2012-07-31 18:14:15
Φωτογραφία για Νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια: H χώρα είναι έρμαιο της κλίκας των αντιδημοκρατικών ομάδων των  πανεπιστημιακών
Αναβρασμός για τις αλλαγές στο νόμο - πλαίσιο

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σήμερα στην ΚΟ του Κινήματος, αντέκρουσε τα περί «ύβρεως για τη Δημοκρατία» και το δριμύ «κατηγορώ» της πρώην υπουργού Παιδείας, όσον αφορά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στην αλλαγή του νόμου, δίνοντας ως παράδειγμα τη δανειακή σύμβαση, η οποία έχει ψηφιστεί επίσης από το κοινοβούλιο, αλλά τώρα αναζητείται αλλαγή κάποιων όρων της.

Αντιδράσεις σε διάφορες πτέρυγες της Βουλής έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο που αναμένεται να επιφέρει -με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- αλλαγές στο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Κραδασμοί» παρατηρούνται στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Λοβέρδο να ασκεί ουσιαστικά «βέτο» στις προωθούμενες αλλαγές και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αφήνει αιχμές κατά της Αννας Διαμαντοπούλου και όσων προσεγγίζουν «τα θέματα από μία προσωπική και αποσπασματική οπτική γωνία».


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας σήμερα στην ΚΟ του Κινήματος, αντέκρουσε τα περί «ύβρεως για τη Δημοκρατία» και το δριμύ «κατηγορώ» της πρώην υπουργού Παιδείας, όσον αφορά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στην αλλαγή του νόμου, δίνοντας ως παράδειγμα τη δανειακή σύμβαση, η οποία έχει ψηφιστεί επίσης από το κοινοβούλιο, αλλά τώρα αναζητείται αλλαγή κάποιων όρων της.

«Ελπίζω να μην κατηγορηθούμε για ύβρη επειδή ζητούμε να συζητήσουμε ξανά τους όρους της δανειακής σύμβασης, γιατί η Βουλή δεν έχει ευνουχιστεί ως προς το δικαίωμα της αυτό από καμία προηγούμενη Βουλή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, έβαλε κατά όσων προσεγγίζουν «τα θέματα από μία προσωπική και αποσπασματική οπτική γωνία» και πρόσθεσε ότι η φιλοσοφία του νόμου 4009/2011 ούτε θίγεται ούτε θα θιγεί. Χαρακτήρισε μάλιστα τον ισχύοντα νόμο μεγάλη θεσμική κατάκτηση και επισήμανε δύο σημαντικά στοιχεία του: την αποβολή του κομματισμού από τα Πανεπιστήμια και την επιβολή της νομιμότητας και την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή της δήλωση, η πρώην υπουργός Παιδείας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η προβαλλόμενη ως συμφωνία των τριών αρχηγών στην αλλαγή ενός νόμου, επειδή αρνούνται να τον εφαρμόσουν βίαιες μειοψηφίες και δημόσιοι λειτουργοί που υπηρετούν δικές τους σκοπιμότητες, είναι ύβρις για τη Δημοκρατία» [Βλέπε άρθρο] .

Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος, επέκρινε εμμέσως την απόφαση να έλθει το νομοσχέδιο στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή ξένισε και τον ίδιο, τόνισε ωστόσο ότι δικαιολογείται, προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά το νέο ακαδημαϊκό έτος το φθινόπωρο.

Ανέφερε ακόμη ότι έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου να γίνει σε τέσσερις συνεδριάσεις και όχι σε μια που προβλέπει η διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος για να τοποθετηθούν οι βουλευτές.

Την ίδια στιγμή ο Ανδρέας Λοβέρδος εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, καλώντας μάλιστα τους βουλευτές, αν δεν αποσυρθεί, να το καταψηφίσουν.

Σε εισήγησή του που διανεμήθηκε πριν από την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ -από την οποία απουσίαζε- ο κ. Λοβέρδος χαρακτηρίζει «τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αντιμεταρρυθμιστική» και σημειώνει πως «στέλνει λανθασμένο και επιζήμιο μήνυμα για την Ελλάδα, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης».

Όπως επισημαίνει, «δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους η αντιεκπαιδευτική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης πρέπει να αποσυρθεί και αν αυτό δεν γίνει, να καταψηφιστεί από τη Βουλή: η διάρρηξη κάθε έννοιας δημοκρατικής νομιμοποίησης, μέσω του τρόπου άσκησης της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας και ο απολύτως λανθασμένος χαρακτήρας ρυθμίσεων του σχεδίου νόμου».

Κάνει επίσης λόγο για «τριμελές διευθυντήριο» που έχει αντικαταστήσει την κυβέρνηση, για να επισημάνει ότι το νομοσχέδιο δεν πέρασε καν από υπουργικό συμβούλιο. «Για τους πολιτικούς, μόνος δρόμος είναι ο παρασιτισμός! Ιδού το δίδαγμα της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας», συμπληρώνει ο πρώην υπουργός.

Α. Τσίπρας: Να καταργηθεί ο νόμος για τα Πανεπιστήμια.

Εν τω μεταξύ, την πλήρη κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου πρότεινε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι έχει καταστεί ανενεργός και έχει απορριφθεί από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σημείωσε ακόμη ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να επαναλειτουργήσουν. «Ο,τι και να ζούμε [...] δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι δεν θα ανοίξουν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για «πνευματική αυτοκτονία του τόπου».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε περίοδο διαλόγου για νέο νομοθετικό πλαίσιο, που να εκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι του 2013, με συμφωνημένο μεταβατικό στάδιο, κατά τη διάρκεια του οποίου «θα αποκατασταθεί η φοιτητική μέριμνα, οι δημοκρατικοί κανόνες και η λειτουργία των ΑΕΙ». Εξέφρασε δε την πλήρη αντίθεσή του στις τροπολογίες του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, λέγοντας ότι επιχειρούν να χρυσώσουν το χάπι.

Σχολιάζοντας την επίμαχη δήλωση της πρώην υπουργού Παιδείας, χαρακτήρισε την ψήφιση του νόμου 4009 «πραγματική ύβρη για τη δημοκρατία», προσθέτοντας ότι υπήρξε πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ των κομμάτων που ψήφισαν τον νόμο και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αφησε επίσης να εννοηθεί ότι η μη εκλογή της κ. Διαμαντοπούλου στη Βουλή οφείλεται και στον νόμο για την Παιδεία.

Χρυσή Αυγή: Χρειάζεται ριζική αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα

Τη θέση ότι «απαιτείται ριζική αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα, απαλλαγή του από κομματικές σκοπιμότητες και άμεση στροφή προς τις ελληνικές αξίες» διατύπωσε η Χρυσή Αυγή.

Τόνισε ακόμη ότι «η παιδεία μας έχει χάσει τον εθνικό της προσανατολισμό και έχει εμπορευματοποιηθεί, ενώ τα πανεπιστήμια της χώρας παραμένουν άσυλα εγκληματιών».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση «αγωνιά» να περάσει το νόμο-πλαίσιο

Από την πλευρά του το ΚΚΕ εγκάλεσε την κυβέρνηση για την κατάθεση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές εν μέσω καλοκαιριού με τη μορφή του κατεπείγοντος.

«Η κατάθεση από τη συγκυβέρνηση νομοσχεδίου που αφορά σε μικροαλλαγές στο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ δείχνει την αγωνία της να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις η εφαρμογή του νόμου-πλαισίου, που ολοκληρώνει την εικόνα του "Πανεπιστημίου Α.Ε."», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κ.Ε του κόμματος.

Παράλληλα, κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι επιχειρεί να προχωρήσει στη «λεγόμενη "χωροταξική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ", δηλαδή το κλείσιμο σχολών με κριτήριο τα συμφέροντα και τους στόχους των επιχειρήσεων» καθώς και ότι επιδιώκει παράλληλα να «δημιουργήσει συμμαχίες με μερίδα καθηγητών».

Υποστηρίζει επίσης, ότι η «επιβολή διδάκτρων είναι προ των πυλών», παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά παιδιά που σπουδάζουν με δυσκολίες καθώς οι γονείς τους είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι.

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ