2012-07-31 18:34:34
Φωτογραφία για Σχέδιο 10 σημείων για την οικονομία παρουσίασε ο Ευ. Βενιζέλος...!!!
«ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»Το στρατηγικό πλαίσιο δέκα σημείων για την οικονομία που ανέπτυξε κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει με υπευθυνότητα την κυβέρνηση στη βάση της προγραμματικής συμφωνίας, ενώ για μία ακόμη φορά υπογράμμισε την ανάγκη ενιαίου εσωτερικού μετώπου.

«Η εθνική στρατηγική δεν εξαντλείται σε επαφές στο επίπεδο της Τρόικας και είναι λάθος η συζήτηση με τους θεσμικούς μας εταίρους να εστιάζεται σημειακά σε ένα θέμα, όπως είναι για παράδειγμα ο περιβόητος κατάλογος των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ», δήλωσε ο κ.Βενιζέλος.

«Σε ένα θέμα, που αποκτά συμβολικές διαστάσεις και το οποίο μπορεί να στρέφεται διαπραγματευτικά εναντίον μας όταν η προσέγγισή μας δεν είναι ολιστική, όταν η προσέγγισή μας δεν αφορά συνολικά το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε», πρόσθεσε.


Τα δέκα σημεία του στρατηγικού πλαισίου

1. Ανάγκη αξιοποίησης της περιόδου μέχρι την υποβολή της έκθεσης της τρόικας, με υψηλού επιπέδου επαφές με κυβερνήσεις – εταίρους – θεσμικά όργανα Ε.Ε., ενίσχυση του εσωτερικού μετώπου, ενεργοποίηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

2. Ισχυρή πολιτική δέσμευσή ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012 με διαφοροποίηση μόνο σε σχέση με τα εδικά μισθολόγια που θα καλυφθούν από άλλους πόρους, για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών με άμεσες, αποφασιστικές κινήσεις, σε τομείς όπως η Δημόσια Διοίκηση, αξιολόγηση Υπηρεσιών και προσωπικού, η συγχώνευση φορέων Δημοσίου

3. Επιβεβαίωση του τελικού δημοσιονομικού στόχου. Γιατί προκύπτει ο αριθμός των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ; 11,5 δισ. ευρώ πρέπει να συγκεντρωθούν προκειμένου η Ελλάδα να φτάσει από το πρωτογενές έλλειμμα στο οποίο βρίσκεται, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, δηλαδή 9 δισ. ευρώ.

4. Ανάγκη παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες μπορούν ν' αντιμετωπισθούν γιατί το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει 8,2 δισεκατομμύρια για το 2015 και το α' τρίμηνο του 2016.

5. Επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2012-16, ώστε να είναι εφικτή η συμφωνία με τους εταίρους μας για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2012 και την κατάρτιση του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2013 που πρέπει να κατατεθεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

6. Εξειδίκευση μέτρων της επόμενης διετίας χωρίς να προκύπτει η ανάγκη οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, χωρίς να θίγονται χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

7. Η φυσιολογική αναμονή βελτίωσης του μακροοικονομικού κλίματος. Αν βελτιωθεί το κλίμα, μπορούν να ολοκληρωθούν τα μέτρα με πολύ μεγαλύτερη άνεση έως το τέλος του 2016 »»

8. Αμεσα απτά μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης, για την ανακοπή της ύφεσης, για την υποστήριξη της ανάπτυξης, για ιδιωτικοποιήσεις, για την ανάγκη οι εταίροι να ενθαρρύνουν επενδυτές τους να μετάσχουν στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων ως αναπτυξιακή διαδικασία.

9. Μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής με αναπροσανατολισμό υφισταμένων κοινοτικών πόρων. Ζητήσαμε πολύ συγκεκριμένους πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ή μεταφορά πόρων στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας, κατάρτισης νέων ανέργων, για τον διπλασιασμό του επιδόματος ανεργίας σε διάρκεια, για το επίδομα ανεργίας των αυταπασχολουμένων.

10. Αλλαγή σε στενή, καλόπιστη συνεργασία με τους εταίρους μας, του διεθνούς επικοινωνιακού πλαισίου. Η εκκρεμότητα για το αν η Ελλάδα είναι μέσα ή έξω από το ευρώ, η συνεχής συζήτηση με βάση τα αρνητικά στερεότυπα για την Ελλάδα, ακυρώνει και εξανεμίζει κάθε προσπάθεια. Δεν επιτρέπει ν' αναληφθεί καμία σοβαρή πρωτοβουλία, δεν επιτρέπει να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, δεν επιτρέπει να προωθηθούν οι επενδύσεις

Για τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής της χώρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει πρώτα να δείξει ότι συμμορφώνεται, να δώσει δείγματα γραφής και μετά όλα τα άλλα».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η εθνική στρατηγική δεν εξαντλείται στο πλαίσιο της τρόικας και συμπλήρωσε ότι έως τη στιγμή που οι ελεγκτές θα καταθέσουν την έκθεσή τους πρέπει να υπάρξουν υψηλού επιπέδου επαφές με κυβερνήσεις και ευρωπαϊκά όργανα.

Καθαρά τεχνική η απόφαση για την ΑΤΕ

Αναφορικά με την Αγροτική Τράπεζα, ο κ.Βενιζέλος αποκάλυψε ότι ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις, τέτοιες που απειλούσαν τη χρηματοδότηση της Αγροτικής Τράπεζας και πρόσθεσε ότι η απόφαση δεν ήταν πολιτική, αλλά καθαρά τεχνική που ελήφθη από την ΕΚΤ και την ΤτΕ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμη ότι η απόφαση για την Αγροτική Τράπεζα διασφαλίζει την απορρόφηση του προσωπικού και με την εφαρμογή της θα αρθούν πολλές αδικαιολόγητες υποθήκες αγροτικής γης. Ανέφερε επίσης ότι θα ρυθμιστεί πλήρως το ασφαλιστικό καθεστώς.

Απάντηση στην Αννα Διαμαντοπούλου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απάντησε στην Αννα Διαμαντοπούλου σχετικά με την οξύτατη αντίδρασή της για τις αλλαγές στο νόμο πλαίσιο.

Ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε ότι η Βουλή δεν ευνουχίζεται από το δικαίωμα να συζητά, διότι διαφορετικά θα θεωρούνταν «ύβρις στη Δημοκρατία» το να συζητηθούν, επί παραδείγματι, ξανά οι όροι της πρώτης δανειακής σύμβασης.

Επίσης, έκανε γνωστό ότι έχει ζητήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου να γίνει σε τέσσερις συνεδριάσεις και όχι σε μια που προβλέπει η διαδικασία του κατεπείγοντος.

Πηγή / ΕΘΝΟΣ
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ