2012-07-22 19:10:12
Φωτογραφία για ΚΚΕ: Λάθη, αστοχίες, αλλά σωστή γραμμή
Ο απόηχος των εκλογών της 17ης Ιουνίου φαίνεται θα απασχολήσει για καιρό το ΚΚΕ, το οποίο έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δη­μοσιότητα μέρος των εκτιμήσεών του από την οριστική του απόφαση για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά στέκεται αυτοκριτικά σε συγκεκριμένα σημεία της δρά­σης του καθώς και το ότι παρουσιάζει πτυχές της εσωτερικής συζήτησης και κριτικής προκά­λεσε αίσθηση ευρύτερα.

Με μια πρώτη ανάγνωση των μετεκλογι­κών κινήσεών του σε συνδυασμό και με την κατάθεση της πρότασης νόμου για την κα­τάργηση των Μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, ο Περισσός εκπέμπει το μήνυμα ότι αφουγκράζεται την κριτική που καλοπρο­αίρετα ασκείται από τον στενό κι ευρύτερο κομματικό περίγυρο και την αξιοποιεί στον βαθμό που την αποτιμά ως ορθή.

Στη βάση της ανταπόκρισης σε αυτήν την κρι­τική, το ΚΚΕ εμφανίζεται περισσότερο διατεθει­μένο να εμπλακεί στο κεντρικό πολιτικό παιχνί­δι, ανεβάζοντας τους ρυθμούς και τους τόνους της παρέμβασής του και στο κοινοβουλευτικό πεδίο, παρά τις διαφωνίες του με το αστικό κοι­νοβουλευτικό σύστημα.


Την ίδια ώρα, μεγάλο τμήμα της παρέμβασής του διαφαίνεται πως θα επικεντρωθεί στην προ­σπάθεια να αποκαλύψει στο αριστερό ακροατήριο (με απώτερο στόχο προφανώς τον «επανα­πατρισμό» των ψηφοφόρων του) στοιχεία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμά ότι συνιστούν ενσωμάτωση της λαϊκής ριζοσπαστικοποίησης στο σύστημα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στις εκτιμήσεις του περιλαμβάνεται η θέση ότι στις εκλογές του Ιουνίου «η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ συντελέσθηκε» παρ’ ότι «αποκαλύφθηκε η διαχειριστική του λογική».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η παρα­πάνω πρόταση νόμου, με την οποία, μεταξύ άλ­λων, επιχειρείται να ασκηθεί πίεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση της διαπίστωσης που κάνει η Κ.Ε. ότι έχει εγκαταλείψει τα περί κατάργησης του μνημονίου και στη θέση τους προωθεί τη ρητο­ρική της επαναδιαπραγμάτευσης.

Όσον αφορά την εσωκομματική συζήτηση, προς το παρόν η ηγεσία επιχειρεί να την οριο­θετήσει αναφορικά με τις εσωκομματικές ευ­θύνες, εστιάζοντας σε μακροχρόνιες αδυνα­μίες στη δράση και τη δουλειά του κόμματος που επηρέασαν και το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς και σε λάθη και παραλείψεις στην εκλο­γική τακτική κατά τις δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου.

Από εκεί και πέρα η Κ.Ε. αποτιμά ως σωστή τη γενική πολιτική γραμμή, την ανάλυση για τον χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης και κατά συνέπεια τη μη ανταπόκριση στα καλέσματα του ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό αριστερής κυ­βέρνησης συνεργασίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Κ.Ε. και παρά τη σχετική παρατήρηση που έκαναν «ορισμένοι φίλοι και οπαδοί του κόμματος, αλλά και ένα μικρό μέρος των κομματικών μελών», το κόμ­μα καλώς δεν προσήλθε σε συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των διερευνητικών εντο­λών, έστω και με τη δική του πρόταση, γιατί «το κόμμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να κά­νει κινήσεις που επιτείνουν τη σύγχυση γύ­ρω από τον χαρακτήρα αυτού του φορέα, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τη γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις».

Συνθήκες ήττας

Η αυτοκριτική της Κ.Ε. αφορά τα εξής σημεία:

◆ Την πρώτη ευθύνη για τη δουλειά του κόμμα­τος στις μάζες και την αποτελεσματική οργάνωσή τους και προώθηση των θέσεών του (και κατ’ επέκταση για το πώς επέδρασαν στο εκλογικό αποτέλεσμα) φέρουν η Κ.Ε. καθώς και τα καθο­δηγητικά όργανα και οι ΚΟΒ.

◆ Η Κ.Ε. διαπιστώνει ότι δεν μπόρεσε να προσεγγίσει ικανοποιητικά τις νέες ηλικίες οι οποίες, κατά το κόμμα, «διαμορφώθηκαν σε συνθήκες παγκόσμιας ήττας του εργατι­κού κινήματος».

◆ Διαπιστώνει επίσης ότι δεν έχει «διαφωτίσει» επαρκώς τον κομματικό περίγυρο – φίλους και οπαδούς – αναφορικά με βασικές θέσεις του κόμματος, όπως π.χ. το κυρίαρχο ζήτημα περί την αριστερή διακυβέρνηση «στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος», τις εξε­λίξεις στην Ε.Ε., τον χαρακτήρα της καπιταλι­στικής κρίσης κ.λπ.

◆ Η παρέμβασή του δεν έχει αποκτήσει «ζω­ντανό εκλαϊκευτικό χαρακτήρα», κάτι που, όπως επισημαίνεται, δεν είναι ζήτημα «επι­κοινωνιακής πολιτικής», αλλά έχει να κάνει με το κρίσιμο ζήτημα της προπαγάνδας και το κατά πόσο αυτή μπορεί να αναδείξει και να τεκμηριώσει «τον πλούτο των θέσεών μας». Επίσης, γίνεται αυτοκριτική στο ζήτημα του ρόλου του Διαδικτύου στην πληροφόρηση της νεολαίας αλλά και ως «όργανο επίθεσης στο κόμμα».

Το ερώτημα είναι προς το παρόν αν πρόκει­ται για μια αντανακλαστική κίνηση της ηγεσίας προκειμένου να κατευνάσει τις ανησυχίες με­λών, οπαδών και φίλων ή ένα προμήνυμα μιας ουσιαστικότερης και δραστικότερης πολιτικής παρέμβασης στο πλαίσιο της συγκυρίας (χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει αλλαγή πλεύσης ως προς τη στρατηγική του) που θα απαντά συνο­λικά στα οξυμμένα προβλήματα επιβίωσης των εργαζομένων, της κοινωνίας και της χώρας.
topontiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ