2012-03-16 08:46:47
Φωτογραφία για Στα 28 δισ. ευρώ η συμμετοχή του ΔΝΤ στο δεύτερο πακέτο βοήθειας...
Συνεισφορά 28 δισ. ευρώ στο δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα ενέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Όπως αποφασίστηκε, τα 1,65 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν άμεσα. Η χορήγηση θα γίνει στα πλαίσια τετραετούς διάρκειας διαδικασίας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση που

εξέδωσε το Ταμείο, μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα υπολειπόμενα του πρώτου δανείου -περίπου 9,7 δισ. ευρώ- ακυρώνονται.

Το ύψος της συμμετοχής του ΔΝΤ είναι «εξαιρετικό» σε σχέση την ελληνική συνεισφορά στους πόρους του Ταμείου, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου, η διευθέτηση αυτή έγινε στο πλαίσιο του «διευρυμένου μηχανισμού διευκόλυνσης» (EFF) με στόχο την στήριξη του «φιλόδοξου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

H απόφαση ελήφθη ωστόσο με αποχές από ορισμένα μέλη του Συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες.


Υπενθυμίζεται πως η εκταμίευση των δόσεων του δανείου θα γίνει σε μηνιαία βάση για την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου, όπως είχε αποφασιστεί στο πρόσφατο Eurogroup.

Συγκεκριμένα, η δόση του Μαρτίου αναμένεται να είναι 5,9 δισ. ευρώ, του Απριλίου 3,3 δισ. ευρώ και του Μαΐου 5,3 δισ. ευρώ.

Η ρύθμιση του EFF συνεπάγεται έκτακτη πρόσβαση σε πόρους του ΔΝΤ, ύψους 2,159% της ποσόστωσης της Ελλάδας στα ειδικά δικαιώματα εκταμίευσης (SDRs).

Τι δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ

«Η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την εφαρμογή ευρείας κλίμακας επώδυνων μέτρων, τα τελευταία δύο χρόνια, εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής ύφεσης και ενός δυσχερούς κοινωνικού περιβάλλοντος» τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη σημερινή έγκριση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της δικής της πρότασης για ένα τετραετές πρόγραμμα συμμετοχής του Ταμείου στη νέα δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα, συνολικού ύψους περίπου 28 δισ. ευρώ ή 36,7 δισ. δολαρίων.

Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι «το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε σημαντικά και η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε σταδιακά. Ωστόσο», όπως είπε, «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξακολουθούν να είναι σημαντικές, με ένα μεγάλο κενό ανταγωνιστικότητας, υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους και ένα μη κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα».

Στη συνέχεια, η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε ότι «το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που υποστηρίζεται από το Ταμείο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές, παραμένοντας στην Ευρωζώνη.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, στη δημοσιονομική βιωσιμότητα και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι Αρχές έχουν δεσμευθεί πλήρως σ' αυτούς τους φιλόδοξους στόχους και είναι έτοιμες να λάβουν τα πρόσθετα μέτρα που είναι αναγκαία. Η επιτυχής διαδικασία ανταλλαγής του χρέους, η ελάφρυνση του χρέους και η μακροπρόθεσμη υποστήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, καθώς και η δέσμευση των μεγάλων ελληνικών πολιτικών κομμάτων στους στόχους του προγράμματος, παρέχουν σημαντικές πολιτικές διαβεβαιώσεις για το νέο πρόγραμμα».

Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι «προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τολμηρά μέτρα για την αγορά εργασίας θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στο θέμα αυτό και θα συμπληρωθούν από μέτρα για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και των αγορών προϊόντων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων».

Ακολούθως, σημείωσε ότι «μια σημαντική περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή είναι απαραίτητη για να θέσει το χρέος σε διατηρήσιμη καθοδική τροχιά. Η επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2014 θα απαιτήσει δύσκολες πολιτικές και περικοπές στις κρατικές δαπάνες, καθώς και αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Είναι σημαντικό η προσαρμογή να είναι δίκαιη και βιώσιμη και να ενισχύεται ο πυρήνας του δικτύου κοινωνικής προστασίας και οι προσπάθειες είσπραξης των φόρων.

Η εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των καταθετών αποτελεί επίσης προτεραιότητα. Το πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας εξασφαλίζει τις ελληνικές τράπεζες και παρέχει κονδύλια για την αναδιάρθρωσή τους, αλλά και κίνητρα για τη διατήρηση του ιδιωτικού τους χαρακτήρα. Το πλαίσιο ανάλυσης και η διακυβέρνηση των εποπτικών οργανισμών έχουν ενισχυθεί για να εξασφαλίσουν την κατάλληλη χρήση των δημόσιων πόρων και την προστασία κατά των συγκρούσεων συμφερόντων».

Καταλήγοντας, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι «οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα παραμένουν εξαιρετικά υψηλοί και δεν υπάρχουν περιθώρια για αποκλίσεις. Η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή, παράλληλα με την ευρεία υποστήριξη του προγράμματος από τον κόσμο και τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, είναι κρίσιμες παράμετροι για την επιτυχία.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να παράσχουν επαρκή στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και πέρα απ' αυτό, μέχρι να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής».

Το στίγμα των προθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως καταγράφονται και στην έκθεση της «Αποστολής» του Ταμείου, έδωσε απόψε ο Πολ Τόμσεν, μετά την απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή του Ταμείου στη νέα δανειακή συμφωνία στήριξης της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης και απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις, τόσο ο κ. Τόμσεν, όσο και ο Μαρκ Φλάναγκαν, αναφέρθηκαν στις οικονομικές προοπτικές της χώρας μας και στις εξελίξεις που προδιαγράφονται. Μεταξύ άλλων, ζήτησαν μεγαλύτερη και ποτελεσματικότερη δημοσιονομική προσαρμογή, πιστή εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι απαιτούνται «δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ότι υπάρχει «κενό ανταγωνιστικότητας» και πως χρειάζεται «εσωτερική υποτίμηση». Ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «αποτυχία επίτευξης των οικονομικών στόχων, θα οδηγήσει σε μη διατηρήσιμη δυναμική του προγράμματος», προσθέτοντας «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απόκλισης».

Επίσης, επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις τους για να κλείσουν ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις, να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στο δημόσιο, να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η παραγωγικότητα, να μπουν κανόνες και να εισαχθούν μέτρα στην αγορά εργασίας και να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο κ. Τόμσεν επισήμανε ότι για να μειωθεί θα πρέπει να περιοριστούν και άλλο οι δημόσιες δαπάνες, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους φόρους, όπως είπε, σημειώνοντας επίσης την άμεση ανάγκη βελτίωσης του συστήματος και εφαρμογής κανονισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και πως δεν υπάρχουν πλέον χρονικά περιθώρια για καθυστερήσεις και αποκλίσεις, όπως είχε συμβεί το 2011.

Ο κ. Τόμσεν επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θα στηρίζει οικονομικά την Ελλάδα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016, με βάση το νέο τετραετές πρόγραμμα του Ταμείου, εκφράζοντας σιγουριά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές έως το 2020, αλλά δεν προσδιόρισε ακριβώς ποτέ μπορεί να γίνει αυτό.

Αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση της χώρας, τα στελέχη του ΔΝΤ εμφανίστηκαν αισιόδοξα επειδή, όπως είπαν, τα δυο μεγάλα κόμματα στηρίζουν το πρόγραμμα, όπως και οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι δεν βλέπουν πρόβλημα με τις πρόωρες εκλογές, γιατί ευελπιστούν ότι «τα συμφωνηθέντα θα εφαρμοστούν» ΝΕΑ.
NoNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ