2012-07-29 11:53:36
Φωτογραφία για Ο «Φ» αποκαλύπτει τουρκικό έγγραφο που ζητά από ΕΕ νέα προσέγγιση στο Κυπριακό  Τουρκία: Λύση «δύο λαών για συνιδιοκτησία» της Κύπρου
Λύση οποιασδήποτε μορφής, «νοουμένου ότι βασίζεται στην εγγενή συστατική εξουσία των ‘δύο λαών’, την πολιτική τους ισότητα και τη συνιδιοκτησία του νησιού», αξιώνει η Τουρκία, καλώντας την Ε.Ε. «να υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση στο κυπριακό πρόβλημα»

Βρυξέλλες: «Νέο όραμα» για «συνιδιοκτησία» της Κύπρου από «δύο λαούς», παρουσίασε η Τουρκία στο πλαίσιο εγγράφου που απέστειλε προς την ΕΕ, αφήνοντας ανοικτή τη μορφή της λύσης και φωτογραφίζοντας ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο, στη βάση «της εγγενούς συστατικής εξουσίας των “δύο λαών”», κάτι που εκ των πραγμάτων προϋποθέτει κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το τουρκικό έγγραφο, το οποίο εξασφάλισε ο «Φ», υποδεικνύει ότι «η ΕΕ χρειάζεται να υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση στο Κυπριακό πρόβλημα», και ότι «στόχος είναι μια πολιτική διευθέτηση, προϊόν διαπραγμάτευσης και κοινής συμφωνίας, οποιανδήποτε μορφή και εάν προσλάβει» στη βάση της πολιτικής ισότητας και της «συνιδιοκτησίας» του νησιού
. Το τουρκικό έγγραφο, το οποίο κοινοποιήθηκε προς τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, χρεώνει την ευθύνη για το αδιέξοδο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ προτάσσει την ανάγκη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θέτοντας θέμα συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και συνεργασίας των κέντρων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους, στο πλαίσιο μιας «επιχειρησιακής λύσης». Επιπλέον, το τουρκικό έγγραφο καθιστά σαφές ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει την πολιτική των βέτο, μπλοκάροντας τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς, ενώ αναλύει τους λόγους, για τους οποίους η Τουρκία δεν θα συνεργασθεί με την «Ε/κ Προεδρία της ΕΕ».

Ειδικότερα, το τουρκικό έγγραφο, επισημαίνει:

- «Η κυριαρχία μεταβιβάστηκε στην Κύπρο το 1960 μέσω μιας κοινής άσκησης της αυτοδιάθεσης (selfdetermination) από τις δύο κοινότητες».

- «Για να φτάσουμε τελικά σε μια λύση, ένα νέο όραμα απαιτείται στην Κύπρο. Και γι’ αυτό, η ΕΕ χρειάζεται να υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση στο Κυπριακό πρόβλημα. Ο στόχος είναι μια πολιτική διευθέτηση, προϊόν διαπραγμάτευσης και κοινής συμφωνίας, οποιανδήποτε μορφή και εάν προσλάβει, νοουμένου ότι βασίζεται στην εγγενή συστατική εξουσία των “δύο λαών”, την πολιτική τους ισότητα και τη συνιδιοκτησία του νησιού. Δυστυχώς, η ΕΕ δεν έδειξε μέχρι στιγμής ότι έχει την ικανότητα να ξεπεράσει τα προβλήματα που απορρέουν από τη μονομερή και άδικη ένταξη των Ελληνοκυπρίων. Η ΕΕ έχασε την ικανότητα να παραμείνει αμερόληπτη. Το επιχείρημα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, δεν αφορά στην περίπτωση της Κύπρου. Εάν η ΕΕ, πιστεύει ότι η επίλυση του Κυπριακού θα είναι προς όφελός της, θα πρέπει να υιοθετήσει μια φρέσκια προσέγγιση ούτως ώστε να επιδράσει προς αυτή την κατεύθυνση».

- «Η Τουρκία έχει δηλώσει με τον πλέον ανοικτό και ξεκάθαρο τρόπο την πλήρη υποστήριξή της σε μια συνολική λύση στο νησί».

- «Η τελευταία διαδικασία του ΟΗΕ κατέδειξε ξανά ότι οι αφοσιωμένες προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων δεν επαρκούν όταν γίνονται μονομερώς. Η τουρκική πλευρά εκπλήρωσε τις απαιτήσεις του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση της τελικής φάσης, η οποία είναι μια υψηλού επιπέδου συνάντηση με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων προκειμένου να επιτευχθεί μια διευθέτηση (σ.σ. του Κυπριακού) μέσω ενός μεγάλου παζαριού». Αφού υπενθυμίζει την επιστολή Έρογλου προς τον Γ.Γ ΟΗΕ στις 23 Μαρτίου, για ένα «νέο συνεταιριστικό κράτος» πριν την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ την 1η Ιουλίου από την Κύπρο, το τουρκικό έγγραφο επιχειρεί να φορτώσει τις ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο στη Λευκωσία. Διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι «είναι ξεκάθαρο ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ο ΓΓ αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αυτή την τελική φάση, ήταν η έλλειψη βούλησης των Ε/κ».

- «Προκειμένου να ξεπεράσουμε τη βαθιά κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών, η οποία βρίσκεται στην πηγή του αδιεξόδου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν προτείνει την εξέταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αυτά μπορούν να είναι σε πεδία που δεν έχουν εξετασθεί στο παρελθόν και τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προοπτική κρίσεων στην περιοχή: ειδικά στην περίπτωση των εντάσεων των υδρογονανθράκων που προκλήθηκαν εκ των μονομερών ενεργειών των Ελληνοκυπρίων. Η συνεργασία σε αυτό το πεδίο, ως επίσης και στην ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας, θα ήταν προς όφελος όχι μόνον των δύο πλευρών αλλά και της ΕΕ καθώς επίσης και του συνόλου της διεθνούς κοινότητας».

- «Οι εκφράσεις όπως “εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία” πάσχουν από ένα θεμελιώδες ελάττωμα. Η “ελληνοκυπριακή διοίκηση” δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο του νησιού. Δεν μπορούν να ισχυριστούν εξουσία, δικαιοδοσία, ή κυριαρχία επί των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι έχουν ίσο καθεστώς». Το τουρκικό έγγραφο προσθέτει ότι «μέχρι να βρεθεί μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, η ένταξη των Ελληνοκυπρίων σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό δεν μπορεί να τύχει θετικής αντιμετώπισης από την Τουρκία», καθιστώντας σαφές ότι η πολιτική των βέτο θα συνεχισθεί. «Η μεγαλύτερη συμβολή την οποία οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούσαν να κάνουν σε έναν διεθνή οργανισμό, θα ήταν να δηλητηριάσουν την ατμόσφαιρά του με την εισαγωγή ενός ανεπίλυτου Κυπριακού προβλήματος, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ε.Ε.», καταλήγει το τουρκικό έγγραφο.

Τουρκικές αιχμές για όλους τους προεδρικούς υποψηφίους

Το τουρκικό έγγραφο, το οποίο αποκαλύπτει ο «Φ», δεν διστάζει να επικρίνει όλους τους υποψηφίους που έχουν μέχρι στιγμής εκδηλώσει πρόθεση να διεκδικήσουν το προεδρικό αξίωμα στην Κύπρο. Επιχειρώντας προφανώς να καταδείξει συνολική ευθύνη της Ε/κ πολιτικής ηγεσίας για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό, διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι «στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας Ελληνοκύπριος υποψήφιος για τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013, ο οποίος αποδέχεται επί του παρόντος τις συγκλίσεις», προκειμένου ο Γ.Γ να ενεργοποιήσει την τελική φάση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, με τη σύγκληση διάσκεψης υψηλού επιπέδου, για ένα «μεγάλο παζάρι». Στη συνέχεια, η Άγκυρα επικεντρώνει τα πυρά της στο πρόσωπο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Χριστόφιας, ανακοινώνοντας ότι δεν θα επιδιώξει επανεκλογή, έδωσε ως αιτιολογία, ότι “το Κυπριακό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί και δεν φαίνεται να είναι δυνατόν να επιτευχθεί αποφασιστική πρόοδος στους προσεχείς μήνες”. Ως εκ τούτου, έχει παραδεχθεί ο ίδιος ότι η διαδικασία του ΟΗΕ είναι απίθανο να αποδώσει αποτελέσματα», καταλήγει το τουρκικό έγγραφο.

Και Προεδρία «δύο λαών»!!!

Το τουρκικό έγγραφο, διατυπώνει την άποψη ότι η Προεδρία της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, έπρεπε να εκπροσωπείται από τους «δύο λαούς» της νήσου, καθιστώντας σαφές ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να έχει καμιά σχέση με την Κυπριακή Προεδρία. Κατ’ αρχάς, υπενθυμίζει ότι «η Τουρκία δεν έχει καμιά σχέση γειτονίας με την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Ο συνομιλητής και γείτονας των Ελληνοκυπρίων είναι οι Τουρκοκύπριοι», επισημαίνει. Το τουρκικό έγγραφο προσθέτει ότι «σε σχέση με την Προεδρία της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όλες οι ελπίδες και οι προσπάθειές μας κατευθύνθηκαν στην προσπάθεια να καταστήσουμε αυτή την Προεδρία νόμιμη, εκπροσωπούμενη από τους ‘δύο λαούς’ τους νησιού.

Αλλά, αφού αυτός ο στόχος δεν μπόρεσε να εκπληρωθεί λόγω της αδιαλλαξίας των Ελληνοκυπρίων, επιθυμούμε να τονίσουμε ότι αφετηρία του προβλήματος δεν είναι η Τουρκία. Εκκρεμούσης μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, η θέση της Τουρκίας παραμένει αναλλοίωτη επί της μονομερούς ένταξης της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ε.Ε. Θα ήταν εκτός συζήτησης για την Τουρκία να αποδεχθεί την ελληνοκυπριακή Προεδρία της Ε.Ε. ως έναν εταίρο. Αυτή δεν είναι απειλή, όπως ισχυρίζονται τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου 2011, αλλά ένα άμεσο αποτέλεσμα του λανθασμένου πολιτικού υπολογισμού της ΕΕ και τους λάθους της ένταξης των Ελληνοκυπρίων το 2004», σημειώνει το έγγραφο που απέστειλε η τουρκική κυβέρνηση προς την ΕΕ.

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει τη στάση της, η Άγκυρα επισημαίνει ότι «ο λόγος για τον οποίο δεν θα έχουμε επαφές με την Προεδρία της ΕΕ είναι γιατί θα εκπροσωπείται παράνομα από τους Ελληνοκυπρίους. Οι Ελληνοκύπριοι δεν ήταν ποτέ οι συνομιλητές μας. Η Προεδρία της ΕΕ δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό.

Οι συνομιλητές των Ελληνοκυπρίων είναι πάντοτε οι Τουρκοκύπριοι. Δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στους Ελληνοκυπρίους να επιβάλουν τους ισχυρισμούς τους σε σχέση με την ‘Κυπριακή Δημοκρατία’ στους Τουρκοκυπρίους και στην Τουρκία», καταλήγει το τουρκικό έγγραφο.

Του Παύλου Ξανθούλη
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ