2012-07-26 19:38:06
Φωτογραφία για Μέτρα υπέρ των δανειοληπτών εξετάζει η κυβέρνηση
Να ανακουφίσει δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και ιδιώτες σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, ενόψει της συζήτησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών Τα άμεσα μέτωπα που αναμένεται να αντιμετωπισθούν είναι δύο: Πρώτον, η αξιολόγηση των στοιχείων του Τειρεσία και συγκεκριμένα ο ενδελεχής έλεγχος όσων δανειοληπτών μπήκαν στην «μαύρη λίστα» τα τελευταία δύο χρόνια της βαθιάς ύφεσης. Στόχος είτε η μερική είτε η ολική διαγραφή των -έως το 2010- υγιών πελατών.

Το δεύτερο μέτρο, που απαιτεί, όμως, συζήτηση και συνεννόηση μεταξύ της κυβέρνησης και των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, προβλέπει την εφαρμογή της εξαγγελίας βάσει της οποίας η μηνιαία δόση δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος, κατά τα πρότυπα της ρύθμισης που έγινε για τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων στο ΤΠΔ.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι ήδη τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προχωρήσει σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων.


Για το θέμα του Τειρεσία οι αλλαγές ορισμένων κανόνων τέθηκαν χθες και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη συνάντησή του με τα στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Την ίδια στιγμή, πρόταση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κατέθεσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Τα δύο αυτά ζητήματα αναμένεται να απασχολήσουν τις επόμενες εβδομάδες τις επαφές της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης καθώς θα ξεκινήσει ο διάλογος για τον ακριβή καθορισμό των όρων της ανακεφαλαιοποίησης.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα ζητηθεί από τις τράπεζες να στηρίξουν την ρευστότητα ανοίγοντας σιγά-σιγά και σε συνάρτηση με την επιστροφή των καταθέσεων την στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις.

Το καυτό ζήτημα του Τειρεσία αποτελεί θέμα επιβίωσης για χιλιάδες φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες.

Μπορεί μέχρι τον Μάιο του 2010 όταν η Ελλάδα υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο, όσοι βρισκόταν στον Τειρεσία, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους, να αποτελούσαν τους κατ` επάγγελμα κακοπληρωτές, δεν ισχύει όμως το ίδιο για την νέα δεξαμενή των κόκκινων δανείων, πλην ελαχίστων περιπτώσεων.

Στον σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του Τειρεσία, ότι όσοι είναι στην λίστα δεν είναι «τελειωμένοι» οικονομικά καθώς στην εν λόγω λίστα υπάρχουν τα ονόματα όσων δανειοληπτών έχουν να πληρώσουν 3 μήνες μέχρι εκείνους που δεν έχουν πληρώσει ποτέ.

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα συνεργασθεί με το τραπεζικό σύστημα της χώρας προκειμένου, στο πλαίσιο της ανακούφισης των πληγέντων από την κρίση, η μηνιαία δόση των τραπεζικών χρεών να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματος. Ουσιαστικά, θα καλέσει τις διοικήσεις των τραπεζών, αφού πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση, να εντείνουν τις ρυθμίσεις των δανείων, με περισσότερο προσεκτικό τρόπο και όχι οριζόντια για όλους. "Σε γενικές γραμμές στόχος είναι η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά το 30% του διαθέσιμου εισοδήματος".

Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ποσοστό δεδομένης της βαθύτερης ύφεσης που πλήττει την οικονομία να μειωθεί, κατόπιν σχετικής διαπραγμάτευσης, στο 25% για ειδικές κατηγορίες, που μέχρι το 2010 είχαν ικανοποιητικά εισοδήματα και σήμερα έχουν χάσει σχεδόν τα πάντα», αναφέρουν αρμόδιες τραπεζικές πηγές.

Προσθέτουν όμως ότι «η συγκεκριμένη πρόταση χρίζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι μπορεί να είχαν και να έχουν φανερό εισόδημα που δεν δικαιολογεί ιδιαίτερα υψηλά ποσά δανείων, ωστόσο τα πήραν γιατί σε... σιωπηρή συνεννόηση με την τράπεζα απλά έδειχναν και τα μαύρα εισοδήματα.

Έτσι σήμερα μπορεί να έχουν υποστεί δραστική μείωση του φανερού εισοδήματος, αλλά το «μαύρο» να παραμένει ενεργό και στα ίδια επίπεδα»...
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ