2012-07-23 12:13:03
Η κυβέρνηση ευελπιστεί να απλώσει τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας έως το τέλος του 2016 και όχι έως το 2014, χωρίς να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το 2012...
Την επόμενη εβδομάδα αρχίζει για την κυβέρνηση η «μητέρα όλων των μαχών», καθώς επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα. Το Μέγαρο Μαξίμου προειδοποιεί πως «χρειάζεται μεγάλος αγώνας για να κερδίσουμε τη μάχη με τους πιστωτές». Ωστόσο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει μέσα στον Αύγουστο τη θετική αξιολόγηση της τρόικας που θα οδηγήσει στην καταβολή της δόσης των 31 δισ. ευρώ (μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Η τρόικα έρχεται στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από τον Δεκαπενταύγουστο. Στη συνέχεια το κλιμάκιο θα συντάξει την έκθεση που θα τεθεί υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ στις αρχές του φθινοπώρου στην Ουάσιγκτον και του Eurogroup που θα γίνει στη Λευκωσία στις 15 Σεπτεμβρίου.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί να απλώσει τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας έως το τέλος του 2016 και όχι έως το 2014, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο, χωρίς να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το 2012 και χωρίς να υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.
Αυτό θα είναι το κυρίαρχο μέλημα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όπου θα τεθούν επίσης η άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, η αύξηση του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση των φόρων εισοδήματος, αλλά και δέσμη ισοδύναμων μέτρων για να αποφευχθούν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, σχεδιάζεται να παρουσιαστεί στην τρόικα ένα «απόθεμα ισοδύναμων μέτρων» ώστε, ακόμη και αν κάποια ισοδύναμα απορριφθούν, να εξασφαλιστεί ότι τελικά δεν θα υπάρξει καμία περικοπή στα ειδικά μισθολόγια. Αυτά είναι τα καλά νέα, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Ο «τιτάνιος» αγώνας
Τα άσχημα νέα είναι ότι για να υπάρξουν πιθανότητες ουσιαστικής διαπραγμάτευσης στις προαναφερθείσες επιδιώξεις η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει έναν πειστικό κατάλογο μέτρων που οδηγούν σε εξοικονόμηση 11,5 δισ. ευρώ• και αυτός ο κατάλογος όχι μόνο δεν είναι ακόμη και σήμερα πλήρης, αλλά καταγράφονται και ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στα μέσα που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για τις περικοπές δαπανών.
Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου την Τετάρτη, και ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί απέκλειαν τόσο το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις όσο και το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2012, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν σε θέση να αποκλείσει κατηγορηματικά κανένα από τα δύο ενδεχόμενα και επαναλάμβανε, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, πως «γι' αυτό παλεύουμε». Η επιφυλακτικότητα του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να απορρέει από τις δυσκολίες συμπλήρωσης του παζλ των 11,5 δισ. ευρώ. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέβαζαν χθες το ύψος των προτεινόμενων μέτρων που έχουν καταγραφεί στα 8,1 δισ. ευρώ, και συγκεκριμένα 5,1 δισ. ευρώ από τη μελέτη του ΚΕΠΕ και επιπλέον 3 δισ. ευρώ από προτάσεις υπουργείων. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν κλειδώσει μέτρα ύψους 8,1 δισ. ευρώ. Κάθε άλλο. Απλώς υπάρχει μια δεξαμενή προτάσεων απ' όπου μπορεί να γίνει επιλογή κάποιων μέτρων. Τα μέτρα είναι επώδυνα καθώς αφορούν, μεταξύ άλλων, σαρωτικές καταργήσεις κοινωνικών επιδομάτων, επιβολή πλαφόν στις συντάξεις με πιθανότατο όριο τα 2.400 ευρώ, μαχαίρι έως και 40% στα εφάπαξ, νέες περικοπές αμοιβών στις ΔΕΚΟ, αλλά και δέσμη ειδικότερων μέτρων - μέρος μόνο των οποίων θα αφορά περιορισμό της δημόσιας σπατάλης, η οποία είναι επίσης δύσκολο να προσδιοριστεί. Παράλληλα βέβαια η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, επιχειρεί ελαφρύνσεις για τα ασθενέστερα εισοδηματικά κλιμάκια, ώστε να δοθεί μια ανάσα τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία.
Στο παρά πέντε οι αποφάσεις
Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν, εξάλλου, ότι είναι πιθανόν η συζήτηση για τις δαπάνες, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, να συνεχισθεί έως και στο «παρά πέντε» της έλευσης της τρόικας, την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ(ΕΚΤ), την Πέμπτη 26 Ιουλίου.
Αυτή η συζήτηση για το υπόλοιπο των έξι δισ. ευρώ που χρειάζεται να βρει η κυβέρνηση για τη διετία 2013-2014 έρχεται την ώρα που σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ απαιτούν από την Ελλάδα επιπλέον μέτρα προκειμένου να "κλείσει" η μαύρη τρύπα των δύο δισεκατομμυρίων στον φετινό προϋπολογισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και πέρυσι με το ΔΝΤ να βρίσκει τότε μαύρη τρύπα ενός δισ. ευρώ και τότε προκειμένου να το καλύψει η κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή του γνωστού χαρατσίου για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην συμβεί κάτι ανάλογο και φέτος το καλοκαίρι και το βασικό τους επιχείρημα είναι πως η μαύρη τρύπα δημιουργείται λόγω της συνεχούς αυξανόμενης ύφεσης. Επιπλέον στόχος της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσουν σε οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αύξηση των φόρων, αν και υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών δεν το αποκλείει σε καμία περίπτωση.
Το δάνειο γέφυρα και οκ διαψεύσεις
Σε όλο αυτό το σκηνικό και με τα χρηματικά διαθέσιμα του κράτους να φτάνουν μετά βίας έως τον Αύγουστο, υπήρξαν πληροφορίες για ένα δάνειο γέφυρα μέχρι τον Σεπτέμβριο και να καλυφθούν και οι ανάγκες αυτού του μήνα, οπότε και θα υπάρξει η νέα δόση από τους ευρωπαίους εταίρους. Ωστόσο πηγές από τις Βρυξέλλες διέψευσαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλά και το Βερολίνο τόνισε ότι δεν υπάρχει καν η δυνατότητα ενός τέτοιου δανείου χωρίς την τελική έκθεση της τρόικας. Η εκδοχή ενός δανείου-γέφυρας «είναι άγνωστη» και «χωρίς την τρόικα, δεν υπάρχουν λεφτά».
Η επόμενη δόση του δανείου ήταν προγραμματισμένη για τον Αύγουστο, δεν μπορεί ωστόσο να εκταμιευτεί καθώς εκκρεμεί η τελική έκθεση της τρόικας για την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος, η οποία είναι προϋπόθεση για να δοθεί η δόση.
Από την δόση των 31 δισ. ευρώ επρόκειτο να αποπληρωθεί ομόλογο της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ, καθώς και να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Το ομόλογο της ΕΚΤ λήγει στις 20 Αυγούστου και θεωρείται δεδομένο ότι τα χρήματα δεν θα είναι διαθέσιμα, ώστε να αποπληρωθεί το ομόλογο. Οι Βρυξέλλες έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, κάτι που μένει να ξεκαθαριστεί πλήρως. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρέθηκε στις 4 Ιουλίου με το ταμείο του Δημοσίου στο απόλυτο μηδέν. Στη συνέχεια, ευτυχώς, όπως σημείωνε το ίδιο στέλεχος, υπήρξαν κάποιες εισροές από φορολογικά έσοδα (από τις δαπάνες πληρώνονται μόνο οι απολύτως απαραίτητες), αλλά σε κάθε περίπτωση για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στις 24 Ιουλίου το υπουργείο Οικονομικών θα χρειαστεί να βάλει χέρι στα 3 δισ. ευρώ που βρίσκονται στον λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Κρατούν χαμηλούς τόνους στο Μαξίμου
Πάντως από το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιμένουν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη δεν συμμερίζονται το κλίμα που επιχειρεί να διαμορφώσει η ηγεσία και τα στελέχη του ΠαΣοΚ, που εκπέμπουν τη βεβαιότητα, ότι η επαναδιαπραγμάτευση, η επιμήκυνση και οι βελτιώσεις στους όρους του οικονομικού προγράμματος είναι περίπου δεδομένες. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά επισημαίνουν ότι στην παρούσα χρονική περίοδο και ενώ το κλίμα στην ευρωζώνη είναι ρευστό, πρωτεύει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, να δώσουμε δείγματα γραφής στους πιστωτές και μετά να τεθεί το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αρκετά επιφυλακτικοί και δεν επιθυμούν να καλλιεργηθούν υψηλές προσδοκίες στην κοινή γνώμη και αποφεύγουν να προκαταβάλλουν, εν αντιθέσει με το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, τις εξελίξεις, δηλώνοντας πως «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας». Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες και τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί το περυσινό καλοκαίρι, με την κρίση που είχε δημιουργηθεί στις σχέσεις της τότε κυβέρνησης υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου και με υπουργό Οικονομικών τον νυν πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο με την τρόικα, την αποχώρησή της και τα όσα αρνητικά ακολούθησαν για τη χώρα. Ως εκ τούτου, με οδηγό και την προϊστορία και τα λάθη του παρελθόντος, ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει τις καλύτερες, όσο το δυνατόν, συνθήκες, πριν ο ίδιος θέσει σε υψηλό επίπεδο το ζήτημα της επιμήκυνσης.
Σαμαράς-Μέρκελ στο Βερολίνο
Ο πρωθυπουργός, θα επιδιώξει ο ίδιος με ταξίδια στο εξωτερικό να χτίσει γέφυρες συνεργασίας με ομολόγους του και να αλλάξει την εικόνα της χώρας, αλλά κυρίως να διαμορφώσει συνθήκες για να τεθεί πιο ομαλά και με περισσότερες ελπίδες επιτυχίας το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση.
Βασικό του όπλο είναι, όπως λένε όσοι συμμετέχουν στις εσωτερικές συσκέψεις, είναι και η κρίσιμη κατάσταση που υπάρχει στην ευρωζώνη και κυρίως το πρόβλημα που έχει μεταφερθεί και στις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.
Ο πρωθυπουργός που έχει ως σύνθημα «πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη της αξιοπιστίας» θα αναλάβει ο ίδιος προσωπικά πρωτοβουλίες για να αλλάξει το κλίμα με…αντεπίθεση εξωτερικού. Μετά το Δεκαπενταύγουστο αναμένονται επισκέψεις σε πρωτεύουσες-«κλειδιά» για την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ψηλά στην ατζέντα είναι η συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Πρώτα η συνάντηση με Ολάντ
Πρώτος σταθμός της διπλωματικής εκστρατείας του κ. Σαμαρά θα είναι πιθανότατα το Παρίσι και αμέσως μετά προβλέπεται η επίσκεψη στο Βερολίνο, ταξίδια που εκτός απρόοπτου θα γίνουν εντός τριημέρου. Στην Γαλλική πρωτεύουσα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο οι απόψεις τους ταυτίζονται σε αρκετά σημεία ως προς την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αν και είναι ιδεολογικά απέναντι. Υπάρχει σκέψη στο επιτελείο του πρωθυπουργού να γίνει και ενδιάμεση στάση στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί ο κ. Σαμαράς με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
πηγή
planet-greece
Την επόμενη εβδομάδα αρχίζει για την κυβέρνηση η «μητέρα όλων των μαχών», καθώς επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα. Το Μέγαρο Μαξίμου προειδοποιεί πως «χρειάζεται μεγάλος αγώνας για να κερδίσουμε τη μάχη με τους πιστωτές». Ωστόσο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει μέσα στον Αύγουστο τη θετική αξιολόγηση της τρόικας που θα οδηγήσει στην καταβολή της δόσης των 31 δισ. ευρώ (μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Η τρόικα έρχεται στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από τον Δεκαπενταύγουστο. Στη συνέχεια το κλιμάκιο θα συντάξει την έκθεση που θα τεθεί υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ στις αρχές του φθινοπώρου στην Ουάσιγκτον και του Eurogroup που θα γίνει στη Λευκωσία στις 15 Σεπτεμβρίου.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί να απλώσει τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας έως το τέλος του 2016 και όχι έως το 2014, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο, χωρίς να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το 2012 και χωρίς να υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.
Αυτό θα είναι το κυρίαρχο μέλημα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όπου θα τεθούν επίσης η άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, η αύξηση του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση των φόρων εισοδήματος, αλλά και δέσμη ισοδύναμων μέτρων για να αποφευχθούν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, σχεδιάζεται να παρουσιαστεί στην τρόικα ένα «απόθεμα ισοδύναμων μέτρων» ώστε, ακόμη και αν κάποια ισοδύναμα απορριφθούν, να εξασφαλιστεί ότι τελικά δεν θα υπάρξει καμία περικοπή στα ειδικά μισθολόγια. Αυτά είναι τα καλά νέα, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Ο «τιτάνιος» αγώνας
Τα άσχημα νέα είναι ότι για να υπάρξουν πιθανότητες ουσιαστικής διαπραγμάτευσης στις προαναφερθείσες επιδιώξεις η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει έναν πειστικό κατάλογο μέτρων που οδηγούν σε εξοικονόμηση 11,5 δισ. ευρώ• και αυτός ο κατάλογος όχι μόνο δεν είναι ακόμη και σήμερα πλήρης, αλλά καταγράφονται και ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στα μέσα που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για τις περικοπές δαπανών.
Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου την Τετάρτη, και ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί απέκλειαν τόσο το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις όσο και το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2012, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν σε θέση να αποκλείσει κατηγορηματικά κανένα από τα δύο ενδεχόμενα και επαναλάμβανε, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, πως «γι' αυτό παλεύουμε». Η επιφυλακτικότητα του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να απορρέει από τις δυσκολίες συμπλήρωσης του παζλ των 11,5 δισ. ευρώ. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέβαζαν χθες το ύψος των προτεινόμενων μέτρων που έχουν καταγραφεί στα 8,1 δισ. ευρώ, και συγκεκριμένα 5,1 δισ. ευρώ από τη μελέτη του ΚΕΠΕ και επιπλέον 3 δισ. ευρώ από προτάσεις υπουργείων. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν κλειδώσει μέτρα ύψους 8,1 δισ. ευρώ. Κάθε άλλο. Απλώς υπάρχει μια δεξαμενή προτάσεων απ' όπου μπορεί να γίνει επιλογή κάποιων μέτρων. Τα μέτρα είναι επώδυνα καθώς αφορούν, μεταξύ άλλων, σαρωτικές καταργήσεις κοινωνικών επιδομάτων, επιβολή πλαφόν στις συντάξεις με πιθανότατο όριο τα 2.400 ευρώ, μαχαίρι έως και 40% στα εφάπαξ, νέες περικοπές αμοιβών στις ΔΕΚΟ, αλλά και δέσμη ειδικότερων μέτρων - μέρος μόνο των οποίων θα αφορά περιορισμό της δημόσιας σπατάλης, η οποία είναι επίσης δύσκολο να προσδιοριστεί. Παράλληλα βέβαια η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, επιχειρεί ελαφρύνσεις για τα ασθενέστερα εισοδηματικά κλιμάκια, ώστε να δοθεί μια ανάσα τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία.
Στο παρά πέντε οι αποφάσεις
Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν, εξάλλου, ότι είναι πιθανόν η συζήτηση για τις δαπάνες, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, να συνεχισθεί έως και στο «παρά πέντε» της έλευσης της τρόικας, την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ(ΕΚΤ), την Πέμπτη 26 Ιουλίου.
Αυτή η συζήτηση για το υπόλοιπο των έξι δισ. ευρώ που χρειάζεται να βρει η κυβέρνηση για τη διετία 2013-2014 έρχεται την ώρα που σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ απαιτούν από την Ελλάδα επιπλέον μέτρα προκειμένου να "κλείσει" η μαύρη τρύπα των δύο δισεκατομμυρίων στον φετινό προϋπολογισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και πέρυσι με το ΔΝΤ να βρίσκει τότε μαύρη τρύπα ενός δισ. ευρώ και τότε προκειμένου να το καλύψει η κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή του γνωστού χαρατσίου για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην συμβεί κάτι ανάλογο και φέτος το καλοκαίρι και το βασικό τους επιχείρημα είναι πως η μαύρη τρύπα δημιουργείται λόγω της συνεχούς αυξανόμενης ύφεσης. Επιπλέον στόχος της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσουν σε οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αύξηση των φόρων, αν και υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών δεν το αποκλείει σε καμία περίπτωση.
Το δάνειο γέφυρα και οκ διαψεύσεις
Σε όλο αυτό το σκηνικό και με τα χρηματικά διαθέσιμα του κράτους να φτάνουν μετά βίας έως τον Αύγουστο, υπήρξαν πληροφορίες για ένα δάνειο γέφυρα μέχρι τον Σεπτέμβριο και να καλυφθούν και οι ανάγκες αυτού του μήνα, οπότε και θα υπάρξει η νέα δόση από τους ευρωπαίους εταίρους. Ωστόσο πηγές από τις Βρυξέλλες διέψευσαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλά και το Βερολίνο τόνισε ότι δεν υπάρχει καν η δυνατότητα ενός τέτοιου δανείου χωρίς την τελική έκθεση της τρόικας. Η εκδοχή ενός δανείου-γέφυρας «είναι άγνωστη» και «χωρίς την τρόικα, δεν υπάρχουν λεφτά».
Η επόμενη δόση του δανείου ήταν προγραμματισμένη για τον Αύγουστο, δεν μπορεί ωστόσο να εκταμιευτεί καθώς εκκρεμεί η τελική έκθεση της τρόικας για την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος, η οποία είναι προϋπόθεση για να δοθεί η δόση.
Από την δόση των 31 δισ. ευρώ επρόκειτο να αποπληρωθεί ομόλογο της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ, καθώς και να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Το ομόλογο της ΕΚΤ λήγει στις 20 Αυγούστου και θεωρείται δεδομένο ότι τα χρήματα δεν θα είναι διαθέσιμα, ώστε να αποπληρωθεί το ομόλογο. Οι Βρυξέλλες έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, κάτι που μένει να ξεκαθαριστεί πλήρως. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρέθηκε στις 4 Ιουλίου με το ταμείο του Δημοσίου στο απόλυτο μηδέν. Στη συνέχεια, ευτυχώς, όπως σημείωνε το ίδιο στέλεχος, υπήρξαν κάποιες εισροές από φορολογικά έσοδα (από τις δαπάνες πληρώνονται μόνο οι απολύτως απαραίτητες), αλλά σε κάθε περίπτωση για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στις 24 Ιουλίου το υπουργείο Οικονομικών θα χρειαστεί να βάλει χέρι στα 3 δισ. ευρώ που βρίσκονται στον λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Κρατούν χαμηλούς τόνους στο Μαξίμου
Πάντως από το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιμένουν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη δεν συμμερίζονται το κλίμα που επιχειρεί να διαμορφώσει η ηγεσία και τα στελέχη του ΠαΣοΚ, που εκπέμπουν τη βεβαιότητα, ότι η επαναδιαπραγμάτευση, η επιμήκυνση και οι βελτιώσεις στους όρους του οικονομικού προγράμματος είναι περίπου δεδομένες. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά επισημαίνουν ότι στην παρούσα χρονική περίοδο και ενώ το κλίμα στην ευρωζώνη είναι ρευστό, πρωτεύει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, να δώσουμε δείγματα γραφής στους πιστωτές και μετά να τεθεί το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αρκετά επιφυλακτικοί και δεν επιθυμούν να καλλιεργηθούν υψηλές προσδοκίες στην κοινή γνώμη και αποφεύγουν να προκαταβάλλουν, εν αντιθέσει με το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, τις εξελίξεις, δηλώνοντας πως «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας». Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες και τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί το περυσινό καλοκαίρι, με την κρίση που είχε δημιουργηθεί στις σχέσεις της τότε κυβέρνησης υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου και με υπουργό Οικονομικών τον νυν πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο με την τρόικα, την αποχώρησή της και τα όσα αρνητικά ακολούθησαν για τη χώρα. Ως εκ τούτου, με οδηγό και την προϊστορία και τα λάθη του παρελθόντος, ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει τις καλύτερες, όσο το δυνατόν, συνθήκες, πριν ο ίδιος θέσει σε υψηλό επίπεδο το ζήτημα της επιμήκυνσης.
Σαμαράς-Μέρκελ στο Βερολίνο
Ο πρωθυπουργός, θα επιδιώξει ο ίδιος με ταξίδια στο εξωτερικό να χτίσει γέφυρες συνεργασίας με ομολόγους του και να αλλάξει την εικόνα της χώρας, αλλά κυρίως να διαμορφώσει συνθήκες για να τεθεί πιο ομαλά και με περισσότερες ελπίδες επιτυχίας το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση.
Βασικό του όπλο είναι, όπως λένε όσοι συμμετέχουν στις εσωτερικές συσκέψεις, είναι και η κρίσιμη κατάσταση που υπάρχει στην ευρωζώνη και κυρίως το πρόβλημα που έχει μεταφερθεί και στις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.
Ο πρωθυπουργός που έχει ως σύνθημα «πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη της αξιοπιστίας» θα αναλάβει ο ίδιος προσωπικά πρωτοβουλίες για να αλλάξει το κλίμα με…αντεπίθεση εξωτερικού. Μετά το Δεκαπενταύγουστο αναμένονται επισκέψεις σε πρωτεύουσες-«κλειδιά» για την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ψηλά στην ατζέντα είναι η συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Πρώτα η συνάντηση με Ολάντ
Πρώτος σταθμός της διπλωματικής εκστρατείας του κ. Σαμαρά θα είναι πιθανότατα το Παρίσι και αμέσως μετά προβλέπεται η επίσκεψη στο Βερολίνο, ταξίδια που εκτός απρόοπτου θα γίνουν εντός τριημέρου. Στην Γαλλική πρωτεύουσα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο οι απόψεις τους ταυτίζονται σε αρκετά σημεία ως προς την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αν και είναι ιδεολογικά απέναντι. Υπάρχει σκέψη στο επιτελείο του πρωθυπουργού να γίνει και ενδιάμεση στάση στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί ο κ. Σαμαράς με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
πηγή
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η κάθοδος των Τροϊκανών… στη Κύπρο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ