2012-07-30 13:02:05
της Λυδίας Παπαευαγγέλου
Ιούλιος και Αύγουστος, οι μήνες με την μεγαλύτερη κοσμοσυρροή στις παραλίες και τις πισίνες. Παιδιά, γονείς αλλά και μεγάλοι άνθρωποι παίζουν, κολυμπούν και περνούν στιγμές ξεγνοιασιάς.
Σε αυτές τις ώρες χαλάρωσης και ανεμελιάς, οι ειδικά εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες γίνονται άγρυπνοι φρουροί για να μας προστατεύουν από τους κινδύνους που ελλοχεύουν γύρω, αλλά κυρίως μέσα στο… νερό. Τι πρέπει να προσέχουμε; Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα μικρά παιδιά; Τι πρέπει να προσέχουν οι μεγαλύτερες ηλικίες;
Σε αυτές αλλά και πολλές άλλες απορίες που όλοι έχουμε εν όψει καλοκαιριού θα μας λύσει η κυρία Βάνια Βήχου, ιδρύτρια και διευθύντρια της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής (ΠΑΣΧΝΑ), της πρώτης σχολής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα, που έχει συμπληρώσει ήδη 17 χρόνια λειτουργίας.
Κυρία Βήχου, πείτε μας κατ’ αρχήν ποια χρονική περίοδο και σε ποιες παραλίες υπάρχουν ναυαγοσώστες;
Οι ναυαγοσώστες, τους οποίους εκπαιδεύουμε εμείς, είτε στέλνονται από εμάς στις παραλίες, είτε είναι υπάλληλοι της σχολής και βρίσκονται στις παραλίες καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι ναυαγοσώστες βρίσκονται σε όλες σχεδόν τις παραλίες της Αθήνας (9 στις 10 παραλίες), αλλά και σε πολλές της επαρχίας.
Υπάρχει κάποιο κριτήριο βάσει του οποίου μια παραλία καλύπτεται από ναυαγοσώστη;
Όταν μιλάμε για παραλίες που στέλνεται υποχρεωτικά ναυαγοσώστης, εννοούμε αυτές που έχουν χαρακτηριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως «πολυσύχναστες λουτρικές εγκαταστάσεις». Υπάρχει μια τριμελής επιτροπή, η οποία αποφασίζει και χαρακτηρίζει τις παραλίες, κάθε χρόνο, συνήθως κατά τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Είναι υποχρεωτικό να έχουν επίσης ναυαγοσώστη οι παραλίες στις οποίες ο κόσμος πληρώνει εισιτήριο για να εισέλθει, καθώς και αυτές που έχουν γαλάζια σημαία. Στις περιπτώσεις αυτές, ούτε ο δήμος ούτε και ο ιδιώτης που εκμεταλλεύεται την παραλία δύναται να ισχυριστεί ότι π.χ. για οικονομικούς λόγους δεν θα προσλάβει ναυαγοσώστη, διότι αν συμβεί κάποιο περιστατικό, βαρύνεται με ποινική και αστική ευθύνη. Άλλωστε, κρίνεται η ασφάλεια των λουομένων.
Ισχύει το ίδιο και για τις πισίνες;
Το καθεστώς που ισχύει δυστυχώς για τις πισίνες, σε σχέση με τους ναυαγοσώστες είναι ελαφρώς ομιχλώδες. Επομένως, κάθε πισίνα έχει τη δυνατότητα είτε να έχει, είτε να μην έχει ναυαγοσώστη. Αν, λοιπόν, αναλογιστεί κανείς και την οικονομική κρίση που πλήττει τις επιχειρήσεις, ιδίως φέτος, δεν είναι απορίας άξιο γιατί ο κόσμος δεν βλέπει συχνά ναυαγοσωστική κάλυψη στις πισίνες.
Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από μόνοι μας στις παραλίες και τι πρέπει να προσέχουμε γενικά;
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να γνωρίζουμε και να υπακούμε στους κανονισμούς που ισχύουν στη θάλασσα. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν σημαίες που υποδεικνύουν το αν η θάλασσα είναι ήρεμη ή όχι… Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν βλέπουμε π.χ. την πορτοκαλί σημαία στην παραλία να έχουμε αυξημένη προσοχή και όταν βλέπουμε κόκκινη να αποφεύγουμε το κολύμπι. Δυστυχώς, οι Έλληνες έχουμε το κακό ελάττωμα να μην υπακούμε σε κανόνες, ιδίως όταν βρισκόμαστε σε διακοπές Και σε σχέση με το φαγητό, που αποτελεί ένα μείζον ζήτημα;
Σαφώς δεν θα πάμε για κολύμπι εντελώς νηστικοί, γιατί δεν θα έχουμε δύναμη να κολυμπήσουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έχουμε φάει ακριβώς πριν πάμε στη θάλασσα. Και φυσικά όλα εξαρτώνται από την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε, αλλά και από τον κάθε οργανισμό. Η πέψη γίνεται σε άλλους ταχύτερα και σε άλλους πιο αργά.
Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ, έτσι δεν είναι;
Μα, φυσικά! Απαγορεύεται ρητά η κατανάλωση αλκοόλ, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Το ότι υπάρχουν μπαρ και εστιατόρια σε απόσταση αναπνοής από την παραλία, δεν σημαίνει πως πρέπει να καταναλώνουμε αυτά που παρέχουν όταν κάνουμε μπάνιο ή ακριβώς πριν από αυτό. Βρίσκονται εκεί για να μας εξυπηρετήσουν, όταν τελειώσουμε το μπάνιο μας. Ιδίως όσον αφορά στο αλκοόλ, ενώ ο «νηφάλιος» πνιγόμενος αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και καλεί σε βοήθεια, αυτός που έχει καταναλώσει αλκοόλ δεν βρίσκεται σε εγρήγορση και μπορεί να πνιγεί, χωρίς να τον αντιληφθεί ούτε ο ναυαγοσώστης, ούτε η παρέα του.
Στις παραλίες που υπάρχουν θαλάσσια σπορ, τι θα πρέπει να προσέχουμε;
Όσον αφορά στα θαλάσσια σπορ, στις παραλίες υπάρχει ειδικός διάδρομος από τον οποίο μπαίνουν και βγαίνουν τα σκάφη. Είναι σαφές ότι εκεί, δεν θα πρέπει να κολυμπάμε. Επιπλέον, οι δραστηριότητες που αναφέρονται γίνονται μετά τις σημαδούρες. Ούτε αυτό το όριο θα πρέπει να το ξεπερνά ο κολυμβητής, για την ασφάλειά του. Βέβαια, σε σχέση με το σκάφος, ο λουόμενος έχει πάντα προτεραιότητα, και θα πρέπει να πειθαρχούν και αυτοί που χειρίζονται τα σκάφη.
Οι γονείς που έχουν μαζί τους στη θάλασσα μικρά παιδιά φαντάζομαι θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί. Τι τους συμβουλεύετε να προσέχουν περισσότερο;
Θα ήθελα με αφορμή αυτή την ερώτηση να επιστήσω την προσοχή των γονέων στο εξής: Οι γονείς θα πρέπει, όπως και τα παιδιά, να γνωρίζουν ότι οι πισίνες και οι παραλίες δεν είναι παιδική χαρά. Σαφώς, ο κόσμος πηγαίνει εκεί για να κάνει το μπάνιο του, να διασκεδάσει και να παίξει, αλλά οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν τα παιδιά τους και επίσης να σέβονται τους υπόλοιπους λουόμενους. Οι ναυαγοσώστες βρίσκονται εκεί για να συνδράμουν σε οποιοδήποτε περιστατικό, όμως δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητές τους «η φύλαξη των παιδιών». Και μπορεί αυτό να ακούγεται κάπως απότομο, όμως παρατηρείται συχνά το φαινόμενο γονείς να ζητούν από τους ναυαγοσώστες να «κρατήσουν» για λίγο τα παιδιά, ώστε να κάνουν οι ίδιοι το μπάνιο τους στη θάλασσα ή να «φύγουν για λίγο». Σε αυτήν την περίπτωση όμως, ο ναυαγοσώστης θα πρέπει να αφήσει όλη την υπόλοιπη παραλία για να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο παιδί. Οι γονείς πρέπει να έχουν επίσης στο νου τους ότι, απέναντι στον νόμο, θεωρούνται συνυπεύθυνοι, για οτιδήποτε συμβεί στο ανήλικο- αφού σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι ανήλικοι δεν επιτρέπεται να επισκέπτονται μόνοι τους πισίνες και παραλίες. Άρα γιατί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο;
Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, που πηγαίνουν στη θάλασσα γιατί τους «κάνει καλό», τι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους πριν κολυμπήσουν;
Καλό θα ήταν οι ηλικιωμένοι να μην «ξανοίγονται» πολύ στα βαθιά, ιδίως αν δεν είναι πολύ καλοί κολυμβητές ή αν καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν τις δυνάμεις να κολυμπήσουν για αρκετή ώρα. Επίσης, αν ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή η οποία έχει κάποιες παρενέργειες, καλό είναι να αποφεύγουν να επισκέπτονται τη θάλασσα τις ώρες που ο ήλιος «καίει». Σε αυτό βέβαια δεν βοηθά και το ισχύον πλαίσιο από την πολιτεία, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ωράριο των ναυαγοσωστών είναι 10.30 το πρωί με 17.30 το απόγευμα. Ίσως, θα ήταν καλό να υπάρξει μια επέκταση του ωραρίου για να μην μένουν αυτές οι ομάδες ανθρώπων «ακάλυπτες».
Πόσο δύσκολο είναι το επάγγελμα του ναυαγοσώστη; Έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση;
Το επάγγελμά μας, ευτυχώς δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση, κι αυτό γιατί η ασφάλεια παραμένει πρωτεύον ζήτημα, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Προσπαθούμε βέβαια και εμείς, όσο μπορούμε, από την πλευρά μας να καλύπτουμε εθελοντικά εκδηλώσεις και κολυμβητικούς αγώνες και να παρέχουμε συμβουλές σε σχολεία και πανεπιστήμια όποτε μας ζητείται. Ξέρουμε πως οι εποχές είναι δύσκολες, και ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι, θα θέλαμε να προτείνουμε στους ιδιοκτήτες των μικρών ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν πισίνα ή εκμεταλλεύονται κάποια παραλία, αν δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν επαγγελματία ναυαγοσώστη, να εκπαιδεύσουν κάποιο μέλος του προσωπικού ή της οικογένειάς τους, ώστε να μπορεί να παράσχει κάποια στοιχειώδη βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω, πως το επάγγελμα του ναυαγοσώστη είναι εποχιακό. Επομένως, οποιοσδήποτε είναι από 18 έως και 45 ετών έχει τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί και να εργαστεί ως ναυαγοσώστης τους καλοκαιρινούς μήνες. Πολλοί άλλωστε από τους ναυαγοσώστες μας, τον υπόλοιπο χρόνο, είναι γυμναστές σε σχολεία, εκπαιδευτικοί ή και φοιτητές.
15 Συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση
1. Μην απομακρύνεστε κολυμπώντας από την ακτή όταν μάλιστα δεν γνωρίζετε καλό κολύμπι. Σκεφθείτε την επιστροφή που είναι περισσότερο κουραστική. Στις οργανωμένες παραλίες μην κολυμπάτε εκτός της Ζώνης Παρακολούθησης η οποία οριοθετείται από κόκκινες σημαδούρες πέρα απ’ τις οποίες επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα ταχύπλοα σκάφη.
2. Μην κολυμπάτε μόνοι ή τη νύχτα όταν δεν έχετε οπτική επαφή με τον σύντροφο σας κολυμβητή.
3. Ποτέ μην κολυμπάτε με γεμάτο στομάχι. Μην μπαίνετε στο νερό αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες απ’ τη στιγμή που καταναλώσατε το τελευταίο γεύμα σας.
Απ’ την άλλη όμως αποφεύγετε να μπαίνετε στο νερό αν είστε τελείως νηστικοί γιατί απ’ το σώμα σας θα λείπουν σημαντικές πηγές ενέργειας που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε στις φυσικές επιβαρύνσεις που υπάρχουν κατά την παραμονή σας στη θάλασσα.
4. Πριν κολυμπήσετε μην πίνετε οινοπνευματώδη ποτά.
5. Αποφεύγετε τις βουτιές σε περιοχές που δε ξέρετε το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού.
6. Λαμβάνετε πολύ σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις των προειδοποιητικών πινακίδων.
7. Πάντοτε βγαίνετε στην ξηρά όταν υψωθεί Κόκκινη Σημαία κινδύνου από τους Ναυαγοσώστες είτε τα κύματα / ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, είτε υπάρχει ρύπανση της θάλασσας, είτε κινδυνεύετε από κάτι άλλο.
8. Αποφεύγετε το κολύμπι ή την είσοδό σας σε σηματοδοτημένες με κόκκινους μικρούς σημαντήρες διαδρόμους που τοποθετούνται για τη διακίνηση των σκαφών.
9. Μην αφήνετε μικρά παιδιά στη θάλασσα χωρίς να τα προσέχετε.
10. Μην μένετε πολλή ώρα στον ήλιο ιδιαίτερα στα πρώτα μπάνια γιατί υπάρχει κίνδυνος για εγκαύματα και ηλίαση.
11. Αν κουραστείτε κολυμπώντας ή πάθετε κράμπα, μη σας πιάσει πανικός. Μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και ή συνεχίστε ήρεμα όταν ξεκουραστείτε ή φωνάξτε σε βοήθεια έτσι ώστε να προσελκύσετε την προσοχή των Ναυαγοσωστών.
12. Αν αισθανθείτε ρίγος ή ζαλάδα, βγείτε αμέσως από τη θάλασσα.
13. Ποτέ μη χάνετε δυνάμεις παλεύοντας ενάντια στο ρεύμα. Μην πανικοβάλλεστε όταν το ρεύμα σας παρασύρει, πάντοτε εξοικονομείτε ενέργεια.
Απλώς στρέψτε το στόμα και τη μύτη στην αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτή που φυσά ο άνεμος και προσπαθήστε απλά να κρατηθείτε στην επιφάνεια. Εάν το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή κολυμπάτε μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία. Σύντομα θα έρθει βοήθεια.
14. Αν αντιληφθείτε κολυμβητή να ζητάει βοήθεια:
α) αν δεν γνωρίζετε κολύμπι καλέστε κι εσείς σε βοήθεια
β) αν γνωρίζετε κολύμπι αλλά δεν έχετε γνώσεις Ναυαγοσωστικής:
Πετάξτε στον πνιγόμενο ένα σωσίβιο, ένα σχοινί, κουπί αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο να πέσετε στο νερό
Αν βουτήξετε, κολυμπήστε με το κεφάλι έξω απ’ το νερό για να είστε συνεχώς σε οπτική επαφή με τον πνιγόμενο.
Προσεγγίστε το πνιγόμενο από πίσω για ν’ αποφύγετε τη « θανάσιμη περίπτυξη» Ο πνιγόμενος θα σας δει σαν σανίδα σωτηρίας και αν τον πλησιάσετε από μπροστά διατρέχετε θανάσιμο κίνδυνο.
Ρυμουλκήστε τον πνιγόμενο προς τα έξω απ’ τα μαλλιά, το σαγόνι ή τις μασχάλες.
Μόλις τον βγάλετε στην ξηρά καλέστε ασθενοφόρο και αν γνωρίζετε Πρώτες Βοήθειες ξεκινήστε αμέσως τεχνητή αναπνοή και μαλάξεις.
15. Προστατέψτε τις ακτές μας. Δεν μας ανήκουν- τις έχουμε δανειστεί απ’ τις μελλοντικές γενιές.
ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ
lifepositive.gr
Ιούλιος και Αύγουστος, οι μήνες με την μεγαλύτερη κοσμοσυρροή στις παραλίες και τις πισίνες. Παιδιά, γονείς αλλά και μεγάλοι άνθρωποι παίζουν, κολυμπούν και περνούν στιγμές ξεγνοιασιάς.
Σε αυτές τις ώρες χαλάρωσης και ανεμελιάς, οι ειδικά εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες γίνονται άγρυπνοι φρουροί για να μας προστατεύουν από τους κινδύνους που ελλοχεύουν γύρω, αλλά κυρίως μέσα στο… νερό. Τι πρέπει να προσέχουμε; Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα μικρά παιδιά; Τι πρέπει να προσέχουν οι μεγαλύτερες ηλικίες;
Σε αυτές αλλά και πολλές άλλες απορίες που όλοι έχουμε εν όψει καλοκαιριού θα μας λύσει η κυρία Βάνια Βήχου, ιδρύτρια και διευθύντρια της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής (ΠΑΣΧΝΑ), της πρώτης σχολής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα, που έχει συμπληρώσει ήδη 17 χρόνια λειτουργίας.
Κυρία Βήχου, πείτε μας κατ’ αρχήν ποια χρονική περίοδο και σε ποιες παραλίες υπάρχουν ναυαγοσώστες;
Οι ναυαγοσώστες, τους οποίους εκπαιδεύουμε εμείς, είτε στέλνονται από εμάς στις παραλίες, είτε είναι υπάλληλοι της σχολής και βρίσκονται στις παραλίες καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι ναυαγοσώστες βρίσκονται σε όλες σχεδόν τις παραλίες της Αθήνας (9 στις 10 παραλίες), αλλά και σε πολλές της επαρχίας.
Υπάρχει κάποιο κριτήριο βάσει του οποίου μια παραλία καλύπτεται από ναυαγοσώστη;
Όταν μιλάμε για παραλίες που στέλνεται υποχρεωτικά ναυαγοσώστης, εννοούμε αυτές που έχουν χαρακτηριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως «πολυσύχναστες λουτρικές εγκαταστάσεις». Υπάρχει μια τριμελής επιτροπή, η οποία αποφασίζει και χαρακτηρίζει τις παραλίες, κάθε χρόνο, συνήθως κατά τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Είναι υποχρεωτικό να έχουν επίσης ναυαγοσώστη οι παραλίες στις οποίες ο κόσμος πληρώνει εισιτήριο για να εισέλθει, καθώς και αυτές που έχουν γαλάζια σημαία. Στις περιπτώσεις αυτές, ούτε ο δήμος ούτε και ο ιδιώτης που εκμεταλλεύεται την παραλία δύναται να ισχυριστεί ότι π.χ. για οικονομικούς λόγους δεν θα προσλάβει ναυαγοσώστη, διότι αν συμβεί κάποιο περιστατικό, βαρύνεται με ποινική και αστική ευθύνη. Άλλωστε, κρίνεται η ασφάλεια των λουομένων.
Ισχύει το ίδιο και για τις πισίνες;
Το καθεστώς που ισχύει δυστυχώς για τις πισίνες, σε σχέση με τους ναυαγοσώστες είναι ελαφρώς ομιχλώδες. Επομένως, κάθε πισίνα έχει τη δυνατότητα είτε να έχει, είτε να μην έχει ναυαγοσώστη. Αν, λοιπόν, αναλογιστεί κανείς και την οικονομική κρίση που πλήττει τις επιχειρήσεις, ιδίως φέτος, δεν είναι απορίας άξιο γιατί ο κόσμος δεν βλέπει συχνά ναυαγοσωστική κάλυψη στις πισίνες.
Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από μόνοι μας στις παραλίες και τι πρέπει να προσέχουμε γενικά;
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να γνωρίζουμε και να υπακούμε στους κανονισμούς που ισχύουν στη θάλασσα. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν σημαίες που υποδεικνύουν το αν η θάλασσα είναι ήρεμη ή όχι… Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν βλέπουμε π.χ. την πορτοκαλί σημαία στην παραλία να έχουμε αυξημένη προσοχή και όταν βλέπουμε κόκκινη να αποφεύγουμε το κολύμπι. Δυστυχώς, οι Έλληνες έχουμε το κακό ελάττωμα να μην υπακούμε σε κανόνες, ιδίως όταν βρισκόμαστε σε διακοπές Και σε σχέση με το φαγητό, που αποτελεί ένα μείζον ζήτημα;
Σαφώς δεν θα πάμε για κολύμπι εντελώς νηστικοί, γιατί δεν θα έχουμε δύναμη να κολυμπήσουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έχουμε φάει ακριβώς πριν πάμε στη θάλασσα. Και φυσικά όλα εξαρτώνται από την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε, αλλά και από τον κάθε οργανισμό. Η πέψη γίνεται σε άλλους ταχύτερα και σε άλλους πιο αργά.
Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ, έτσι δεν είναι;
Μα, φυσικά! Απαγορεύεται ρητά η κατανάλωση αλκοόλ, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Το ότι υπάρχουν μπαρ και εστιατόρια σε απόσταση αναπνοής από την παραλία, δεν σημαίνει πως πρέπει να καταναλώνουμε αυτά που παρέχουν όταν κάνουμε μπάνιο ή ακριβώς πριν από αυτό. Βρίσκονται εκεί για να μας εξυπηρετήσουν, όταν τελειώσουμε το μπάνιο μας. Ιδίως όσον αφορά στο αλκοόλ, ενώ ο «νηφάλιος» πνιγόμενος αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και καλεί σε βοήθεια, αυτός που έχει καταναλώσει αλκοόλ δεν βρίσκεται σε εγρήγορση και μπορεί να πνιγεί, χωρίς να τον αντιληφθεί ούτε ο ναυαγοσώστης, ούτε η παρέα του.
Στις παραλίες που υπάρχουν θαλάσσια σπορ, τι θα πρέπει να προσέχουμε;
Όσον αφορά στα θαλάσσια σπορ, στις παραλίες υπάρχει ειδικός διάδρομος από τον οποίο μπαίνουν και βγαίνουν τα σκάφη. Είναι σαφές ότι εκεί, δεν θα πρέπει να κολυμπάμε. Επιπλέον, οι δραστηριότητες που αναφέρονται γίνονται μετά τις σημαδούρες. Ούτε αυτό το όριο θα πρέπει να το ξεπερνά ο κολυμβητής, για την ασφάλειά του. Βέβαια, σε σχέση με το σκάφος, ο λουόμενος έχει πάντα προτεραιότητα, και θα πρέπει να πειθαρχούν και αυτοί που χειρίζονται τα σκάφη.
Οι γονείς που έχουν μαζί τους στη θάλασσα μικρά παιδιά φαντάζομαι θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί. Τι τους συμβουλεύετε να προσέχουν περισσότερο;
Θα ήθελα με αφορμή αυτή την ερώτηση να επιστήσω την προσοχή των γονέων στο εξής: Οι γονείς θα πρέπει, όπως και τα παιδιά, να γνωρίζουν ότι οι πισίνες και οι παραλίες δεν είναι παιδική χαρά. Σαφώς, ο κόσμος πηγαίνει εκεί για να κάνει το μπάνιο του, να διασκεδάσει και να παίξει, αλλά οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν τα παιδιά τους και επίσης να σέβονται τους υπόλοιπους λουόμενους. Οι ναυαγοσώστες βρίσκονται εκεί για να συνδράμουν σε οποιοδήποτε περιστατικό, όμως δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητές τους «η φύλαξη των παιδιών». Και μπορεί αυτό να ακούγεται κάπως απότομο, όμως παρατηρείται συχνά το φαινόμενο γονείς να ζητούν από τους ναυαγοσώστες να «κρατήσουν» για λίγο τα παιδιά, ώστε να κάνουν οι ίδιοι το μπάνιο τους στη θάλασσα ή να «φύγουν για λίγο». Σε αυτήν την περίπτωση όμως, ο ναυαγοσώστης θα πρέπει να αφήσει όλη την υπόλοιπη παραλία για να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο παιδί. Οι γονείς πρέπει να έχουν επίσης στο νου τους ότι, απέναντι στον νόμο, θεωρούνται συνυπεύθυνοι, για οτιδήποτε συμβεί στο ανήλικο- αφού σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι ανήλικοι δεν επιτρέπεται να επισκέπτονται μόνοι τους πισίνες και παραλίες. Άρα γιατί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο;
Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, που πηγαίνουν στη θάλασσα γιατί τους «κάνει καλό», τι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους πριν κολυμπήσουν;
Καλό θα ήταν οι ηλικιωμένοι να μην «ξανοίγονται» πολύ στα βαθιά, ιδίως αν δεν είναι πολύ καλοί κολυμβητές ή αν καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν τις δυνάμεις να κολυμπήσουν για αρκετή ώρα. Επίσης, αν ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή η οποία έχει κάποιες παρενέργειες, καλό είναι να αποφεύγουν να επισκέπτονται τη θάλασσα τις ώρες που ο ήλιος «καίει». Σε αυτό βέβαια δεν βοηθά και το ισχύον πλαίσιο από την πολιτεία, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ωράριο των ναυαγοσωστών είναι 10.30 το πρωί με 17.30 το απόγευμα. Ίσως, θα ήταν καλό να υπάρξει μια επέκταση του ωραρίου για να μην μένουν αυτές οι ομάδες ανθρώπων «ακάλυπτες».
Πόσο δύσκολο είναι το επάγγελμα του ναυαγοσώστη; Έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση;
Το επάγγελμά μας, ευτυχώς δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση, κι αυτό γιατί η ασφάλεια παραμένει πρωτεύον ζήτημα, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Προσπαθούμε βέβαια και εμείς, όσο μπορούμε, από την πλευρά μας να καλύπτουμε εθελοντικά εκδηλώσεις και κολυμβητικούς αγώνες και να παρέχουμε συμβουλές σε σχολεία και πανεπιστήμια όποτε μας ζητείται. Ξέρουμε πως οι εποχές είναι δύσκολες, και ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι, θα θέλαμε να προτείνουμε στους ιδιοκτήτες των μικρών ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν πισίνα ή εκμεταλλεύονται κάποια παραλία, αν δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν επαγγελματία ναυαγοσώστη, να εκπαιδεύσουν κάποιο μέλος του προσωπικού ή της οικογένειάς τους, ώστε να μπορεί να παράσχει κάποια στοιχειώδη βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω, πως το επάγγελμα του ναυαγοσώστη είναι εποχιακό. Επομένως, οποιοσδήποτε είναι από 18 έως και 45 ετών έχει τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί και να εργαστεί ως ναυαγοσώστης τους καλοκαιρινούς μήνες. Πολλοί άλλωστε από τους ναυαγοσώστες μας, τον υπόλοιπο χρόνο, είναι γυμναστές σε σχολεία, εκπαιδευτικοί ή και φοιτητές.
15 Συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση
1. Μην απομακρύνεστε κολυμπώντας από την ακτή όταν μάλιστα δεν γνωρίζετε καλό κολύμπι. Σκεφθείτε την επιστροφή που είναι περισσότερο κουραστική. Στις οργανωμένες παραλίες μην κολυμπάτε εκτός της Ζώνης Παρακολούθησης η οποία οριοθετείται από κόκκινες σημαδούρες πέρα απ’ τις οποίες επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα ταχύπλοα σκάφη.
2. Μην κολυμπάτε μόνοι ή τη νύχτα όταν δεν έχετε οπτική επαφή με τον σύντροφο σας κολυμβητή.
3. Ποτέ μην κολυμπάτε με γεμάτο στομάχι. Μην μπαίνετε στο νερό αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες απ’ τη στιγμή που καταναλώσατε το τελευταίο γεύμα σας.
Απ’ την άλλη όμως αποφεύγετε να μπαίνετε στο νερό αν είστε τελείως νηστικοί γιατί απ’ το σώμα σας θα λείπουν σημαντικές πηγές ενέργειας που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε στις φυσικές επιβαρύνσεις που υπάρχουν κατά την παραμονή σας στη θάλασσα.
4. Πριν κολυμπήσετε μην πίνετε οινοπνευματώδη ποτά.
5. Αποφεύγετε τις βουτιές σε περιοχές που δε ξέρετε το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού.
6. Λαμβάνετε πολύ σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις των προειδοποιητικών πινακίδων.
7. Πάντοτε βγαίνετε στην ξηρά όταν υψωθεί Κόκκινη Σημαία κινδύνου από τους Ναυαγοσώστες είτε τα κύματα / ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, είτε υπάρχει ρύπανση της θάλασσας, είτε κινδυνεύετε από κάτι άλλο.
8. Αποφεύγετε το κολύμπι ή την είσοδό σας σε σηματοδοτημένες με κόκκινους μικρούς σημαντήρες διαδρόμους που τοποθετούνται για τη διακίνηση των σκαφών.
9. Μην αφήνετε μικρά παιδιά στη θάλασσα χωρίς να τα προσέχετε.
10. Μην μένετε πολλή ώρα στον ήλιο ιδιαίτερα στα πρώτα μπάνια γιατί υπάρχει κίνδυνος για εγκαύματα και ηλίαση.
11. Αν κουραστείτε κολυμπώντας ή πάθετε κράμπα, μη σας πιάσει πανικός. Μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και ή συνεχίστε ήρεμα όταν ξεκουραστείτε ή φωνάξτε σε βοήθεια έτσι ώστε να προσελκύσετε την προσοχή των Ναυαγοσωστών.
12. Αν αισθανθείτε ρίγος ή ζαλάδα, βγείτε αμέσως από τη θάλασσα.
13. Ποτέ μη χάνετε δυνάμεις παλεύοντας ενάντια στο ρεύμα. Μην πανικοβάλλεστε όταν το ρεύμα σας παρασύρει, πάντοτε εξοικονομείτε ενέργεια.
Απλώς στρέψτε το στόμα και τη μύτη στην αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτή που φυσά ο άνεμος και προσπαθήστε απλά να κρατηθείτε στην επιφάνεια. Εάν το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή κολυμπάτε μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία. Σύντομα θα έρθει βοήθεια.
14. Αν αντιληφθείτε κολυμβητή να ζητάει βοήθεια:
α) αν δεν γνωρίζετε κολύμπι καλέστε κι εσείς σε βοήθεια
β) αν γνωρίζετε κολύμπι αλλά δεν έχετε γνώσεις Ναυαγοσωστικής:
Πετάξτε στον πνιγόμενο ένα σωσίβιο, ένα σχοινί, κουπί αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο να πέσετε στο νερό
Αν βουτήξετε, κολυμπήστε με το κεφάλι έξω απ’ το νερό για να είστε συνεχώς σε οπτική επαφή με τον πνιγόμενο.
Προσεγγίστε το πνιγόμενο από πίσω για ν’ αποφύγετε τη « θανάσιμη περίπτυξη» Ο πνιγόμενος θα σας δει σαν σανίδα σωτηρίας και αν τον πλησιάσετε από μπροστά διατρέχετε θανάσιμο κίνδυνο.
Ρυμουλκήστε τον πνιγόμενο προς τα έξω απ’ τα μαλλιά, το σαγόνι ή τις μασχάλες.
Μόλις τον βγάλετε στην ξηρά καλέστε ασθενοφόρο και αν γνωρίζετε Πρώτες Βοήθειες ξεκινήστε αμέσως τεχνητή αναπνοή και μαλάξεις.
15. Προστατέψτε τις ακτές μας. Δεν μας ανήκουν- τις έχουμε δανειστεί απ’ τις μελλοντικές γενιές.
ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ
lifepositive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Επικίνδυνο κοκτέιλ ναρκωτικών ουσιών σέρβιρε 33χρονος μέσω διαδικτύου!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ