2012-07-31 17:01:33
Φωτογραφία για Περίεργο δημοσίευμα της Figaro για την Ελλάδα...!!!
Άραγε να είναι τυχαίο ότι την ίδια στιγμή που  αυξάνουν τα δημοσιεύματα που δείχνουν την Ελλάδα στην πόρτα εξόδου από την ευρωζώνη αυξάνουν και να δημοσιεύματα που δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει πολύ πλούσιο  ορυκτό πλούτο;

Η Ελλάδα διαθέτειανεκμετάλλευτους ορυκτούς θησαυρούς θα γράψει η Figaro ξαφνικά μέσα στο καλοκαίρι.

Μήπως η μανία σας με το ευρώ  θα μας κοστίσει άραγε τον ορυκτό μας πλούτο;

Σύμφωνα με τη Figaro, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην παραγωγή χουντίτη (υλικό που χρησιμοποιείται κατά της φωτιάς), πρώτη… στην προμήθεια βωξίτη, περλίτη και στην εξαγωγή ακατέργαστου μαγνησίου στην Ευρώπη και δεύτερη στην Ευρώπη και πέμπτη σε όλο τον κόσμο στην παραγωγή λιγνίτη.

Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι ο τομέας των εξορύξεων στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας καθώς αντιπροσωπεύει το 3%-5% του ΑΕΠ.

Στον κλάδο απασχολούνται επισήμως 20.000 άτομα και ανεπισήμως 60.000 εργαζόμενοι.

Ο λιγνίτης προμηθεύει 21 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας- το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ελλάδα.

Το 2009 η συνολική παραγωγή του ορυκτού πλούτου ήταν περίπου 63 εκατομμύρια τόνοι, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι συνολικά οι πωλήσεις σε ορυκτά και μέταλλα ανέρχονται ετησίως στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η παραγωγή το 2009 σημείωσε σημαντική πτώση, που αποδίδεται στην ύφεση.

Η παραγωγή βωξίτη το 2008 ανήλθε στους 2,1 εκατομμύρια τόνους, το 2009 έπεσε στους 1,9.

Περιθώριο εκμετάλλευσης

Από την έκθεση του ΟΗΕ προκύπτει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικά αποθέματα σε ορυκτά, τα οποία η χώρα έχει πάψει να εκμεταλλεύεται ή δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με αυτά.

Χαρακτηριστικά, ο πηλός, ο ασβεστόλιθος, ο σχιστόλιθος, η καολίνη και ο γύψος.

Το δημοσίευμα της Figaro, επικαλούμενο αμερικανούς αναλυτές, σημειώνει ότι η μεταλλευτική βιομηχανία θα πρέπει να ανακτήσει τη δύναμή της κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2013, ενώ σύμφωνα με άλλη εκτίμηση η βιομηχανία έχει ήδη αρχίσει την άνοδό της λόγω της διεθνούς ζήτησης των ελληνικών μετάλλων και ορυκτών.

Η Figaro προσθέτει ότι η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας αντιμετωπίζει σειρά εμποδίων.

Η τοπική κοινωνία παραδοσιακά αντιδρά λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που μπορεί να αποφέρουν αυτές οι δραστηριότητες
πηγή
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ