2012-08-01 18:44:18
Φωτογραφία για ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ-ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ (VIDEO)
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους πραγματοποιείται η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ στην Ολομέλεια. Ιδιαίτερα οξύς ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος χαρακτήρισε «ευκαμψία απέναντι στις συντεχνίες» το νομοσχέδιο, χαρακτηρισμός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού, αλλά και του υφυπουργού Παιδείας.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας, Κ.Αρβανιτόπουλο, σημείωσε ότι αποτελεί άθλιο συμβολισμό, η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μην αφορά την αγώνα κατά της ύφεσης, αλλά την κατάργηση ενός νόμου που ψηφίστηκε με τεράστια πλειοψηφία πριν από 11 μήνες.

Τον ρώτησε μάλιστα αν υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ή έστω συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών και σημείωσε ότι δεν μπορεί ένας νόμος για τον οποίο προηγήθηκε διάλογος 18 μηνών και ψηφίστηκε από 155 βουλευτές να αλλάζει με τέτοιο τρόπο.

Τα πυρά του κ. Λοβέρδου δέχθηκε και ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Ο πρώην υπουργός είπε ότι το σχέδιο της αντιμεταρρύθμισης έγινε απολύτως σαφές όταν τοποθετήθηκε στη θέση του υφυπουργού, ο πρύτανης που είχε τονίσει ότι «ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί.»


Λαμβάνοντας το λόγο για να απαντήσει ο κ. Αρβανιτόπουλος δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου και όπως τόνισε τον εξέπληξε δυσάρεστα. «Του επιστρέφω τον χαρακτηρισμό περί ευκαμψίας» είπε.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος διαβεβαίωσε τον κ. Λοβέρδο ότι έχει την εξουσιοδότηση των τριών πολιτικών αρχηγών για το νομοσχέδιο.

Επίθεση στις συντεχνίες και από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος είπε ότι θα καταψήφιζε το νομοσχέδιο, αλλά εξαρτάται από τις αλλαγές που θα γίνουν.

 Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης δεν διευκρίνισε τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του επί της αρχής. Εκφράζοντας την άποψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ότι οι τροποποιήσεις του ν. 4009 είναι «καλές», ο ίδιος κράτησε αποστάσεις από αυτήν, κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας γιατί «δεν έγινε συζήτηση για το τι έπρεπε να αλλάξει», ενώ υποστήριξε πως οι αντιδράσεις της ακαδημαϊκής ηγεσίας στον «νόμο Διαμαντοπούλου», οφείλονται στο ότι «δεν θέλει να ξεβολευτεί, κόντρα στις θυσίες του πολίτη».

Σχολιάζοντας, τη θέση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη (ο οποίος είχε προειδοποιήσει πως «και αυτός ο νόμος δεν θα περάσει στην πράξη») παρατήρησε ότι «όποιος θεωρεί πως ο νόμος έχει πρόβλημα, ζητά να διορθωθούν τα λάθος σημεία και δεν καλεί την κοινωνία να μην τον εφαρμόσει».

Η Άντζελα Γκερέκου χρησιμοποίησε το ίδιο ακριβώς επιχείρημα για την επιχειρούμενη αναθεώρηση του νόμου Διαμαντοπούλου: «Είναι τουλάχιστον ζήτημα αξιοπιστίας για την κυβέρνηση και τη Βουλή, να δώσει το μήνυμα πως οι όποιες αλλαγές που επιφέρει το υπάρχον σχέδιο νόμου στον ν. 4009, δεν αποτελούν οπισθοχώρηση» ανέφερε.

Σφοδρή υπήρξε και η αντιπαράθεση του Άδωνι Γεωργιάδη με τον γραμματέα και τον εκπρόσωπο των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Κ.Μαρκόπουλο και Νότη Μαριά, με αφορμή τις οξείες επιθέσεις του κόμματος κατά του νομοσχεδίου.

Κύριο επιχείρημα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, υπήρξε ότι το νομοσχέδιο, όπως και ο νόμος Διαμαντοπούλου, αποτελεί απότοκο της υποχρηματοδότησης των Πανεπιστημίων που προωθεί η «τροϊκανή πολιτική».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» για «γελοιότητα», δεδομένου ότι «τόσο ο κ. Καμμένος, όσο και ο κ. Μαρκόπουλος, είχαν υπερψηφίσει τον νόμο Διαμαντοπούλου».

«Ακούσαμε τον κ. Γεωργιάδη που έκανε τη μεγάλη κωλοτούμπα από τον ΛΑΟΣ στη ΝΔ, να καθυβρίζει τον κ. Καμμένο και τον κ. Μαρκόπουλο και τα υπόλοιπα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων» απάντησε ο Νότης Μαριάς, για να καταλήξει:

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ένα νέο, πολυσυλλεκτικό πολιτικό κόμμα, που αυτοπροσδιορίζεται με τις αποφάσεις των οργάνων και των μελών του. Εξηγήθηκε μάλιστα από τον κ. Μαρκόπουλο, πώς με την πίεση των νεοφιλελεύθερων, εξαναγκάστηκαν οι βουλευτές της ΝΔ να ψηφίσουν τον νόμο Διαμαντοπούλου».

Απαντώντας, ο Αδ.Γεωργιάδης είπε: «Στα νιάτα σας ήσασταν στο ΚΚΕ Μ-Λ, μετά στο ΠΑΣΟΚ, αργότερα στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Αν εγώ είμαι κωλοτούμπας, εσείς είστε η Νάντια Κομανέτσι με μούσια.»

«Οι πολιτικοί σχηματισμοί που συμμετείχα διαχρονικά, πίστευαν πως μπορείς να τάσσεσαι, είτε με το μέρος του λαού, είτε με το μέρος των ξένων και των δανειστών. Ας εξετάσει ο κ. Γεωργιάδης σε ποιο πλευρό βρισκόταν εκείνος» ανταπάντησε ο κ. Μαριάς.

Το νομοσχέδιο συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία θα γίνει γύρω στις 7 το απόγευμα.

* Εμβόλιμα -γύρω στη 1 το μεσημέρι- η συζήτηση διακόπηκε για την εκλογή ενός κοσμήτορα από τη Συμπολίτευση.

ΑΠΕ/ΔΟΛ
 
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ