2012-08-03 21:00:10
Φωτογραφία για Κεραυνός σκότωσε 500 πρόβατα!
Κάτω από ένα αιωνόβιο έλατο στη Βασιλίτσα Γρεβενών, το οποίο κεραυνοβολήθηκε, αναζήτησε καταφύγιο το κοπάδι Στήνεται επιχείρηση για την ταφή τους, καθώς πρόκειται για 25 τόνους κρέατος. Καταστροφές σε επιχειρήσεις στην Πιερία προκάλεσε η κακοκαιρία

«Εχουμε υποστεί μεγάλη καταστροφή. Η ζημιά ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Τα 500 πρόβατα είχαν μαζευτεί κάτω από ένα έλατο και κεραυνοβολήθηκαν. Τα υπόλοιπα ήταν σε ένα άλλο δέντρο και σώθηκαν», τονίζει ο ιδιοκτήτης του κοπαδιού

Κεραυνός αφάνισε κοπάδι στη Βασιλίτσα Γρεβενών. Σαν από θαύμα σώθηκε ο 65χρονος κτηνοτρόφος, Αθανάσιος Σπανογιάννης, που στάθηκε λίγο μακρύτερα από ένα αιωνόβιο έλατο, κάτω από το οποίο αναζήτησαν καταφύγιο 500 πρόβατα και κεραυνοβολήθηκαν.

Πάνω από 4.000 κεραυνοί έπεσαν μέσα σε λίγες ώρες το απόγευμα και το βράδυ της Τετάρτης στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, λίγο πριν ξεσπάσουν δυνατές καταιγίδες.


«Εχουμε υποστεί μεγάλη καταστροφή. Η ζημιά ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Είχαμε 850 πρόβατα και τα 500 τα χτύπησε κεραυνός. Ηταν μεσημέρι της Τετάρτης και ο πατέρας μου είχε βγάλει το κοπάδι για βοσκή στη Βασιλίτσα. Ξαφνικά ο ουρανός μαύρισε, είδε τρεις λάμψεις στον αέρα και μετά ένιωσε σαν να έσκασε δίπλα του μια βόμβα. Ισα που πρόλαβε να πέσει κάτω, μετά δεν θυμάται τίποτε. Οταν άνοιξε τα μάτια του έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του. Τα 500 πρόβατα είχαν μαζευτεί κάτω από ένα έλατο και ήταν όλα νεκρά. Τα υπόλοιπα ήταν σε ένα άλλο δέντρο και σώθηκαν», είπε στο «Εθνος» ο ιδιοκτήτης του κοπαδιού, Δημήτρης Σπανογιάννης.

Συνεργείο του ΕΛΓΑ έσπευσε χθες στο σημείο για να κάνει αποτίμηση της ζημιάς, ωστόσο ο κτηνοτρόφος βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς θα αποζημιωθεί για το 80% της καταστροφής.

Η οικογένεια Σπανογιάννη από τη Σμίξη Γρεβενών ανεβάζει κάθε καλοκαίρι το κοπάδι στη Βασιλίτσα και το διάστημα αυτό τη φροντίδα είχε ο Αθ. Σπανογιάννης, ο οποίος ένιωσε να χάνει τις αισθήσεις του, ζαλίστηκε, αλλά συνήλθε σχετικά γρήγορα και κάλεσε βοήθεια. Το δύσκολο τώρα είναι να μεταφερθούν τα ζώα από το βουνό και να ταφούν, καθώς είναι ακατάλληλα για κατανάλωση. Οι διαδικασίες προβλέπουν ότι πρέπει να ταφούν σε μεγάλο βάθος για την αποφυγή ρύπανσης του εδάφους ή του υδροφόρου ορίζοντα, κάτι που ωστόσο δεν είναι εύκολο, αφού πρόκειται για ποσότητα συνολικά 25 τόνων κρέατος.

«Μόνο σε μία μέρα, την Τετάρτη, «χτύπησαν» τη χώρα πάνω από 4.000 κεραυνοί, φαινόμενο που όμως είναι συνηθισμένο τέτοια εποχή. Εντονη ήταν η δραστηριότητα σε όλη τη Βαλκανική, χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν ανθρώπινα θύματα», μας είπε ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας, επισημαίνοντας πως τα φαινόμενα αυτά μπορούν να αποδειχτούν πολύ επικίνδυνα κυρίως για όσους βρίσκονται στην ύπαιθρο.

Τους κεραυνούς ακολούθησαν έντονες βροχοπτώσεις, που συνοδεύονταν από ανέμους και προκάλεσαν προβλήματα στη βόρεια Ελλάδα.

Στον Πλαταμώνα και γενικά στα παράλια της Πιερίας το μπουρίνι έβγαλε στον δρόμο κατοίκους και παραθεριστές, καθώς είχε πολύ ισχυρούς ανέμους και βροχή. Στον δρόμο προς το Κάστρο ένας τεράστιος πλάτανος κόπηκε από τη βάση του και έπεσε στο οδόστρωμα, διακόπτοντας για ώρες την κυκλοφορία των οχημάτων.

Στις παραλίες, ομπρέλες και ξαπλώστρες παρασύρθηκαν στη θάλασσα, η άμμος κάλυψε τα πάντα και οι καταστηματάρχες αναζητούσαν τον εξοπλισμό τους αρκετά μέτρα μακριά.

Η ΔΕΗ χρειάστηκε να επέμβει για να αποκαταστήσει βλάβες στο δίκτυο και η πυροσβεστική να αντλήσει νερά από υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων.

Μικρές ζημιές καταγράφηκαν στη Χαλκιδική, στην Πέλλα, στο Κιλκίς, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, όπου πλημμύρισαν δρόμοι και διακόπηκε η λειτουργία σε φωτεινούς σηματοδότες.

Πώς μπορείτε να προστατευθείτε

Οι κεραυνοί είναι ένα... ύπουλο φαινόμενο που μπορεί να συμβεί ακόμη και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από μια καταιγίδα. Οι ειδικοί συνιστούν σε όσους βρίσκονται σε μέρος όπου πέφτουν κεραυνοί να αναζητούν προστατευμένο χώρο και να απομακρύνονται από την παραλία. Αν δεν υπάρχει τέτοιος κλειστός χώρος, καλό θα είναι να μπει κανείς σε αυτοκίνητο, αποφεύγοντας ωστόσο να ακουμπά σε μεταλλικές επιφάνειες.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση πρέπει να είναι μακριά από δέντρα και έξω από τη θάλασσα, αφού το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Αν βρεθεί κανείς σε σκάφος, πρέπει να σταθεί στη μέση ακριβώς, μακριά από μεταλλικά αντικείμενα και να αφήσει ό,τι κρατάει στα χέρια του.
ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ