2012-07-27 10:23:32
Φωτογραφία για Στρατηγική κίνηση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας
Του Σάκη Μαλαβάκη

Η τελευταία πόλη που ίδρυσαν οι Κινέζοι βρίσκεται σ' ένα μικροσκοπικό νησί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Σ' αυτήν την καινούργια πόλη υπάρχει ταχυδρομείο, νοσοκομείο, ένα σουπερμάρκετ και μία τράπεζα. Το πόσιμο νερό στους ελάχιστους κατοίκους της φτάνει με φορτηγό πλοίο ύστερα από ταξίδι 13 ωρών από τη νοτιότερη επαρχία της χώρας. Για τη Σάνσα ο λόγος ή αλλιώς το σημείο πρόσβασης της Κίνας στην πιο αμφιλεγόμενη θαλάσσια περιοχή στον κόσμο, τμήματα της οποίας πέρα από την Κίνα διεκδικούν επίσης οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και οι υπόλοιπες γειτονικές χώρες. Πριν από μερικές ημέρες ο νέος δήμαρχος της νεοϊδρυθείσας πόλης ανακήρυξε τη Σάνσα, με πληθυσμό μόλις 1.000 κατοίκους, νεότερη κοινότητα της Κίνας.

Ο λόγος που το Πεκίνο προέβη σ' αυτήν την κίνηση είναι όχι τόσο για να επιβλέπει αυτό το προκεχωρημένο φυλάκιο της αχανούς επικράτειάς του, αλλά για να επιτηρεί τα χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα υδάτων της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Απώτερος σκοπός της κινεζικής διοίκησης είναι να ισχυροποιήσει τη θέση της αναφορικά με τη διεκδίκηση δύο συστάδων νησιών. Η διοίκηση της Σάνσα εδρεύει στο νησί Γιονγκξίνγκ, 350 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την τροπική νήσο Χαϊνάν.


Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κίνας ενέκρινε τον διορισμό της νέας διοίκησης της Σάνσα με σκοπό να «εδραιώσει τον έλεγχό» του επί των νησιών Παρασέλ και Σπράτλι. Τα νησιά Παρασέλ, στα οποία ανήκει το Γιονγκξίνγκ, διεκδικούνται και από την Κίνα και από το Βιετνάμ. Τα νησιά Παρασέλ, πέρα από την Κίνα και το Βιετνάμ, διεκδικούνται επίσης από τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι και την Ταϊβάν.

Πρακτικά, το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μαζί με τα νησιωτικά συμπλέγματά της, ενώ οι διαμάχες με τους υπόλοιπους διεκδικητές συχνά καταλήγουν σε ανοιχτές αντιπαραθέσεις. Τα συγκεκριμένα νησιά βρίσκονται σε έναν από τους πιο σημαντικούς θαλάσσιους διαύλους παγκοσμίως, ενώ ο βυθός τους πέρα από εξαιρετικά αποθέματα ψαριών ενδέχεται να είναι πλούσιος σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Παράλληλα με τον διορισμό του νέου δημάρχου, η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε και την επίσημη εγκατάσταση στρατιωτικής φρουράς στη Σάνσα. Αμφότερες οι κυβερνήσεις του Βιετνάμ και των Φιλιππίνων προέβησαν σε διαβήματα διαμαρτυρίας. Αντιπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Φιλιππίνων δήλωσε πως η κυβέρνηση της Μανίλα δεν αναγνωρίζει ούτε την πόλη ούτε τη δικαιοδοσία της διοίκησής της, ενώ βιετναμέζοι αξιωματούχοι εκλαμβάνουν τις πράξεις της Κίνας ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Πρόσφατη αναφορά της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων (International Crisis Group), μιας δεξαμενής σκέψης με ιδιαίτερη επιρροή διεθνώς, αναφέρει πως ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι ισχυρός καθώς πέρα από τους πολλούς διεκδικητές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, ρόλο σ' αυτήν τη δύσκολη παρτίδα διεκδικήσεων παίρνει και η Ουάσιγκτον, τασσόμενη με το μέρος των αντιπάλων της Κίνας. Το συμπέρασμα της αναφοράς είναι ξεκάθαρο: πρέπει να αναζητηθεί ένας μηχανισμός συνεκμετάλλευσης. Στην αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες ενδέχεται να είναι μη αντιστρέψιμες.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ