2012-08-01 07:30:52
Φωτογραφία για ΣΕ ΚΡΙΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σήμερα στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η νέα σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχιστεί η επεξεργασία του νέου οικονομικού προγράμματος.

Το νέο ραντεβού καθορίστηκε μετά τις επαφές που είχαν με τους επικεφαλής της τρόικας, τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε για την παροχή διευκρινίσεων «γύρω από ορισμένα οικονομικά ζητήματα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Παρών στη συνάντηση ήταν τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν διευκρινίσεις για μέτρα, που φαίνεται ότι έχουν κλειδώσει, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς κέρδισε την ανοχή της τρόικας για τις αποκλίσεις στον φετινό προϋπολογισμό λόγω της ύφεσης.


Ωστόσο, με τους εκπροσώπους της τρόικας συναντήθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος νωρίτερα μίλησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από την πλευρά του, επιμένει να τεθεί τώρα το θέμα της επιμήκυνσης, ενώ απάντησε και σε όσους αφήνουν αιχμές ότι υπονομεύει με τη στάση του την κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι τη στηρίζει στην πράξη.

Στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν στο πρόταγμα της χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, λέγοντας πως, αν προηγηθεί η λήψη των μέτρων 11,6 δισ., αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση και η επιμήκυνση δεν θα έχει πλέον νόημα. Όπως υπογραμμίζει η Ιπποκράτους, τα 11,6 δισ. έχουν νόημα, μόνο αν, σε συνδυασμό με ετήσια ανάπτυξη 2,6%, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους σε επίπεδο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέδειξε τη μεγαλύτερη δυνατή συγκράτηση και υπευθυνότητα προεκλογικά, όταν, όπως λένε στην Ιπποκράτους, άλλοι μιλούσαν για ισοδύναμα μέτρα, αποκατάσταση χαμηλών συντάξεων και πολυτεκνικών επιδομάτων και κυρίως για επαναδιαπραγμάτευση. Είναι επίσης εσφαλμένο και άδικο για τη χώρα, αλλά και την κυβέρνηση συνεργασίας, συνεχίζουν από το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που κάποιοι, όπως ο κ. Βενιζέλος, αγωνίζονται να πείσουν την τρόικα - κάτι που είναι βεβαίως δύσκολο, αλλά αναγκαίο - να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό.

Όπως φαίνεται πάντως, η Κυβέρνηση συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά, βρίσκεται αντιμέτωπη  με την πρώτη της μεγάλη κρίση,  με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να βρίσκεται σε διάσταση πια τόσο με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλωστε, φέρεται να πιστεύει πως οι δύο άνδρες δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προβάλλοντας ως πρόσχημα στην τρόικα ότι προσκρούουν στις αντιδράσεις Βενιζέλου. Εξ ου και η αποστροφή χθες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του περί «υπονομευμένης εξαρχής συνάντησής» του με την τρόικα.

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε την πρόταση του κόμματός του, εμμένοντας στην άποψη ότι η κοινωνία δεν αντέχει τη λήψη μέτρων 11,5 δισ. ευρώ σήμερα, με τα έξι δισ. εξ αυτών να αφορούν σε μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Για αυτό και διεμήνυσε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο για τον ίδιο να συναινέσει σε μία τέτοια απόφαση. Ζήτησε λοιπόν τα μέτρα να ληφθούν σε δύο δόσεις, με εκείνα ύψους 6-7 δισ. ευρώ (με έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές) τη διετία 2013-2014 και τα υπόλοιπα σε βάθος χρόνου και αφού οι δανειστές θα έχουν συμφωνήσει σε επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τη διετία 2015-2016.

Με μία εμπρηστική άτυπη ενημέρωσή του δε, το ΠΑΣΟΚ επέμενε πως «αν η κυβέρνηση αποδεχθεί τη λογική πως η λήψη πρόσθετων μέτρων 11,5 δισ., από τα οποία περισσότερα από 6 αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, είναι προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε αφενός η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά, αφετέρου θα έχει πολύ μικρή σημασία η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής». Σημειώνοντας δε, πως αυτό που ζητείται από την χώρα, είναι εκτός μακροοικονομικού πλαισίου και γίνεται για λόγους πολιτικούς, συμβολικούς ή και «παιδαγωγικούς», προέβλεπε βαθύτερη ύφεση ως και το 2014, συμπληρώνοντας η χώρα έτσι επτά έτη ύφεσης. Καλούσε λοιπόν την κυβέρνηση να μη βιαστεί να αποδεχθεί αυτή τη λογική, ερχόμενη σε ανακολουθία με τις προεκλογικές της εξαγγελίες και άφηνε αιχμές κατά όσων εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που προσπαθεί να πετύχει το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εφικτό, ακριβώς την ώρα που ο κ. Βενιζέλος επιχειρεί να πείσει την τρόικα «Η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, γιατί πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπευθυνότητα της», σχολίασε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

«Μέσα στον Αύγουστο πρέπει να προετοιμάσουμε όλα τα προαπαιτούμενα» για την ανακοίνωση των μέτρων του νέου οικονομικού προγράμματος, δήλωσε νωρίτερα σε τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Κεδίκογλου. «Πρέπει να δώσουμε εκείνα τα στοιχεία, τα οποία θα διαμορφώσουν μια έκθεση της τρόικας, που θα μας ανοίγει τον δρόμο για την πολιτική διαπραγμάτευση», εξήγησε.

Εν τω μεταξύ, σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για θέματα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Νότης Μηταράκης, ο Πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κ. Τάκης Αθανασόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου κ. Γιάννης Εμίρης.

«Θέατρο του μνημονιακού παράλογου» που «συνεχίζεται από την τρικομματική κυβέρνηση», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και προσθέτει ότι έχουν ήδη αποφασίσει τα επώδυνα και αντικοινωνικά μέτρα και απλώς διαφωνούν στο πότε και πώς θα τα ανακοινώσουν.
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ