2012-07-22 04:19:12
Φωτογραφία για Απόφαση - εξπρές για την Ισπανία
Το πράσινο φως για την πλήρη αναδιάταξη του ισπανικού τραπεζικού συστήματος έδωσε χθες το Eurogroup, το οποίο συνήλθε με τηλεδιάσκεψη.

Οι 17 υπουργοί συμφώνησαν πάρα πολύ γρήγορα με το ραπόρτο που περιείχε τις εκτιμήσεις της Κομισιόν και τις τεχνικές λεπτομέρειες για το εγχείρημα που όπως λένε αποτελεί την πρώτη ευρείας κλίμακα κεντρικά κατευθυνόμενη προσπάθεια τραπεζικής αναδιάρθρωσης σε χώρα μέλος του ευρώ.

Με βάση την ανακοίνωση της προεδρίας του Eurogroup αλλά και της Κομισιόν μπορεί μεν το δάνειο να απευθύνεται σε ανάγκες του τραπεζικού τομέα, όμως η κυβέρνηση στη Μαδρίτη, όπως εκπροσωπείται από το «ταμείο για την τακτική αναδιάρθρωση τραπεζών» είναι απόλυτα υπεύθυνη για το ποσό που δανείζεται η χώρα.

«Η ισπανική κυβέρνηση διατηρεί την πλήρη ευθύνη για την οικονομική βοήθεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα χρήματα πηγαίνουν στη Μαδρίτη δεμένα με κλωστές που στην άλλη μεριά έχουν τη συνταγή και τη «φαρμακολογία» της Κομισιόν για το τι θα συμβεί με τα τοξικά στοιχεία των τραπεζών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ότι άλλο έχει να κάνει με τις τράπεζες, αλλά εμμέσως πλην σαφώς και με την ίδια την ισπανική οικονομία
. Είναι απολύτως σαφές ότι όσο η Μαδρίτη χρησιμοποιεί τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης «η δυνατότητά της να τα επιστρέψει τίθεται υπό εποπτεία». Αυτό σημαίνει ότι η Μαδρίτη και η κυβέρνησή της θα ελέγχονται αυστηρότατα σε σχέση με την πορεία των δημοσίων οικονομικών και τα διαρθρωτικά στοιχεία της οικονομίας τους ανά πάσα στιγμή, ίσως όχι από την αποστολή των τριών αλλά με βάση τις υπάρχουσες διαδικασίες περί υπερβολικού ελλείμματος και μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Η εξέλιξη αυτή που έτσι και αλλιώς ήταν προδιαγεγραμμένη διαλύει όποιες προσδοκίες υπήρχαν και στην Κύπρο για ευνοϊκή μεταχείριση με το αιτιολογικό πως «το δάνειο είναι για τις τράπεζες».

Οι όροι και τα μέτρα του ισπανικού προγράμματος περιγράφονται σε μνημόνιο κατανόησης παρόμοιο με αυτό των άλλων χωρών σε πρόγραμμα που θα υπογραφεί τις υπόλοιπες μέρες. Το ποσό που θα λάβει η Ισπανία ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ. Η δοσολογία προσδιορίζεται με βάση τις συγκεκριμένες κεφαλαιακές ανάγκες συγκεκριμένων τραπεζών και κανονικά θα αρχίσει να ρέει προς τη Μαδρίτη το Σεπτέμβριο. Όμως, ο EFSF σκοπεύει να βάλει στην άκρη 30 από αυτά τα δις για την πιθανότητα να χρειαστούν για «επείγουσες ή απρόβλεπτες οικονομικές ανάγκες». Είναι προφανές ότι η ευρωζώνη βλέπει ευδιάκριτο το ενδεχόμενο οι αγορές να κλείσουν για την Ισπανία ακόμα και για τις ανάγκες εξυπηρέτησης ελλείμματος και χρέους. Τα δάνεια προς την Ισπανία είναι το μέγιστο 15ετούς διαρκείας, με μέσο χρόνο ωρίμανσης τα 12,5 έτη, ενώ τα πρώτα δέκα χρόνια θα πληρώνονται μόνο οι τόκοι.

Είναι εξίσου προφανές ότι έως ότου η λεγόμενη τραπεζική ολοκλήρωση στην Ευρώπη προχωρήσει και προτού συσταθεί ο νέος μηχανισμός για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο ισπανικός προϋπολογισμός, στην ουσία δηλαδή ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποστεί ένα νέο επιπλέον κύμα λιτότητας για τα σπασμένα των τραπεζών. Παράλληλα είναι απόλυτα βέβαιο πως αν η Ισπανία καταστεί αφερέγγυα σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά ή απολέσει την ικανότητα να περνάει τις μεταρρυθμίσεις τότε «η Τρόικα για τις τράπεζες» θα αλλάξει καπέλο και θα γίνει η Τρόικα τύπου Ελλάδας με λόγο σε όλα. Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση της Κύπρου δε θα μεσολαβήσει καν αυτό το στάδιο. Όταν το ζήτημα συζητηθεί ξανά το Σεπτέμβρη, το κυπριακό μνημόνιο σε αντίθεση με το ισπανικό θα ξεκινάει από τα μέτρα για την αγορά εργασίας και το έλλειμμα και θα καταλήγει στο χειρισμό των τοξικών στοιχείων των τραπεζών.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ