομάλυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά αυτή δεν μπορεί να συμβεί όταν έχουμε συμπεριφορές οι οποίες είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο, όπως βλέπουμε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, όπως βλέπουμε από τη δραστηριότητα που υπάρχει στο Αιγαίο, όπως βλέπουμε από το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει συμβάλλει στην επίλυση, στην πρόοδο για την επίλυση του Κυπριακού και όλα αυτά είναι θέματα τα οποία τα λαμβάνουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη μας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο της προετοιμασίας. Προετοιμασία σημαίνει ότι η Δημόσια Διοίκηση στις δύο χώρες κάνει την ανάλυση των δεδομένων προκειμένου να εντοπίσει ποια είναι τα σημεία στα οποία μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος. Θα συνεχίσουμε αυτήν την προετοιμασία και θα ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα καθώς θα ολοκληρώνονται.

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Με την Τουρκία να έχει σε ισχύ το casus belli στο Αιγαίο, να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Προεδρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την υπόλοιπη συμπεριφορά στην οποία αναφερθήκατε, πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει, δικαιολογείται από άποψη ελληνικών συμφερόντων και εντυπώσεων προς τρίτα κράτη αυτή η συνεδρίαση του κοινού Υπουργικού Συμβουλίου;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θα σας πω ότι αυτά τα σημεία είναι και τα σημεία που ανέδειξε ο Υπουργός Εξωτερικών στις προγραμματικές δηλώσεις που έκανε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης και αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά και κρίσιμα σημεία. Εννοείται, ότι το casus belli είναι ένας αναχρονισμός ο οποίος πρέπει να εξαφανιστεί. Είναι αδιανόητο δύο χώρες που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ο ένας να απειλεί τον άλλον με πόλεμο για την εξάσκηση αυτονόητων δικαιωμάτων που προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Είναι αυτονόητο ότι η Τουρκία δεν μπορεί να προσβάλλει με αυτόν τον τρόπο ένα θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Προεδρία, διότι η συμπεριφορά της αυτή δεν προσβάλει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία την οποία αρνείται να αναγνωρίσει, προσβάλει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε έναν από εμάς, κάθε έναν εταίρο από εμάς οι οποίοι συμμετέχουμε στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά τα πράγματα είναι λάθος επιλογές της Τουρκίας τις οποίες πρέπει να τις αλλάξει και αυτό το τονίζουμε σε κάθε επαφή που έχουμε. Από εκεί και πέρα, σας ξαναλέω ότι αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα στάδιο προετοιμασίας προκειμένου να δούμε πώς θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Όταν θα είμαστε σε θέση να κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις, προφανώς και θα γίνουν.

Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε για τον τουρισμό και πράγματι υπάρχει μία βελτίωση και των συνθηκών έξω και μία προβολή μεγαλύτερη. Κάτι ανάλογο όμως δεν έχει γίνει για τις εξαγωγές και τι εννοώ, δηλαδή για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τι εννοώ. Πολύ μεγάλος αριθμός οικονομικών και εμπορικών συμβούλων είναι εδώ, ΟΕΥ στο κέντρο, κάθονται και στα γραφεία που έχουν…

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Συγνώμη, αλλά πριν συνεχίσετε, αυτό είναι μια απλούστευση την οποία δεν τη δέχομαι. Δηλαδή το γεγονός ότι κάποια στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται στην Αθήνα, δε σημαίνει ότι κάθονται, όπως και το διπλωματικό προσωπικό που είναι στην Αθήνα δεν κάθεται.

Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ: Όχι, όχι, σωστά. Όχι, όχι δεν κάθονται, έχετε δίκιο.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η Διπλωματική Υπηρεσία χρειάζεται να έχει μία κεντρική υπηρεσία η οποία έχει έναν επιτελικό ρόλο, κάνει στοχοθεσία, δίνει οδηγίες, παρακολουθεί την εξέλιξη των πραγμάτων, έχει τη συνολική εικόνα, για αυτό καλό είναι να μην κάνουμε υπεραπλουστεύσεις.

Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ: Συγνώμη, μπορώ να το επανορθώσω αυτό, ήταν λεκτικό, αλλά επειδή μιλάω με τους ανθρώπους και τα λένε αυτά, δεν τα λέω από μόνη μου. Καταρχήν μιλούν ότι είναι υποστελεχωμένα τα γραφεία εκεί, δεν μπορούν να κάνουν δουλειά οι άνθρωποι, μου το λένε ξεκάθαρα έτσι, ένα αυτό. Δεύτερον, εδώ μου λένε είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι χρειάζεται -να διορθώσω τη φράση μου πριν- και ρωτώ, εκεί θα γίνει κάτι; Αυτό είναι. Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ήδη παρουσιάσατε μία εικόνα η οποία δεν πιστεύω ότι ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα. Πρώτα απ’ όλα, στον τομέα των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων το Υπουργείο Εξωτερικών δίνει πολύ μεγάλη προτεραιότητα. Το δίκτυο των γραφείων οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων έχει εκσυγχρονιστεί και έχει πάρα πολύ καλή συνεργασία και με τις εταιρίες και με τα επιμελητήρια, φυσικά με την κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και γνωρίζω ότι έχει και πάρα πολύ σημαντική ανταπόκριση από την αγορά, από το γεγονός δηλαδή ότι παρέχει υποστήριξη και πληροφόρηση σε πολύ μεγάλο αριθμό εταιριών, αυξάνονται κάθε χρόνο, από χρονιά σε χρονιά, τα αιτήματα στα οποία ανταποκρίνεται και έχουμε συνεχώς μια βελτίωση, όπως επίσης και τα νούμερα στον τομέα των εξαγωγών έχουν βελτιωθεί. Σίγουρα πρέπει να βελτιωθούν κι άλλο, είναι πολύ σημαντικό η Ελληνική οικονομία να γίνει ακόμα πιο εξωστρεφής, αυτό όμως προφανώς δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη. Προϋποθέτει αλλαγή των δομών της ίδιας της αγοράς, προϋποθέτει οι ίδιες οι επιχειρήσεις να στραφούν προς το εξωτερικό, να δώσουν εκεί μεγαλύτερη έμφαση. Είναι μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, φέρνει αποτελέσματα, ελπίζουμε και προσπαθούμε για να φέρει αποτελέσματα ακόμα πιο γρήγορα.

Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα. Καταρχήν, επ InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ