2012-07-25 14:07:03
Φωτογραφία για Το αλάτι είναι ”ένοχο” τελικά ή όχι;
Όταν αναφερόμαστε στην πρόσληψη βάρους οι συνήθης ύποπτοι που έρχονται πρώτοι κατά νου είναι οι υδατάνθρακες, η ζάχαρη ή τα λιπαρά της διατροφής μας.

Αν και αυτά τα συστατικά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του βάρους μας συχνά ξεχνάμε άλλη μια «ένοχη» ουσία που είναι το αλάτι.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γιούλη Φραγκιαδουλάκη Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc-Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ηράκλειο Κρήτης -Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

Είναι γνωστό ότι το αλάτι αυξάνει σημαντικά το αίσθημα της δίψας αλλά και της πείνας συμβάλλοντας στην αύξηση της συνολικής θερμιδικής μας πρόσληψης.

Επιπλέον, η μεγάλη πρόσληψη αλατιού ενδέχεται να οδηγήσει σε κατακράτηση περιττών υγρών στο σώμα και κατ’ επέκταση σε ανωμαλίες ακόμη και στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Πρόσφατες έρευνες φέρνουν στο φως και άλλη μια ενδιαφέρουσα ιδιότητα του αλατιού που μέχρι πρότινος γνώριζαν λίγοι. Φαίνεται λοιπόν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού αυξάνει την συγκέντρωση των κορτικοειδών στον λιπώδη ιστό με αποτέλεσμα αυτά με την σειρά τους να ενισχύουν την αύξηση και ανάπτυξη των λιποκυττάρων.


Πέρα από την επίδραση που έχει όλη αυτή η διαδικασία στο βάρος μας, φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει και στην ανάπτυξη ινσουλινοαντίστασης σε περιπτώσεις μεγάλης ευαισθησίας στο αλάτι. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα στον τομέα αυτό είναι ξεκάθαρο ότι το αλάτι επηρεάζει σημαντικά το νούμερο που εμφανίζεται στην ζυγαριά μας.

Οι διεθνείς συστάσεις προτείνουν πρόσληψη 2300mg Νατρίου την ημέρα, που πρακτικά σημαίνει 1 ¼ κ. γλυκού αλατιού συνολικά. Ωστόσο, ο τρόπος διατροφής που ακολουθούμε οι περισσότερο σήμερα υπερκαλύπτει και ξεπερνά σημαντικά αυτό το ποσό καθημερινά. Υπάρχουν όμως τρόποι με τους οποίους μπορούμε να περιορίσουμε την καθημερινή κατανάλωση αλατιού κάποιοι από αυτούς ακολουθούν παρακάτω:

Μείωση του προστιθέμενου αλατιού στο φαγητό (στο μαγείρεμα και ειδικά στο τραπέζι) και εναλλακτικά χρήση λεμονιού, ξυδιού, μπαχαρικών, ρίγανης, σκόρδου κτλ στο μαγείρεμα για να δοθεί γεύση.

Αποφυγή των ιδιαίτερα αλατισμένων τροφών (π.χ. παστά, τουρσί, σνακ)

Μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων καθώς περιέχουν αρκετό νάτριο ως συντηρητικό (κονσερβοποιημένα, κατεψυγμένα)

Αποφυγή τροφών με πολλά συντηρητικά.

Ανάγνωση των ετικετών στα τρόφιμα για να εντοπίσετε πόσο νάτριο περιέχουν πριν τα καταναλώσετε, καθώς πολλά τρόφιμα κρύβουν μεγάλες ποσότητες νατρίου (Νa). Έτσι, θα επιλέξτε καλύτερα αυτό που θέλετε πραγματικά να βάλετε στο σώμα σας.

Αποφυγή συχνής κατανάλωσης έτοιμου φαγητού όπως fast food, πίτσα, σουβλάκια κτλ

Έτσι λοιπόν, ξεκινώντας από σήμερα κιόλας προσπαθήστε σταδιακά να περιορίστε το περιττό αλάτι από την διατροφή σας. Θα ωφεληθεί τόσο η υγεία όσο και το βάρος σας!
life2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ