2012-08-01 09:25:07
Φωτογραφία για Δυναμώνουν οι ακραίοι σαλαφιστές στην Τυνησία
Ανησυχία προκαλεί η συνεχής ενδυνάμωση των υπερσυντηρητικών σαλαφιστών στη γενέτειρα της Αραβικής Άνοιξης, την Τυνησία. Το ακραίο αυτό μουσουλμανικό κίνημα πρεσβεύει την επιστροφή στα πρωταρχικά κηρύγματα του Ισλάμ και επιδιώκει ανοιχτά τη μετατροπή της βορειοαφρικανικής αυτής χώρας των 10 εκατομμυρίων σε ένα αυστηρό ισλαμικό κράτος, όπου μοναδικός νόμος θα είναι η Σαρία. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η στάση τους απέναντι στο νεότευκτο δημοκρατικό πολίτευμα: αφού δεν αναφέρεται στο Κοράνι, η δημοκρατία δεν έχει καμιά αξία!

Για την κοσμική ελίτ της Τυνησίας, οι σαλαφιστές αντιπροσωπεύουν όλα όσα φοβούνται πως θα συμβούν μετά την πτώση της δικτατορίας και την άνοδο ισλαμιστικών πολιτικών. Είναι αλήθεια ότι στην Τύνιδα η μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία συντελέστηκε πιο ομαλά σε σχέση με τις γειτονικές χώρες: σήμερα κυβερνά τη χώρα ένα μετριοπαθές ισλαμιστικό κόμμα με τη βοήθεια κοσμικών δυνάμεων, ενώ οι σκληροπυρηνικοί σαλαφιστές της Τυνησίας υπολογίζονται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες άτομα.


Είναι όμως οργανωμένοι, φανατισμένοι και αποφασισμένοι να μην αφήσουν αναπάντητη καμιά «προσβολή στο Ισλάμ», όπως αυτοί το αντιλαμβάνονται: κι έτσι, λειτουργώντας ως «εμπροσθοφυλακή», οι σαλαφιστές κατάφεραν με τις οργανωμένες και συχνές διαμαρτυρίες τους ενάντια σε τέτοιες «προσβολές», κυρίως από καλλιτέχνες, έχουν καταφέρει να αναστατώσουν τη χώρα και να κινητοποιήσουν απογοητευμένους και οργισμένους νέους πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι τα κοσμικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Έτσι, έχει γίνει πλέον ρουτίνα ομάδες εκατοντάδων σκληροπυρηνικών μουσουλμάνων να διαδηλώνουν εναντίον των Εβραίων και να επιδίδονται σε βιαιοπραγίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη «βλάσφημη» τέχνη. Πρόσφατα, μια καθιστική διαμαρτυρία ισλαμιστών φοιτητών εξελίχθηκε σε σύγκρουση με την αστυνομία πάλη και βεβήλωση της σημαίας της χώρας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η οικονομική ύφεση ενδέχεται να ευνοήσει την εκμετάλλευση αυτής της θρησκευτικής οργής από τα κόμματα της ακραίας ισλαμικής αντιπολίτευσης. Η οικονομία της Τυνησίας συρρικνώθηκε κατά 2% τον περασμένο χρόνο και πλέον τα επίπεδα της ανεργίας κυμαίνονται στο 18%, ενώ είναι ακόμη υψηλότερα μεταξύ των νέων. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ανεργία επιδεινώνει την κατάσταση», δήλωσε ο Γουίλιαμ Λόρενς, εκπρόσωπος της Βορείου Αφρικής στη δεξαμενή σκέψης της Διεθνούς Ομάδας Κρίσης (ICG). «Καταφεύγουν στο Σαλαφισμό, γιατί δεν έχουν καμία καλύτερη κοινωνική, πολιτική και πνευματική εναλλακτική», προσθέτει.

Οι σαλαφιστές δεν ξεπρόβαλλαν από το πουθενά μετά την επανάσταση στην Τυνησία. Το κίνημα αναπτύχθηκε «υπόγεια«» τον καιρό του Μπεν Αλί, ο οποίος κατέστειλε τη δράση των μετριοπαθών ισλαμιστών του κυβερνώντος σήμερα κόμματος Ενάντα. Μετά την πτώση της δικτατορίας, οι σαλαφιστές είναι πλέον ελεύθεροι να διαδώσουν το μήνυμά τους σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι σαλαφιστές, εκμεταλλευόμενοι το κύμα εκδημοκρατισμού και ελεύθερης έκφρασης, εξαπολύουν άγριες επιθέσεις ενάντια σε όσους θεωρούν εχθρούς του Ισλάμ. Στο στόχαστρο έχουν κυρίως καλλιτέχνες που προβάλλουν ερωτήματα και έντονους προβληματισμούς σχετικά με τη σχέση θρησκείας - κοινωνίας.

Στην έκθεση της Άνοιξης των Τεχνών τον Ιούνιο σε προάστιο της Τύνιδας, τη Λα Μάρσα, προκλήθηκαν σοβαρά επεισόδια, ο απολογισμός των οποίων ήταν ένας νεκρός και 100 τραυματίες. Την αφορμή αποτέλεσαν πίνακες που αμφισβητούσαν το ρόλο της θρησκείας στην κοινωνία και άλλοι που στοχοποιούσαν τους Σαλαφιστές. Τα εκθέματα απεικόνιζαν επίσης γυναίκες που φορούσαν μαντίλες και μπούρκες να κρέμονται από σάκους του μποξ σε ρινγκ, να βρίσκονται θαμμένες κάτω από πέτρες, καθώς και δαιμονικά πρόσωπα.

Στο πανεπιστήμιο της Μανούμπα λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τύνιδα, συντηρητικοί φοιτητές και ομοϊδεάτες τους πραγματοποίησαν επί σειρά μηνών καθιστική διαμαρτυρία ενάντια στους περιορισμούς στην χρήση της μουσουλμανικής μαντίλας και της έλλειψης χώρων προσευχής στην πανεπιστημιούπολη.

Η ισλαμιστική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με προσοχή της διαδηλώσεις των σαλαφιστών, φοβούμενη περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση των σαλαφιστών, καθώς αναγνωρίζει ότι κάποτε υπήρξαν θύματα καταπίεσης από την κυβέρνηση, προκαλώντας με τη στάση της αυτή τα επικριτικά σχόλια της αντιπολίτευσης.

http://alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ