2012-07-23 08:19:18
Φωτογραφία για Φόροι, φόροι,φόροι,φόροι....και πάλι φόροι
Με ένα λογαριασμό μέτρων που θα περιλαμβάνει αποκλίσεις για φέτος, οι οποίες μπορεί να κυμανθούν από 3 έως 4 δισ. ευρώ, αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα το πολυμελές επιτελείο της τρόικας με επικεφαλής την ηγεσία των ελεγκτών.

Οι συναντήσεις που θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 26 του μήνα θα είναι προκαταρκτικές, αφού καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί άμεσα. Οι εκπρόσωποι της τριμερούς εποπτείας από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα της επιθεώρησης των τεχνικών κλιμακίων. Λόγω της απόκλισης των εσόδων (υπολογίζεται στα 2,4 - 2,6 δισ. ευρώ) και του οικονομικού προβλήματος που παρουσιάζουν σήμερα κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δημόσια νοσοκομεία (που σημαίνει απόκλιση στις δαπάνες από 700 εκατ. έως και 1,2 δισ. ευρώ), με δεδομένη και τη σημαντικά υψηλότερη ύφεση, η οποία αναμένεται να φτάσει το 7% του ΑΕΠ, οι αποκλίσεις αναμένεται να αγγίξουν τα 4 δισ
. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Από την άλλη, η ηγεσία της τρόικας γνωρίζει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ακόμη σε θέση να διαπραγματευτεί νέα μέτρα. Αλλωστε, με βάση το πρόγραμμα της τρόικας, η τελική διαπραγμάτευση θα γίνει προς τα τέλη Αυγούστου, οπότε θα μπουν οι βάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013, αλλά και του αναθεωρημένου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου. Συνεπώς, υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος ώστε η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει την επεξεργασία των νέων μέτρων.

Στη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση με τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, η τρόικα θα θέσει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα γίνει στα τέλη του Αυγούστου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν περιλαμβάνει το ενδεχόμενο της παράτασης και άρα του επιμερισμού των μέτρων στα επόμενα έτη. Θα ανακοινώσει και τις εκτιμήσεις της για το 2012, αλλά και τα νέα μέτρα που απαιτούνται για το 2013 και το 2014 και θα τα αφήσει προς επεξεργασία στα ελληνικά υπουργεία. Από την άλλη μεριά, το οικονομικό επιτελείο δεν είναι επίσης έτοιμο για τελικές διαπραγματεύσεις. Ο σχετικά λίγος ωφέλιμος χρόνος της νέας κυβέρνησης, αλλά και το γεγονός ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να είναι συμβατά με την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που συναποτελούν την κυβέρνηση απαιτούν μεγαλύτερη επεξεργασία στα μέτρα. Από την άλλη, μέτρα τα οποία δεν θα έχουν τη συναίνεση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν. Αλλωστε, στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν κρύβουν πλέον ότι θα παρουσιαστούν με μέτρα στην τρόικα, αλλά δεν θα είναι τελικά και μάλλον δεν θα καλύπτουν το σύνολο των απαιτήσεων του μνημονίου για περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013 -2014. Τα μέτρα θα πέσουν στο τραπέζι χωρίς ακριβή κοστολόγηση, ώστε να υπάρχει μια βάση της διαπραγμάτευσης, η οποία θα ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σήμερα ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους επιτελείς του, ώστε να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα παρουσιαστούν στους ελεγκτές της τρόικας. Θα είναι όμως δύσκολο να πείσουν, δεδομένου ότι οι περικοπές στο δημόσιο τομέα είναι οριακές, ενώ δεν υπάρχει μέριμνα για το ασφαλιστικό σύστημα και την αυτόματη αναπροσαρμογή του συνόλου των συντάξεων και όχι μόνο των επικουρικών, όπως προέβλεπε το δεύτερο μνημόνιο. Το μέτρο αναμένεται να πέσει στο τραπέζι άμεσα, αφού η ηγεσία των ελεγκτών είναι ενήμερη για την κακή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων νοσοκομείων. Ενας ακόμη σκόπελος θα είναι η νέα μείωση σε μισθούς που επέβαλε το μνημόνιο, αλλά αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ -

«Κόσκινο» για τον εντοπισμό περικοπών 3,5 δισ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι σήμερα θα ξεκαθαρίσει το θέμα των μέτρων, τα οποία θα παρουσιαστούν και στην τρόικα. Κανένας όμως δεν δεσμευόταν ότι τα μέτρα αυτά θα καλύψουν τα 11,5 δισ. ευρώ που απαιτεί το δεύτερο μνημόνιο, πολύ περισσότερο και τις αποκλίσεις που εμφανίζονται στον ελληνικό προϋπολογισμό για το 2012. Για την ακρίβεια, από τα 11,5 δισ. έχουν εντοπιστεί τα 8 δισ., όχι όμως σε μεγάλη ανάλυση, αλλά αταξινόμητα και χωρίς σαφή κοστολόγηση, και μένουν να εντοπιστούν άλλα 3,5 δισ. ευρώ. Με δεδομένο αυτό και χωρίς να υπάρχει ακόμη σκέψη ή σχεδιασμός για ισοδύναμα μέτρα, το πακέτο που θα ανακοινωθεί στην τρόικα θα δίνει, όπως αναμενόταν, το βάρος στις περικοπές στην αγορά εργασίας και στη συνέχεια στις περικοπές στα λεγόμενα «ρετιρέ» του Δημοσίου.

Στις συντάξεις, το μέτρο που αναμένεται να φέρει εξοικονόμηση περίπου 1,5 δισ. ευρώ είναι το πλαφόν που ετοιμάζεται να τεθεί στις συντάξεις, στα 2.200 ευρώ. Μαζί θα υπάρχει και η υπόσχεση για συμμάζεμα των συντάξεων-μαϊμού, που υπολογίζονται στο 8%-10% του συνόλου.

Η κατάργηση των επιμέρους κοινωνικών επιδομάτων και η συγχώνευσή τους σε ένα, το οποίο θα αφορά μόνο το 20% του πληθυσμού, είναι επίσης ένα μέτρο που αναμένεται να φέρει εξοικονόμηση ύψους 2 δισ. ευρώ.

Σημαντική περικοπή αναμένεται και από την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ), οι οποίες δεν εφάρμοσαν -όχι όλες τουλάχιστον- τις περικοπές σε μισθούς και αμοιβές που είχαν επιβληθεί το 2010 και το 2011. Η περικοπή αναμένεται να φτάσει το 30%.

Το κόστος των φαρμάκων, το οποίο πρέπει να μειωθεί για φέτος κατά 700 εκατ. ευρώ, είναι άλλο ένα μέτρο στο οποίο θα δοθεί έμφαση, αφού εκτός από την τρόικα το ζητούν και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί που εξετάζουν την Ελλάδα.

Οι συγχωνεύσεις Οργανισμών του Δημοσίου, όπως είναι οι σχολές σε Ανώτερα και Ανώτατα Ιδρύματα, αλλά και νοσηλευτικών μονάδων είναι άλλο ένα μέτρο το οποίο θα βρίσκεται στο πακέτο της κυβέρνησης, αλλά δεν μπορεί ακόμη να κοστολογηθεί.

Για τη μείωση του προσωπικού του Δημοσίου, θα προταθεί η αύξηση των ωρών διδασκαλίας των μονίμων καθηγητών, η αύξηση του λόγου αποχωρήσεων προς προσλήψεις στο 10 προς 1 και ο περιορισμός των εισακτέων στις ανώτερες και ανώτατες σχολές των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού.

Επίσης, εξετάζεται η παραχώρηση των κέντρων τεχνικού ελέγχου οχημάτων αλλά και των κέτερινγκ των νοσοκομείων στον ιδιωτικό τομέα, σε μια προσπάθεια μιας πρόσθετης μικρής περικοπής του κόστους.

Ταχεία προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών

Το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να δεσμευτεί για ταχεία προώθηση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών:

-Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, μετά την παραίτηση του προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Κ. Μητρόπουλου, την περασμένη εβδομάδα, θα σχηματιστεί παράλληλα με το Ταμείο μια ειδική διυπουργική επιτροπή, υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Αποστολή της θα είναι όχι να υποδεικνύει τον τρόπο αποκρατικοποίησης, αλλά να αίρει με νομοθετικές πρωτοβουλίες τα προβλήματα που εντοπίζονται. Από εκεί και πέρα, θα παρουσιαστεί μια νέα λίστα με πιο ρεαλιστικούς όρους για την αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας.

-Στο θέμα των κλειστών επαγγελμάτων, θα αναληφθεί επίσης δράση ώστε να επανέλθει η τακτική ανακοίνωση επαγγελμάτων που απελευθερώνονται μέχρι και την ολοκλήρωση της λίστας των περίπου 380 επαγγελμάτων.

-Σε ό,τι αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποσχεθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο μέσα στο Σεπτέμβριο με πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για εισοδήματα πάνω από τα 40.000 ευρώ (ατομικά) και ριζικές αλλαγές στη συλλογή φόρων. Επίσης, αναμένεται να καταργεί την τεράστια γραφειοκρατία που δημιουργεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων τον οποίο θα αντικαταστήσει με ηλεκτρονική κράτηση κάποιων από τα σημερινά παραστατικά για τις επιχειρήσεις.

-Επίσης, θα υποσχεθεί ταχύτατες διαδικασίες στην προώθηση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών εμπορικών τραπεζών, που είναι και ένα από τα βασικά αιτήματα της τρόικας πέραν των δημοσιονομικών μέτρων. Οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες βρίσκονται ακόμη σε δεινή θέση, ειδικά μετά την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μη δέχεται για ένα διάστημα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ