2012-08-01 01:43:05
Σηκώνει πολύ ψηλά το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας ο ΣΥΡΙΖΑ και σε πανελλαδική διαβούλευση που οργάνωσε σήμερα, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι... «βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαδικασία εν κρυπτώ εκποίησης και λεηλασίας του δημόσιου πλούτου», ενώ «καταστρατηγούνται στοιχειώδεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες».
Η ΝΔ σε απάντησή της δεν σχολίασε επί της ουσίας των καταγγελλόμενων, κατηγόρησε όμως τον κ. Τσίπρα, ότι είναι «ο μόνος σε ολόκληρο τον κόσμο, που δεν έχει καταλάβει ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρό τραπεζικό σύστημα και μεταρρυθμίσεις». Τον ρόλο της αναλυτικής απάντησης ανέλαβε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος όμως αντέτεινε ότι «η απόφαση που ελήφθη δεν ήταν μια απόφαση πολιτική, μια απόφαση κυβερνητική. Ήταν μια απόφαση η οποία ελήφθη σε τεχνικό τραπεζικό επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος» και η κυβέρνηση, μερίμνησε επιτυχώς, για τη διασφάλιση της θέσης των εργαζομένων.
Δείτε αναλυτικά τις απόψεις του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα και του κ. Βενιζέλου για την πώληση της ΑΤΕ:
Ο κ. Τσίπρας
«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο. Σε ένα σκάνδαλο που προδίδει ότι αυτοί που πραγματικά κυβερνάνε τη χώρα, δεν είναι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων. Αυτοί που πραγματικά κυβερνάνε τη χώρα, είναι μια ομάδα φτωχευμένων τραπεζιτών οι οποίοι παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις, διατηρούν ζωντανές τις τράπεζές τους με ζεστό δημόσιο χρήμα, προχωρούν σε αποφάσεις οι οποίες προκαλούν τους Έλληνες πολίτες.
Το αν το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας θα είναι μοχλός ανάπτυξης, μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση ή θα είναι μια μαύρη τρύπα, όπου ο δημόσιος πλούτος θα πηγαίνει βορά στις ανάγκες των τραπεζιτών και το κόστος θα πηγαίνει στις πλάτες του ελληνικού λαού, είναι πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα.
Την προηγούμενη Παρασκευή, με μια δημοσιοποίηση απόφασης στο φύλλο εφημερίδας της κυβέρνησης, ενημερωθήκαμε όλοι, χωρίς να έχει ειπωθεί καμία κουβέντα στο Κοινοβούλιο, ότι αποφασίστηκε η πώληση - η παραχώρηση θα λέγαμε εμείς - της Αγροτικής Τράπεζας, μιας βιώσιμης σε προοπτικής τριετίας τράπεζας, η οποία έχει υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές από το PSI, της μόνης εναπομείνουσας δημόσιας τράπεζας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Αποφασίστηκε λοιπόν και δημοσιοποιήθηκε στο φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης, χωρίς να ακουστεί ούτε μια λέξη στο χώρο της Βουλής. Και παρά το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν τις εκλογές και οι τρεις αρχηγοί που σήμερα βρίσκονται στα τρία κόμματα που κυβερνούν, αλλά και αμέσως μετά τις εκλογές, κατά τη διάρκεια της προγραμματικής συμφωνίας που είχαν, ρητώς είχε ανακοινωθεί ότι θα ανακεφαλαιοποιηθεί η Αγροτική Τράπεζα, για να μείνει πυλώνας ανάπτυξης της υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας.
Και αναρωτιόμαστε τι άλλαξε, από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις μετεκλογικές προγραμματικές συμφωνίες μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή, όπου δημοσιοποιήθηκε μία απόφαση εν κρυπτώ; Πιστεύουμε ότι αυτό που ζήσαμε την προηγούμενη Παρασκευή ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία υποβάθμισης του Κοινοβουλίου και της Δημοκρατίας. Και αυτή η διαδικασία υποβάθμισης του Κοινοβουλίου συνεχίζεται. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, χθες, επικαλέστηκε κώλυμα προκειμένου να μην προσέλθει στη Βουλή να απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ του Βαγγέλη Αποστόλου, σχετικά με την εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας. Για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, υπουργός σε επίκαιρη ερώτηση απαντά γραπτώς. Στις επίκαιρες ερωτήσεις έρχεται ο υπουργός και απαντάει. Και απάντησε γραπτώς, στην ουσία ότι δεν τον αφήνει ο Υπουργός των Οικονομικών να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει. Αυτό είναι διακωμώδηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
... Είναι, λοιπόν, ηθικό να μην γνωρίζει ο ελληνικός λαός και τα πολιτικά κόμματα και οι βουλευτές την έκθεση της Black Rock για το τραπεζικό σύστημα; Είναι ηθικό να δίνονται πιστοποιητικά βιωσιμότητας στις τέσσερις τράπεζες και να μην δίνεται στην Αγροτική και αυτά τα πιστοποιητικά βιωσιμότητας να μην δίνονται στη δημοσιότητα; Εδώ βγαίνουμε έξω και από κάθε διεθνή κανόνα για τη διαφάνεια.
Προσπαθούμε, λοιπόν, και με αυτή τη συνάντηση μαζί σας σήμερα, να αναζητήσουμε απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα:
Πρώτον, πως γίνεται αποδεκτή η προσφορά μιας ιδιωτικής τράπεζας, που διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια με ενίσχυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή με λεφτά τα οποία θα χρεωθούν στους έλληνες φορολογούμενους, για την απορρόφηση κρατικής τράπεζας η οποία κρατική τράπεζα υπέστη ζημία από το PSI, από το κούρεμα των ομολόγων, η οποία δεν αποκατεστάθη όπως αποκαταστάθηκαν οι υπόλοιπες τέσσερις τράπεζες;
Δεύτερον, με βάση ποια κριτήρια κρίθηκαν βιώσιμες οι τέσσερις τράπεζες και μή βιώσιμη η Αγροτική;
Τρίτον, που είναι αυτές οι εκθέσεις των συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα λεγόμενα επιχειρηματικά σχέδια, τα business plans, τα capital plans, όπως επιβάλλουν οι διεθνείς κανόνες; Πότε θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία;
Ελπίζουμε ότι θα μας δώσουν κάποιες απαντήσεις, ο Υπουργός Οικονομικών και ο κ. Προβόπουλος, την Παρασκευή, οπότε, και μετά και μετά την πίεση που ασκήσαμε, δέησαν να έρθουν στη Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Να μάθουμε, επίσης, ποιο είναι το τίμημα που κατέβαλλε η Τράπεζα Πειραιώς για να αποκτήσει το καλό τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας. Και να μάθουμε, επίσης, με ποιο σκεπτικό η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην ανακεφαλαιοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας.
Αγαπητοί φίλοι, εμείς θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη είναι μια εξέλιξη πάρα πολύ σημαντική. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο. Σε ένα σκάνδαλο που προδίδει ότι αυτοί που πραγματικά κυβερνάνε τη χώρα, δεν είναι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων. Αυτοί που πραγματικά κυβερνάνε τη χώρα, είναι μια ομάδα φτωχευμένων τραπεζιτών οι οποίοι παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις, διατηρούν ζωντανές τις τράπεζές τους με ζεστό δημόσιο χρήμα, προχωρούν σε αποφάσεις οι οποίες προκαλούν τους Έλληνες πολίτες.
Είμαστε, λοιπόν, βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα ασχοληθούν με τον έλεγχο αυτών των υποθέσεων οι θεσμοί που πρέπει να ασχοληθούν, αυτοί της δικαιοσύνης».
Ο κ.Βενιζέλος
«Το ζήτημα αυτό εκκρεμεί εδώ και χρόνια. Από την πρώτη στιγμή, η τρόικα προκειμένου να ενισχύσει την ανακεφαλαιοποίηση και την ανασυγκρότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, έθεσε ζήτημα Αγροτικής Τράπεζας επειδή θεωρούσε ότι δε μπορεί να παραμένει ενεργός μια Τράπεζα αμιγώς κρατική, ειδικού σκοπού, η οποία είχε ανάγκη μεγάλης ανακεφαλαιοποίησης, τόσο πριν το PSI όσο και μετά.
Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι υπήρχε μια ασφυκτική πίεση από την τρόικα και ιδίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία απειλούσε τη διακοπή της χρηματοδότησης της Αγροτικής Τράπεζας. Αγωνιστήκαμε και αγωνίστηκε πολύ για τη διατήρηση της Αγροτικής Τράπεζας στη ζωή και ο κρατικός προϋπολογισμός έχει καταβάλλει τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια που εγγράφονται στο έλλειμμα, για να στηρίξει την Αγροτική Τράπεζα.
Η απόφαση που ελήφθη δεν ήταν μια απόφαση πολιτική, μια απόφαση κυβερνητική. Ήταν μια απόφαση η οποία ελήφθη σε τεχνικό τραπεζικό επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως πληροφορήθηκα, είχε προηγηθεί άτυπη διαγωνιστική διαδικασία μεταξύ Ασφαλιστικών Ταμείων 4 μεγάλων ελληνικών Τραπεζών για το ποια θα ήθελε να ενώσει το δίκτυό της με το δίκτυο της Αγροτικής Τράπεζας.
Και το μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζαμε ήταν το ζήτημα της τύχης του προσωπικού. Γιατί η αλήθεια είναι ότι σε όλα τα σενάρια που είχαμε επεξεργαστεί, προβλεπόταν δραστική μείωση του προσωπικού κατά 2.000 με 2.500 άτομα. Η προτίμησή μας, και αυτό περιλαμβανόταν σε επιστολή που είχε στείλει ο κ. Σαχινίδης όταν με διαδέχτηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, ήταν να διαχωριστεί η κακή Αγροτική από την καλή και η καλή να παραμείνει αυτόνομη. Αλλά και αυτό προέβλεπε μείωση του προσωπικού.
Άρα το νέο στοιχείο το οποίο μας παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν μια λύση με πλήρη απορρόφηση του δικτύου και πλήρη απορρόφηση όλου του προσωπικού. Και αυτή ήταν η απόφαση που πήρε. Εμάς μας ενδιαφέρουν τρία πράγματα τα οποία ενδιαφέρουν τον πολίτη, ιδίως τον αγρότη:
Το πρώτο είναι η υπέγγυα αγροτική γη. Η αγροτική γη πάνω στην οποία έχει εγγράψει υποθήκες για τη χορήγηση δανείων η Αγροτική Τράπεζα. Πρέπει να σας πω ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν εντυπωσιακά για τους αγρότες, γιατί η Αγροτική Τράπεζα διέθετε ένα νομοθετικό προνόμιο ατελούς, δηλαδή χωρίς κόστος, εγγραφής υποθήκης η οποία ήταν δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τα δάνεια που χορηγούσε.
Τώρα αυτό θα καταργηθεί νομοθετικά, θα αρθούν πάρα πολλά αδικαιολόγητες υποθήκες και θα ισχύει για τις εμπράγματες ασφάλειες, ό,τι ισχύει γενικά στο τραπεζικό σύστημα. Κανείς δεν αποκτά τον έλεγχο της υπέγγυας αγροτικής γης, ούτε πολύ περισσότερο η Τράπεζα που απορρόφησε την Αγροτική και οι συνθήκες γίνονται πολύ καλύτερες για τον αγροτικό πληθυσμό.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι οι θυγατρικές επιχειρήσεις της Αγροτικής Τράπεζας, οι επιχειρήσεις που λόγω υψηλής δανειοδότησης από την Αγροτική Τράπεζα την ανάγκασαν να μετατραπεί από πιστωτής σε μέτοχός τους. Είναι οι περιπτώσεις της βιομηχανίας ζάχαρης, της ΔΩΔΩΝΗΣ, αλλά και οι περιπτώσεις της ΕΚΑΠ, ακόμη και οι περιπτώσεις βιομηχανιών όπως η ΑΓΝΟ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Για τις θυγατρικές επιχειρήσεις της ΑΤΕ θα συνεχιστεί η διαδικασία που είχε δρομολογηθεί από το ίδιο το Δημόσιο. Άρα, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα χωρίς να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις με διαφάνεια και με διαγωνιστικές διαδικασίες προς όφελος της ανάπτυξης και με σεβασμό στις προτάσεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών όπου υπάρχει παρόμοιο ενδιαφέρον, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη ΔΩΔΩΝΗ.
Και δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση για την τύχη αγροτικών βιομηχανιών αν δε ληφθούν με πολύ μεγάλη προσοχή υπ' όψιν όλες οι παράμετροι. Το ίδιο συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι κατά κυριολεξία θυγατρικές, αλλά έχουν μεγάλες οφειλές στην Αγροτική Τράπεζα, όπως είναι για παράδειγμα η ΣΕΚΑΠ. Θ’ ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που θ’ ακολουθηθεί και για τις κατά κυριολεξία θυγατρικές όπως είναι η βιομηχανία ζάχαρης και η ΔΩΔΩΝΗ.
Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα είναι το ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων που δε χάνουν τη δουλειά τους. Και αυτό θα ρυθμιστεί απολύτως. Υπάρχει και διάθεση από τον εργοδότη τους, αλλά και δυνατότητα νομοθετικής παρέμβαση. Το μείζον ζήτημα είναι η στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης.
Η πρόσβαση του αγρότη σε χρήμα και όσο γίνεται φθηνότερο χρήμα δε δυσκολεύει, αλλά διευκολύνεται όπως μας λέει η Τράπεζα της Ελλάδος, από τις εξελίξεις αυτές. Άρα λοιπόν, πρόκειται για πολιτική αθλιότητα το να λέει ο κ. Τσίπρας χθες ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί είναι λήσταρχοι που βοήθησαν στη ληστεία της Αγροτικής Τράπεζας.
Τι πρότεινε ο κ. Τσίπρας: Ν’ απολυθούν 2.000 ή 3.000 εργαζόμενοι; Να καταρρεύσει η Αγροτική; Να οδηγηθεί όλο το τραπεζικό σύστημα σε μια περιδίνηση επειδή μια μεγάλη Τράπεζα δε θα είχε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;
Αλλά πάμε και στην ουσία: Όλες οι μεγάλες τράπεζες, και οι τέσσερις, λόγω της ανακεφαλαιοποίησης, τελούν πλέον υπό το στρατηγικό έλεγχο του κράτους. Θα μπορούσε και η Εθνική να προτείνει την ενσωμάτωση του δικτύου της Αγροτικής στο δικό της δίκτυο και να προτείνει και αυτή την απορρόφηση των εργαζομένων. Εκτίμησε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της. Άλλες Τράπεζες έκαναν προτάσεις. Όλες οι Τράπεζες στην πραγματικότητα τελούν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης. Και η τύχη όλων των Τραπεζών είναι ένα δημόσιο πρόβλημα για το οποίο απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις με θεσμικές εγγυήσεις διαφάνειας.
Άρα, εμείς έχουμε την ευθύνη, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να γίνουν όλα με διαφάνεια προς όφελος των πολιτών, προς όφελος των αγροτών, προς όφελος της ανάπτυξης».
Απάντηση της ΝΔ στον κ. Τσίπρα
«Ο μόνος σε ολόκληρο τον κόσμο, που δεν έχει καταλάβει ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρό τραπεζικό σύστημα και μεταρρυθμίσεις, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιποί οπαδοί της δραχμής. Θα μπορούσαν σε άλλο πλανήτη να διεκδικούν νόμπελ οικονομίας!».
eklogika.gr
Η ΝΔ σε απάντησή της δεν σχολίασε επί της ουσίας των καταγγελλόμενων, κατηγόρησε όμως τον κ. Τσίπρα, ότι είναι «ο μόνος σε ολόκληρο τον κόσμο, που δεν έχει καταλάβει ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρό τραπεζικό σύστημα και μεταρρυθμίσεις». Τον ρόλο της αναλυτικής απάντησης ανέλαβε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος όμως αντέτεινε ότι «η απόφαση που ελήφθη δεν ήταν μια απόφαση πολιτική, μια απόφαση κυβερνητική. Ήταν μια απόφαση η οποία ελήφθη σε τεχνικό τραπεζικό επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος» και η κυβέρνηση, μερίμνησε επιτυχώς, για τη διασφάλιση της θέσης των εργαζομένων.
Δείτε αναλυτικά τις απόψεις του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα και του κ. Βενιζέλου για την πώληση της ΑΤΕ:
Ο κ. Τσίπρας
«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο. Σε ένα σκάνδαλο που προδίδει ότι αυτοί που πραγματικά κυβερνάνε τη χώρα, δεν είναι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων. Αυτοί που πραγματικά κυβερνάνε τη χώρα, είναι μια ομάδα φτωχευμένων τραπεζιτών οι οποίοι παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις, διατηρούν ζωντανές τις τράπεζές τους με ζεστό δημόσιο χρήμα, προχωρούν σε αποφάσεις οι οποίες προκαλούν τους Έλληνες πολίτες.
Το αν το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας θα είναι μοχλός ανάπτυξης, μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση ή θα είναι μια μαύρη τρύπα, όπου ο δημόσιος πλούτος θα πηγαίνει βορά στις ανάγκες των τραπεζιτών και το κόστος θα πηγαίνει στις πλάτες του ελληνικού λαού, είναι πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα.
Την προηγούμενη Παρασκευή, με μια δημοσιοποίηση απόφασης στο φύλλο εφημερίδας της κυβέρνησης, ενημερωθήκαμε όλοι, χωρίς να έχει ειπωθεί καμία κουβέντα στο Κοινοβούλιο, ότι αποφασίστηκε η πώληση - η παραχώρηση θα λέγαμε εμείς - της Αγροτικής Τράπεζας, μιας βιώσιμης σε προοπτικής τριετίας τράπεζας, η οποία έχει υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές από το PSI, της μόνης εναπομείνουσας δημόσιας τράπεζας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Αποφασίστηκε λοιπόν και δημοσιοποιήθηκε στο φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης, χωρίς να ακουστεί ούτε μια λέξη στο χώρο της Βουλής. Και παρά το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν τις εκλογές και οι τρεις αρχηγοί που σήμερα βρίσκονται στα τρία κόμματα που κυβερνούν, αλλά και αμέσως μετά τις εκλογές, κατά τη διάρκεια της προγραμματικής συμφωνίας που είχαν, ρητώς είχε ανακοινωθεί ότι θα ανακεφαλαιοποιηθεί η Αγροτική Τράπεζα, για να μείνει πυλώνας ανάπτυξης της υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας.
Και αναρωτιόμαστε τι άλλαξε, από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις μετεκλογικές προγραμματικές συμφωνίες μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή, όπου δημοσιοποιήθηκε μία απόφαση εν κρυπτώ; Πιστεύουμε ότι αυτό που ζήσαμε την προηγούμενη Παρασκευή ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία υποβάθμισης του Κοινοβουλίου και της Δημοκρατίας. Και αυτή η διαδικασία υποβάθμισης του Κοινοβουλίου συνεχίζεται. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, χθες, επικαλέστηκε κώλυμα προκειμένου να μην προσέλθει στη Βουλή να απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ του Βαγγέλη Αποστόλου, σχετικά με την εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας. Για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, υπουργός σε επίκαιρη ερώτηση απαντά γραπτώς. Στις επίκαιρες ερωτήσεις έρχεται ο υπουργός και απαντάει. Και απάντησε γραπτώς, στην ουσία ότι δεν τον αφήνει ο Υπουργός των Οικονομικών να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει. Αυτό είναι διακωμώδηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
... Είναι, λοιπόν, ηθικό να μην γνωρίζει ο ελληνικός λαός και τα πολιτικά κόμματα και οι βουλευτές την έκθεση της Black Rock για το τραπεζικό σύστημα; Είναι ηθικό να δίνονται πιστοποιητικά βιωσιμότητας στις τέσσερις τράπεζες και να μην δίνεται στην Αγροτική και αυτά τα πιστοποιητικά βιωσιμότητας να μην δίνονται στη δημοσιότητα; Εδώ βγαίνουμε έξω και από κάθε διεθνή κανόνα για τη διαφάνεια.
Προσπαθούμε, λοιπόν, και με αυτή τη συνάντηση μαζί σας σήμερα, να αναζητήσουμε απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα:
Πρώτον, πως γίνεται αποδεκτή η προσφορά μιας ιδιωτικής τράπεζας, που διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια με ενίσχυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή με λεφτά τα οποία θα χρεωθούν στους έλληνες φορολογούμενους, για την απορρόφηση κρατικής τράπεζας η οποία κρατική τράπεζα υπέστη ζημία από το PSI, από το κούρεμα των ομολόγων, η οποία δεν αποκατεστάθη όπως αποκαταστάθηκαν οι υπόλοιπες τέσσερις τράπεζες;
Δεύτερον, με βάση ποια κριτήρια κρίθηκαν βιώσιμες οι τέσσερις τράπεζες και μή βιώσιμη η Αγροτική;
Τρίτον, που είναι αυτές οι εκθέσεις των συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα λεγόμενα επιχειρηματικά σχέδια, τα business plans, τα capital plans, όπως επιβάλλουν οι διεθνείς κανόνες; Πότε θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία;
Ελπίζουμε ότι θα μας δώσουν κάποιες απαντήσεις, ο Υπουργός Οικονομικών και ο κ. Προβόπουλος, την Παρασκευή, οπότε, και μετά και μετά την πίεση που ασκήσαμε, δέησαν να έρθουν στη Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Να μάθουμε, επίσης, ποιο είναι το τίμημα που κατέβαλλε η Τράπεζα Πειραιώς για να αποκτήσει το καλό τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας. Και να μάθουμε, επίσης, με ποιο σκεπτικό η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην ανακεφαλαιοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας.
Αγαπητοί φίλοι, εμείς θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη είναι μια εξέλιξη πάρα πολύ σημαντική. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο. Σε ένα σκάνδαλο που προδίδει ότι αυτοί που πραγματικά κυβερνάνε τη χώρα, δεν είναι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων. Αυτοί που πραγματικά κυβερνάνε τη χώρα, είναι μια ομάδα φτωχευμένων τραπεζιτών οι οποίοι παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις, διατηρούν ζωντανές τις τράπεζές τους με ζεστό δημόσιο χρήμα, προχωρούν σε αποφάσεις οι οποίες προκαλούν τους Έλληνες πολίτες.
Είμαστε, λοιπόν, βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα ασχοληθούν με τον έλεγχο αυτών των υποθέσεων οι θεσμοί που πρέπει να ασχοληθούν, αυτοί της δικαιοσύνης».
Ο κ.Βενιζέλος
«Το ζήτημα αυτό εκκρεμεί εδώ και χρόνια. Από την πρώτη στιγμή, η τρόικα προκειμένου να ενισχύσει την ανακεφαλαιοποίηση και την ανασυγκρότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, έθεσε ζήτημα Αγροτικής Τράπεζας επειδή θεωρούσε ότι δε μπορεί να παραμένει ενεργός μια Τράπεζα αμιγώς κρατική, ειδικού σκοπού, η οποία είχε ανάγκη μεγάλης ανακεφαλαιοποίησης, τόσο πριν το PSI όσο και μετά.
Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι υπήρχε μια ασφυκτική πίεση από την τρόικα και ιδίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία απειλούσε τη διακοπή της χρηματοδότησης της Αγροτικής Τράπεζας. Αγωνιστήκαμε και αγωνίστηκε πολύ για τη διατήρηση της Αγροτικής Τράπεζας στη ζωή και ο κρατικός προϋπολογισμός έχει καταβάλλει τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια που εγγράφονται στο έλλειμμα, για να στηρίξει την Αγροτική Τράπεζα.
Η απόφαση που ελήφθη δεν ήταν μια απόφαση πολιτική, μια απόφαση κυβερνητική. Ήταν μια απόφαση η οποία ελήφθη σε τεχνικό τραπεζικό επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως πληροφορήθηκα, είχε προηγηθεί άτυπη διαγωνιστική διαδικασία μεταξύ Ασφαλιστικών Ταμείων 4 μεγάλων ελληνικών Τραπεζών για το ποια θα ήθελε να ενώσει το δίκτυό της με το δίκτυο της Αγροτικής Τράπεζας.
Και το μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζαμε ήταν το ζήτημα της τύχης του προσωπικού. Γιατί η αλήθεια είναι ότι σε όλα τα σενάρια που είχαμε επεξεργαστεί, προβλεπόταν δραστική μείωση του προσωπικού κατά 2.000 με 2.500 άτομα. Η προτίμησή μας, και αυτό περιλαμβανόταν σε επιστολή που είχε στείλει ο κ. Σαχινίδης όταν με διαδέχτηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, ήταν να διαχωριστεί η κακή Αγροτική από την καλή και η καλή να παραμείνει αυτόνομη. Αλλά και αυτό προέβλεπε μείωση του προσωπικού.
Άρα το νέο στοιχείο το οποίο μας παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν μια λύση με πλήρη απορρόφηση του δικτύου και πλήρη απορρόφηση όλου του προσωπικού. Και αυτή ήταν η απόφαση που πήρε. Εμάς μας ενδιαφέρουν τρία πράγματα τα οποία ενδιαφέρουν τον πολίτη, ιδίως τον αγρότη:
Το πρώτο είναι η υπέγγυα αγροτική γη. Η αγροτική γη πάνω στην οποία έχει εγγράψει υποθήκες για τη χορήγηση δανείων η Αγροτική Τράπεζα. Πρέπει να σας πω ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν εντυπωσιακά για τους αγρότες, γιατί η Αγροτική Τράπεζα διέθετε ένα νομοθετικό προνόμιο ατελούς, δηλαδή χωρίς κόστος, εγγραφής υποθήκης η οποία ήταν δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τα δάνεια που χορηγούσε.
Τώρα αυτό θα καταργηθεί νομοθετικά, θα αρθούν πάρα πολλά αδικαιολόγητες υποθήκες και θα ισχύει για τις εμπράγματες ασφάλειες, ό,τι ισχύει γενικά στο τραπεζικό σύστημα. Κανείς δεν αποκτά τον έλεγχο της υπέγγυας αγροτικής γης, ούτε πολύ περισσότερο η Τράπεζα που απορρόφησε την Αγροτική και οι συνθήκες γίνονται πολύ καλύτερες για τον αγροτικό πληθυσμό.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι οι θυγατρικές επιχειρήσεις της Αγροτικής Τράπεζας, οι επιχειρήσεις που λόγω υψηλής δανειοδότησης από την Αγροτική Τράπεζα την ανάγκασαν να μετατραπεί από πιστωτής σε μέτοχός τους. Είναι οι περιπτώσεις της βιομηχανίας ζάχαρης, της ΔΩΔΩΝΗΣ, αλλά και οι περιπτώσεις της ΕΚΑΠ, ακόμη και οι περιπτώσεις βιομηχανιών όπως η ΑΓΝΟ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Για τις θυγατρικές επιχειρήσεις της ΑΤΕ θα συνεχιστεί η διαδικασία που είχε δρομολογηθεί από το ίδιο το Δημόσιο. Άρα, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα χωρίς να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις με διαφάνεια και με διαγωνιστικές διαδικασίες προς όφελος της ανάπτυξης και με σεβασμό στις προτάσεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών όπου υπάρχει παρόμοιο ενδιαφέρον, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη ΔΩΔΩΝΗ.
Και δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση για την τύχη αγροτικών βιομηχανιών αν δε ληφθούν με πολύ μεγάλη προσοχή υπ' όψιν όλες οι παράμετροι. Το ίδιο συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι κατά κυριολεξία θυγατρικές, αλλά έχουν μεγάλες οφειλές στην Αγροτική Τράπεζα, όπως είναι για παράδειγμα η ΣΕΚΑΠ. Θ’ ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που θ’ ακολουθηθεί και για τις κατά κυριολεξία θυγατρικές όπως είναι η βιομηχανία ζάχαρης και η ΔΩΔΩΝΗ.
Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα είναι το ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων που δε χάνουν τη δουλειά τους. Και αυτό θα ρυθμιστεί απολύτως. Υπάρχει και διάθεση από τον εργοδότη τους, αλλά και δυνατότητα νομοθετικής παρέμβαση. Το μείζον ζήτημα είναι η στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης.
Η πρόσβαση του αγρότη σε χρήμα και όσο γίνεται φθηνότερο χρήμα δε δυσκολεύει, αλλά διευκολύνεται όπως μας λέει η Τράπεζα της Ελλάδος, από τις εξελίξεις αυτές. Άρα λοιπόν, πρόκειται για πολιτική αθλιότητα το να λέει ο κ. Τσίπρας χθες ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί είναι λήσταρχοι που βοήθησαν στη ληστεία της Αγροτικής Τράπεζας.
Τι πρότεινε ο κ. Τσίπρας: Ν’ απολυθούν 2.000 ή 3.000 εργαζόμενοι; Να καταρρεύσει η Αγροτική; Να οδηγηθεί όλο το τραπεζικό σύστημα σε μια περιδίνηση επειδή μια μεγάλη Τράπεζα δε θα είχε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;
Αλλά πάμε και στην ουσία: Όλες οι μεγάλες τράπεζες, και οι τέσσερις, λόγω της ανακεφαλαιοποίησης, τελούν πλέον υπό το στρατηγικό έλεγχο του κράτους. Θα μπορούσε και η Εθνική να προτείνει την ενσωμάτωση του δικτύου της Αγροτικής στο δικό της δίκτυο και να προτείνει και αυτή την απορρόφηση των εργαζομένων. Εκτίμησε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της. Άλλες Τράπεζες έκαναν προτάσεις. Όλες οι Τράπεζες στην πραγματικότητα τελούν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης. Και η τύχη όλων των Τραπεζών είναι ένα δημόσιο πρόβλημα για το οποίο απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις με θεσμικές εγγυήσεις διαφάνειας.
Άρα, εμείς έχουμε την ευθύνη, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να γίνουν όλα με διαφάνεια προς όφελος των πολιτών, προς όφελος των αγροτών, προς όφελος της ανάπτυξης».
Απάντηση της ΝΔ στον κ. Τσίπρα
«Ο μόνος σε ολόκληρο τον κόσμο, που δεν έχει καταλάβει ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρό τραπεζικό σύστημα και μεταρρυθμίσεις, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιποί οπαδοί της δραχμής. Θα μπορούσαν σε άλλο πλανήτη να διεκδικούν νόμπελ οικονομίας!».
eklogika.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Χρυσή Αυγή: Οι αστυνομικοί να βγάλουν τα όπλα
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τούρκος ψάρεψε πιράνχας στον Έβρο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ