2012-07-24 17:27:05
Φωτογραφία για Πάρκο σκουπιδιών ο Σχινιάς
Μικρές χωματερές από μπάζα, σωλήνες, παλιοσίδερα, κόντρα πλακέ και κατεστραμμένα έπιπλα βρίσκονται διασκορπισμένες σ’ έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Αττικής.

Ο καθηγητής Αλέξης Αγγελής, ένας από τους τακτικούς περιηγητές του υγροτόπου, περιγράφει στη Real planet την κατάσταση που επικρατεί: «Πηγαίνω συχνά για μπάνιο στον Σχινιά και επισκέπτομαι όλο τον χρόνο τον χώρο του πάρκου γιατί είμαι ορνιθοπαρατηρητής. Βλέπω, χρόνια τώρα, μπάζα, οικοδομικά υλικά και σκουπίδια και έχω την εντύπωση πως κάθε χρόνο συσσωρεύονται όλο και περισσότερα, καθώς έχω ανακαλύψει δεκάδες σωρούς περιφερειακά αυτής της προστατευόμενης περιοχής που έχει μετατραπεί σ’ ένα απέραντο σκουπιδότοπο». Ωστόσο, φαίνεται ότι τα μπάζα δεν είναι το μόνο πρόβλημα του πάρκου. «Εχω εντοπίσει διάσπαρτους κάλυκες κυνηγετικών όπλων σε πολλά μονοπάτια. Από εδώ, κατά τις περιόδους μετανάστευσης, περνούν πολλά είδη πουλιών και οι λαθροκυνηγοί φαίνεται ότι δρουν ανενόχλητοι
. Τα παρατηρητήρια πουλιών έχουν υποστεί εμφανείς βανδαλισμούς και εκτεταμένες φθορές. Τα ξύλινα προστατευτικά κιγκλιδώματα είναι σπασμένα, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί μεγάλα ανοίγματα, τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα, ιδίως για τα μικρά παιδιά που εύκολα μπορούν να βρεθούν στο κενό από μεγάλο ύψος. Στην πρόσφατη βόλτα που έκανα δεν είδα πουθενά κάποια ενημερωτική πινακίδα για τους επισκέπτες που να αναφέρει βασικές πληροφορίες για την προστατευόμενη περιοχή. Εφυγα για την παραλία, απογοητευμένος από τη θλιβερή εικόνα που αντίκρισα», συμπληρώνει ο ίδιος.

Οικιακά απορρίμματα

Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά ιδρύθηκε πριν από 12 χρόνια και καταλαμβάνει έκταση 13,84 τετραγωνικών χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένου του θαλάσσιου χώρου. Ο δε υγρότοπος αποτελεί περίπου το 80% της έκτασης του πάρκου. «Η εναπόθεση οικιακών απορριμμάτων και μπάζων είναι χρόνια πρακτική και δεν έχει αντιμετωπιστεί από τις αρμόδιες Αρχές, γιατί οι ίδιες δίνουν περισσότερη σημασία στο πευκοδάσος. Εχουμε εντοπίσει σωρούς από οικοδομικά υλικά περιφερειακά της υγροτοπικής έκτασης, όπως και μπαζώματα εντός των ορίων του πάρκου που είναι εμφανή στους επισκέπτες της περιοχής, ενώ η εκτεταμένη επιχωμάτωση που είχε γίνει παλιότερα μέσα στην Α’ Ζώνη Προστασίας του πάρκου δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη. Οσον αφορά τα μπάζα και τα υπόλοιπα υλικά, μπορεί να προέρχονται από την περιοχή των Μεσογείων, όπου υπάρχει μεγάλη οικοδομική ανάπτυξη. Πάντως, θα μπορούσαν κάλλιστα τα οχήματα του δήμου Μαραθώνα που καθαρίζουν το πευκοδάσος να καθαρίσουν την περιοχή του υγροβιότοπου πριν από την αναπαραγωγική περίοδο των πουλιών», εξηγεί η υπεύθυνη θεμάτων πολιτικής περιβάλλοντος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Μαλαμώ Κορμπέτη. «Πρέπει να τονίσουμε πως ο υγροβιότοπος του Σχινιά είναι ο πιο σημαντικός τύπος βιοτόπου του Εθνικού Πάρκου, σε αντίθεση με αυτό που νομίζουν πολλοί από τους επισκέπτες, ότι δηλαδή το πευκοδάσος είναι το σημαντικότερο ενδιαίτημα», επισημαίνει η Μ. Κορμπέτη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα, Χάρης Καμπεζίδης, επιβεβαιώνει την ύπαρξη των μπάζων και των οικοδομικών υλικών στον υγροβιότοπο και τονίζει πως θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκομιδή τους. «Οι οκτώ φύλακες του φορέα εντοπίζουν συνεχώς τέτοιου είδους απορρίμματα και υπάρχουν διάφορα σενάρια για την προέλευσή τους. Μπορεί να προέρχονται από τον οικισμό Δικαστών που συνορεύει με το πάρκο ή να τα έχουν εναποθέσει αθίγγανοι. Ομως, αυτό καθαυτό το γεγονός είναι μια παρωνυχίδα μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πάρκο όλο τον χρόνο. Τον χειμώνα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τους λαθροϋλοτόμους, τώρα τους διάφορους επισκέπτες που κατασκηνώνουν μέσα στο πευκοδάσος και κάνουν μπάρμπεκιου, ενώ μόνιμο πρόβλημα είναι και η διακίνηση ναρκωτικών», σχολιάζει ο Μ. Καμπεζίδης και υπογραμμίζει πως ο φορέας δεν έχει τις αρμοδιότητες ενός αστυνομικού, αλλά περιορίζεται στο να κάνει συστάσεις και να επιτηρεί τον χώρο.

 sourta.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ