2012-07-30 17:02:03
Φωτογραφία για «Η Ελλάδα δεν είναι ικανή να είναι μέλος του ευρώ»
«Παρόλο που η επίσημη έκθεση της Τρόικας δεν έχει ακόμη υποβληθεί, οι υπάρχουσες πληροφορίες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το ότι η Ελλάδα δεν είναι ικανή να είναι πλέον μέλος της Ευρωζώνης. Η χώρα δεν πλήττεται μόνο από τη βαθιά και επώδυνη, αλλά ταυτόχρονα αναπόφευκτη, κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Πλήττεται και από τη διαρκή ανικανότητα και απροθυμία της πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης να εφαρμόσουν τις απαραίτητες θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει στο κύριο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Επιπλέον, αντιπαραθέτοντας το παράδειγμα της Ελλάδας σ’ εκείνο της Ιρλανδίας, σημειώνει πως «μια συνεπής πολιτική στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει μία χώρα μπορεί να τη βοηθήσει να επανακτήσει το κύρος της απέναντι στους διεθνείς επενδυτές».

Στο δικό της κύριο σχόλιο η Süddeutsche Zeitung κάνει έναν απολογισμό των μέχρι στιγμής προσπαθειών για τη χαλιναγώγηση της ευρωκρίσης: «Στην Ελλάδα η μεταρρυθμιστική διαδικασία έχει παραμείνει στάσιμη, στην Ισπανία βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο ενώ στην Ιταλία διαφαίνεται ξανά ένας λαϊκισμός τύπου Μπερλουσκόνι
. Όσο για τη γαλλική κυβέρνηση, κατηγορεί τη βιομηχανία, αντί να της δώσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη. Στην Γερμανία από την άλλη πλευρά (…) το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει αν τα μέτρα σωτηρίας συνάδουν με το Σύνταγμα».

«Υπάρχει ακόμη χρόνος να διασωθεί το ευρώ, αν γίνει μια γιγαντιαία προσπάθεια», υποστηρίζει η Süddeutsche Zeitung, «προσπάθεια όλων των Ευρωπαίων, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη εναρμόνιση των θεσμών για τη διατήρηση του ενιαίου νομίσματος. Αν όμως αυτή η προσπάθεια δε στεφθεί από επιτυχία, η Ευρωζώνη δεν έχει λόγο να συνεχίσει να υπάρχει».

H Welt σημειώνει πως «ο Σόιμπλε, ο πιο πεπεισμένος ευρωπαϊστής στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης, παρότρυνε τους Έλληνες να επιδείξουν μεγαλύτερη φιλοδοξία στις περικοπές και τις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ συμβούλευσε και τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών να μην παραπονιέται και τόσο για τα υψηλά επιτόκια».

Ο κάπως πιο χαλαρός τόνος του Γερμανού υπουργού, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπονοεί και μία ανάλογη αλλαγή στάσης. Ακόμα και οι κατ' εξοχήν θεματοφύλακες του ευρώ έχουν κουραστεί από τους ολολυγμούς των υπερχρεωμένων χωρών. Τα πράγματα προχώρησαν τόσο, ώστε οι όποιες βολές από το Παρίσι, τη Μαδρίτη ή την Αθήνα μάλλον πλήξη παρά φόβο δημιουργούν στο Βερολίνο».

Στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την αποφασιστική διάσωση του ευρώ, το εβδομαδιαίο περιοδικό Spiegel σε εκτενές δημοσίευμά του σημειώνει: «Οι δηλώσεις του Μ. Ντράγκι, σύμφωνα με τις οποίες το ευρώ πρέπει να προστατευθεί με κάθε τίμημα, δίνουν έρεισμα για νέες διαφωνίες. Η γερμανική Bundesbank αποστασιοποιείται, με αποτέλεσμα η ασυμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών να γίνεται ολοένα και βαθύτερη». Και συνεχίζει: «Με το νέο πλάνο διάσωσης του ευρώ, τίθεται σε κίνδυνο η ήδη εύθραυστη ισορροπία μεταξύ ευρωπαϊκού βορρά και νότου στο συμβούλιο της EKT».

Κάνοντας μια διαφοροποίηση των περιπτώσεων των διάφορων κρατών που πλήττονται ποικιλοτρόπως από την κρίση, το Spiegel κάνει μια σύνοψη της ελληνικής περίπτωσης σε σχέση με τη στάση της ΕΚΤ. Μπορεί από το Μάιο του 2010 η ΕΚΤ να προσέφυγε σε αθρόες αγορές ομολόγων, ωστόσο μετά από μια σύντομη ανάπαυλα τα επιτόκια εκτοξεύθηκαν πάλι στα ύψη. Το περιοδικό εκτιμά ότι «η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας» για το μέλλον.

Και κλείνει υπογραμμίζοντας την «τραγικότητα του σχέδιο διάσωσης» του Μ. Ντράγκι. «Τα ίδια σχέδια που φιλοδοξούν να αποκαταστήσουν τη χαμένη ενότητα στους κόλπους της νομισματικής ένωσης, είναι αυτά που ενδέχεται να την διχάσουν ακόμη περισσότερο».
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ